úsek 12, MÚK 90 Humpolec – MÚK 104 Větrný Jeníkov

Odpovědět
Likas

Re: úsek 12, MÚK 90 Humpolec – MÚK 104 Větrný Jeníkov

Příspěvek od Likas »

musklin píše:Ricos:
dle CT24 je tam "garance 170 mil. Kč plus záruky za mobilitu 262 milionů. "
kdyby to mělo jít za Geosan (tady je konsolidace http://www.geosan-group.cz/novinky/kons ... prava-2016) tak je to při velikosti firmy KO a můžou rovnou vyhlásit insolvenci.
Já myslím, že to Geosan v pohodě ustojí. Beztak má Kostka vlastnictví určitě postavené přes nějakou anonymní kyperskou společnost. Mám takový pocit, že když odcházel Ťok ze Skansky a Janek Kroupa vypátral možné tunelování firmy, že to šlo právě přes Geosan, ale už si to moc nepamatuju.
Honkl

Příspěvek od Honkl »

Já se hrozně těším :jidlo: :jidlo: až se to opraví a první zimu se to tam stane znova. Jak v roce 2008 a na začátku roku 2018 :) Je úplně jedno že tam je rekonstrukce. Zda řidiči neumí jezdit na sněhu tak co Vám na to budu říkat. Dost řidičů nezvládne záchranou uličku natož jezdit vpravo.

Ano zda řešíme situaci ohledně stavby tak ta je tristní ale to že se tam stal kolaps nebyl hlavní problém..
adi88

Příspěvek od adi88 »

To je tedy logika. To klidně můžeme všichni jezdit totálně pod vlivem, však co, nehody byly i předtím a budou i po tom. Samozřejmě, že D1 už nějaký ten kolaps zažila a určitě ještě zažije, ale je přece rozdíl v tom, co kolaps zapříčiní. Kdyby tam nebyly ty úzké pruhy, které jsou pro mnohé problémem i v létě, kdyby tam díky nim nebyl problém s údržbou, tak pravděpodobnost, že k takové situaci dojde je o mnoho menší. A Ťoka raději ani nekomentuju. Na všech ostatních úsecích se přes zimu dělat nesmělo, ale zrovna na tom nejvýš položeném u něj propukne víra v to, že nepříjde sníh :kladivo:
dd

Příspěvek od dd »

Jaký má dopad to, že sdružení kolem Geosanu samo od smlouvy odstoupilo? Co je jejich motivem?

K dokončení: Podle mne by bylo obhajitelné dosadit firmu bez VŘ. Zákon to teoreticky umožňuje. Asi ne na úplné dokončení, ale třeba na kompletní dokončení rozestavěné etapy by se to asi obhájilo. Za položkové ceny. Asi by to bylo dražší, ale ušetřil by se čas a hlavně usnadilo následující VŘ, kde by se už soutěžily zbývající celé etapy.
theodor less

Příspěvek od theodor less »

dd píše:Jaký má dopad to, že sdružení kolem Geosanu samo od smlouvy odstoupilo? Co je jejich motivem?
Když Geosan odstupoval od smlouvy, měl už výpověď od ŘSD. Zřejmě doufají, že jejich dokumentu bude přikládána stejná váha jako výpovědi ŘSD. Pokud tam uvedli i důvody odstoupení (neplnění smlouvy ze strany ŘSD), zjevně si připravují půdu pro soudní spory.Ty jistě přijdou poté, co ŘSD zadrží bankovní záruky (cca 200 mil.Kč).
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

dd píše:K dokončení: Podle mne by bylo obhajitelné dosadit firmu bez VŘ. Zákon to teoreticky umožňuje. Asi ne na úplné dokončení, ale třeba na kompletní dokončení rozestavěné etapy by se to asi obhájilo. Za položkové ceny. Asi by to bylo dražší, ale ušetřil by se čas a hlavně usnadilo následující VŘ, kde by se už soutěžily zbývající celé etapy.
Na dodělání střeďáku by v zájmu urychlení dávalo smysl snad i vypsat samostatnou soutěž. Soutěž za desítky (?) milionů by mohla být řádově rychlejší než, když jde o miliardy. Jenže největší porci času by asi stejně zabral ten soupis položek a seznamu prací před samotným hledáním zhotovitele.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Nystrom

Příspěvek od Nystrom »

Otázka je, zda může odstoupit jeden z účastníků konsorcia.... Zvláštní je, že v pondělí chtěli dokončit stavbu v termínu a v úterý spěchají s odstoupením před doručením odstoupení od ŘSD. Patrně rada právníků. A nastanou soudní tahanice. Hlavně že konečně ŘSD převzalo pod tlakem iniciativu.
Trex

Příspěvek od Trex »

Tak to vypadá, že dočasná betonová svodidla už rozmrzla, sníh ze zavřených pruhů dálnice odklizen - dle Událostí ČT ve středu i čtvrtek mezi 7-17h bude tato mobilní svodidla několik čet pracovníků přesouvat o 1 – 1,5m směrem ke střednímu dělícímu pásu. Přeji jim tedy, ať se jim to podaří co nejrychleji zvládnout. Protože takhle termínově blízko možná dopravně nejvytíženějšímu pátku v roce (odjezd lidí na svátky domů) hodit D1 ze stávajícího režimu 2+2 do 1+1, tak to jízda zejména směr Brno může být opravdu výživná:)…
xman

Příspěvek od xman »

Lynx píše: Takže znovu:

Je to odpovědnost ŘSD. Naprosto jednoznačně. ŘSD tu stavbu zařizuje, vybírá zhotovitele, řídí, zastupuje stát jakožto státní investor se vším všudy. Je tedy její zodpovědonost mimo jiné i to, aby dálnice byla v zimním období bezpečná. Pokud podlehne něčímu tlaku a nechá tam navzdory bezpečnosti dálnici rozkopanou, přes zimu, je to zase jen a jen odpovědnost ŘSD. Nikoho jiného.
Takže touto logikou. Řídím své auto a jedu podle předpisů. Smete mě z boku ožrala, který mi nedá přednost. Ale já řídím své auto a mohu si za to sám. Já přeci řídím, já můžu za to, že ožrala sedl za volant, já mohu za to, že jsem nepřibrzdil. Já, já, já, jenom já. V které pohádce to zaznělo? :D

Takhle to nefunguje. Každá odpovědnost má své hranice.
Mike

Příspěvek od Mike »

má geosan opravdu rád
měl jsem s nimi čest někdy v roce 2002 a tohle by mi dávalo naději na boží mlýny
předpokládám ovšem, že to právníci z ŘSD povedou tak, že jim nakonec těch 200mio vrátí + úroky a ještě nějaké to mio za "poškození dobrého jména" :zvraci:
čímž se boží mlýny vrátí do sféry bájí a pověr...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
michal

Příspěvek od michal »

Na Ťokovu obranu nutno rict, ze snih neprisel. Spadl z nebe, a to je sakra rozdil. :D :D :D
Lynx

Příspěvek od Lynx »

xman píše:

Je to odpovědnost ŘSD. Naprosto jednoznačně. ŘSD tu stavbu zařizuje, vybírá zhotovitele, řídí, zastupuje stát jakožto státní investor se vším všudy. Je tedy její zodpovědonost mimo jiné i to, aby dálnice byla v zimním období bezpečná. Pokud podlehne něčímu tlaku a nechá tam navzdory bezpečnosti dálnici rozkopanou, přes zimu, je to zase jen a jen odpovědnost ŘSD. Nikoho jiného.
Takže touto logikou. Řídím své auto a jedu podle předpisů. Smete mě z boku ožrala, který mi nedá přednost. Ale já řídím své auto a mohu si za to sám. Já přeci řídím, já můžu za to, že ožrala sedl za volant, já mohu za to, že jsem nepřibrzdil. Já, já, já, jenom já. V které pohádce to zaznělo? :D

Váš příklad je demagogicky nesmyslný a vůbec neodpovídá situaci o které se bavíme.

Tady nikoho nesmetl žádný nečekaný ožrala. Tady selhala firma u které bylo od začátku výstavby jasné, tedy už od jara, že neplní harmonogram. No a ŘSD za tuhle výstavbu odpovídá a především odpovídá za zajištění bezpečnosti provozu.S náhodným ožralou nic neudělá, ale s tím co se jí tam ožralý motá už od jara naložit může a nejen může, musí ! To je ta odpovědnost !
Takže ŘSD měla proto zmíněnou firmu dávno vyhodit, aby nenastala tato nebezpečná situace v zimě. To není jako ve vašem příkladu, že by ŘSD dělala všechno dobře a někdo jí nečekaně smetl. Tady smetlo řidiče něco o čem víme déle než půl roku !
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honkl píše:Já se hrozně těším :jidlo: :jidlo: až se to opraví a první zimu se to tam stane znova. Jak v roce 2008 a na začátku roku 2018 :) Je úplně jedno že tam je rekonstrukce. Zda řidiči neumí jezdit na sněhu tak co Vám na to budu říkat. Dost řidičů nezvládne záchranou uličku natož jezdit vpravo.

Ano zda řešíme situaci ohledně stavby tak ta je tristní ale to že se tam stal kolaps nebyl hlavní problém..
Tak tento příspěvek je hodně nad moje chápání. Tak vy se těšíte, že tam bude znovu kalamita .....

Z hlediska kalamity opravdu NENÍ JEDNO , ŽE JE TAM ZÚŽENÍ. To zúžení to celé zhoršuje a bez něj by kalamita mnohdy nemusela vůbec být nebo by měla alespoň mnohem menší rozsah.

Narozdíl od vás si také myslím, že TEN KOLAPS JE HLAVNÍ PROBLÉM. Bezpečnost a její ohrožení je to nejhorší co se stalo. Kdyby ta stavba byla někde v poli, ne za provozu ale mimo komunikaci, tak se nic tak významného neděje. Tam by si to mohli šudlat klidně celou zimu. Průšvih je v tom, že to šudlají za provozu a ohrožují tím řidiče !
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Věděl by někdo, jak se k prodloužení uzavírky do zimních měsíců postavilo ministerstvo vnitra jako dotčený orgán příslušný k uplatnění stanoviska k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemní komunikaci? (Zák. 13/1997 Sb. §16 (2) a zák. 361/2000 Sb. §77 (2)) Jaké podmínky k provádění stanovili a jestli je stavba splnila?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Zhotovitel požádal v listopadu Ministerstvo dopravy o prodloužení uzavírky až do prosince s tím, že práce v SDP nestíhá v termínu do 30.11. dokončit a potřebuje další čas. Zdůvodnil to mimo jiné nemožností sehnat dostatek pracovníků v předchozích měsících a obvyklou pohádkou o nepředvídatelných skutečnostech v SDP.

Žádosti žadatele bylo vyhověno pouze částečně a to tak, že se mu povolují uzavírky související s odstraňováním dopravního opatření, ale uzavírka spočívající v prodloužení dlouhodobé uzavírky SDP mu povolena nebyla.

Jen doplním, že stanovisko MV je v tomto případě irelevantní, protože stanovení přechodné úpravy provozu MD vydává tak, že je termínově vázáno na rozhodnutí o uzavírce – je tam výslovně uvedeno, že stanovení není použitelné samostatně, nýbrž pouze jako součást příslušného rozhodnutí o uzavírce. Z výše uvedeného vyplývá, že uzavírka SDP byla od 1.12. na dálnici nelegálně a načerno, a to na odpovědnost zhotovitele, který nebyl schopen obhájit její další řádné prodloužení...
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Díky.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Zdá se že geosan má "štěstí" na nepředvídatelné okolnosti
a na nedostatek pracovníků defaultně. Nevím jestli někdo sleduje ten průser s rekonstrukcí Pražské ulice v Kolíně. Stejná firma stejné problémy... Mělo být hotovo do konce listopadu, 1/3 zprasena a provizorně zprovozněna (bez chodníku), 2/3 rozkopána, na 3/3 se ještě vůbec nesáhlo...
xipecko

Příspěvek od xipecko »

mě přijde Geosan jako firma o 10 zaměstnancích, která jen přehazuje zakázky dál... vlastní zkušenost
Lynx

Příspěvek od Lynx »

V kritickém úseku D1 už dělníci rozšiřují pruhy, vznikají dlouhé kolony

Zdroj: https://jihlava.idnes.cz/rozsirovani-pr ... zpravy_klu

Poslanci se přece jen mají zabývat dálnicí D1. Až projde EET

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/dalnice-d1-kala ... domaci_kop
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

xman píše:

Je to odpovědnost ŘSD....

Tak tohle je totální kravina, co tady píšete. Nevím, jestli jste tak mimo, nebo jen trolíte. Ale napsat takovou blbost už asi chce dávku blbosti.

Babiš, celé ANO a přijde mi, že už kvůli tomu i velká část společnosti i lidí tady, má díky tomu Stbáckému hovadu tak sníženou morálku, že to je do očí bijící.
Prostě a jednoduše, za to co se stalo na D1, to je pomalu na rezignaci ředitele ŘSD a ministra dopravy. A můžete si psát, co chcete, že to nezavinili osobně oni a blablabla, ale mají za to zodpovědnost. Jediná věc, kterou by před svým odchodem měli ještě udělat, je spravit úsek do průjezdného stavu. A oni místo omluv, odstupování a dalších sebereflexí řeknou, že za to mohou kamiony, že udělají zákaz kamionů v levém pruhu, že za to může ta firma, která to opravuje ... proč jim tedy prodlužovali tu lhůtu na vrácení do plnohodnotného stavu ?? Hledejte výmluvy stejně jako ŘSD, ale je to na jejich triko, ať chcete nebo ne. Výroky Ťoka, že čekali, že nebude sněžit, jsou už naprosto úsměvné a je vidět, co to je za idiota. Mluví o kalamitním stavu - kolik tam napadlo ? Mám za to, že cca 5 cm, když byly ty první kolony. :crazy: :crazy: Opravdu kalamita, zvlášť na vysočině, kde normálně celý rok nespadne ani vločka :zvraci: :zvraci:
PS: omlouvám se za rozohnění, ale to tady někteří přispěvatelé fakt nemohou myslet vážně. Kam se jako za ty další 3 roky posune vaše morálka, když už teď je u někoho na dně ?
theodor less

ElWapp píše:Věděl by někdo, jak se k prodloužení uzavírky do zimních měsíců postavilo ministerstvo vnitra jako dotčený orgán příslušný k uplatnění stanoviska k zajištění bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemní komunikaci? (Zák. 13/1997 Sb. §16 (2) a zák. 361/2000 Sb. §77 (2)) Jaké podmínky k provádění stanovili a jestli je stavba splnila?
Chytrý dotaz, až závidím, že není můj.
theodor less

mapman píše:Zhotovitel požádal v listopadu Ministerstvo dopravy o prodloužení uzavírky až do prosince s tím, že práce v SDP nestíhá v termínu do 30.11. dokončit a potřebuje další čas. Zdůvodnil to mimo jiné nemožností sehnat dostatek pracovníků v předchozích měsících a obvyklou pohádkou o nepředvídatelných skutečnostech v SDP.

Žádosti žadatele bylo vyhověno pouze částečně a to tak, že se mu povolují uzavírky související s odstraňováním dopravního opatření, ale uzavírka spočívající v prodloužení dlouhodobé uzavírky SDP mu povolena nebyla.

Jen doplním, že stanovisko MV je v tomto případě irelevantní, protože stanovení přechodné úpravy provozu MD vydává tak, že je termínově vázáno na rozhodnutí o uzavírce – je tam výslovně uvedeno, že stanovení není použitelné samostatně, nýbrž pouze jako součást příslušného rozhodnutí o uzavírce. Z výše uvedeného vyplývá, že uzavírka SDP byla od 1.12. na dálnici nelegálně a načerno, a to na odpovědnost zhotovitele, který nebyl schopen obhájit její další řádné prodloužení...
To je zázrak, někdo se podělí o to co ví (a ví toho dost). Jinak dojmů a "názorů" je nadbytek.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ještě tady nikdo z místních křiklounů nenapsal, co konkrétně ŘSD mělo udělat jinak a kdy. A jak mělo postupovat, aby to bylo právně v pořádku. Zatím to jsou jen všeobecné výkřiky na nečinnost jak někde v hospodě u piva.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

Lynx píše:V kritickém úseku D1 už dělníci rozšiřují pruhy, vznikají dlouhé kolony

Zdroj: https://jihlava.idnes.cz/rozsirovani-pr ... zpravy_klu
Směr Brno aktuálně stojí už od 85.km a pořád se to zhoršuje.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Ano, stojí to pěkně :( Je potřeba ale říct, že podle živých snímků z kamer se jedná z velké části o pomalu jedoucí kolonu nákladních vozidel, u které je zdržení více než hodinu. Osobní vozidla pohybující se v levém pruhu projíždějí úsekem výrazně rychleji...

Zítra to bude asi podobné...
Odpovědět

Zpět na „D1 Modernizace“