1106-1107, Hradec Králové - Jaroměř
Re: 1106-1107, Hradec Králové - Jaroměř
Lynx: Řekl bych že ano, na to snad ta roční lhůta od podání nabídky neplatí. Než jsem našel cenu druhého, tak už sem přiletěla 
Zasypání děr po archeolozích a připravení trasy budoucí dálnice pro budoucí výstavbu by podle generálního ředitele stavební společnosti Eurovia Martina Borovky znamenalo vícenáklady ve výši zhruba 200 milionů korun.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ ... oprava_cfr
Priznam se, ze doposud jsem mel archeology za celkem nimrave detailsty, ale vidim, ze i oni se dokazi do sve prace oprit...
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/ ... oprava_cfr
Priznam se, ze doposud jsem mel archeology za celkem nimrave detailsty, ale vidim, ze i oni se dokazi do sve prace oprit...
Ono je to vlastně jedno, jestli je to boj Eurovie o prachy nebo je ŘSD neschopné předat v pořádku staveniště. Výsledek je stejný - nestaví se. Mně osobně je úplně šumák, kdo za to může - hloupě složitá legislativa, patrik, nepovedené dodavatelské soutěže. atd. Pro mě je podstatné, že výstavba nefunguje a jak se zdá, ještě dlouho fungovat nebude. Neustálé posouvání termínů je už únavné a o něčem to svědčí. Není kus nepostavené dálnice, kde by nebyl problém. A nikoho ze zodpovědných to evidentně netankuje.
Taky prej ten průzkum stál třičtvrti miliardy, jsem někde četl. A když to vykopávali, tak to nemuseli hutnit. Druhá věc je že za ten rok zdržení, který nebylo vinou dodavatele, šly ceny opravdu nahoru a jestli tam neni aspoň inflační doložka, tak se to asi fakt nevyplatí dotovat. Já taky na nabídky píšu že cena platí xx měsíců maximálně.jozka píše: Priznam se, ze doposud jsem mel archeology za celkem nimrave detailsty, ale vidim, ze i oni se dokazi do sve prace oprit...
Já se nejvíc bavím nad prohlášením pana Birkeho
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/27 ... staveniste
„Je to hození do koše práce všech poslanců, hejtmanů a politiků, kteří na tom pracovali,“ řekl náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).
Docela by mě zajímalo, co na tom "odpracovali" politici, jako je například pan Birke. Politici rádi přijedou na raut na zahájení, na raut na konci a tím to tak myslím končí.
„Je to hození do koše práce všech poslanců, hejtmanů a politiků, kteří na tom pracovali,“ řekl náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).
Docela by mě zajímalo, co na tom "odpracovali" politici, jako je například pan Birke. Politici rádi přijedou na raut na zahájení, na raut na konci a tím to tak myslím končí.
Jo, pruzkum stal trictvrti miliardy, ale v tom je trochu vic nez jen zemni prace (nebo to snad budou zahrnovat taky steteckem?). Kde jeste k podobnemu vyvoji doslo?
Esiva vona Eurovia trochu nepodstrelila a jako na potvoru ji to nevyslo... osobne bych, pokud nekde ve smlouve neni inflacni dolozka nebo neni tam nejake casove omezeni (o cemz pochybuju, jinak by to pouzili) milou Eurovii vyrazil a pro pristi zakazky by mela utrum. Ony by ty firmy podobne chytristiky rychle presly.
Esiva vona Eurovia trochu nepodstrelila a jako na potvoru ji to nevyslo... osobne bych, pokud nekde ve smlouve neni inflacni dolozka nebo neni tam nejake casove omezeni (o cemz pochybuju, jinak by to pouzili) milou Eurovii vyrazil a pro pristi zakazky by mela utrum. Ony by ty firmy podobne chytristiky rychle presly.
Já jsem jí také hledal docela dlouho, nakonec to šlo lépe gůglem než listováním na těchto stránkách nebo na stránkách ŘSD.krtek700 píše:Lynx: Řekl bych že ano, na to snad ta roční lhůta od podání nabídky neplatí. Než jsem našel cenu druhého, tak už sem přiletěla
Nicméně odhad byl na 4 mld a i druhá nabídka je s bídou za 3 mld. Tak nevím jestli to za ty prachy někdo postaví. Spíš asi bude nová soutěž a další zdržení
-
vodouch2000
ŘSD na svém FCB spustilo ke kauze docela slušnou masáž.
https://www.facebook.com/rsdreditelstvi ... =3&theater
Komentář Birkeho je opravdu úsměvný.
Kde je pravda se asi nikdy nedozvíme, ale já tak nějak trochu víc věřím Eurovii. Samozřejmě, cenu dali nízko a nyní se jim to hodí. Jestli to chápu, tak někdo dělal arch. průzkum. Ten dokončil a ŘSD řeklo Eurovii, že může zahájit stavbu. Eurovia vyzvala ŘSD, aby uvedlo místo stavby po průzkumu do pořádku nebo si u nich práce objednalo. To se nestalo. Prodleva, kdy se nestaví, je již dlouhá, smluvní termín běží a ceny na trhu rostou. No mě přijde, že ani jiné východisko není. Mě by se také nelíbilo stavět za ceny x let staré, když náklady rostou.
Kde je pravda se asi nikdy nedozvíme, ale já tak nějak trochu víc věřím Eurovii. Samozřejmě, cenu dali nízko a nyní se jim to hodí. Jestli to chápu, tak někdo dělal arch. průzkum. Ten dokončil a ŘSD řeklo Eurovii, že může zahájit stavbu. Eurovia vyzvala ŘSD, aby uvedlo místo stavby po průzkumu do pořádku nebo si u nich práce objednalo. To se nestalo. Prodleva, kdy se nestaví, je již dlouhá, smluvní termín běží a ceny na trhu rostou. No mě přijde, že ani jiné východisko není. Mě by se také nelíbilo stavět za ceny x let staré, když náklady rostou.
-
vodouch2000
Ještě k facebooku ŘSD. Toto už sice odstranili, ale od té doby, co existuje printscreen, se nic neutají 
- Přílohy
-
- RSD_fcb_29.1.2019.jpg (112.8 KiB) Zobrazeno 4820 x
Vodouch2000: Nevím, na co je potřeba printscreen, na twitteru(@JanRydl) je to stále takto, na fb je fotka i komentář stále stejný, jenom jsou tam navíc 2 skeny dokumentu. Takže to tam máte stále.
No četl jsem to pozorně a musím říct, že to vypadá jako "objednání víceprací", které mají být proplaceny dle skutečného rozsahu. Nemá to formu objednávky ani smlouvy, ale nejspíše to reaguje na stávající smlouvu a tváří se to jako nějaký pokyn k provedení vícepráce. Nevím, jak je smluvně řešeno, jestli i vícepráce mají být objednány samostatnou objednávkou nebo smlouvou, ale taky to může být jen právnická klička a opravdu pokus se vyvázat ze smlouvy.vodouch2000 píše:ŘSD na svém FCB spustilo ke kauze docela slušnou masáž.
Ještě k sobě samému dodám, že vícepráce se cení často dle cen, které jsou již ve smlouvě. To u podseknutých cen nemusí být vůbec výhodné. Když se dělají práce, jejichž ceny ve smlouvě nejsou. Tak se bere povětšinou ceníková cena. Ovšem nikde jsem se v žádné smlouvě nedočetl, že by MUSEL zhotovitel vícepráce provádět.jooe píše:No četl jsem to pozorně a musím říct, že to vypadá jako "objednání víceprací", které mají být proplaceny dle skutečného rozsahu. Nemá to formu objednávky ani smlouvy, ale nejspíše to reaguje na stávající smlouvu a tváří se to jako nějaký pokyn k provedení vícepráce. Nevím, jak je smluvně řešeno, jestli i vícepráce mají být objednány samostatnou objednávkou nebo smlouvou, ale taky to může být jen právnická klička a opravdu pokus se vyvázat ze smlouvy.vodouch2000 píše:ŘSD na svém FCB spustilo ke kauze docela slušnou masáž.
Je to chyba RSD. A je uplne jedno jestli, za to muze to, ze tlacej nesmyslne na cenu, ze nejsou schopni platit viceprace, nebo tim jake maji dolozky ve smlouvach.
Je treba mit takove smlouvy podle kterych se da stavet. V opacnem pripade nebude chtit nikdo stavet, nebo pod ruznyma (vice ci mene legitimnima) zaminkama utikat ze stavby.
A reditel RSD snad cislo na Toka ma, tak snad uz taky mohli zapracovat na rozumnem legislativnim prostredi.
Je treba mit takove smlouvy podle kterych se da stavet. V opacnem pripade nebude chtit nikdo stavet, nebo pod ruznyma (vice ci mene legitimnima) zaminkama utikat ze stavby.
A reditel RSD snad cislo na Toka ma, tak snad uz taky mohli zapracovat na rozumnem legislativnim prostredi.
Tak hlavně, že někteří mají hned jasno!Geo píše:Je to chyba RSD. A je uplne jedno jestli, za to muze to, ze tlacej nesmyslne na cenu, ze nejsou schopni platit viceprace, nebo tim jake maji dolozky ve smlouvach.
Ťok řeší bodový systém, co by řešil stavební legislativu. A i tak má stát spoustu zákonných nástrojů pro urychlení výstavby ale jeho úředníci s tím v drtivé většině neumí pracovat, protože toho je tolik že se v tom nikdo nevyzná.Geo píše:A reditel RSD snad cislo na Toka ma, tak snad uz taky mohli zapracovat na rozumnem legislativnim prostredi.
No jsem zvědavý jak to dopadne. Pokud bude nová soutěž tak dát do podmánek aby se to dostavělo v řídném termínu. Moderní technologie jsou, silné stroje také a pokud je stavba dobře orkanizovaná nebyl by to problém. V zemi kde je ministr Dopravy jen o chlup horší než Superman ani být nemůže.
Oznámení o podmínečném odstoupení od smlouvy Ťoka překvapilo. „Trošku si dávám otázku - a doufám, že nemám pravdu - jestli to není spíše snaha se z té zakázky 'vyvléct' a přinutit stát, ať to vysoutěží znovu,“ řekl ministr Radiožurnálu. „Pokud to řešení nenajdeme, může to skončit tím, že se to přesoutěží, nebo to zkusíme dát druhému v pořadí. A někdo to tam určitě bude chtít postavit.“
Ať to dají rovnou tomu druhému. Ten by o to určitě stál
Zítra by mělo být setkání ministra s firmami
Oznámení o podmínečném odstoupení od smlouvy Ťoka překvapilo. „Trošku si dávám otázku - a doufám, že nemám pravdu - jestli to není spíše snaha se z té zakázky 'vyvléct' a přinutit stát, ať to vysoutěží znovu,“ řekl ministr Radiožurnálu. „Pokud to řešení nenajdeme, může to skončit tím, že se to přesoutěží, nebo to zkusíme dát druhému v pořadí. A někdo to tam určitě bude chtít postavit.“
Druhý v pořadí byl tehdy Strabag (nabídka vyšší cca o 360 mil.). Vzhledem k tomu, že má čerstvě i D35 Opatovice-Časy bych nepředpokládal, že si případně troufnou i na tento úsek. Jinak tehdejší nabídky na D11: https://www.rsd.cz/wps/portal/web/rsd/a ... d8454d662bvondr píše:https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/27 ... staveniste
to měli udělat již od "zvlněné dálnice"jozka píše: ...
milou Eurovii vyrazil a pro pristi zakazky by mela utrum. ..
vůbec k tendrům nepouštět
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
theodor less
Česká moudrost – čteným budiž ten, koho nelze podezírat z informovanostiMike píše:.....to měli udělat již od "zvlněné dálnice",vůbec k tendrům nepouštět
Otazkou jestli vubec je pravne pruchodne... ale neco podobneho by to chtelo. Zatim mi prijde, ze firmy se statem vydrbavaji kde se da.
Otázkou je, co je považováno za zahájení stavby. Já se domnívám, že je to předání a převzetí staveniště. To že ŘSD za zahájení stavby považuje divadlo pro novináře s klepáním asi nebude dle smlouvy. Takže žádná stavba neprobíhá, neboť není na čem, staveniště nebylo předáno. Pokud je na staveništi bordel, musí ho buď ŘSD dát do pořádku nebo o to požádat zhotovitele - ovšem formou víceprací (dle vysoutěžených cen, ale v jiném množství práce). Mně to přijde zcela legální postup. Firma nacení dohodnutý rozsah víceprací a investor je buď zadá a nebo si to zařídí jinak. Běžně je ve smlouvách uvedeno, do kolika dní od podpisu bude předáno staveniště.
A ty zemni prace v ramci archeologickeho pruzkumu s uvedenim do odpovidajiciho stavu nepocitaly? Cili nekdo na RSD zapomenul do jedne z tech smluv/zadavacich podminek dvou tendru na jeden krok?
Vždyť úklid po archeo průzkumech se musí dělat na prakticky každé nové stavbě ne? Proto se mi nějak nezdá, že by v tomhle byla chyba na straně ŘSD, vždyť to musí dělat na každé stavbě stejně ne?
Ví někdo jak tahle situace BYLA ŘEŠENA na úseku 1107 ? Vždyť tam se ZAV konal rovněž... díky