Naprostý souhlas, že když se dělají úpravy na I/38 a jí podobných silnicích, tak se mají dělat na střídavý třípruh. Také nechápu, v čem je problém. Prostě mi přijde, že se ŘSD nechce pouštět do něčeho nového, co by pomohlo. Oni totiž mrknou (pokud vůbec) na intenzity, které tam jezdí, řeknou, že to je málo na 3-pruh a nestaví ho. Že ale po dostavění 3-pruhu v nějakém větším rozsahu se tam přesune více dopravy, to už nikoho nenapadne. Teď mám sice na mysli třeba úsek Jihlava-hranice s A, ale není jediným takovým.
U I/19 vs I/34 bych řekl, že by se ŘSD mělo rozhodnout, kterou silnici bude modernizovat na spojení ČB a Pardubic s Hradcem, a tu předělat na střídavý třípruh. A z hlediska vzdáleností je úplně jedno jestli I/34 (lepší obsluha JH, delší>dražší) nebo I/19 (levnější a samozřejmě smysluplnější díky využití dálnice D3).
Souhlas, že úsek Pelhřimov-Humpolec by se měl začít chystat na rozšíření na 4-pruh protože i v budoucnu to bude úsek, který bude brát dvě jedničky naráz a zároveň tvoří část propojení D1 a D3.
Tohle všechno bych viděl ale nehledě na to, co tu řeším já. Já řeším, že by měla vzniknout jižní dálnice spojující D1 a D5 rovněji a zároveň tím i zlepšit napojení jižních Čech.
Buď dálnice "D19" plus rozšíření D1 v úseku Kývalka-Humpolec na 6-pruh, levnější, kratší, možné využití časově mnohem bližší "modernizace" I/19.
Nebo "D23", která (si myslím) by mohlo ušetřit rozšíření D1 minimálně o pár dekád. Bude to delší dražší, ale bude mít mnohem více přínosů než pouhá spojnice D1-D5.
Jde mi především o to, že by se to mělo zahrnout do nějaké koncepce 2.řádu (realizace po dokončení současné sítě) a přizpůsobit tomu právě teď zamýšlené úpravy. Např. když se vybere D19, tak obchvaty na I/19 stavět tak, aby mohly být využity jako polovina dálnice. To samé obchvaty Třebíče či Rosic v případě D23 a hlavně současně plánované úpravy I/20 na úseku Plzeň-Písek. Ono v případě D23 by úplně nová dálnice vznikala akorát na úseku Písek-JH, na zbytku trasy by se mohly využívat přeložené stávající jedničky budované v předstihu.
Z praktického hlediska a reality v ČR se jako nejlepší možnost ovšem určitě jeví ta, že všechny plánované obchvaty a úpravy na I/19 by měly být využity jako poloviční profil dálnice, která by se měla v budoucnu prodloužit z Tábora do Plzně, to souhlas. D23 je v tomto mnohem megalomanštější a realizaci mnohem vzdálenější. D19 by mohla být rychle levně a tudíž je ji reálné v ČR postavit.

Přínosy by byly také ne zrovna malé.