Situace na ŘSD

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
theodor less

Re: Situace na ŘSD

Příspěvek od theodor less »

Lynxi,respektuji vaši potřebu rad a informací, a proto uvádím
1) nebyl to uživatel tomas. ale uživatel Tomas 1975
2) nepsal jsem, že je bez mozku, ale nabádal jsem ho, aby se s lidmi s mozkem radil
3) tuto žádost a ještě značně upravenou žádost jsem napsal dvakrát
4) důvodem žádosti byl nesouhlas s hodnocením jednoho nacistického pohlavára
5) oba příspěvky byly správcem vymazány, což jsem vyhodnotil jako obavu o pověst těchto stránek, která by utrpěla psaním o kontroverzních postavách
6) příspěvek Tomase 1975 vymazán nebyl
6) od doby žádostí jsem názor nezměnil
7) příspěvky Tomas 1975 považuji za cenné; historii fandím
8) mými příspěvky opravdu nechci soutěžit, vždyť jsem vám dokonce udílel otcovské rady

Pokud administrátor uzná, že poslední 4 příspěvky jsou na ho... ,dám mu za pravdu.
theodor less

Vzhledem k nedostatečné kapacitě vlastních zaměstnanců ŘSD ČR, je vhodné tuto činnost zajistit pomocí externí firmy s potřebnými odborníky.
Cituji z popisu zakázky na webu Tenderarena. Moc tomu nerozumím. Nynější dobu chápu jako poklidnou, nic moc se nestaví. Údržba se asi také nevymyká normálu. Že by příprava, protože to Ťok doopravdy rozjel?
Zpátky na zem.Nevím nic o množství pracovníků ŘSD, pochybuji, že se reálný (nikoli tabulkový) počet dá vyhledat.
Budu rád za info, jenom ne "vtipné" hlášky o kapacitách jednotlivých zaměstnanců ŘSD.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Mozna by bylo dobre sem dat i ten odkaz, at vime o cem je rec.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Ve VZ se dá dohledat jak tabulkový stav tak aktuální stav. Takže je to kolem 1800 zaměstnanců v roce 2015. A již od toho je vidět ta bída v platech. Ale externí firmy mají ve výsledku platy vyšší. Ale to je tak v mnoha státech. To by ta státní agenda byla zbytečně vysoká, aby byla udržovaná pro všechny oblasti, které ale není nutno celoročně využívat.

A vždy se dá na tyto informace dotazovat, pokud vás to tak moc zajímá, tak nemusíte psát, že se to nedá dohledat.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
theodor less

Chvíli mi trvalo než jsem pochopil, že VZ není veřejná zakázka ale výroční zpráva. Nepomohl ani slovníček Martina z Ostravy. Informace z jednoho roku nemají žádnou vypovídací hodnotu. Není důležitý stav, ale trend: 2015-1790 zaměstnanců, 2016-1894 zaměstnanců, 2017- 1929 zaměstnanců.
Ještě zpráva pro ElWapp: Věta o nedostatečné kapacitě vlastních zaměstnanců ŘSD je v zakázce VZ 0020689-Technická asistence.
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

theodor less píše:V tom případě se omlouvám, a beru zpět výrok o poplašení cizince. Mám staré autorádio, které začne při "zelené vlně" řvát a nelze přeladit na jinou stanici. Proto ta hlášení chápu jako vlámání do mého soukromí. Pokud něco dělají stejně blbě i v zahraničí, není důvod v tom pokračovat u nás.
Jen pro doplnění - tato funkce dopravního vysílání není náš, ale německý vynález původně již z 80. let. Původně se to jmenovalo ARI (Autofahrer-Rundfunk-Informationssystem), po zavedení datových služeb (název stanice, písničky) se to přesunulo pod RDS.
theodor less píše:Když "velký bratr" ví, kde všichni jsou, tak nevidím problém o nehodách, kolapsech a zácpách informovat ty, kteří se nacházejí na místě.
A jak byste to chtěl udělat? Místně můžete informovat jen hromadnou SMS přes lokální BTS, ovšem zpráva na mobil není to, co řidič ocení. Proti tomu je rádio plošná záležitost, takže dosah "Zelené vlny" odpovídá dosahu stanice, proto ty informace z jiných míst. Radiožurnál je celoplošný...
theodor less

Rozumné úvahy, beru.
Stáří (říkáte od 80-let) nedělá tomuto systému dobré jméno.
Relevantní stanice vysílají na větším území, možná mi např.zůstanou Čechy a odpadne Morava...
Mohl by to vyřešit Kelner ziskem vysílací licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
A možná to jinde už někdo nejen vymyslel, ale i provozuje
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

theodor less píše:Mohl by to vyřešit Kelner ziskem vysílací licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
A to by řešilo co?
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

theodor less píše:Vzhledem k nedostatečné kapacitě vlastních zaměstnanců ŘSD ČR, je vhodné tuto činnost zajistit pomocí externí firmy s potřebnými odborníky.
Nevím nic o množství pracovníků ŘSD, pochybuji, že se reálný (nikoli tabulkový) počet dá vyhledat.
Budu rád za info
, jenom ne "vtipné" hlášky o kapacitách jednotlivých zaměstnanců ŘSD.
theodor less píše:Chvíli mi trvalo než jsem pochopil, že VZ není veřejná zakázka ale výroční zpráva. Nepomohl ani slovníček Martina z Ostravy. Informace z jednoho roku nemají žádnou vypovídací hodnotu. Není důležitý stav, ale trend: 2015-1790 zaměstnanců, 2016-1894 zaměstnanců, 2017- 1929 zaměstnanců.
Odporujete si. Ujasněte si co chcete. Pokud nevíte co chcete, ale jen chcete kritizovat bez rozmyslu, tak se budu opakovat: ty informace se dají dohledat i tou formou, že tam napíšete. Ale předem si rozmyslete, co vlastně chcete vědět. Najednou není stav důležitý, protože najednou jste si vyhledal i sám. :idea:

Takže je jich tam 2000 a co dál? Co to pro vás značí?
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
theodor less

To, že ŘSD nabírá sedmdesát lidí každý rok je dobrá zpráva.
Ukazuje, že zvěsti o tom, že odborníci utíkají do privátního sektoru jsou mýtus.
Prostě ŘSD buduje organizaci, která se bude schopná postarat o celou síť komunikací.
Něco to stojí, ale provoz nemůže být zadarmo.
O to nepochopitelnější jsou snahy o zavedení PPP projektu.
Stát bude platit koncesionáři mimo jiné i za výkony, které už provádí v rámci ŘSD.
Gejza

Příspěvek od Gejza »

theodor less píše:To, že ŘSD nabírá sedmdesát lidí každý rok je dobrá zpráva.
Ukazuje, že zvěsti o tom, že odborníci utíkají do privátního sektoru jsou mýtus.
Prostě ŘSD buduje organizaci, která se bude schopná postarat o celou síť komunikací.
Když ve veřejné sféře zvýšíte počet zaměstnanců o 3 % za rok nemusí to nutně znamenat lepší výsledky práce. Naše veřejná sféra nabírá nepřetržitě administrativní pracovníky už celá desetiletí a máte pocit, že by se zlepšovaly výsledky její práce?
Ono je také otázkou, co za materiál tam najímají. Velká část mohou být pracovníci provozu (což bude asi plus, pokud budou nahrazovat práci externích firem), ale třeba tam mohou být také přetahování z krajských SÚSek, které zajišťují údržbu velké části silnic I. třídy. Na THP mohou chodit absolventi, zatímco odtamtud odcházejí lidé s praxí na lépe placená místa ve firmách, kde se najímá v souvislosti s konjunkturou ve stavebnictví. Zkrátka a dobře to ještě žádná výhra být nemusí.
theodor less

jedno po druhém:
1) nemám pocit, že se dělá jen to, co je potřeba
2) THP přibyli, ostatních zaměstnanců, kteří nejsou THP, ubylo (o deset mezi lety 2016 a 2017)
3) údržba silnic I.třídy byla svěřena soukromníkům
4) ač voláte po provádění provozních prací přímo ŘSD, a nikoli externími firmami, trend je opačný
5) externí firmy jsou poptávány v soutěžích dokonce i na prohlídky silnic, pasportizaci silnic, kontrolu fakturace
zhotovitele (zda zhotovitel nechce více peněz než mu náleží), tedy na činnosti, které jsou náplní práce ŘSD, ale nestíhají se
theodor less

JirkaS píše:A to by řešilo co?
Odpověď na vláknu: Inteligentní dopravní systémy na dálniční a silniční síti
butrus

Příspěvek od butrus »

JirkaS píše:
theodor less píše:V tom případě se omlouvám, a beru zpět výrok o poplašení cizince. Mám staré autorádio, které začne při "zelené vlně" řvát a nelze přeladit na jinou stanici. Proto ta hlášení chápu jako vlámání do mého soukromí. Pokud něco dělají stejně blbě i v zahraničí, není důvod v tom pokračovat u nás.
Jen pro doplnění - tato funkce dopravního vysílání není náš, ale německý vynález původně již z 80. let. Původně se to jmenovalo ARI (Autofahrer-Rundfunk-Informationssystem), po zavedení datových služeb (název stanice, písničky) se to přesunulo pod RDS.
Jen dodám, že 1) ještě jsem neviděl autorádio, u kterého tato funkce ("TP") nelze vypnout, 2) u většiny autorádií lze pohodlně nastvit hlasitost dopravních zpráv, 3) hlavní "fígl" spočívá v tom, že radio dokáže automaticky přeladit na jinou stanici s dopravním zpravodajstvím, pokud se elektronicky o tom vysílá informace na "spřátelené stanici", která právě DZ nevysílá. Například tak člověk může poslouchat klidnou klasickou hudbu na Vltavě, ale v případě, že hlásí šílence v protisměru na Radiožurnálu, tak se o tom člověk dozví. Považuji to za šikovnou věc...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Gejza píše:
theodor less píše:To, že ŘSD nabírá sedmdesát lidí každý rok je dobrá zpráva.
Když ve veřejné sféře zvýšíte počet zaměstnanců o 3 % za rok nemusí to nutně znamenat lepší výsledky práce. Naše veřejná sféra nabírá nepřetržitě administrativní pracovníky už celá desetiletí a máte pocit, že by se zlepšovaly výsledky její práce?
Ono je také otázkou, co za materiál tam najímají. Velká část mohou být pracovníci provozu (což bude asi plus, pokud budou nahrazovat práci externích firem), ale třeba tam mohou být také přetahování z krajských SÚSek, které zajišťují údržbu velké části silnic I. třídy. Na THP mohou chodit absolventi, zatímco odtamtud odcházejí lidé s praxí na lépe placená místa ve firmách, kde se najímá v souvislosti s konjunkturou ve stavebnictví. Zkrátka a dobře to ještě žádná výhra být nemusí.
Naprostý souhlas. Napsal bych obě dvě myšlenky velmi podobně, prostě více lidí neznamená více kvalitního materiálu a o větší efektivitě ani nemluvě, tam to značí někdy i opak. :ok:
Georg

Příspěvek od Georg »

Jsem v těchto věcech laik, ale co úplně rozpustit ŘSD a předat jeho agendu někomu úspěšnějšímu v rámci EU? Třeba polskému GDDKiK? V Polsku mají perfektní dálnice a odpočívky a asi dokáží i stavět rychleji, než my. Ti schopní lidé z ŘSD by mohli pracovat pro ně. Některé věci umíme líp (možná třeba vyrábět auta, dopravní prostředky, nanotechnologie ...) a jiné nám, zdá se mi, zatím, ani po 50 letech snažení, moc nejdou (dálnice). Člověk nemůže umět všechno. A není to ostuda. Proč by neměl rozvíjet to, v čem je dobrý a to, v čem jsou lepší jiní, nepřenechat jim? Jistě je ve hře i spousta dalších faktorů, ale schopnost organizovat výstavbu a správu dálnic mi připadá jako důležitý faktor. Třeba by na to Poláci kývli.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A kolik kilometru dalnic ti Polaci uz u nas, s nasi legislativou a schvalovacimi procesy, vykupy pozemku a Detmi zeme postavili?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

ŘSD potřebuje zásadně reformovat ne-li postavit znova, to vidí každý soudný člověk
co se o problematiku alespoň trochu zajímá.

Vaše dětsky naivní obhajování tohoto neobhajitelného stavu na tom nic nemění. Lidé jako vy to jen konzervují a zhoršují.

Tím že prezentujete ŘSD jako partu chudáků smýkaných osudem co nemůžou nic dělat, protože Patrik, protože zákony, protože zima, tím tomu vůbec nepomáháte. Vedení ŘSD si má s tímto poradit, od toho tam je.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A kde tedy jsou ti lepsi, kteri to budou delat lip? Jake zkusenosti maji a proc uz ministerstvu sve sluzby nenabidli, resp. proc je nikdo neoslovil?

To neni obhajoba stavajiciho stavu, ale realna otazka.

Do tehle debaty se dal nehodlam poustet, nebot k nicemu nevede.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Musí se změnit systém, ŘSD se musí reformovat, modernizovat. Zajistit financování tak aby nalákali více schopných lidí. Posílit divize kde nestačí (například odpočívky) atd. Proč se do toho Ťok, Kroupa a spol. nechtějí pouštět resp. proč postupují tak liknavě, to opravdu nevím. Nesedím tam s nimi.
Netvrdím, že tam musí nutně přijít noví lepší, ale musí někdo spustit reformu. Tak aby se tam pracovalo tak jako v soukromém sektoru a ta práce byla odměněna. Pak se tam zvýši i procento těch "lepších".

Pokud nedokážete debatovat k věci a jen negujete jakýkoliv pokrok a zastáváte se současného neutěšeného stavu jako jediného možného stavu bez šance na zlepšení, tak opravdu radši nediskutujte. S tím se nedá než souhlasit. To opravdu nikam nevede.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

ElWappi, ještě jsi nepochopil, že toto téma fóra je Lynxe ? :-) plus ještě asi dvě další.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
theodor less

Georg píše:Jsem v těchto věcech laik, ale co úplně rozpustit ŘSD a předat jeho agendu někomu úspěšnějšímu v rámci EU? Třeba polskému GDDKiK?
To je velice pohodlné, říci já jsem laik. Jsem laik, tak můžu plácat co mě napadne, protože zrovna nemám nic jiného na práci.
Ukážu vám tu méně pohodlnou cestu. Zkuste si zjistit kam šly peníze EU u nás a v Polsku. Zkuste si zjistit, jaký má GDDKiK statut..... Moc toho po vás nechci, neposílám vás studovat vysokou školu, ale pár informací si zjistit můžete. Pak nás obohatíte nějakou myšlenkou, která bude věrná svému slovnímu základu-myslet.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Honey72 píše:ElWappi, ještě jsi nepochopil, že toto téma fóra je Lynxe ? :-) plus ještě asi dvě další.
Ano, skutečně jsem toto téma kdysi založil. Původně se tedy jmenovalo "Korupce na ŘSD" což ovšem zdejší cenzurou neprošlo a některý z adminů název změnil. Takže se z toho i názvem stalo téma obecně o ŘSD, což na druhou stranu není nakonec na škodu, neboť takové téma tady do té doby také chybělo.

Ale proč na toto upozorňujete ? Má z toho něco vyplývat ?

Já jsem rád za každý názor k ŘSD a nikomu diskutovat nezakazuji, pokud jste si to takto vyložil. Já jsem jen zopakovalo to co píše sám ElWapp ve svém příspěvku, tedy že podle něj nemá diskuze cenu. Protože pokud někdo všechno jenom neguje a hájí i největší průšvihy jakože je to v pořádku, tak to opravdu cenu nemá. To je jen urputná rezistence vůči jakékoliv změně.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Mimochodem, přiměli jste mě podívat se na staré příspěvky a už cca před 8 lety jsem si kladl otázku, zda se někdy dočkáme normálně fungujícího státního investora (po vzoru západních států).

Bohužel musím konstatovat, že jsme za tu dobu neudělali ohledně fungování ŘSD moc velký pokrok.
theodor less

Pořád někdo nadává na ŘSD. Víme vlastně proč? Neuděláme inventuru?
Platí ale pořád, že ředitele ŘSD dosazuje ministr, a ten, potažmo celá vláda je i zodpovědný za legislativní rámec, v kterém se ŘSD pohybuje. Mám na mysli dlouhou přípravu staveb.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“