Obsáhlá a stále aktuální diskuze je na toto téma na serveru k-report:Standa píše:Docela by mě v této souvislosti zajímalo, jak jsou na tom momentálně jiné kraje...
http://www.k-report.net/discus/messages ... 1201362094
Tam se to dozvíte ;o)
Obsáhlá a stále aktuální diskuze je na toto téma na serveru k-report:Standa píše:Docela by mě v této souvislosti zajímalo, jak jsou na tom momentálně jiné kraje...
Díky, dávám si hned příslušné fórum http://www.k-report.net/discus/messages ... 1254205949 mezi oblíbenéPetr Pokorný píše:Obsáhlá a stále aktuální diskuze je na toto téma na serveru k-report:Standa píše:Docela by mě v této souvislosti zajímalo, jak jsou na tom momentálně jiné kraje...
http://www.k-report.net/discus/messages ... 1201362094
Tam se to dozvíte ;o)
Jejda, to se omlouvam, spletl jsem si H a K - samo sebou jsem chtel napsat, ze posledni o ktere vim byla AKx, pac ALx uz si neuvedomuju, ze jsem videl. Pokud se nacla, tak skutecne velmi decentne. A jinak AIx a AJx jsem taky nevidel, takze pochybuju, ze byly.Standa píše:Ano, AHx nebyla poslední série. Taky mám pocit, že série AKx byla dokončená (a dodnes je dost vidět), ale nejsem si jistý, jestli se používalo po AHx ještě AIx a AJx (myslím, že ne).
Série AI a AJ nebyl využita, po AHZ přišla AKA až AKZ, pak ALA a ALB. ALC pouze ve žluté variantě pro náklaďáky. Následovala již nová série 1A0 vydávaná v průběhu roku 2001.Bobek píše:Už jsem viděl 1AJ... vychází (zhruba) jedna série na měsíc. Středočeši už taky nakousli 1SA.
Poslední stará pražská série byla ALx (velmi lehce načatá, nejvíc jsem viděl snad ALC).
Tak tahle informace mě, mírně řečeno, šokujeandy píše:...
PRAHA - Na ministerstvu dopravy se zrodil plán, co dělat, až se vyčerpají všechny kombinace číslic a písmen státních poznávacích značek aut. Velikost písma na značkách se upraví tak, aby se počet znaků mohl rozšířit...
Podle ministerstva k tomu ale nedojde dříve než za 6 až 10 let...
Nevýhoda pevně daných pozic je sice v menší kapacitě systému, ale toto řešení má jinou výhodu, neboť jednotný formát zvyšuje zapamatovatelnost značek. Pokud člověk přesně ví, jestli je na dané pozici číslice nebo písmeno, tak si alfanumerickou kombinaci snadněji zapamatuje. Používají to Slováci, Italové, Španělé a nově i Francouzi a Slovinci. Naproti tomu Poláci vydávají značky se zcela nezapamatovatelnou změtí číslic a písmen. U nás se od toho upustilo s přechodem z okresního na krajský systém.pavel.hrdina píše: Co ovsem OK neni je fixace typu znaku (pismeno/cislice) na konkretni pozici, coz brutalne snizuje dostupny pocet kombinaci.
Dovolim si v tomto ohledu citovat jedno okridlene prislovi: "Poradek je pro blbce, inteligent zvladne i chaos." Narazim predevsim na systemy znacek statu jako je Velka Britanie, Nizozemi a Belgie. Tam si nikdy nemuzete byt jist tim zda se na dane pozici nachazi pismeno ci cislice. Dokonce v pripade Britanie si nejsem jist jestli je konstantni pocet pozic... V Nemecku je aspon rozumne citelny kod okresu a pak libovolna zmet pismen a cislic, opet bez jakychkoliv predpokladu na rozlozeni pozic a dokonce ani na jejich pocet.Martin_L píše:Nevýhoda pevně daných pozic je sice v menší kapacitě systému, ale toto řešení má jinou výhodu, neboť jednotný formát zvyšuje zapamatovatelnost značek. Pokud člověk přesně ví, jestli je na dané pozici číslice nebo písmeno, tak si alfanumerickou kombinaci snadněji zapamatuje. Používají to Slováci, Italové, Španělé a nově i Francouzi a Slovinci. Naproti tomu Poláci vydávají značky se zcela nezapamatovatelnou změtí číslic a písmen. U nás se od toho upustilo s přechodem z okresního na krajský systém.
Tak samo, Blava ma uz temer vycerpano, jinde to asi nejak brzo nehrozi. Kazdopadne vyjimecny "okres" si zada vyjimecne reseni. Sahli k jine serii - OK. Kdyby povalili "posvatnou kravu" a rekli, ze pripusti i jine kombinace cisel/pismen, tak by se nic extra spatnyho nestalo a zachovala by se "systematicnost kodu okresu".Martin_L píše:Na Slovensku bych se malého počtu kombinací nebál. Potíže to dělá prakticky jen v Bratislavě, ostatní okresy mají dost kombinací na desítky let, ty nejmenší možná na stovky (Medzilaborce apod.).
Tak tady si dovolím velmi oponovat. Ve Velké Británii je pevně daný sled znaků na poznávací značce ve formátu AB12 CDE, kde AB je registrační místo, 12 pololetí registrace a zbytek je jedinečná kombinace. To je systém z roku 2001. Předchozí měl také pevně dané znaky A123 BCD, předtím ABC 123D. Značky starší než ze šedesátých let střídaly systém zhruba po deseti až patnácti letech, vždy ale byla přesně definována struktura kódu. Zároveň platí, že ojeté dovezené vozidlo musí dostat značku z období, ve kterém bylo vyrobeno. Systém tak nabourávají jedině placené značky, které můžou mít poměrně volnou strukturu a podoba samotných tabulek.pavel.hrdina píše:Dovolim si v tomto ohledu citovat jedno okridlene prislovi: "Poradek je pro blbce, inteligent zvladne i chaos." Narazim predevsim na systemy znacek statu jako je Velka Britanie, Nizozemi a Belgie. Tam si nikdy nemuzete byt jist tim zda se na dane pozici nachazi pismeno ci cislice. Dokonce v pripade Britanie si nejsem jist jestli je konstantni pocet pozic... V Nemecku je aspon rozumne citelny kod okresu a pak libovolna zmet pismen a cislic, opet bez jakychkoliv predpokladu na rozlozeni pozic a dokonce ani na jejich pocet.
A preci to zvladaji. Mozna by bylo zajimave se jich zeptat jak to delaji.
Ono se nic extra nestalo. Řešení Bratislavy vyžadovalo, aby jedna z "posvátných krav", které existovaly od roku 1997, padla. Rozhodli se vyměnit BA za BL a pokračovat ve stejném formátu, což je o trochu elegantnější než povalit druhou krávu - tedy jednotná formát. To výjimečné řešení by se mi líbilo tak, že by Bratislava měla prostě jen B a značky B-1234AB. To je lepší, než BA-123AB, potom BA-1234A, potom BA-12ABC...pavel.hrdina píše:Tak samo, Blava ma uz temer vycerpano, jinde to asi nejak brzo nehrozi. Kazdopadne vyjimecny "okres" si zada vyjimecne reseni. Sahli k jine serii - OK. Kdyby povalili "posvatnou kravu" a rekli, ze pripusti i jine kombinace cisel/pismen, tak by se nic extra spatnyho nestalo a zachovala by se "systematicnost kodu okresu".
Teď jde o to, která ta kráva by to měla být. Už jsme to řešili tady: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=55&t=522 .jonáš píše:Tak tahle posvátná kráva asi padne časem i u nás, až se kódy pro Prahu vyčerpaj. Volných písmenek do prefixu je ještě dost a identifikaci místa nijak neohrozí, když bude mít víc možných kódů.
Problém je v tom, že v Česku žádná posvátná kráva v tomto ohledu neexistuje. Snad jen to, že kraj má vždy jen jedno písmeno a to se MD ČR chystá dodržet i dobudoucna. Do koncovýho čtyřznaku písmena raději netahat - bylo by to opravdu nezapamatovatelné.jonáš píše:Tak tahle posvátná kráva asi padne časem i u nás, až se kódy pro Prahu vyčerpaj. Volných písmenek do prefixu je ještě dost a identifikaci místa nijak neohrozí, když bude mít víc možných kódů.
I když, pokud budou i v koncovym čtyřznaku využitý písmena, tak by těch 300 milionů kombinací mělo i pro Prahu vystačit na dlouho .. jen nevim jestli to pak nebude taky nezapamatovatelný.
S timhle požadavkem ovšem koliduje i váš AB 123 CD, kterej se od mnou navrhovanýho 1AB 23CD zas tak moc neliší, ne? Kromě toho, že nezachovává přijatou strukturu, Samotný 1AB 2345 nemá tak moc kombinací (2.8 milionu, jestli se nepletu), a možná to dojede už za deset let leda že by se krize stále prohlubovala.Martin_L píše:Do koncovýho čtyřznaku písmena raději netahat - bylo by to opravdu nezapamatovatelné.
Pokud by se přešlo na formát AB 123 CD, tak by to muselo znamenat i určitou změnu pozic znaků na tabulce. Tedy na začátku AB, poté mezera se známkami STK/ME, trojčíslí 123, menší mezera a CD. Tedy zhruba tak, jak to používají Rakušané. Pokud by se na tento formát přešlo při současném rozložení znaků na značce, tak by vznikl paskvil AB1 23CD, což by bylo ještě nezapamatovatelnější, než to, co máme teď.jonáš píše: S timhle požadavkem ovšem koliduje i váš AB 123 CD, kterej se od mnou navrhovanýho 1AB 23CD zas tak moc neliší, ne? Kromě toho, že nezachovává přijatou strukturu, Samotný 1AB 2345 nemá tak moc kombinací (2.8 milionu, jestli se nepletu), a možná to dojede už za deset let leda že by se krize stále prohlubovala.
jonáš píše:Ono se myslim počítalo i s tim, že zrušený kódy se budou po čase recyklovat, případně že bude značka "přenosná" na další vozidlo.
Značky pro traktory a samojízdné pracovní stroje mají skutečně formát A12 3456. Jenže např. v Praze se po více než osmi letech stále vydávají značky série A00, což by znamenalo, že při současném tempu výdeje dojdou pražské traktory ke značce A99 9999 za více než 1000 let! Takže by nic nebránilo tomu, aby se třeba počínaje sérií A10 tento formát uvolnil pro použití na bílých značkách. Ale i tak si myslím, že jde pouze o záplatování a nikoliv koncepčnost. Motocykly a traktory by se měly sloučit do jedné číselné řady pod formát ABC 123 anebo AB 12 CD.jonáš píše:Písmeno na první místo nejde, protože tak jsou formátovaný speciální kombinace.
Ale ono už žádné volné není. Platí pravidlo, že krajské písmeno musí být obsaženo v názvu krajského města (nikoliv kraje, proto J = Vysočina). V Praze tak mohou být zkratkou jedině písmena P, R, H a A. A je použito, P a H jsou v jiných krajích (Plzeňský a Královéhradecký) a písmeno R značí sportovní vozidla.jonáš píše:Ale přidat pro Prahu další z volných identifikačních písmen by systém nemělo zrovna ohrozit.
podle mě to nebyla až tak zcestná myšlenka, spousta lidí by ji i uvítala, ponevadž si na "své" znaky zvykli.Martin_L píše:jonáš píše:Ono se myslim počítalo i s tim, že zrušený kódy se budou po čase recyklovat, případně že bude značka "přenosná" na další vozidlo.
O recyklaci se, pokud vím, naposledy uvažovalo v roce 1960 v souvislosti s přechodem od tajného "krajsko-okresního" systému na okresní, jaký pamatujeme donedávna. Tenkrát byl předpoklad takový, že po odhlášení vozidla z evidence se po uplynutí určité karenční lhůty stejná alfanumerická kombinace vyrazí na nové tabulce a vydá znovu (tedy tak, jako to do jisté míry funguje např. v Německu). S postupem času ale bylo přikročeno raději k přidání sedmého znaku na značku, protože "hlídání" volých kombinací bylo zejména v době neexistence pokročilé výpočetní techniky náročné na lidské zdroje a tedy i peníze. A dnes už víme, že mnohde by ani recyklace nestačila a muselo by se to řešit jinak.
O přenositelnosti značky uvažoval svého času ministr Bendl v tom smyslu, že by značka a kombinace jako taková byla majetkem občana a ten by ji mohl dědit z vozidla na vozidlo při generačních obměnách svého vozového parku. Nápad zapadl, ale i tak si nemyslím, že by to nějak koncepčně řešilo (ne)dostatek volných kombinací.
To já netvrdím. Z pohledu vlastníka vozidla přináší tato možnost určité výhody, to jistě. Já jsem ale mluvil o tom, že z hlediska kapacity volných kombinací v systému, by to žádný zásadní přínos nepřineslo.Mike píše:podle mě to nebyla až tak zcestná myšlenka, spousta lidí by ji i uvítala, ponevadž si na "své" znaky zvykli.