globálně za celé fórum

jde o fórum, tedy je normální nějaká forma debaty a je nutno se naučit používat funkci "hledat"
každé nové fórum je o tom samém

postupem času se i laik naučí odhadnout proces, náklady a porozumí základním věcem; chybou je když si laik začne plést samotnou výstavbu, její terminologii a postupnost na určování ceny a nákladů mimo výstavby s tím co je a není drahé, když si ale neuvědomuje výkon ekonomiky a možné příjmy a následné výdaje na tu-kterou stavbu a sám si začne kreslit po mapách a sní o tom, že všude budou dálnice a nikde nebudou kolony; tohle se děje ale všude, ale tím pádem nikde není spokojenost se stavem
co se týče wiki, tedy strukturovaná stránka ke stavbám, jsou takové stránky, ale znovu naráží na nedostatek času pro udržování (já bych zas třeba napsal, že jednu má Lenny); i slovensko jednou mělo kvalitní stránku highways.sk, kde byla strukturovanost staveb s mapou i fotografiemi z výstavby, ale zanikla a žádná další nedosahuje těch kvalit
fórum naopak umožňuje pro zapojení mnoha lidí zachytit stav výstavby a když máte na něm dostatek odborníků, tak se dají uvést i fakta
kvalitnější fórum, třeba skyscrapercity je o tom, že na začátku vlákna je vždy přehled, nebo je přehled v některých tématech a co řádek ke stavbě to odkaz na mapu, to odkaz na fakta k výstavbě, některé státy mají vzhledem k silné účasti lidí i celé strukturované fóra, kde se dál debatuje ... problémem je ale i zde již i náročnost na data a kontrolu napsaného a není možné umožnit všem uživatelům práva na tuto kontrolu
často jsou tato fóra na tom informačně mnohem lépe než to co předvádí státní instituce, ale není to v silách to dlouhodobě udržovat a tak by dopadla i vámi zmiňovaná dopravní wiki
z hlediska návštěvnosti tohoto fóra ta prudce stoupá, běžně je tady kolem 100 lidí, posledně i 200-300 a dokonce jak vidíte 427, tedy jsou odkazy na články a příspěvky i na dalších sociálních sítích, návštěvnost zahraniční sekce je rovněž vysoká, což ukazují ta čísla, limitem je dostupnost jazyku, ale zahraniční sekce nemá za cíl tady strukturovat stavby, ale spíše doplňovat co je jinde ve světě a jak se to vyvíjí a možná právě proto, že nemá ani kdo psát nějak více z mnoha afrických nebo asijských států, tak je udržená přehledná forma, ale náročnost je zase v aktualizaci odkazů a co je kde nové a jaký je vývoj a ani já na to nemám tolik času; od jara do podzimu je ho minimum vzhledem k silné stavební sezóně, do vzdálenějších koutů světa již moc necestuj, leda tak na kongresy/srazy a tak mám nejvíce času v zimě, ale celé fórum a všechna témata jsem přečetl možná 2x za těch skoro 10 let co jsem tady, další plánuji až v roce 2020, ale snažím se kontrolovat odkazy na ministerstva/jiné důležité weby průběžně
mnoho lidí, strašně moc lidí mě kontaktuje ohledně prací ve školách na náměty ze zahraničí, další tam cestují a ptají se na možnosti cest, ale to není moje priorita, ale vyhovím když vím a umím i dohledat a i jinde a umím i napsat na příslušná ministerstva, ale cílem je přehled rozvoje států a systém realizace z hlediska kroků a když tak i nějaká ta fotografie
no a dalším prvkem a proč to tak všechno je, je i dostupnost internetu a rozvoj sociálních sítí, takže je normální, že informace dnes naleznete na vícero místech, ale informace a video z průjezdu je jedna věc a proč jsou věci takové jaké vidíte zas další (proč se dělá to nebo tamto, proč je ten provoz nějaký když hoří, proč je PPP, co znamená sekundární ostění, co je to vozovka a jaké jsou vrstvy vozovky, proč se dělá nějaký spojovací nástřek, co je to PHS, že to všechno spadá pod lineární výstavbu, jaká je k tomu legislativa a že co krok to extra postup atd. naleznete rovněž a není to k samotné stavbě, ale od toho se to odvíjí) a každý tento krok a postup má nějakou návaznost
pak je taky otázka zda evidovat i stavby v provozu nebo jen ve výstavbě/provozu, obojí je náročné na obsah/data a vzhledem k tomu, že nejde o státní weby, tak to zůstává jen na dobrovolnosti členů, ti mají nějaký cíl nebo je to jen hobby, ale málokdy je ten zájem dlouhodobý
no a já sám neplánuji větší změny/úpravy v zahraniční sekci, nemám na to již další čas a ani chuť, mám i jiné zájmy a další fóra, kde jsem, ale stále mě to ještě baví, mnohem větší problém je zdraví než-li volný čas pro fórum; se psaním je to již horší a možná i proto se více věnuji rozepsání systému: co je to koridor, od čeho závisí, jaké je srovnávní v rámci států na financování výstavby a informace ze zákulisí, protože to není náhoda že se staví nějaký koridor nebo že se i nestaví, ale málokdy se o tom vůbec něco napíše a zas když se i píše tak je to 100 názorů a pravdivý není ani jeden; ale zcela jistě je to zas můj pohled a dost často je můj náhled v rozporu s mnoha jinými, ale v podstatě to není důležité; a i sám i když s něčím nesouhlasím co se kde děje a jsem v těch státech nějak účastný, tak rozumím tomu proč se co kde staví a dokážu to objasnit, ale objasnění neznamená vždy souhlas s postupem
ale rozumím kam tím míříte, ale nepředpokládám, že se to zrealizuje, proto se musíte naučit hledat, protože jakákoliv struktura od realizace si vyžaduje pravidelnou aktualizaci a to prostě dlouhé roky dělat nejde
samozřejmě, když by někdo chtěl

tak může z fóra zakládat články klidně i na tu zahraniční sekci, těch dat a informací je tolik, že to může dělat i pár let, může rozepsat na federaci další vlastní fóra dle dalších států, které to tak nemají, já to tak nedělám, protože vím, že ani dalších 10 let se nebudu tomu víc věnovat a další tady nejsou, proto nemá Mexiko, Austrálie a další vlastní fóra, ale ve skutečnosti je to tak, že ještě 1x za rok aktualizuji 1-2 státy v tom přehledu zahraniční mimo fóra v rámci stránky, přepošlu aktualizaci adminům a ti to aktualizují, to je ještě taková moje nadstavba nad rámec fóra
jakákoliv další činnost není možná, přirovnal bych to k náročnosti přepisovat záznamy z lékařských karet do počítače aby to bylo dohledatelné v e-formě, když jde o chronicky chorého pacienta v 90 letech, je to práce na dlouho, na moc dlouho, ale ti lidé to mají zaplacené a mají na to pracovní čas, my jsme tady na tom jinak
a aby nebyl balast ve fóru, tak od toho jsou moderátoři, ale proto je to fórum, že se to všelijak toleruje a nanejvýš přesouvá dle debat, protože se často odběhne do jiné problematiky a pak to komplikuje tu funkci hledání
trochu jsem se rozepsal, ale to i proto, že nejste první s takovou iniciativou