flames píše:Je to tak, taky si nemyslím, že by komunisti podcenili růst životní úrovně, jako spíš vůbec nereflektovali obrat ekonomiky společnosti směrem k ekonomice služeb. ...
JirkaS píše:Tohle nesouvisí jen s růstem životní úrovně, je to dáno i jiným stylem života a způsobem zaměstnání. V podstatě neexistovaly malé firmy, velké byly koncentrovány v části města. Všichni měli jednotnou pracovní dobu a MHD byla silně dotovaná. Individualismus byl zcela nežádoucí. Rodina tak víc aut podle plánovačů nepotřebovala. Ale ten počet parkovacích míst na počet bytů mi přijde dost malý. Úroveň motorizace nejen v Praze byla v 80. letech určitě vyšší.
Musím souhlasit s tím, že původně nešlo ani tak o podcenění růstu životní úrovně, jako spíš o její programové směrování někam jinam (směrem k Polpotovým ideálům

). Ovšem ten obrat nastal v podstatě už v 70. letech (za Štrougala byla přeci jen větší orientace na individuální spotřebu), navíc spousta lidí si prostě určité individuální hodnoty (k nimž vlastní auto podle mě jednoznačně patří) dokázala prosadit i v tom kolektivistickém režimu. V důsledku pak byl velký problém s parkováním na sídlištích (pamatuji to na Spořilově) a slušné páteční a nedělní zácpy už v těch 80. letech.
jonáš píše:No vona je spíš otázka, co si představujete pod pojmem "zapáleně obhajuje socik". Snad aby teda tady tu tabulku o počtu km uvedených v jednotlivých letech do provozu radši smazali, ne?
....
No von ten úvodní příspěvek byl tak trochu emotivní, skoro bych řekl až zapálený... Tak jsem holt taky trochu blafnul

. Tabulku samozřejmě mazat netřeba, jen si jí musíte (alespoň imaginárně pro potřeby této diskuse) rozšířit o tu souvislou řádku nul 1948 až 1970

. Rád bych též přiložil nějaké básnické dílko, napadlo mě dobové "Vidím město rudé, vyžrané a chudé, nad ním hvězda pěticípá, pod ní český národ chcípá." a dál už to neumím

.