Elektromobilita

Odpovědět
jonáš

Re: Elektromobilita

Příspěvek od jonáš »

krtek700 píše:Jinak k tomu přetížení sítě, když všichni přijedou domů. Všichni se připojí, ale to neznamená, že všichni začnou nabíjet. Buď samy auta nebo nabíječky si budou určovat, kdy a jak se které vozidlo bude nabíjet. Nastavíte si, kdy budete odjíždět, případně, jak moc potřebujete nabít.
A když vás vylosujou, že by zrovna vaše auto už přetížilo kapacitu sítě, tak prostě ráno neodjedete. Nebo nedej bože že byste musel urgentně vyjet ještě za tmy a ještě nepřišel váš vylosovanej nabíjecí čas. To jsou úchvatný fantasteorie :-D
Když vidim současný boje o místa k zaparkování vůbec a kdekoli, tak se už těšim na boje o místo kam došahne kabel z nabíječky. "Koukejte vycouvat, já před váma tu dávno byl ..".
P_V

Příspěvek od P_V »

jonáš píše: "Koukejte vycouvat, já před váma tu dávno byl ..".

Díky za připomenutí! :)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

krtek700 píše:Nastavíte si, kdy budete odjíždět, případně, jak moc potřebujete nabít.
To myslíte vážně, že to bude určovat majitel vozu? Odpověď Vám dám už te´d: každý bude potřebovat nabít na maximální kapacitu, maximální rychlostí a okamžitě. :)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Tyhle touhy budou regulovány cenou. Pokud to necháte na provozovateli sítě můžete za to dokonce dostat i zaplaceno (v Německu se to už dokonce stalo).
jozka

Příspěvek od jozka »

Hm, takze si koupim dopravni prostredek na nasobnou cenu, bude slouzit provozovateli site k vyrovnavani vykyvu za coz obbdrzim maly obolus jako odskodneni a musim pocitat s tim, ze obcas, kdyz bych chtel jet, tak neodjedu.

Zda se to postavene na hlavu jenom me?
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Pokud jezdíte denně a najezdíte spoustu km tak si prostě zaplatíte, ale pokud jezdím po městě a do práce to mám třeba 30km tak je úplně šumák jestli mám 70% nebo 100% a jestli za to ještě dostanu peníze tak se nebojte, že by o to nebyl zájem.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Dotaz z jiného soudku: ví někdo jak dlouho vydrží např. v Tesle baterie do výměny?
Nebo se tiše počítá s tím, že auto se za 5 let stejně celé zahodí?
mstitek

Příspěvek od mstitek »

MPMP píše:Dotaz z jiného soudku: ví někdo jak dlouho vydrží např. v Tesle baterie do výměny?
Pokud vim, tak 100kw baterie je certifikovana na 40 000 dobijecich cyklu 20%-80%
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ja raději zůstanu u benzínu, který si můžu skladovat po kanystrech. Klidně si jezděte elektroauty, ale mě to prostřednictvím státu nenuťte.

Už vidím, jak si půjčím sdílené auto, nacpu tam pytle s maltou a všechno možné, sednu si tam v zaprášených a špinavých montérkách a po mě si to auto převezme někdo v obleku. :mrgreen:
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Anonym

Příspěvek od Anonym »

MPMP píše:Dotaz z jiného soudku: ví někdo jak dlouho vydrží např. v Tesle baterie do výměny?
To nikdo přesně neví.
Například tato Tesla ujela zatím 563 000 km s původní baterií.
http://www.hybrid.cz/elektromobil-tesla ... ni-baterii

Baterie za dobu využití stačila degradovat pouze o 13 % při každodenním využívání rychlonabíjení.

Životnost baterie závisí na více věcech:
1) Pokud člověk dobíjí vždy do 100%, tak baterie vydrží méně než pokud člověk dobíjí jen do 80%. V rozmezí 80%-100% se baterie dobíjí pomalu a vysoké napětí ji škodí. Omezit dobíjení na 80% je ale hloupost, omezil by se tak dojezd.
2) Baterie degraduje časem, jak se to projeví, zatím nikdo přesně neví. Tesla se neprodává dlouhou, navíc i složení baterie se u různých typů aut mění.

Jinak nevidím důvod proč by se po příjezdu měl elektromobil hned dobíjet. Příklad máte Teslu 100 kwh. Ráno máte dobito na 80%. Dojezd zhruba 400 km. Přes den ujedete 200 km a večer máte v baterii ještě 40% kapacity - tj dojezd 200 km. Teslu necháte přes noc na nabíječce a ráno máte znovu 80%. Baterie se bude dobíjet tak, aby se nepřetížila sít - elektroměr se sepne v době, kdy je proud nejlevnější. Asi budete moci nabíjet i hned po dojetí, ale za úplně jiné ceny.
kot

Příspěvek od kot »

Lenny píše:Ja raději zůstanu u benzínu, který si můžu skladovat po kanystrech. Klidně si jezděte elektroauty, ale mě to prostřednictvím státu nenuťte.

Už vidím, jak si půjčím sdílené auto, nacpu tam pytle s maltou a všechno možné, sednu si tam v zaprášených a špinavých montérkách a po mě si to auto převezme někdo v obleku. :mrgreen:
Díky Lenny - je to přesně tak !!! Tohle si ale "vítači" sdílení uvědomit nechtějí. Ti přece ani neví, co je to malta...
Anonym

Příspěvek od Anonym »

Lenny píše:
Řemeslníci samozřejmě budou mít svoje vlastní auta, mají v nich i nářadí. Většina lidí ale nenosí zaprášené montérky ani sebou netahá nářadí. Bydlím v Praze a do práce jezdím metrem. Je to dokonce rychlejší než autem a u práce se nedá parkovat. Auto využívám jen na nákupy a nějaké víkendové výlety. Nájezd mám malý. Nyní mají sdílená auta obrovskou nevýhodu - nepřijedou k vám, musíte si pro ně někam zajít. Pokud by existovalo levné autonomní taxi, tak ho budu využívat a nové auto už si nekoupím. Nynější auto mne přijde na velké peníze - amortizace, povinné ručení, havarijní, opravy, výměna oleje a pneumatik, STK, benzín, ... S autonomním autem bych ušetřil, ale hlavně bych se nemusel o auto starat.
jozka

Příspěvek od jozka »

Lenny, kot:

Copa remeslnici... ale jsem si namatkove vybavil udalosti lonskeho roku... bezmyslenkovite odjistenou dvoulitrovou coluna ceste na dovolenou, premrzlou (a bouchlou) kofolu v kufru, detskou savli v kokpitu tesne pred SAT, zakutaleny jogurt pod sedackami v lete...

A pak jsem si predstavil vysnoreny par na ceste do divadla v tomtez...

A neco ze zivota.
kot

Příspěvek od kot »

Jožko, hodně dobrý příspěvek a potvrzení Lennyho názoru. Teď jsem zvědav na protistranu !!! :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Sdílená auta mají smysl pro určitou část společnosti, pro zbytek je to nepraktické. Dokážu si představit, že sdílená auta budou mít jako firemní vozy velké firmy. Dokážu si představit, že sdílená auta budou mít "spolky", jehož členové budou podobné společenské úrovně, vyznávat podobné hodnoty a budou za "členství", tj. sdílení aut platit. Ale nedokážu si představit, že bude tento koncept fungovat pro celou společnost, tj. sdílet jedno auto jak vyšší manažer tak nepřizpůsobivý občan.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Mike

Příspěvek od Mike »

mi připomělo, jak táta dostal "úplatek" v popovickém pivovaru
4 lahve 12°
při vyjíždění z vrátnice si na poslední chvíli všiml jedoucího traktoru a prudce zabrzdil
lahve se vydaly ze zadního sedadla na podlahu a dále pod přední sedadlo, kde se jedna setkala s ocelovou kolejnicí sedáku
no ještě asi rok začínala libovolná silniční kontrola " tak pane řidiči, vystupte si a pojďte nám dýchnout..."
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Anonym

Příspěvek od Anonym »

V Paříži jsem byl mnohokrát. Jejich MHD je špinavé, běžné jsou odpadky na sedačkách, třeba nedojedené jídlo, které na sedačku vyteče nebo se na ní rozmaže. V narvaném autobuse je pak běžné, že je mnoho sedaček obsazených odpadky a lidi přitom stojí. Prostě Paříž je multikulturní a s tím se pojí i špína. Stejně jako MHD pravděpodobně vypadala ta sdílená auta. Sdílení na sebe v současné době nemůže vydělat, protože člověk si musí pro auto někam zajít, výsledkem je, že pokud předchozí člověk auto zaparkoval na nevhodném místě, tak tam dlouho stojí a nikdo si pro něj nepřijde. Až budou autonomní auta jezdit jako taxíky, tak se to změní. V Praze jsem sdílená auta vyzkoušel a vždy byla čistá.
Ohledně odpadků ve vozidle. Předpokládám, že podobně jako v autobuse, tak i v autonomním voze bude spoustu kamer jak uvnitř, tak vně vozu. Kamery a senzory poznají, jestli je auto špinavé a auto odjede na vyčištění a tomu, kdo to zaprasil se odečtou peníze nejen za ujeté km, ale i za úklid. Pokud by to senzory nepoznali, tak si zákazník zavolá pro čisté auto. Sedačky v autonomním voze nemusí být stejné jako v současných autech. Mohou se podobat těm v autobuse a být jednodušší na úklid, tak aby se vůz dal vystříkat wapkou.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Jako sorry, ale jste docela zaprděný :D.
Začnu od zadu.
Než jsem to napsal, tak už tady vylezl Anonym a něco z toho má u sebe napsané. Nemyslete si, že si Vás po pár stížnostech na špinavé auto počítač nepohlídá a už si taky auto nemusíte vůbec půjčit.

Lenny: Ano, sdílení není pro všechny, to jsem i psal. Nevím, jestli to je to navedení, nebo hloupost. Copak si vyšší manažer koupí stejné auto jako nepřizpůsobivý občan? Také si nebude moci nepřizpůsobivý občan dovolit sdílení drahého auta. To máte jako představu, že to bude sdílecí komunismus, a každý si půjčí jakkékoli auto? Když někdo bude chtít vlastnit auto, tak nebude mít problém a koupí si ho a nikdo jiný se v něm neprojede..

Jozka: Jednoduše, jde o systém, můžete mít povinnost vyfotit před odchodem z auta, nebo když se Vám něco nezdá, tak řešit při nastupování. Sdílet auto můžete v jednom baráku, mezi kamarády, nebo v celé společnosti, které bude zajištěno pojistkami proti poškození a malé věci jako jogurt v autě se vyřeší úklidem.

Lenny: To je zase skoro to samé. Pokud potřebuji převést maltu v montérkách, tak si půjčím dodávku, nebo něco k tomu vhodnějšího, případně cokoli, ale holt zaplatím i za vyčištění(nebo ho sám vyčistím). Pochybuji, že když někdo jede ve špinavých montérkách v daily autě, tak si ho pak nevyčistí.
MPMP: Já teda nevím, proč bych potřeboval ihned dobít auto na max pokaždé? Přijedu ve 22:00 a budu zase vyjíždět po půlnoci? Pokud to tak budete nastavovat, tak si výrazně připlatíte vůči zbytku. Když to nebudete dělat jenom z Vašeho přesvědčení, ale opravdu budete takto odjíždět a potřebovat, tak nebude problém, protože drtivá většina to tak nebude mít, a Vaše vozidlo se nabije jako první. Vím, že potřebuji jet ráno v 8, tak proč bych tam nastavoval, že ho chci mít o půlnoci full? Dobře, beru třeba nečekaný výjezd do nemocnice(mohli by jste použít sanitku, nebo jinou přepravu), ale jak často dojedete domů s vyčerpaným autem a kolik km můžete v této situaci potřebovat? Když hodně, tak 30km, na to zase tolik šťávy není potřeba.

Jonáš to stejné

Obecně, kolik si myslíte, že je denní nájezd drtivé většiny aut na parkovištích na sídlišti? To si opravdu myslíte, že bude potřeba tolik aut nabíjet? Navíc, když většinou někdo z toho sídliště jede na nějaké místo, kde se může také nabít. Žijete v nějaké podivné představě, že celá sídliště každý den objíždí republiku a večer se vrací s nájezdem několika set km, aby to příští den zopakovali.
jozka

Příspěvek od jozka »

krtku, cetl jste ten muj odkaz? To je realita. Dtto ty me "prihody". Samozrejme, vymydleny bezdetny hipster pouzivajici auto na presun ze ctvrti A do ctvrti B kazde druhe utery v mesici to nepochopi a se sdilenym autem si vystaci. Jemu nezavola soused, ze mu pri posledni vichrici na chalupe spadla svestka ke vratum, nemusi vzit vlek, zapojit ho za auto (uz tohle diskvalifikuje EA) a vyrazit to uklidit.

Nvic mate pomerne legracni predstavy o tom, kam ti lide jezdi. No, ne kazdy jede do podzemni garaze nejakeho toho *house, kde by mohli auto pripojit. A ne kazdy jede 3km.

Co se tyce najezdu nekolikaset km... uz tady parkrat probehly odkazy na prakticke zkusenosti s dennim pouzivanim. O stovkach km tam fakt rec nebyla :-)
Mumry

Příspěvek od Mumry »

jozka píše:Co se tyce najezdu nekolikaset km... uz tady parkrat probehly odkazy na prakticke zkusenosti s dennim pouzivanim. O stovkach km tam fakt rec nebyla :-)
Ale byla. Ne jednou jsem tu už psal, že každý den jezdím lehce přes 200km...
jozka

Příspěvek od jozka »

Dobre, u vas ano. Otazkou je, nakolik mam brat vazne nekoho, kdo povazuje nutnost kazdodenniho nabijeni za vyhodu :-)
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

jozka píše: Jemu nezavola soused, ze mu pri posledni vichrici na chalupe spadla svestka ke vratum, nemusi vzit vlek, zapojit ho za auto (uz tohle diskvalifikuje EA) a vyrazit to uklidit.
A můžete mi říct, kolikrát za rok Vám takto volá soused? Když Vám zavolá, že spadl strom, tak vyjíždíte okamžitě odstraňovat? Pokud EA myslíte elkektromobil, tak jakým způsobem diskvalifikuje EA zapojení vleku za auto? To si děláte srandu, vy si myslíte, že je vlek nějak spojený se spalovacím motorem? Tesly normálně jezdí s koulí, tam není žádný problém.
jozka píše: Nvic mate pomerne legracni predstavy o tom, kam ti lide jezdi. No, ne kazdy jede do podzemni garaze nejakeho toho *house, kde by mohli auto pripojit. A ne kazdy jede 3km..
Teda nevím, nikde jsem u sebe nečetl, že všichni jedou do krytých garáží. Navíc, nevím proč by měl někdo jezdit 3 km o tom nebyla vůbec řeč. I kdyby jezdili 100 km, tak je to v pohdě.
jozka píše: Co se tyce najezdu nekolikaset km... uz tady parkrat probehly odkazy na prakticke zkusenosti s dennim pouzivanim. O stovkach km tam fakt rec nebyla :-)
A o kolika byla tedy řeč? Vždyť já to píšu, že všechny auta v městech nenajedou nějaké závratné množství km, takže nepotřebujete, aby se všechna nabíjela najednou.

K tomu Vašemu odkazu. Máte tam napsáno několik důvodů, proč to nefungovalo, navíc, já nepsal, že to bude fungovat teď, navíc stále má drtivá většina svoje vlastní auta, takže nemají důvod si půjčovat další. Museli si vybudovat vlastní infrastrukturu, což v budoucnosti odpadne. Navíc pionýři to mají vždycky těžké, podívejte se na Teslu, ještě nedávno byl v červených číslech a nyní šlape. Potřebuje to změnu myšlení velké části lidí, kterým auta stojí většinu času nepoužitá. Až dojdeme do situace, že budeme mít spoustu sdílených aut(nebudete je muset hledat po městě) a nebude často jezdit autem, tak není důvod si to auto kupovat, člověk ušetří a když auta nemiluje, tak mu nic nebude scházet, na dovolenou do Chorvatska si půjčí auta, které může být v úplně jiné kategorii, než by si kdy mohl koupit.
jozka

Příspěvek od jozka »

Tak jo krtku, sorry, uz vas nebudu otravovat.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

krtek700 píše:Potřebuje to změnu myšlení velké části lidí, kterým auta stojí většinu času nepoužitá.
Jenže v tomto je ten problém. Rozhodně si nemyslím, že "velké části lidí stojí většinu času nepoužitá". Naopak většina lidí auta používá na denní bázi a to především ve špičkových časech. Když se podívám do svého okolí, tak vidím max 1-2 lidi, kterým auto opravdu většinu času hnije zaparkované. Jinak ostatní (tedy desítky) s ním každodenně jezdí, právě hlavně v ty špičkové časy.

Jasně, pokud bydlím na Vinohradech, jezdím MHD a autem jedu 1x týdně na nákup a 2x měsíčně na chatu, tak možná. Ale kolik takových aut je? To na nějaký funkční systém prostě nikdy nemůže dát.

Nevím, kde bydlíte, ale zkuste se na to podívat širším pohledem. Pro jakoukoliv jinou lokalitu než centrum Prahy je to prostě nereálné.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Jannnn: Tak bavíme se o lidech ve městech a na sídlištích, jinde problém s nabíjením asi nebude.
Kam průměrný sídlišťan může každý den jezdit. Děti do školy, ze školy(kroužky), práce, nákup jídla.
Poslední bych odštkrtl, to může udělat po cestě z práce případně se dle mého názoru v budoucnu razantně zvýší nákupy jídla přes internet s dovozem. Na sídliště má většina lidí školku blízko, ZŠ také, a výše už není potřeba dítě doprovázet, takže těch rodičů vozící dítě do školy by nemělo být tolik. Navíc je u nás poměrně nerozvinutá hromadná doprava dětí do školy. Případně zase s rodičem do školy.
Kolik lidí na sídlištích pracuje mimo Prahu? Pokud nepotřebuje k práci auto, tak cesta do práce po Praze je zase ve většině případů nesmysl.
Tak kam většina těch aut každý den jezdí.
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“