Jo, to je přesně případ, kdy elektroauto je už dnes o hodně zajímavější než spalovák. Já to mám podobně, jen najedu většinou 200km za den. Tam ještě dost bodne i Autopilot Tesly, ale to sem moc nepatříMike píše:je v tom- i v diskusi zde - vidět ono zaslepení a "argumenty
např. já, s parkování ve vytápěné garáži v RD si umím představit používání EV pro práci.
denně najedu těch 100-150km a to by mohlo vycházet
Ale jinak souhlasím s tím, že pokud nyní nemá člověk možnost někde rozumně nabíjet (typicky doma či v práci), tak je zatím EV opravdu jen pro nadšence. Já bych si ho například nekoupil...
Základní problém lidí jako je jozka nebo MPMP v tom, že nevidí, že se věci do budoucna budou měnit, že za 10 let nebude situace stejná jako nyní a za 20 let tuplem. Že se na tu problematiku nejde dívat stylem, že kdyby teď všichni přesedlali na elektroauta, tak se vše zhroutí. Ono to bude postupné, už proto, že i výroba půjde pomalu nahoru a setrvačnost trhu (než se obmění vozový park) jde taky ještě proti tomu. Takže se reálně bavíme o horizontu 30 let než bude elektroaut víc jak polovina.
A za 30 let se toho stane hodně. Už docela dlouhou dobu platí, že baterie se zlepšují zhruba o 5% ročně (množství uložené energie na hmotnost resp. objem). Pokud tohle vydrží, tak máme za těch 30 let 4x více energie ve stejném objemu/hmotnosti. A i kdyby to bylo jen 3x, tak se budou dělat auta, která budou mít řekněme dvojnásobnou kapacitu při o třetinu nižší hmotnosti baterie. A to už pak bude splňovat ty trochu nesmyslné podmínky, které jsou na EV kladeny.
Nehledě na to, že během 30 let se na většině míst stejně musí kopnout do země, měnit povrchy atd, takže když se s tím bude počítat, tak opravdu není takový problém natahat kabely k zásuvkám, aby tam kde stojí auta, tak se mohla nabíjet. No a možná stejně spousta lidí (mladá generace) přestane vlastnictví auta brát jako zásadní výdobytek, který musí mít, protože auta v tu dobu budou samořiditelná a nebude problém si přes něco ala Uber kdykoliv objednat odvoz, který bude obratem u mne a tato auta se budou jezdit nabíjet sama...
No, nad tímhle jsem dost uvažoval taky, než jsem si ho pořídil. A došel jsem k tomu, že vlastně chci, aby mne auto donutilo si dělat delší pauzy. Jó, už nejsem nejmladší, kde jsou ty časy, co jsem jel 42 hodin v kuse, ale hlavně jak tak víc a víc studuju, co je pro nás nezdravé, tak docházím i k věcem ohledně pohybu a právě dlouhodobé sezení nás ničí docela hodně. Takže jsem to vzal tak, že to vlastně dělám pro své zdraví, takže když nabíjím, tak nesedím v autě, ale jsem mimo auto a hýbu se. A s tímhle mindsetem jsou i tyhle vyjížďky do vzdálených měst vlastně fajn. Jen prostě člověk musí počítat s tím, že prostě “pojede” o hodinu déle, jelikož bude cestou nabíjet. Já zrovna v pátek jedu do Gdaňsku a docela se na tu cestu i těším, budu cestou nabíjet dvakrát. Ale chápu, že to není pro každéhoMike píše:ale nenuťte mě proboha, jet v únoru do Stutgartu na veletrh nečím jiným než současným naftovým šestiválcem
jo musím jednou tankovat, ale to zabere tak 7-8min
Fakt jste si tím tak jist? Pokud ano, můžete nám ukázat na základě čeho? Přiznám se, že já žádné propočty na toto téma jsem neviděl, dohledal jsem například https://www.elektrina.cz/vyroba-elektri ... elektraren, kde říkají, že v elektrické síti se ztratí pouze 5%. Pokud by to byla pravda, tak efektivita zdrojů energie oproti neefektivitě spalování v autech jednoznačně přebije těch 5%. Jediné na podobné téma v tomto směru jsem viděl, že elektromobily využívající uložení energie ve vodíku mají třikrát větší ztráty než elektromobily využívající baterie.Sosa píše:A přes to všechno jsou energetické ztráty nižší než při elektromobilitě.Anonym píše:Ona benzínová infrastruktura je ještě horší. Musíte vytěžit ropu, dovézt jí tankerem přes půl planety, ropovodem do rafinerie, tam energeticky náročně přeměnit na pohonné hmoty, odvézt cisternou stovky kilometrů do benzínky, kterou musel někdo postavit a někdo musí obsluhovat. Provizí je tam několik - těžaři, tanker, ropovod, rafinerie, benzínka, ...
Jasně, větší váha vadí, ale odsud podsud. Ony to elektromobily (ty pravé elektromobily, ne jen předělávky ze spalováků) řeší tím, že mají brutálně nízko těžiště, takže např. do zatáček se s nimi jezdí lépe než se spalováky a to i přes to, že jsou těžší. Pokud někdo si pochvaloval, jak je super jezdit v Subaru, protože má boxera a díky tomu níž těžiště, tak u elektroaut je rozdíl mezi jejich těžištěm a těžištěm u Subaru ještě o hodně větší než mezi Subaru a běžnými auty. Takže ona ta fyzika pracuje jak proti elektroautům, ale taky jim jde naproti. A to třeba i díky další věci - ideálnímu rozložení hmotnosti na nápravy...Sosa píše:A čemu vadí větší váha, no na to si snad umíte odpovědět sám. Je to jen fyzika.
No právě, ta potřeba údržby je na elektroautu oproti spalováku výrazně menší. Z běžné údržby nemusím řešit výměny (a doplňování) oleje, brzdové destičky/kotouče, olej v převodovce, chladící kapalinu, výhledově 12V baterii (zatím ano, ale bude výhledově odstraněna), klínový řemen, filtr pevných částit, případně svíčky. Takže zatímco s elektromobilem se dá najezdit 100 000 km bez nutnosti navštívit servis (za předpokladu, že si jsem schopen vyměnit pneu a stěrače sám), tak se spalovákem to prostě nejde (výměna destiček nebo oleje je o řád jinde než výměna pneu). Ta potřeba údržby je u spalováku opravdu znatelně větší. A vím o čem mluvím, jezdil jsem s celkem čtyřmi spalováky a teď druhým elektroautem.jozka píše:To ano, jenze nebyla rec o narocnosti udrzby/opravy, ale o potrebe udrzby/opravy. Mimochodem, jaky je rozdil mezi generalkou a repasem?