[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

michal

Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov

Příspěvek od michal »

Ale je to bez omezeni. Ze to tam nema smysl hrotit, hlavne za deste dolu z kopce, je jasne.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Michale: u Střechova to bylo i z dalšího důvodu než pouhé využití rozestavěného tělesa. Naši předci prostě věděli proč vést trasu takto, proto jí využili i stavitelé D1 a to kvůli stoupání. Dálnice zde musela na poměrně krátkém úseku překonat stometrový rozdíl a několik hlubokých příčných údolí. Stoupání se dá zmírnit protažením trasy o několik stovek metrů do oblouku, čímž se dalo dobře vyhnout i údolím potoků a to jejich překročením až na jejich společném soutoku. Jenže protáhlejšímu oblouku už vadilo údolí řeky Sázavy, takže zbývalo jen úzké hrdlo u Střechova, kam se dálnice dala dostat jen prudším obloukem. Ovšem tam celá podobnost s Přerovem končí, protože něco jiného je zvlněná krajina a jiné je naprostá rovina. Navíc, tenkrát byla 60. léta.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Houdini: to, že tenkrát ministerstvo zabránilo odtržení Dluhonic nebylo určitě jen kvůli souvislosti území, ale spíše kvůli souvislostem se samotným Přerovem. Třeba podobně MV zabránilo odtržení Poříčí od Trutnova a i tam v referendu zvítězilo odtržení. Nevím, co přesně bránilo odtržení Dluhonic, ale vidím např. na jejich katastru přerovskou ČOV, velkou rozvodnu a hlavně kolejiště přerovského nádraží - důležitého dopravního uzlu. Dále zde možná město počítalo s rozvojem průmyslu apod. Dnes by to pro odtržení už možná nebyl problém, ale tenkrát se na to hledělo jinak. Samozřejmě, dnes už není odtržení Dluhonic a podobných obcí možné.
zesp

Příspěvek od zesp »

Občas tady lze přečíst názor - "za komára by se to nestalo, dálnice se prostě postavila tak, jak byla naprojektována a hotovo". Není to tak úplně pravda, tyto problémy byly i tehdy. Třeba D46 u Dobrochova - (vykládal mi to můj strýc, který za komančů zastával významný post na ONV Prostějov, když jsem ho před lety vezl po dálnici k lékaři do PV). Člověk by si toho ani nevšimnul, ale dálnice zde prochází takovým mírným "esíčkem" v jakémsi "odklonu" od obce. Původně to ale prý bylo naplánováno přímo, takže to procházelo hned za domy u bývalé císařské silnice Brno - Prostějov. Jenže v jednom z nich bydlel farmář (říkal mu kulak), který si postavil hlavu, že svoje pozemky za domem prostě neprodá, ani nesmění. Nebyl ve straně, ani nijak jinak politicky činný, tu nejpodřadnější práci už dělal, děti neměl, takže na něho nemohli. Jezdili tam za ním, přemlouvali, vyhrožovali, ale nic. Samozřejmě, že šel sedět (něco mu "za odměnu" nakonec přišili), ale dálnice musela uhnout. Proto je tam dodnes to zakřivení, naštěstí mnohem kulantnější, než u Žešova. Teď je dům neobydlený (už zemřel), zahrada zpustlá, nic by přímému vedení trasy už nebránilo.... Ale dálnici už nikdo nenarovná, stále bude pokřivená. Je na to potřeba proto myslet, ža tak jak se to postaví, to tam bude desítky let... A bude se brzdit kvůli snížené rychlosti a bude tam snížená bezpečnost kvůli zmršeným parametrům. Napořád...
P_V

Příspěvek od P_V »

Kde u Dobrochova? Projel jsme to na seznam panoramě, a je tam 130. Navíc si to tím obloukem nadbíhá k obchvatu Brodku.
kot

Příspěvek od kot »

Radost z toho, že dluhoničtí mají problém, opravdu nemám . Ale jak z toho TEĎ ven ? Je to reálné ? "Přidal" bych se k Martysovi a Zespovi. Dálnice by byla rychlostně omezena na věčné časy. Já vím, byl by to jenom krátký úsek. V zimě , za deště, za mlhy apod. by se pár lidí vykašlalo na (přehlédlo) omezení. Pár nehod a už by z toho bylo rýžoviště pro pomahače a chrániče. Jezdím pravidelně po R1 od Žiaru nad Hronom směrem na Žarnovicu . Je zde omezení právě kvůli Hronu a železnici. Chvílemi je chvílemi není. Je to nepříjemné, ale stane se mi, že značení přehlédnu a nejedu předpisově. Ač neúmyslně. Vždy se těším, až s tohoto nenormového úseku vypadnu. Do BUDOUCNA by to mělo být poučením jak pro města (viz doprava v Přerově), tak pro projektanty, tak pro ŘSD , ale teď bych řekl už je pozdě. Místo "San Sira" bude nové sportoviště na úrovni 21.století /ale proč ho chce sebrat Přerov Sokolu moc nechápu/ a při správné kooperaci dluhonických občanů a radnice něco pro svoji obec "vyrazí" ze státu, když na ně Přerov léta kašle.
Atos

Příspěvek od Atos »

Kote :ok: a howgh.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

KarelLer píše:Myslíte, že se projektant této části D1 nevyhnul Dlouhonicím jenom proto, že měl po ruce jenom pravítko? Měl možnost je jim vyhnout? Ví někdo, z jakých důvodů se jim nevyhnul? Já to nevím a myslím, že to neví (skoro) nikdo.

Nemohl by se ho někdo dojít zeptat? :)
Dyť to tady píšou, nejdou normové parametry a souběh s dalšími stavbami na trati.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Babiš tomu dal holt korunu a teď se to tu rojí novými odborníky :-)

Dluhonickým by také někdo měl říci, že pokud by se jim dálnice vyhnula esíčkem a bylo by kvůli tomu nutné snížit rychlost, tak by měli zřejmě ještě větší hluk než při přímé trase bez zpomalení. Auta co musí zpomalit většinou nešlapou na brzdu, jen sundají nohu z plynu a brzdí motorem, takže z monotonního zvuku se stává nepříjemné kolísání a za omezením se zase auta rozjíždějí, tedy hluk narůstá a je vyšší než při běžném průjezdu.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

V tomto si dovolím oponovat, při těchto rychlostech již není hluk z motoru ten zásadní, podstatný je hluk způsobený pneumatikami a hluk aerodynamický, který stoupá s rychlostí.
michal

Příspěvek od michal »

Honey72: me ten Strechov zajimal hlavne kvuli srovnani tech polomeru, ta situace proc takto a ne jinak je tam samozrejme odlisna.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Japao Joe: já bydlím u obchvatu, nejezdí se tu sice 130 (tedy většinou :-), ale bezpečně poznám podle zvuku, jestli auto zpomaluje před odbočkou, někdo z té odbočky najel na obchvat a zrychluje anebo prostě jen pokračuje dál :-)
xipecko

Příspěvek od xipecko »

to ale poznáte když je menší provoz, je tak?
kot

Příspěvek od kot »

Honey, kde přesně bydlíš, není - li to příliš utajené ?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honey72 píše:Babiš tomu dal holt korunu a teď se to tu rojí novými odborníky :-)

Dluhonickým by také někdo měl říci, že pokud by se jim dálnice vyhnula esíčkem a bylo by kvůli tomu nutné snížit rychlost, tak by měli zřejmě ještě větší hluk než při přímé trase bez zpomalení. Auta co musí zpomalit většinou nešlapou na brzdu, jen sundají nohu z plynu a brzdí motorem, takže z monotonního zvuku se stává nepříjemné kolísání a za omezením se zase auta rozjíždějí, tedy hluk narůstá a je vyšší než při běžném průjezdu.
Jiným se posmíváte coby "odborníkům" a sám přitom prezentujete takový nesmysl. Machrovat na ostatní - to je hloupé samo o sobě a ještě hloupější to je, když se vzápětí sám prezentujete jako takový rádoby odborník co všechny poučí a přitom jste zcela mimo.

O hluku v těšchto vysokých rychlostech (už cca od 50 km/hod) rozhoduje hluk z pneumatik a z odporu vzduchu, hluk z motoru se u normálního auta v těchto rychlostech vůbec neprojeví. Takže při 110 km/hod bude ten hluk menší než při 130 km/hod a ne naopak, jak tvrdíte. žádné nepříjemné kolísání nikdo neuslyší.
zesp

Příspěvek od zesp »

P-V: Vždyť tam taky píšu, že z toho naštěstí nevznikla taková prasárna, jako u Žešova. Ano, tam je navíc ten jediný úsek na 130 km/h. Taky píšu, že kdybych o tom nevěděl, nepoznal bych to. Každý by řekl, že je to tak odkloněné plánovaně. Ale ta trasa měla vést blíže k zástavbě, na Vranovice měla už měla být v přímé. Ano, teď to vypadá, že si nadbíhá obchvatu Brodku, ale je to nechtěné dítě.... Když se jede od PV, jede se napřed mírněvpravo a pak se to stáčí teprve doleva. To tam nemělo být. Ale je to diskuse do vlákna o D46. Jakmile budu mít chvilku, napíšu tam, co mě o peripetiích s výstavbou D46 z PV na jih povykládal můj velký učitel v oboru plánování a stavby silnic a dálnic na ŘSD Brno ing. Vladimír Horák (budiž mu země lehká). Co jsme se toho spolu po stavbách najezdili.... Dokonce jsme už jezdili i po těch, co dosud nestojí... To byla ta největší sranda, jak jsme se služební felicií vždycky někde zapadli na polňačce... :lol:
theodor less

Příspěvek od theodor less »

[quote="Aram96"].... ale hromada lidí zde asi nemá tušení o něčem jako "selský rozum". Kecy typu posunout to nejde, nedodržely by se parametry jsou buď holá arogance nebo hloupost.
theodor less

Předchozí zprávu napsal Aram96
Já odpovídám: Územního řízení a projektování se účastnilo desítky vzdělaných odborníků s několikaletou praxí v oboru. Není to zbytečné a drahé? Nestačil by "selský rozum"?
Kdysi se říkalo, že ti kteří ladí motory svých aut to dělají proto, že věří, že to umí líp než automobilka...
P_V

Příspěvek od P_V »

Ti vzdělaní odborníci našli trasu vyhovující nějakým kritériím. Kdyby kritérium jít dále od obce mělo vyšší prioritu, možná by našli trasu vyhovující normě i tomu požadavku. Nebo ne. Ale teď už je to jen hra na kdyby.
michal

Příspěvek od michal »

Kouknete se do vlakna slovenske D3 Cadca-Svrcinovec. Jedna strana sporu bude moct byt rada, ze to jde vlastne daleko od domu. Druha strana jen muze lamentovat nad tim, jak to ti Slovaci dokazali protlacit. Mimochodem i u nas to slo, I/68 taky vede za plotem spouste lidi. Ale ta slovenska D3 je fakt extrem... Nicmene EU normy maji na Slovensku stejne jako my a vida, stavi...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

kot píše:Radost z toho, že dluhoničtí mají problém, opravdu nemám . Ale jak z toho TEĎ ven ? Je to reálné ? "Přidal" bych se k Martysovi a Zespovi. Dálnice by byla rychlostně omezena na věčné časy. Já vím, byl by to jenom krátký úsek. V zimě , za deště, za mlhy apod. by se pár lidí vykašlalo na (přehlédlo) omezení. Pár nehod a už by z toho bylo rýžoviště pro pomahače a chrániče. Jezdím pravidelně po R1 od Žiaru nad Hronom směrem na Žarnovicu . Je zde omezení právě kvůli Hronu a železnici. Chvílemi je chvílemi není. Je to nepříjemné, ale stane se mi, že značení přehlédnu a nejedu předpisově. Ač neúmyslně. Vždy se těším, až s tohoto nenormového úseku vypadnu. Do BUDOUCNA by to mělo být poučením jak pro města (viz doprava v Přerově), tak pro projektanty, tak pro ŘSD , ale teď bych řekl už je pozdě. Místo "San Sira" bude nové sportoviště na úrovni 21.století /ale proč ho chce sebrat Přerov Sokolu moc nechápu/ a při správné kooperaci dluhonických občanů a radnice něco pro svoji obec "vyrazí" ze státu, když na ně Přerov léta kašle.
Naprostý souhlas, teď už je pozdě něco měnit, ale doufám, že se z toho poučí ŘSD a prostě nedají již takhle silnou záminku, KDYŽ TO JDE řešit jinak. D11 v průchodu horama bude asi o něčem jiném, to je jasny.
Jinak k té bezpečnosti za mokra atd. to souhlas, ale opravdu by posunutím byly ty normy tolik porušené, že by to bylo nebezpečné ? To se mi zas tolik nezdá, měl jsem za to, že by se tam dalo 110, ale kdyby tam někdo jel 130-140 tak to prostě projede, sice se lidi v autě nahnou trochu víc, ale, že by to v současném provedení mělo být bezpečné a v posunutém nebezpečné, mi přijde přehnané.
theodor less

Aram96 píše: Jinak k té bezpečnosti za mokra atd. to souhlas, ale opravdu by posunutím byly ty normy tolik porušené, že by to bylo nebezpečné ? To se mi zas tolik nezdá, měl jsem za to, že by se tam dalo 110, ale kdyby tam někdo jel 130-140 tak to prostě projede, sice se lidi v autě nahnou trochu víc, ale, že by to v současném provedení mělo být bezpečné a v posunutém nebezpečné, mi přijde přehnané.
Jsem na www.ceskedalnice.cz ? Nebo jsem zabloudil na forum maminek na mateřské?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

theodor less píše:
Aram96 píše: Jinak k té bezpečnosti za mokra atd. to souhlas, ale opravdu by posunutím byly ty normy tolik porušené, že by to bylo nebezpečné ? To se mi zas tolik nezdá, měl jsem za to, že by se tam dalo 110, ale kdyby tam někdo jel 130-140 tak to prostě projede, sice se lidi v autě nahnou trochu víc, ale, že by to v současném provedení mělo být bezpečné a v posunutém nebezpečné, mi přijde přehnané.
Jsem na http://www.ceskedalnice.cz ? Nebo jsem zabloudil na forum maminek na mateřské?
Laskavě se uklidni, já se právě ptám, jak moc by to s normami pohlo ;)
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Nějak nechápu, co znamená nesouhlas Dluhonic. Pokud je vše tak jak je popisováno, tak Dluhonice jsou součásti Přerova a ten vydal souhlas. Čili z právního hlediska, Dluhonice souhlasí.
Nesouhlasí pouze pár obyvatel Dluhonic, jako části Přerova.
Nějak spousta lidí zapomíná, že dálnice se staví pro lidi, takže opravdu musí vést kolem měst a obcí, jinak by byly jako hospoda Na mýtince.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Vy zase zapomínáte, že tam ty lidi žijí a budou s tou dálnicí koexistovat celý život. Jinak tady asi není nikdo, kdo by nechápal, že dálnice musí vést v blízkosti Přerova, to ale neznamená že musí nutně vést někomu těsně za barákem a nebo dokonce přímo přes barák.
P_V píše:Ti vzdělaní odborníci našli trasu vyhovující nějakým kritériím. Kdyby kritérium jít dále od obce mělo vyšší prioritu, možná by našli trasu vyhovující normě i tomu požadavku. Nebo ne. Ale teď už je to jen hra na kdyby.
Přesně tak. Tohle se tady také snažím neúspěšně vysvětlit zastáncům teorie o jediném správném řešení. Projektant projektuje podle zadání od objednatele a podle zadaných priorit. To je to podstatné. Protože nikdy nedostal jako prioritu vyhnout se obci, tak nevíme jak by takové řešení reálně vypadalo, zda by bylo normové či nenormové atd.
Odpovědět

Zpět na „D1“