Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

dvs

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od dvs »

A to chtějí, aby denní svícení bylo z továrny i v vzadu.
http://www.auto.cz/zadni-denni-sviceni- ... kdy-126169
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jsem pro. Cestou žasnu, kolik lidí v mrholení či dokonce v oparu svítí na dálnici jen denními. Ona je viditelnost třeba dobrá, ale jak to auto za sebou cáká, stane se neviditelným.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Mám v autě (Superb 2) nastavené svícení zadních světel při denním módu od začátku, a právě kvůli situacím popisovaným v článku jsem za to rád.
Auto kupované nové, ale určené pro jiný (balkánský) trh, a mělo to takhle nastavené z výroby.

Krom toho samozřejmě sensor světla a sensor deště, kdy se rozsvěcejí hlavní světla (a při překročení 150 km/h)
P_V

Příspěvek od P_V »

michal: Prostě kdo vyčnívá, bude policií buzerován, to je celé lidové moudro. Možná je v tom i nějaká antipatie k cizincům z ostbloku. Z RZ by státní příslušnost samozřejmě poznal taky, ale denní svícení je vidět z větší dálky.
michal

Příspěvek od michal »

Tak zrovna ten Waidhaus je ideální příklad. Policie vždy stojí tady https://mapy.cz/s/3hkHP, většinou neoznačená civilní auta, ještě jsem nezažil, aby tam nebyli. Představa, že vidí na mostě auto, které najednou v půli mostu zhasne, na někoho může působit dojmem, že dotyčný nevyčnívá...? :crazy: :crazy: :crazy:
StavošUskanski

Příspěvek od StavošUskanski »

Zná někdo statistiku, o kolik denní svícení snížilo nehodovost? Laicky bych řekl, že to má účinek spíš negativní, ale třeba by mě nějaká tvrdá data přesvědčila o opaku...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Ti co neuměli světla zapnout v situacích kdy jim to ukládal zákon před zavedením denního svícení, teď ve stejných situacích jezdí stále na denní svícení a potkávací a obrysové světla stejně včas nerozsvítí. Denní svícení alá dva led proužky někde u země vychází na stejno jako auto bez světel.
Výsledkem je opět posunutí prahu vnímání, kdy lidé už nesvítící objekty na silnici vůbec nevnímají.
R48 -> D48 se podařilo!
pivko

Příspěvek od pivko »

Na druhou stranu, tohle už u nových aut plně řeší automat, ne?
michal

Příspěvek od michal »

Blanka je těch lidí s automatem jedoucích na denní svícení plná...
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Neřeší.
Např. Fabie 2017 i přesto, že má AUTO světla např. v dešti jede stále na denní svícení. Hyundai dtto.
U Superbu to funguje ok, tam pokud jsou zaplé stěrače déle než 2 min na trvalé stíraní se světla samy přepnou z denních na potkávací.
Takže nelze na to spoléhat, stále je to odpovědnost řidiče, což uvádí i návod k obsluze všech vozů.
Avšak vysvětlujte to uživateli vozidla, kterému prodejce nakuká, že auto má automatická světla a není potřeba se o nic starat.
R48 -> D48 se podařilo!
StavošUskanski

Příspěvek od StavošUskanski »

Martin z Ostravy píše:Ti co neuměli světla zapnout v situacích kdy jim to ukládal zákon před zavedením denního svícení, teď ve stejných situacích jezdí stále na denní svícení a potkávací a obrysové světla stejně včas nerozsvítí. Denní svícení alá dva led proužky někde u země vychází na stejno jako auto bez světel.
Výsledkem je opět posunutí prahu vnímání, kdy lidé už nesvítící objekty na silnici vůbec nevnímají.
Moje řeč. Cyklista nebo chodec je pak neviditelný, neb s halogenem se soutěží blbě.
NoOne
Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany

Příspěvek od NoOne »

michal píše:Tak zrovna ten Waidhaus je ideální příklad. Policie vždy stojí tady https://mapy.cz/s/3hkHP, většinou neoznačená civilní auta, ještě jsem nezažil, aby tam nebyli. Představa, že vidí na mostě auto, které najednou v půli mostu zhasne, na někoho může působit dojmem, že dotyčný nevyčnívá...? :crazy: :crazy: :crazy:
Vidite a to je dukaz ze "zavojovy system" funguje, kdyz jste si vsiml jen prvniho hlidky s cteckou RZ. Pomezi i Svaty Kriz maji 24/7 po dvou hlidkach s posilou na vikendy ci svatky.
michal

Příspěvek od michal »

:shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:
Mike

Příspěvek od Mike »

Martin z Ostravy píše:...
ano, mohu potvrdit
kdy při stání na křižovatce v Heilbronnu jsem klidně začal odbočovat vlevo, protože ta auta proti byl prostě zaparkovaná...( nesvítila )
naštěstí jsem byl rychlejší, než ten golf naproti, co najednou přestal parkovat....

ad automat světel
mě překvapivě BMW nezhasne, když k těm stěračům přidám přední nebo zadní mlhovky...
v tunelech ovšem dělá to - klasicky Mrázovka, SAT, Blanka - že při první změně tma/světlo zhasne
podruhé rovněž a když vyjedu z Blanky, tak už svítí až do garáže - klidně v letním poledni
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Kdyby aspon nesvitili budiky v aute tak je to mozna napadne kdyz na ne neuvidi, ale nektere dnesni auta jsou fakt idiotske.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Warcz píše:Kdyby aspon nesvitili budiky v aute tak je to mozna napadne kdyz na ne neuvidi, ale nektere dnesni auta jsou fakt idiotske.
Nechci to rozporovat, ale ještě jsem neviděl auto u kterého by s denními světly svítili budíky, možná u některého ojedinělého modelu. Ale ve většině případů je ta idiotská součástka pouze mezi sedačkou a volantem :lol:

PS. Pracuji jako učitel v autoškole a vysvětlit některým žákům jaká světla na vozidle vlastně mají a kdy jaké používat je nadlidský úkol. Stejně jako připojovací o odpojovací pruhy atd... Řeším to dennodenně
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak pane učiteli, zde máte jednoho žáka :-) Já vůbec netuším co jsou to "denní světla" ? Já znám parkovací, když stojím, potkávací když jedu a dálkové, když nikdo nejede proti. Pak ještě mlhovky. Ale denní, to neznám. To je nějáký speciální režim světel ?
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Lynxi, pokud jste řidič, tak byste měl znát zákon... Zákon 361/2000 Sb. §32 (1).
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ElWappe, pokud jste člověk, mohl byste se pokusit odpovědět tak něják lidsky.

Já jsem člověk a přiznávám bez mučení že zákoník zpaměti neznám a neznám ani tyto pojmy, až jsem čtvrt století řidičem. Namísto kamenování bych ocenil lidskou vysvětlující odpověď.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Odpověď jste dostal. Nemám pocit, že bych vás kamenoval. A lidsky a přátelsky Vám doporučuji si ten zákon projít, on se za čtvrtstoletí dost změnil.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Tak, když to berete takhle, tak to se příště ani nenamáhejte. Každý máme o přátelské mezilidské komunikaci diametrálně odlišné představy.

Tak jsem si to nakonec našel sám, v tom citovaném zákoně to samozřejmě není:

Světla pro denní svícení jsou charakteristická silně rozptýleným světelným tokem, který netvoří kužel jako u klasických světlometů. Takto rozptýlené světlo neoslňuje protijedoucí řidiče ani neosvětluje vozovku, ale splňuje zásadní podmínku bezpečného provozu „být viděn". V současné době jsou tato světla součástí základní výbavy pouze u vozidel vyšší třídy. Vzhledem k rozšíření a zlevnění LED technologie si je však na svá vozidla nechává namontovat stále více motoristů.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Lynx píše:Tak pane učiteli, zde máte jednoho žáka :-) Já vůbec netuším co jsou to "denní světla" ? Já znám parkovací, když stojím, potkávací když jedu a dálkové, když nikdo nejede proti. Pak ještě mlhovky. Ale denní, to neznám. To je nějáký speciální režim světel ?
Pokud se chceme tahat za slovíčka tak slovy zákona jde o "světla pro denní svícení".

Zákon 361/2000sb. Osvětlení vozidel
§ 32

(1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu2). Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní svícení.

A pokud opravdu nevíte o co jde tak si všimněte, že většina moderních automobilů přes den svítí těmito světly které jsou obvykle tvořeny z led diod. Při použití světel pro denní svícení by neměla svítit ani obrysová ani potkávací světla.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Já se právě nechci tahat o žádná slovíčka a očekával jsem norrmální lidskou odpověď na otázku "Co je to denní svícení ?" protože to skutečně nevím resp. nevěděl jsem co to je. Sám mám starší auto a niják zvlášť se o auta nezajímám, takže to šlo mimo mě.

V tom zákoně to také není napsáno, tam je napsáno jen, že to existuje a je to povolené.

Tak jsem si to holt našel sám, když mi zde odpovídají jen samí ortodoxní úředníci, neochotní k normální komunikaci.
jeni013

Příspěvek od jeni013 »

UTFG
potom
první odkaz a RTFM - 20sec - proč místo toho 4 příspěvky???
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Maty píše:
Warcz píše:Kdyby aspon nesvitili budiky v aute tak je to mozna napadne kdyz na ne neuvidi, ale nektere dnesni auta jsou fakt idiotske.
Nechci to rozporovat, ale ještě jsem neviděl auto u kterého by s denními světly svítili budíky, možná u některého ojedinělého modelu. Ale ve většině případů je ta idiotská součástka pouze mezi sedačkou a volantem :lol:

PS. Pracuji jako učitel v autoškole a vysvětlit některým žákům jaká světla na vozidle vlastně mají a kdy jaké používat je nadlidský úkol. Stejně jako připojovací o odpojovací pruhy atd... Řeším to dennodenně
Např. dvojkový Superb, trojková Fabie (pokud je vybavena automatickými světly), Hyundai Tucson, VW Tiguan. Budíky svítí, nesvítí však osvětlení přístrojů, což někteří viditelně ignorují.
Minulá generace VW Polo má čidlo v budících, takže přes den budíky svítí i při vypnutých potkávacích světlech a zapnutém denním svícení, ale s klesající intenzitou denního světla se postupně ztmavují až zcela zhasnou a řidiče to tak nutí rozsvítit. Bohužel to tak nefunguje u aut s automatickými světly, pokud je fce auto vypnuta (vypínač je v poloze O), tedy u SII to tak nefungovalo, u FIII to zítra zkusím.
Jako problém vnímám i absenci kontrolky potkávacích světel snad ve všech nových koncernových modelech, považuji to za něco absolutně absurdního a pro mne nepochopitelného.
R48 -> D48 se podařilo!
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“