Elektromobilita

Odpovědět
Lynx

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Lynx »

Tak tohle zní velice rozumně a realisticky. Nevím proč se vám tady někteří snažili nasadit psí hlavu fanatika. Muskofariána, nebo jak to nazývali :-)

Jako doplněk či alternativu pro část lidí si elektroauta dokáže představit asi skoro každý nezaujatý člověk, jestli se do budoucna stanou něčím více, to nám ukáže až reálný technologický vývoj. Spekulace o tom nakolik bude tento vývoj pro elektro rychlý a úspěšný jsou pořád jen spekulace, o tom se nemá smysl dohadovat. To je tak trochu věštění z křišťálové koule. Máte pravdu, že vývoj je pozitivní, je ale otázka zda nenarazí na nějáké těžko překonatelné limity ... ale to jsme zase u toho věštění.

Spíš mě děsí, jak se toho, že vývoj elektro bude určitě pozitivní, chytají europolitici, jako hotové věci. Zejména jejich představy o nákladní dopravě mi připadají hodně přehnaně optimistické. Na jedné straně motivují vývoj, ale na druhopu stranu se obávám, aby těmi přehnanými požadavky nakonec nepoškodily všechny dotčené.
Geo

Příspěvek od Geo »

Mumry píše:Nicméně sám mícháte věci dohromady. Ptáte se na to, jak je to teď (jestli teď existuje takové auto, které splňuje ty požadavky), ale třeba u ceny za palivo porovnáváte s cenou paliva bez spotřební daně,...
Máte pravdu. Soustředil jsem se spíše na budoucnost, kdy libovolná daň může uměle ohnout náklady libovolným směrem. Dnes díky spotřební dani jezdíte s normálním autem o 1 Kč/km dráž.
Mumry píše:Z příspěvku předpokládám, že vás především zajímá situace, jaká je teď.
Jen částečně. Chtěl jsem poukázat na to, jak velký rozdíl je v současnosti v užitné hodnotě, a nakolik se budou muset elektromobily (a s nimi spojená infrastruktura) ještě muset zlepšit.
Mumry píše:Ale výhled je zde pozitivní,...
To si právě nemyslím, protože se potřebujete zárovň potřebujete zlepšit a zároveň ušetřit.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Výčet otázek proč elektro je pěkný, ale něco důležitého v něm chybí. Na většinu otázek jsem odpověděl ano tudíž bych měl být potencionální kupec ale přesto mám dva vážné důvody proč si pravděpodobně asi nikdy, nebo minimálně v cca 10 letech elektro nekoupím. V oboru mého podnikání mi defatcto legislativa neumožňuje používání vozidla s automatickou převodovkou a nevím o žádném alektro autě u kterého by se dalo řadit a nepředpokladám, že by se v dohledné době kvůli tomu měnila legislativa. A za druhé co mi chybí v tom dotazníku: Jsem ochoten podstoupit riziko že mi "dojde šťáva v nevhodnou dobu?" To je podle mě velký kámen úrazu!
Pokud bych měl vozidlo čistě ke komerčnímu účelu a věděl že bude pravidelně jezdit max 10h denně s nájezdem max 200km/den (což je v mé branži řekněme standardní využití vozidla) a hlavně kdybych věděl, že se může celou noc nabíjet a nebude potřeba, tak by to bylo na podnikání možná i ekonomicky přijatelné. Jenže konkrétně já a myslím, že i spousty dalších podobných malých živnostníků kteří potřebují v rámci své činnosti během dne jezdit využívají "firemní auto" i pro rodinu a volný čas. Více či méně často může nastat situace že je potřeba náhle někam jet ještě večer/v noci nebo udělat rychlou dlouhou cestu. Běžně se mi stává že přijedu z práce s vybitým mobilem (i když můžu nabíjet v autě) člověk občas zapomene... No nic mobil dám doma na nabíječku, ale co když budu dennodenně domů přijíždět s vybitým autem a zrovna bude potřeba ještě někam zajet? Tato neflexibilita je z mého pohledu největším mínusem. Dalo by se ještě vymyslet spousty "katastrofických scénářů" kdy bude mnohem lepší mít klasický spalovací motor a pár litrů v kanystru a být schopen s tím strojem fungovat nonstop několik desítek hodin nebo několika dní...

Můj děda často používal výraz "to je na baterky" ve smyslu zpochybnění kvality či funkčnosti určitého výrobku nebo stroje bez ohledu na to jestli se jednalo o spotřební zboží bez jakéhokoli pohonu nebo o nějaký stroj i když byl poháněn třeba párou nebo kabelem z elektrické sítě...
Mumry

Příspěvek od Mumry »

Maty píše:V oboru mého podnikání mi defatcto legislativa neumožňuje používání vozidla s automatickou převodovkou a nevím o žádném alektro autě u kterého by se dalo řadit a nepředpokladám, že by se v dohledné době kvůli tomu měnila legislativa.
Elektroauto nemá žádnou převodovku v tom smyslu, že by se tam měnily převody. Elektroauta mají prostě jeden převod natvrdo. Elektromotor totiž má velmi velký rozsah použitelných otáček, takže se to nemusí “ochcávat” měněním převodu. Nelze tedy říct, že by elektromobily měly automatickou převodovku, protože nic takového tam není.

Mimochodem jen tak ze zajímavosti, co je ten obor, kde to legislativa takto omezuje?
Maty píše:Pokud bych měl vozidlo čistě ke komerčnímu účelu a věděl že bude pravidelně jezdit max 10h denně s nájezdem max 200km/den (což je v mé branži řekněme standardní využití vozidla) a hlavně kdybych věděl, že se může celou noc nabíjet a nebude potřeba, tak by to bylo na podnikání možná i ekonomicky přijatelné. Jenže konkrétně já a myslím, že i spousty dalších podobných malých živnostníků kteří potřebují v rámci své činnosti během dne jezdit využívají "firemní auto" i pro rodinu a volný čas. Více či méně často může nastat situace že je potřeba náhle někam jet ještě večer/v noci nebo udělat rychlou dlouhou cestu. Běžně se mi stává že přijedu z práce s vybitým mobilem (i když můžu nabíjet v autě) člověk občas zapomene... No nic mobil dám doma na nabíječku, ale co když budu dennodenně domů přijíždět s vybitým autem a zrovna bude potřeba ještě někam zajet? Tato neflexibilita je z mého pohledu největším mínusem. Dalo by se ještě vymyslet spousty "katastrofických scénářů" kdy bude mnohem lepší mít klasický spalovací motor a pár litrů v kanystru a být schopen s tím strojem fungovat nonstop několik desítek hodin nebo několika dní...
A přesně proto jsem ve svém výčtu psal, že denní nájezd do 200 km (u větší baterky do 300 km), protože skutečný nájezd u té “normální” baterky Tesla má přes 350 km a u té větší 500 km. Takže i když budu nabíjet na 90 % (pro maximalizaci životnosti baterky), tak mi na “nouzové případy” zbývá s rezervou přes 100 km. A když bych fakt potřeboval víc, tak si pak už cestou musím nabít... (ovšem ruku na srdce, jak často se vám to stává)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Mumry píše: Mimochodem jen tak ze zajímavosti, co je ten obor, kde to legislativa takto omezuje?
To není nic tajného. Provozuji autoškolu. V autoškole je sice možné používat i vozidlo s automatem, ale potom má ten nový řidič v řidičáku omezení pouze na automat, takže standardem je stále spalovák s manuálním řazením. O nějakém elektroautu bez převodovky zákon 247/2000sb. Kterým se činnost autoškol reguluje vůbec neuvažuje. Z logiky věci předpokládám, že elektro bez převodovky bude bráno jako automat... Uvidíme časem jestli se legislativa přizpůsobí moderním technologiím ale bude tam asi dlouhá setrvačnost.
P_V

Příspěvek od P_V »

Čistě teoreticky, činnost převodovky by šla u elektropohonu simulovat. Zdalipak by někdo byl schopen vyvinout cvičný režim s využitím "řazení" na ovladači pro počítačové hry? :)
jozka

Příspěvek od jozka »

Japao Joe:

To jsou ale oskliva slovicka... deset z deviti Mumryu potvrdi, ze takhle to vubec, ale vubec neni. A kdyz ano, muzou za to nase spalovacke stereotypy...

Tan clanek musi byt vymysleny, protoze to je destilat mych vyhrad :-)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Podle mě je to přesně jak předpokládám - pro 90% jízd bez problému. Ale s cenou kolem mega to na dvě auta do rodiny nepůjde. A takový propočty, že to nakonec vyjde lacinějc vycházejí jen pro ty co jezdí hodně a ti mají zase problém s časem na dobíjení. Až bude auto (třeba jako Corsa) pod půl mega beru všema deseti.
jozka

Příspěvek od jozka »

Mimochodem, s tou cenou elektriky... a az se tam natlaci EV...
Mumry

Příspěvek od Mumry »

Japao Joe píše:Podle mě je to přesně jak předpokládám - pro 90% jízd bez problému. Ale s cenou kolem mega to na dvě auta do rodiny nepůjde. A takový propočty, že to nakonec vyjde lacinějc vycházejí jen pro ty co jezdí hodně a ti mají zase problém s časem na dobíjení. Až bude auto (třeba jako Corsa) pod půl mega beru všema deseti.
Jasně, souhlas. Pod mega budeme do 5 let, pod půl mega to čekám v rozmezí 10 až 20 let...
Mumry

Příspěvek od Mumry »

P_V píše:Čistě teoreticky, činnost převodovky by šla u elektropohonu simulovat. Zdalipak by někdo byl schopen vyvinout cvičný režim s využitím "řazení" na ovladači pro počítačové hry? :)
No, v Tesle by to šlo - relativně nedávno přidali "Chill" režim, který omezuje výkon. A šlo by to dotáhnout ad absurdum, kdy by se i simuloval výkon spalovacího motoru s virtuálními otáčkami (klidně zobrazovanými na displeji) a k tomu patřičnému zvuku z reproduktorů. A pro autoškoly by šlo mít přídavnou brzdu pro instruktora připojenou k autu USB kabelem (on je to všechno jeden klasický počítat běžící Linux), takže v případě nepotřeby jednoduše odstranitelnou.
jozka

Příspěvek od jozka »

Taky drobnost...
V nejvyšším stupni budou provozovny provádět nejen veškeré opravy elektromobilů, ale k dispozici budou i rychlonabíječky. Pro jejich provoz bude muset mít provozovatel buď speciální smlouvu s dodavatelem elektrické energie, aby byl schopen pokrýt prudké výkyvy ve spotřebě, nebo si vybudovat vlastní infrastrukturu, tedy vlastní malou solární elektrárnu a velkokapacitní baterii.
Zdroj: https://auto.idnes.cz/elektromobil-serv ... tomoto_fdv
By mi zajimalo proc, kdyz infrastruktura pry neni problem...
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Mumry píše: No, v Tesle by to šlo - relativně nedávno přidali "Chill" režim, který omezuje výkon. A šlo by to dotáhnout ad absurdum, kdy by se i simuloval výkon spalovacího motoru s virtuálními otáčkami (klidně zobrazovanými na displeji) a k tomu patřičnému zvuku z reproduktorů. A pro autoškoly by šlo mít přídavnou brzdu pro instruktora připojenou k autu USB kabelem (on je to všechno jeden klasický počítat běžící Linux), takže v případě nepotřeby jednoduše odstranitelnou.
Ještě by se musela simulovat cinnost spojky což by teoreticky softwarově mohlo také jít ale pochybuji že tohle bude někdo kuli pár autoškolám vyvíjet. U velkých autoškol které používají více vozidel by to časem mohla být alternativa ke konvenčním vozidlům.
Naposledy upravil(a) Maty dne 28.11.2018 12:02:10, celkem upraveno 1 x.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Nejhorší na nedostatku prováděných staveb je implikovaný nedostatek vhodného diskusního materiálu, jehož výsledkem jsou tyhle jalové debaty. :mrgreen:
Království a půl princezny za 511.
Mumry

Příspěvek od Mumry »

Jinak Elektromobilita pomůže i s hlukem, což je pomalu čím dál větší téma, viz například dnešní https://archiv.ihned.cz/c1-66360560-pra ... ohly-soudy. Jen aby mne někdo nekamenoval, tak samozřejmě na dálnicích téměř ne, ale v ulicích ve městech to pomůže...

A to jsme na tom ještě dobře oproti sousednímu Německu, kde soudy už omezují vjezd i na dálnici vedoucí městem, první vlaštovka v Essenu, viz např. https://www.novinky.cz/auto/489362-soud ... ssenu.html. Tam kvůli limitům na NO2 budou smět nafťáky pouze s EURO 6...
pivko

Příspěvek od pivko »

Řeknu to tak, pokrok je, když lidé přejdou na novou technologii proto, že má lepší užitné nebo ekonomické vlastnosti. Pokrok ovšem není, když je jim nová technologie vnucena regulacemi, protože jinak by na ni nikdo dobrovolně nepřešel, protože ty lepší užitné ani ekonomické vlastnosti prostě nemá. A to je případ jak downsizingu spalovacích motorů, tak elektromobility.

A ještě přidám jednoduchý kvíz. Zkusme si jen tak cvičně představit, jak se slavná elektromobilita bude chovat v režimu "půlka Evropy vyjíždí na vánoce po návštěvách nebo v létě do Chorvatska".
Mike

Příspěvek od Mike »

ad autoškola
omezení "pouze AT" je dnes limitující
v době větší invaze EV už limitem nebude
krom toho mi přijdě, že spousta uživatelů IAD ( záměrně nepíši řidičů ) by měla mít AT povině :(
otázka plné nádrže a vybitého elektromobilu
zapomínáte na kreativitu legislavců, kde se může v celé EU šmahem zvýšit spotřební daň ( sledujte Francii - nebude sama )
a pak ekisti omezí vjezdy do měst - čili kam včera stačilo EU4, dnes s dieselem ( i s filtrem ) nesmíte a zítra už s ničím spalovacím
pak je kanystr v garáži nanic...

a poslední, mi někteří pamatujeme IAD jako "něco luxusního"
k tomu socializovaná EU rovněž spěje, že BMW7 a AUDI 8 bude mít premiér a prezident ( + možná nejvyšší soudce ) a zbytek běžného občanstva bude jezdit v lepším případě v BMW i3, v horším na elektrokoloběžce + samozřejmě MHD

2pivko :
na vánoce pěkně BUS+vlak a na Chorvatsko zapomeňte
pěkně na Mácháč nebo EV na Ruzyň a pak letadlem
( všechno už tu bylo, předpokládám, že "vymyslí" i tu výjezdní doložku )
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jozka

Příspěvek od jozka »

A jeste nam vysvetli, ze to je pro nase dobro.
kik

Příspěvek od kik »

Pivko - já vidím 2 možnosti:
1. ucpané dálnice protože slovy pražského tramvajáka "jsme bez proudu"
2. blackout protože auta stojí všude kde se dají nabíjet baterky a rozvodná síť klekne

Já chápu Mumryho že jako majitel Tesly hájí elektromobilitu protože na jeho místě bych to dělal taky. Co se mi ale nelíbí že se tato - s prominutím hračka pro vyvolené - zvýhodňuje (v Praze např. parkování, v jiných státech dotace na nákup apod.) ale nikdo si zatím neuvědomil, že na to rozšíření prostě není připravená infrastruktura (dobíjecí místa, rozvodná síť apod.) a že se vzhledem ke stávajícímu odporu vůči TE či AE a podpoře obnovitelných zdrojů můžeme v celkem krátké době dočkat možná i celoevropského blackoutu. A toho bych se opravdu dožít nechtěl.
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Ano, nejlepší jsou dotace na luxusní vozidla.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

kik píše: ...odporu vůči TE či AE

To je co? Už se v těch zkratkách nějak ztrácím...
můžeme dočkat i celoevropského blackoutu
A pak by se pár nabitých baterek v garáži, zásobující chvíli dům i celkem hodilo, ne? ;)
Mumry

Příspěvek od Mumry »

kik píše:Já chápu Mumryho že jako majitel Tesly hájí elektromobilitu protože na jeho místě bych to dělal taky. Co se mi ale nelíbí že se tato - s prominutím hračka pro vyvolené - zvýhodňuje (v Praze např. parkování, v jiných státech dotace na nákup apod.) ale nikdo si zatím neuvědomil, že na to rozšíření prostě není připravená infrastruktura (dobíjecí místa, rozvodná síť apod.) a že se vzhledem ke stávajícímu odporu vůči TE či AE a podpoře obnovitelných zdrojů můžeme v celkem krátké době dočkat možná i celoevropského blackoutu. A toho bych se opravdu dožít nechtěl.
S tím téměř souhlasím (výjimka je to parkování v Praze, které podle mne rozumné je), taky nechápu ty zvýhodnění namísto toho, aby ty samé peníze cpali do infrastruktury. A že by bylo kam, i by stačila blbá příprava, aby když se něco rekonstruuje, tak aby se tam prostě už teď dopředu natahaly kabely.

Nicméně z toho co vidím na druhé straně, tedy především u majitelů Tesel a Nissanů, tak ti většinou stojí o maximální zvýhodňování všeho možného, takže se teď třeba zasazují o to, aby elektroauta nemusela platit dálniční známku a podobné blbosti. Jenže to podle mne je cesta do pekel, protože s tímhle přístupem si politici řeknou, že už přeci elektromobilitu podporují a to opravdu potřebné, co oni musí tlačit a řešit, tak řešit nebudou :(

Naštěstí třeba řetězce obchodů pochopili, že má smysl se tím zabývat a tak zprávy jako třeba tahle http://www.hybrid.cz/kaufland-na-prazsk ... ktromobily jsou čím dál častější...
Redispero

Příspěvek od Redispero »

pivko píše:Řeknu to tak, pokrok je, když lidé přejdou na novou technologii proto, že má lepší užitné nebo ekonomické vlastnosti.
Pokrok, jak už napovídá etymologie slova, se realizuje „po krocích“. U většiny pokrokových věcí stálo na začátku nezměrné množství energie a investic, návratnost a zároveň větší využitelnost byly až v dalších fázích. Touto perspektivou by se neprosadila ani auta proti koním/povozům. Argumenty byly tehdy až nápadně stejné jako dnes. Je to drahé, nespolehlivé, má to malý dojezd, je to na ježdění „kolem komínu“, tankovat nejraději doma, protože infrastruktura chybí. Ale stejně tak už se objevovaly plusy – je to pohodlné, při vychytání základních much to má delší životnost, je to zajímavý statusový symbol (i dnes se lidi po Tesle ohlédnou, část s nadšením, kéž bych na to měl, část s opovržením, co je to za bohatého snoba). Také tehdy nepřátelé oné novoty, jimž to kazilo živobytí, se snažili vší silou živit nejrůznější předsudky a katastrofické scénáře, aby nástupu aut zabránili. Jak to dopadlo, každý ví. Čili buďme rádi, že krok dva a tři nástupu elektroaut sponzorují Norové, USA, Holanďani, Švédové a Mumry, a zbytek si počká na krok čtyři a pět, kdy už budou elektroauta pro každého. A tehdy už budeme moc potvrdit, že šlo o pokrok :-)
jozka

Příspěvek od jozka »

Mno, ja se ani nedivim, ze tvrdite, co tvrdite, kdyz mate v hlave takovej gulas. Pokrok neni od toho, ze by to slo "po krocich", ale ze to je krok dopredu. Kdyz to neco ma vetsinu parametru horsich (ale to zrychleni, to zas jo!), tak to neni pokrok. A co se tyce argumentu s konikem a povozem, souhlasim! Jenze asi jinak, nez si predstavujete. Ona se totiz ta auticka musela prosadit proti konim a povozum sama. Bez zakonnych omezeni, bez dotaci. Taky musela vyzkouset vice zpusobu pohonu (ano i ten elektricky, zdanlive "moderni"), nez prisla na ten, ktery splnoval pozadavky v danou chvili nejlepe.

Takze jsem pro pokrok! Odstranme subvence a ulevy pro elektroauta, odstranme prohibicni legislativu a zdaneni spalovacich motoru a abyste videl, ze jsem grant podporme VYZKUM v oblasti vyroby, distribuce a ukladani energie pro tyhle ucely. Ono to pujde, mozna to nakonec bude elektroneco, mozna prekvapime sami sebe. Ale dosahneme pokroku. Netopme miliardy ve slepych ulickach...
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“