I/73 obecně
Re: [D43] Obecně
Ale ono je v plánu MÚK Lipůvka, kdy hlavní směr půjde ve směru na Blansko.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Pěkná diskuze, ale jen připomínám, že máme nekolizní úsek u Černé Hory a kde je ta příprava... proč se nestaví ??????
Je to víc o lenosti než problémech. Kdyby to někdo vzal za pačesy, tak tady již jsme někde alespoň za UR.
Ale jinak mně fascinuje, že na tomto foru někdo myslí vážně, že stavět dálnici kdekoliv a ukončit ji pro nižší intenzitu jen cca 30 km od další části dálniční sítě je normální. Dle mně je toto zvrhlost i kdyby tam intenzita byla jen 1000 aut..... Prostě je třeba se na tu mapu taky kouknout trošku z nadhledu....
Je to víc o lenosti než problémech. Kdyby to někdo vzal za pačesy, tak tady již jsme někde alespoň za UR.
Ale jinak mně fascinuje, že na tomto foru někdo myslí vážně, že stavět dálnici kdekoliv a ukončit ji pro nižší intenzitu jen cca 30 km od další části dálniční sítě je normální. Dle mně je toto zvrhlost i kdyby tam intenzita byla jen 1000 aut..... Prostě je třeba se na tu mapu taky kouknout trošku z nadhledu....
Obávám se, že to bylo kvůli zásadám územního rozvoje, které JMK neměl. Na ten úsek Bořitov-Svitávka probíhá údajně DUR. JMK bude navíc dalších x let vybírat variantu a nic se stejně nepohne. Je zásadní alespoň do jednoho roku po studii vybrat buďto německá+jižní obchvat kuřimi nebo optimalizovaná+severní, aby se mohla rozběhnout příprava. Navazující úsek ať si vybírají klidně o rok dva déle. A my na I/43 se holt máme dalších 15 let spokojit pouze se dvěma pruhy, když intenzity jsou tam na 4-pruhy už asi 15 let.ttc píše:Pěkná diskuze, ale jen připomínám, že máme nekolizní úsek u Černé Hory a kde je ta příprava... proč se nestaví ??????
Stavět úsek dálnice, kdyby tam mělo jezdit 1000 aut je zvrhlost. Já neříkám ať se úsek Boskovice-Třebová nerealizuje, ale jestli chtějí uvažovat např. o třípruhu, tak to chápu.
To promiňte, ale tohle je pěkná hloupost. Jednak o ně nepřijdou, protože se silnice může rozšířit na druhou stranu a ČSPH zůstat a jednak jsou MÚK stejně v plánu.kik píše:Honey, vidím to tak nějak podobně. Navíc těsně před Lipůvkou jsou 2 ČSPH a jejich majitelé by nebyli nadšeni tím, že by o ně kvůli "nějaké" MÚK přišli. Tam je jediným řešením výstavba D43....
Ovšem nechápu způsob. Proč se celá silnice přeloží, zbytečně se zastaví orná půda a ještě bude hlavní směr na Blansko, když na sever jede dvakrát tolik aut co na Blansko
Rozšíření Lipůvka-Česká je nyní jediné řešení, a navíc to až takové provizorium nebude, protože kolik ta dálnice odvede aut ? Odvede většinu kamionů a poté OA, která jedou od Boskovic a severněji. Auta z Blanska nebo okolo I/43 jižněji od Boskovic budou nadále využívat 43, to nebude málo aut, jen z Blanska necelých 10 000. A z Blanska by po rozšíření aut ještě přibylo, protože dost lidí volí kvůli blbému napojování cestu do Brna přes Vranov. A 5-6 tisíc aut tam rozhodně zůstane, protože lidé co jezdí Boskovice-Brno většinou nemají známku, protože nemají nikde jinde žádnou dálnici, kterou by mohli využívat. Nejbližší je asi Prostějov-Olomouc. Potřebné úseky u Brna jsou bez poplatku. Další věc je "tradice" pro spoustu řidičů prvotní důvod pro ježdění po stávající trase. Každopádně na úseku Lipůvka-Česká bude i po realizaci D43 12-15 tis. minimálně. No a když si vezmu, že D6 se staví pro 15 000 vozidel už dnes, tak nevidím jediný důvod tento úsek nerozšířit
Běží příprava pokladů k DÚR.
Na základě územní studie proběhne aktualizace ZÚR, do které bude zanesena výsledná varianta D43. Takže jediné co se zatím dá připravovat je Bořitov - I/43.
Na základě územní studie proběhne aktualizace ZÚR, do které bude zanesena výsledná varianta D43. Takže jediné co se zatím dá připravovat je Bořitov - I/43.
Ano tak příprava podkladů, omlouvám se. Jenže aktualizace to je tak 2021 nejdříve, plus cca 12 let v OPTIMISTICKÉM pohledu na přípravu, realizace 2033-2036 ... máme 18 let v nezměněném stavu. To prostě nejde ... ten nárůst dopravy je obrovský. A to asi na ŘSD nevědí, že chtějí stavět D11 a D35, která přivede určitě další tranzitLenny píše:Běží příprava pokladů k DÚR.
Obce na trase řešit nejdou, to by se muselo dělat hromada přeložek a obchvatů, tam chápu, že se počká na dálnici. Ale místo, kde vzniká nejvíce kolon a zdržení lze vyřešit pouhým rozšířením a to v délce 5 km. Podělaných 5 km s MÚK, které stejně budou realizovány, proč to nerozšířit
Ve starých plánech tam byl úsek 4303 Černá Hora - Svitávka. Podle nějakých nových plánů tomu úseku říkají Bořitov - I/43? Předpokládám, že trasa je pořád plánovaná mezi Černou Horou a Žernovníkem, nebo ne?Lenny píše:Takže jediné co se zatím dá připravovat je Bořitov - I/43.
A pokud je ta trasa v této části invariantní, proč ještě neexistuje nějaký oficiální leták?
Je její zkrácená podoba, začíná až na křížení se silnicí Bořitov - Lysice.
Neboť ho ještě nikdo neobjednal.
Neboť ho ještě nikdo neobjednal.
Ohledne malych intenzit - zajimavy je treba narust intenzit kolem Boru na D5.
Pred deseti lety tam davaly lisky dobrou noc a ted, co je tam logisticke centrum o plose 2km2, je na dalnici docela zivo - obzvlaste pri vymenach smen.
(vlecku to samozrejme nema, ac trat vede 2km daleko)
Pred deseti lety tam davaly lisky dobrou noc a ted, co je tam logisticke centrum o plose 2km2, je na dalnici docela zivo - obzvlaste pri vymenach smen.
(vlecku to samozrejme nema, ac trat vede 2km daleko)
Běží příprava - to je pěkné (úsek si nazývejte jak chcete - jde přeci o Černá Hora - Boskovice)
ZUR JmK byl schválen před volbami do krajů (tj. již je víc než 2 roky)
Varianta je tam jen jedna
Chápu, že se to může upravit v detailech (třeba tvarem MUK)
Nechápu jaktože již to UR není v běhu, nebo to opravdu projektnat potřebuje roky na to aby nakreslil par km dálnice kterou kreslili již za Hitlera a buhví kolikrát poté.....
ZUR je k dnešnímu dni již jen výmluva.... toto mělo být nakresleno do pár měsíců max 1 roku pro ZUR... za další rok stanoviska DOSS a dnes mělo být vypsáno ústní jednání nebo spíš mělo být po něm.
Prostě se tu čistě vymlouvají na ZUR. A když to dělají tady, tak ty úseky pod a nad na tom budou obdobně či spíš ještě hůř - protože tam existují varianty a na jih i očekávané problémy.
PS: těch 1000 aut byla trošku nadsázka, tady je provoz jen náklaďáků větší a celkový je někdě kolem 10000 aut (hovořím o úseku Boskovice-Třebová). Kdyby u Třebové již žádná dalnice být neměla tak se na 3-pruhu shodnu, ale tady bude dalnice a k ní vede těleso Hitlerky... Toto prostě musí fungovat jako dalniční síť a né úseky... takže jedině 2+2 - stím že chápu, že to bude třeba užší (tedy bez odstavných a klidně levý pruh zúžený) ale rozhodně nic menšího než 2+2
ZUR JmK byl schválen před volbami do krajů (tj. již je víc než 2 roky)
Varianta je tam jen jedna
Chápu, že se to může upravit v detailech (třeba tvarem MUK)
Nechápu jaktože již to UR není v běhu, nebo to opravdu projektnat potřebuje roky na to aby nakreslil par km dálnice kterou kreslili již za Hitlera a buhví kolikrát poté.....
ZUR je k dnešnímu dni již jen výmluva.... toto mělo být nakresleno do pár měsíců max 1 roku pro ZUR... za další rok stanoviska DOSS a dnes mělo být vypsáno ústní jednání nebo spíš mělo být po něm.
Prostě se tu čistě vymlouvají na ZUR. A když to dělají tady, tak ty úseky pod a nad na tom budou obdobně či spíš ještě hůř - protože tam existují varianty a na jih i očekávané problémy.
PS: těch 1000 aut byla trošku nadsázka, tady je provoz jen náklaďáků větší a celkový je někdě kolem 10000 aut (hovořím o úseku Boskovice-Třebová). Kdyby u Třebové již žádná dalnice být neměla tak se na 3-pruhu shodnu, ale tady bude dalnice a k ní vede těleso Hitlerky... Toto prostě musí fungovat jako dalniční síť a né úseky... takže jedině 2+2 - stím že chápu, že to bude třeba užší (tedy bez odstavných a klidně levý pruh zúžený) ale rozhodně nic menšího než 2+2
Jenom pro doplnění (pokud jsem to pochopil dobře), půjde o úsek od MÚK na silnici 376 po MÚK s I/43. To je jenom zhruba 5 km "odnikud nikam".ttc píše:(úsek si nazývejte jak chcete - jde přeci o Černá Hora - Boskovice)
"Černá Hora - Boskovice" zní, jakoby to fakt něco propojovalo a mělo to aspoň 10 km.
Ano, jedná se o úsek, který ničemu nepomůže a vede odnikud nikam.
A ZUR aktuálně prakticky nejsou, protože vše jsou jen územní rezervy a navíc na obě varianty. Nejdříve musí být vybrána varianta a udělaná aktualizace ZUR.
Mohu se zeptat znalejších .. jestli lze začít přípravu D43 už hned po výběru varianty nebo se bude muset čekat na vypapírování celé aktualizace zur, čili výběr varianty=aktualizace ??
Jinak si myslím, že právě střídavý třípruh s odstavnými pruhy je bezpečnější než 4-pruh bez odstavných, kór s úzkým pruhem, byť jen tím "rychlým", ale to je můj pocit.
A ZUR aktuálně prakticky nejsou, protože vše jsou jen územní rezervy a navíc na obě varianty. Nejdříve musí být vybrána varianta a udělaná aktualizace ZUR.
Mohu se zeptat znalejších .. jestli lze začít přípravu D43 už hned po výběru varianty nebo se bude muset čekat na vypapírování celé aktualizace zur, čili výběr varianty=aktualizace ??
Jinak si myslím, že právě střídavý třípruh s odstavnými pruhy je bezpečnější než 4-pruh bez odstavných, kór s úzkým pruhem, byť jen tím "rychlým", ale to je můj pocit.
Ale pomůže, zrychlí a zpříjemní to aspoň trochu dopravu a bude to první vlaštovka z celé dálnice.
Bez schválené aktualizace nelze vydat územní rozhodnutí.
Každý kus "salámu" je dobrý. 
To jsem tím nechtěl říct, že by se mělo čekat na zbytek, chraň bůh, spíš jsem odpovídal na dotaz jednoho výše dotazujícího.
Že nejde vydat územní rozhodnutí je mi jasné, ale lze zahájit papírování ? Čili dokumentaci k UR, EIA - nebo ta se nebude muset dělat znovu ?
Že nejde vydat územní rozhodnutí je mi jasné, ale lze zahájit papírování ? Čili dokumentaci k UR, EIA - nebo ta se nebude muset dělat znovu ?
EIA je stále platná. DÚR by šlo zpracovat. Ještě potřebujete mít schválený záměr projektu na Centrální komisi MD.
Tak aspoň že tak.
Jinak mám pocit, že kraj nedávno přišel s nápadem, jak řešit nebezpečné odbočky mezi křižovatkou na Boskovice a křižovatkou u Krhova a to řešení mělo být vybudování D43 v polovičním profilu nebo něco na ten způsob.
Víte o tom někdo něco ?
Jinak mám pocit, že kraj nedávno přišel s nápadem, jak řešit nebezpečné odbočky mezi křižovatkou na Boskovice a křižovatkou u Krhova a to řešení mělo být vybudování D43 v polovičním profilu nebo něco na ten způsob.
Víte o tom někdo něco ?
Omlouvám se, že do toho pořád rýpu, ale možná tomu pořád nerozumím. Copak se vyplatí tranzitu ze severu najet na dálnici, jet 5 km a potom se 1,5 km vracet na I/43 po 376, a obdobně z jihu? To neušetří prakticky nic, i pokud by tu 376 zrekonstruovali a narovnali.Lenny píše:Ale pomůže, zrychlí a zpříjemní to aspoň trochu dopravu a bude to první vlaštovka z celé dálnice.
Zkusil jsem si to změřit v mapě. Po stávající silnici 6,2 km po dálnici 7,4 km z toho dálnice 5,3 km. Rozdíl 1,2 km ve prospěch stávající I/43.
Teď časově, na dálnici jsem uvažoval rychlost 120 km/h, na silnicích 80 km/h.
Jízda po D43 mi vyšla 4 min 14 s a po I/43 4 min 39 s. Časově to vychází o 25 s pro D43. V praxi bude rozdíl ještě větší, neboť není zohledněn stav kdy potkám pomalu jedoucí vozidla. Dále po dostavbě D43 bude změněna přednost v její prospěch.
Na D43 i na tak krátkém úseku budu mít větší dopravní komfort. V klidu si na dálnici mohu předjet pomalu jedoucí auto, nemusím u toho řešit protijedoucí vozidla, zákazy předjíždění, plné čáry atd.
Teď časově, na dálnici jsem uvažoval rychlost 120 km/h, na silnicích 80 km/h.
Jízda po D43 mi vyšla 4 min 14 s a po I/43 4 min 39 s. Časově to vychází o 25 s pro D43. V praxi bude rozdíl ještě větší, neboť není zohledněn stav kdy potkám pomalu jedoucí vozidla. Dále po dostavbě D43 bude změněna přednost v její prospěch.
Na D43 i na tak krátkém úseku budu mít větší dopravní komfort. V klidu si na dálnici mohu předjet pomalu jedoucí auto, nemusím u toho řešit protijedoucí vozidla, zákazy předjíždění, plné čáry atd.
Vyplatí a ušetří. Prohlédněte si výškový profil stávající I/43 v tom úseku. A pak zkuste porovnat spotřebu a průjezdní čas cca 40 tunového kolosu na tomto a na dálničním profilu.KarelLer píše:Omlouvám se, že do toho pořád rýpu, ale možná tomu pořád nerozumím. Copak se vyplatí tranzitu ze severu najet na dálnici, jet 5 km a potom se 1,5 km vracet na I/43 po 376, a obdobně z jihu? To neušetří prakticky nic, i pokud by tu 376 zrekonstruovali a narovnali.
Nerozumím - to se bavíš o těch 5 km - ty přece v ZUR jsou.....Lenny píše:Ale pomůže, zrychlí a zpříjemní to aspoň trochu dopravu a bude to první vlaštovka z celé dálnice.
Aktualizace by se měla týkat jen navazujícího úseku na jih
Pro jižní část - dokumentaci si můžeš připravit na co chceš, ale bez ZUR ti UR neprojde (teda teoreticky=právně může ale zatím to nikdy nikdo neudělal)
To odpovídal mě na část ke Kuřimi. Úsek Bořitov/Černá Hora - Svitávka tam je, ale ten řeší úsporu času půl minuty, jak napsal.
Já se na ty aktualizace ptal, jestli bude možné, že kraj vybere variantu a započne příprava dokumentace k DUR a všechno a jakmile za rok dva vydají aktualizaci ZUR, tak se vydá UR. A hned hop na SP.
Jinak já osobně si myslím (pokud by opravdu došlo k zprovoznění jen úseku svitávka-bořitov (MÚK s 376), že by to volila auta, která pojedou od Boskovic, protože odpadne odbočování doleva. A auta mířící zpět by volila stávající trasu, protože než by na dálnici najeli, tak jsou už u křižovatky k Boskovicím.
Já se na ty aktualizace ptal, jestli bude možné, že kraj vybere variantu a započne příprava dokumentace k DUR a všechno a jakmile za rok dva vydají aktualizaci ZUR, tak se vydá UR. A hned hop na SP.
Jinak já osobně si myslím (pokud by opravdu došlo k zprovoznění jen úseku svitávka-bořitov (MÚK s 376), že by to volila auta, která pojedou od Boskovic, protože odpadne odbočování doleva. A auta mířící zpět by volila stávající trasu, protože než by na dálnici najeli, tak jsou už u křižovatky k Boskovicím.
Někde se začít musí, a tento úsek je aktuálně přímo ideální - proboha jen ať již staví a pak můžou řešit sever a jih samostatně....
Jinak k tvému datazu - ZUR není podmínkou pro UR - to je jen mantra ŘSD. Dle stavebního zákona můžeš řešit věci i bez územního plánu resp. ZUR, jen se ti územní řízení rozšiřuje o všechny případné námitky které se řeší v územním plánování a to je ten důvod proč se do toho nikomu nechce....
... ale jak je vidět na tomto miniúseku, tak se ŘSD vymlouvá na ZUR i když tam více než 2 roky platí a dávno mohlo běžet UR .... takže, že by si připravili DUR před změnou ZUR je asi tak pravděpodobné, jako že zítra přístanou mimozemšťany (byť samozřejmě máš pravdu a jde to)
Prostě ŘSD v JmK je na vyhození od 1... po posledního (osobně jsem se nikdy nesetkal s žádným zaměstnancem ŘSD v JmK ale toto je donebe volající nečinnost a lenost)
Jinak k tvému datazu - ZUR není podmínkou pro UR - to je jen mantra ŘSD. Dle stavebního zákona můžeš řešit věci i bez územního plánu resp. ZUR, jen se ti územní řízení rozšiřuje o všechny případné námitky které se řeší v územním plánování a to je ten důvod proč se do toho nikomu nechce....
... ale jak je vidět na tomto miniúseku, tak se ŘSD vymlouvá na ZUR i když tam více než 2 roky platí a dávno mohlo běžet UR .... takže, že by si připravili DUR před změnou ZUR je asi tak pravděpodobné, jako že zítra přístanou mimozemšťany (byť samozřejmě máš pravdu a jde to)
Prostě ŘSD v JmK je na vyhození od 1... po posledního (osobně jsem se nikdy nesetkal s žádným zaměstnancem ŘSD v JmK ale toto je donebe volající nečinnost a lenost)
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Lze předpokládat, že tento osamocený úsek D43 bude bezplatný a pravděpodobně i pro kamiony, kterým bude průjezd po staré silnici třeba zakázán a hned bude dálnice využita. Dále je také možné, že po přenesení tranzitu na dálnici bude na staré silnici zrušen ten třípruh a rozšířeny odstavné pruhy. Je to jeden z nejnebezpečnějších úseků u nás a láká to tu k rychlé jízdě a k předjíždění z kopce přes dvojitou čáru. Ale je to jen má úvaha. Každý by pak věděl, že se tu jen tak předjíždět nedá a raději by volil dálnici.
Osobně tudy nerad jezdím, silnice úzká a i v tom třípruhu nemám dobrý pocit, když předjíždím kamion a těsně mě mine protijedoucí.
Osobně tudy nerad jezdím, silnice úzká a i v tom třípruhu nemám dobrý pocit, když předjíždím kamion a těsně mě mine protijedoucí.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Už rozumím těm ZUR vs UR. Díky za objasnění.
Jinak na I/43 není nejnebezpečnější úsek ten třípruh, ale právě úsek pod ním až po odbočovací pruhy křižovatky se 150, protože tam je silnice široká maximálně 7 metrů, možná o něco ještě méně. Tento úsek, samotná křižovatka k Boskovicím a úsek Černohorským lesem jsou asi nejhorší části na I/43. V lese je nově naštěstí plná čára v celém průběhu, myslím, že to dost přispěje bezpečnosti. Já tam třeba občas předjížděl, dá se to, ale jsem za plnou čáru rád, protože tam často předjížděli i lidé, kteří to tam absolutně neznali a ti jsou tady nejnebezpečnější. A to nemluvím o tom, že se v této části špatně odhadovala vzdálenost, kvůli špatnému rozhledu.
Jinak na I/43 není nejnebezpečnější úsek ten třípruh, ale právě úsek pod ním až po odbočovací pruhy křižovatky se 150, protože tam je silnice široká maximálně 7 metrů, možná o něco ještě méně. Tento úsek, samotná křižovatka k Boskovicím a úsek Černohorským lesem jsou asi nejhorší části na I/43. V lese je nově naštěstí plná čára v celém průběhu, myslím, že to dost přispěje bezpečnosti. Já tam třeba občas předjížděl, dá se to, ale jsem za plnou čáru rád, protože tam často předjížděli i lidé, kteří to tam absolutně neznali a ti jsou tady nejnebezpečnější. A to nemluvím o tom, že se v této části špatně odhadovala vzdálenost, kvůli špatnému rozhledu.
-
Martin96
- Kontaktovat uživatele:
Nejen nejhorší na I/43, ale nejhorší v celé ČR. Co do hustoty dopravy jednoznačně...Aram96 píše: Tento úsek, samotná křižovatka k Boskovicím a úsek Černohorským lesem jsou asi nejhorší části na I/43.
A oproti úseku od ČH na sever, se s úsekem přes les zatím nic dělat nebude.
Já osobně jakožto Pardubák čekám na dostavbu obchvatu Chrudimi a dokud nebude D35 po Svitavy, tak do Brna budu radši jezdit po I/37 a D1. Díky výstavbě obchvatů jižně od Žďáru se trasa dost zrychluje a navíc zde není takový provoz jako právě na 43.