I/73 obecně

Brno (D1) – Boskovice (I/19, I/43) – Moravská Třebová (D35)
Odpovědět
theodor less

Re: R43 Obecně

Příspěvek od theodor less »

kojal píše: Václav Klaus:
Záměr budování komunikace rozestavěné již ve čtyřicátých letech, zůstal v celém uplynulém půlstoletí uchován bez vážného zpochybnění svého umístění nejen v koncepcích dopravních, ale též ve výhledech územního plánování. Svědčí o tom územní plán města Brna z roku 1982, územní plán velkého územního celku Brněnské sídelní regionální aglomerace z roku 1985 i nový územní plán města Brna, schválený v roce 1994, tj. v současných podmínkách nároků dopravních, hygienických i ochrany životního prostředí.
Výrok z roku 1996, kdy se ještě nepochybovalo příčetnosti autora.
KarelLer

Re: [D43] Obecně

Příspěvek od KarelLer »

Díky za upřesnění historie. Ale nedává mi to moc smysl. Proč úřady nechaly postavit kolem budoucí dálnice sídliště Bystrc pro zhruba 10.000 lidí? Proč dovolily tak blízko stavět? Stačilo to v katastrálních mapách vyznačit, ty stavby by nedostaly stavební povolení a dneska by ty protesty byly slabší.
ppepe

Příspěvek od ppepe »

KarelLer píše:Aram96: Od roku 1943 někdy do roku zhruba 1995 se neuvažovalo, že se tam bude nějaká silnice stavět. To je 52 let. Půl století se nic nedělo, nic nenasvědčovalo tomu, že tam nějaká dálnice bude potřeba. Spousta lidí už ani nevěděla, že tam někdy něco mělo vést.
Co věta, to omyl či lež.
Osobně jsem o záměru stavět dálnici, resp. v té době rychlostní silnici, ve stopě německé dálnice slyšel poprvé v roce 1983. To mi bylo 10 let, takže jak to bylo v letech předchozích, to nemohu s jistotou tvrdit.

Každý, kdo v okolí trasy německé dálnice žil či žije, tak moc dobře ví, že tam vést měla. Pokud jste u nás nikdy nebyl a neviděl na vlastní oči, přijeďte se podívat. Každoročně se pořádá pochod po tělese bývalé-budoucí dálnice. Pokud by Vám to termínově nevycházelo, můžete kdykoli přijet individuálně, protože to těleso v krajině prostě nemůžete minout. Stačí se podívat na letecké mapy. Trasa německé dálnice bude v krajině mého dětství vidět i mnoho let poté, co já už tu nebudu stejně jako generace mých prarodičů, která ji budovala.

Mimochodem to, že je to tak výrazný krajinný prvek má za následek jeden ekoparadox. Jelikož zářezy a náspy jsou tak obrovské, tak si na ně soudruzi netroufli. Na rozdíl od okolních mezí a remízků, které v budovatelském nadšení rozorali a okolní krajinu spojili do velkých lánů. Takže veškeří živočichové, kteří v té pestré krajině žili, se stáhli do toho kolektivizací nedotčenéhoúzemí - tělesa dálnice. Tím tam vznikla, jak se dnes odborně říká "biodiverzifita". A tou pro změnu dnes argumentují ekolisté, že se dálnice v původní stopě stavět nesmí. Zajímavé je, že jsem nikdy neslyšel od jediného z nich nic o tom, že by se měly obnovit ty původní meze a remízky, aby ta biodiverzifita měla kde být.
theodor less

Tomas 1975 píše:Je to unikátní úsek s prvním směrovým obloukem dálnice na světě trasovaným bez jakékoliv předchozí úpravy za pomoci klothoid
Odborná a jazyková korektura "Je to unikátní úsek se směrovým obloukem s klotoidami, které byly použity poprvé na světě."
Editace: Omlouvám se, ale pravdivost tvrzení, že zde byla poprvé na světě použita klotoida, nemohu potvrdit ani vyvrátit. Je to ale velice pravděpodobné.
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

ppepe píše:
KarelLer píše:Aram96: Od roku 1943 někdy do roku zhruba 1995 se neuvažovalo, že se tam bude nějaká silnice stavět. To je 52 let. Půl století se nic nedělo, nic nenasvědčovalo tomu, že tam nějaká dálnice bude potřeba. Spousta lidí už ani nevěděla, že tam někdy něco mělo vést.
Co věta, to omyl či lež.
Osobně jsem o záměru stavět dálnici, resp. v té době rychlostní silnici, ve stopě německé dálnice slyšel poprvé v roce 1983. To mi bylo 10 let, takže jak to bylo v letech předchozích, to nemohu s jistotou tvrdit.
V minulých letech ministerstvo zemědělství bez souhlasu obcí vyznačilo do katastru rezervu pro stavbu nových vodních nádrží. Ty obce s tím nemůžou nic moc dělat. Toto pokud vím u D43 nikdy neproběhlo. Pokud by stát/vláda měla vážný záměr, tak by to tam vyznačila, tím by rozvoj obcí okolo D43 zablokovala, prostě by se nemohlo stavět. Taky by asi nedošlo k tak rozsáhlé výstavbě Bystrce, kde jsou nejsilnější protesty.
ppepe píše:Každý, kdo v okolí trasy německé dálnice žil či žije, tak moc dobře ví, že tam vést měla. Pokud jste u nás nikdy nebyl a neviděl na vlastní oči, přijeďte se podívat. Každoročně se pořádá pochod po tělese bývalé-budoucí dálnice. Pokud by Vám to termínově nevycházelo, můžete kdykoli přijet individuálně, protože to těleso v krajině prostě nemůžete minout. Stačí se podívat na letecké mapy. Trasa německé dálnice bude v krajině mého dětství vidět i mnoho let poté, co já už tu nebudu stejně jako generace mých prarodičů, která ji budovala.
Já jsem v okolí této trasy žil 25 let, věděl jsem o ní, chodil jsem okolo (Nebovidy, Ostopovice, "dálnice" v Bystrci, Kuřim, Lysice). Ale vždycky to byly jenom jakési opuštěné, nedůležité zbytky dávné stavby, jejíž spojitost s dneškem byla nulová.

A spoustě lidem je to prostě jedno. Neví nic o historii a nezajímá je jejich okolí, nevšímají si krajiny.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Soudruzi Bystrc neřešili, stejně jako pražské Jižní Město a další sídliště po celé republice se vesele stavěla poblíž dálnic. Individuální výstavbu si už musí každý stavebník rozmyslet sám, pokud není v ochranném pásmu dálnice, nikdo mu ve stavbě bránit nebude.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Pro Theodor Less
Pokud by jsi věděl, že ing. Dr. Kasper učil na DTH Brno tak by jsi v daném archivu zajistil jeho pobytovou kartu (pobytovou přihlášku)….
A na ní by jsi zjistil, že byl ženatý a že se mu v roce 1944 narodil syn...
A kamarádi, kteří se zabývají problematikou říšských dálnic by ti ho v Německu našli. Našel jsem takto třeba i syna stavbyvedoucího úseku Kuřim - Bystrc a velkých mostů v Kníničkách a Želešicích... Třeba...
To, že máme v obou komorách parlamentu 281 řeknu omezenců to je problém.... Nový archivní zákon a GDPR dělá ze zaměstnanců archivů vyplašené králíky a podobné vyhledávání je značně omezené....
Takže nekecám a mám i materiály další, je fakt, který jsem mnohokrát dokázal.....

Pro Honey 72
Psal jsem to zde již několikrát. Arch. Kumpošt již v době výstavby dálnice plánoval výstavbu sídliště v Bystrci. Sice ne takové panelákové kultury, ale velké....pro mnoho obyvatel....
Komunisti i když stavěli sídliště tak tam dálnici plánovali...
Máš pravdu, že to nijak neřešili. Lidi měli být rádi, že mají kde bydlet....
kot

Příspěvek od kot »

A těch pár aut co třeba v šedesátých letech jezdilo, nikomu nevadilo. Dnes je to o něčem jiném...
theodor less

Tomas 1975 píše: Našel jsem takto třeba i syna stavbyvedoucího úseku Kuřim - Bystrc a velkých mostů v Kníničkách a Želešicích...
Nebylo to určitě jednoduché. Snad se podaří získat nějaké informace. Držím palce!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tomas 1975: Mazec, to teda valím oči a držím palce, díky za objasnění historie.

Pro ty, kteří mě prvně oponovali s tím plánováním mám jen jednu omluvnou zprávu a teď nevím, jestli mě to znalejší potvrdí nebo vyvrátí, ale mám pocit, že ty plány na pár let prostě opravdu oficiálně vypadly a dost možná se v té době právě postavilo dosti těch domů, ale to je domněnka, kterou jsem někdy někde četl, nevím jestli tady někdy dříve nebo jinde.
Hlavní věc je, že až po vzniku optimalizované varianty se vlastně pozemky v německé trase dostaly i do soukromých rukou a to bylo v době, která dovoluje jen jediný motiv - zbohatnout poté na vykupování pozemků pro stavbu. Další věc je, že domy na konci Malhostovic směrem na Drásov nejsou na první pohled nějak extra staré, některé tam vznikly troufám si říct i v posledních 10-15 letech ... takovýhle lidé, nezlobte se na mě, nemají co do stavby dálnice co kafrat, stejně jako lidé v Bosonohách proti rozšiřování D1 apod. :roll: Samozřejmě beru, že mohou připomínkovat nějaké řízení a chtít PHS, ale kvůli nesplnění hlukových limitů nerealizovat tyhle stavby je naprosto mimo.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

https://www.kr-jihomoravsky.cz/archiv/o ... f#zoom=100

Tak z tohoto usuzuji, že se uvažuje u silniční varianty opravdu o "nějaké" MÚK Černá hora - za mě by se díky tomu přeneslo na novou silnici ještě více aut ze staré I/43. Mám z toho však rozpačité pocity, přestože jsem měl podobný nápad dříve, ale pocítí to negativně nejspíš samotná ČH. Doprava od Rájce-Jestřebí apod., která bude mířit do Brna (sever Brna) nejspíše zůstane na staré, doprava mířící na D1 najede na novou S43, je ovšem otázka, jestli by na ni nenajela i pomocí MÚK Lysice umístěné trochu severněji než tato nově navržená MÚK. Doprava od Žernovníku není, myslím si, tak silná, aby ČH ulevila, když pojede do Brna či na jih/sever po nové a ne přes obec na starou I/43.
Důležitý rozdíl ale vidím v umístění MÚK Čebín nebo jak se bude jmenovat, u silniční to vypadá umístěné na současné silnici, tudíž nebude potřeba stavět novou přeložku spojující obchvat Čebína s S43 a nebude díky tomu ani ta malá zajížďka, jak je tomu v případě dálniční varianty.
Je tedy už bohužel asi jasné, že se zelených značek nedočkáme na žádném kilometru S43, pokud to však povede k tomu, že bude i celá bezplatná pro OA, dojde určitě k vyššímu přelivu dopravy na novou komunikaci, a to bych viděl jako největší přínos :ok:
Jinak prosazovat do ZUR, byť jen jako územní rezervu, JZT, je podle mě velmi hloupé v této fázi. Akorát to zpochybní celou aktualizaci a studii, která přímo řekla, že JZT není nezbytná, čili doufám, že tahle varianta nezvítězí. Navíc nevím, jak by to do budoucna realizovalo, pokud by byla MÚK Troubsko zakopána pod zem (jakože to bez toho asi nepůjde) :crazy:
Sosa

Příspěvek od Sosa »

Honey72 píše:Soudruzi Bystrc neřešili, stejně jako pražské Jižní Město a další sídliště po celé republice se vesele stavěla poblíž dálnic. Individuální výstavbu si už musí každý stavebník rozmyslet sám, pokud není v ochranném pásmu dálnice, nikdo mu ve stavbě bránit nebude.
Ale řešili, věděli že tato sídliště budou velkým zdrojem dopravy a tak poblíž nich stavěli kapacitní komunikace. Jenže dnes chce každý skvělou dopravu bez jakéhokoliv dopadu ne něj.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Ono s těmi pozemky pod německou dálnicí to je složitější. Něco se mohlo chaoticky vrátit v restituci, něco se nestačilo během tehdejší stavby přepsat a dokumentace pak zmizela. Hlavně u Jinačovic je to děsný příklad, kdy dokonce pozemek s mostem vlastní soukromník a hnal nás z něho téměř s vidlema :-)
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
1975

Příspěvek od 1975 »

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Á, 1975 mě už předběhl :D ... no klasika ze všech stran .. bude se dělat další studie, odpůrci jsou stále proti, i přes pravděpodobné 4 km tunelů při průchodu Brnem :zvraci: a slovo si brali i zpochybňovači samotné studie, což sice nechci soudit, ale každému při pohledu na mapu, je jasné, že varianta Boskovickou brázdou, je mnohem méně efektivní :roll: Jestli však opravdu tvůrci studie pochybili a hráli si s čísly (ono takovéhle studie možná ani jinak dělat nejdou, všechno je to svým způsobem věstění z křišťálové koule), pak jim asi ještě poděkujeme až bude za 3-4 roky NSS definitivně shazovat aktualizaci ZUR :(
Být vedením kraje, tak se na nějakou další studii vyprdnu, protože je přesně vidět, že těm kreténům je lepší, když jim auta smrdí pod okny a nemají napojení na D1, než aby ho měli, neotravovali Popůvky apod. a místo staré dálnice měli park nebo zklidněnou místní komunikaci :ko: :crazy:
Co je nejdůležitější, aby se s žalobami a tady tím vším nesvezla i část S43 po Kuřim, to by bylo totálně v háji.
tanjanek

Příspěvek od tanjanek »

Aram96, docela se mi vaše příspěvky vždy líbily, ale tady to přeháníte.
Kolikrát jste byl osobně v Bystrci, a kolik tam znáte lidí, že tady tak jednoznačně odsuzujete a říkáte jim kreténi?

Já tam bydlím velice blízko budoucí křižovatky D43/Přístavní a logicky mě velmi zajímá, jak by měla být řešena. Vývoj sleduji cca 20 let. Zatím detaily nikdo pořádně neřešil, tak proto musí být ty další studie. Podle vás jsou na nic a já zase říkám, že takové se měly dělat už dávno a možná by dnes nebylo tolik odporu.

To, co navrhli odborníci v té nedávné analýze trasování, není dobré. Chápu, že hledali jen optimální trasu a s tou v zásadě souhlasím, ale asi se neměli pouštět do detailních nákresů sjezdů tam, kde vůbec není jisté, jak to bude. A když pak ty nákresy uděláte bez ochranných opatření, je to voda na mlýn všem odpůrcům.

Určitě dost lidí chápe, že D43 má největší smysl přes Bystrc, já jsem také pro, no ale předpokládám, že kdybyste vy bydlel v blízkosti budoucí křižovatky, také by vás zajímalo, jestli se tam plánuje nějaká ochrana před hlukem, jestli to budou jen stěny "na oko, aby se neřeklo" nebo to bude myšleno vážně... Nebo jestli třeba nevznikne nová cesta přímo pod vaším domem, o které dosud nikdo nemluvil... atd, atd.

Stručně - pokud někdo přijde s vizualizací, kdy maximum trasy vč. přípojných větví bude pod zemí, může to jedině pomoci.

Co se týče různých docentů, tak tam nepomůže nic, o nich se nemá smysl bavit. Je tady ale mnoho lidí, kteří neví, jestli se radši mají stěhovat jinam, dokud ještě mají jejich nemovitosti nějakou cenu a nebo jestli naopak nemají těšit na vylepšení současného už tak mizerného stavu.
Já bych rád věřil v osvícenost dopravních inženýrů a samospráv a doufám v nalezení nějakého geniálního (bohužel drahého) řešení, dobrého pro všechny. Je to jen o penězích a pokud se staví v hustě zastavěném rekreačním území, měl by být na prvním místě člověk a příroda a tomu by mělo řešení odpovídat.

Takový návrh zatím nemáme a od těchto nových studií ho očekávám.

Aktualizace:
Ještě jsem chtěl dodat, že křik lidí z paneláků, kteří nyní koukají na starou dálnici a nově by koukali na park také nechápu. Těm by se měla situace zlepšit na 100%, pokud bude tunel.
Vadí mi ale, že méně početnou skupinu lidí (avšak nezanedbatelnou, cca 5000 lidí, což už je pěkné městečko) v okolí Přístavní a Obvodové nikdo neřeší...

Aram96 píše:Á, 1975 mě už předběhl :D ... no klasika ze všech stran .. bude se dělat další studie, odpůrci jsou stále proti, i přes pravděpodobné 4 km tunelů při průchodu Brnem :zvraci: a slovo si brali i zpochybňovači samotné studie, což sice nechci soudit, ale každému při pohledu na mapu, je jasné, že varianta Boskovickou brázdou, je mnohem méně efektivní :roll: Jestli však opravdu tvůrci studie pochybili a hráli si s čísly (ono takovéhle studie možná ani jinak dělat nejdou, všechno je to svým způsobem věstění z křišťálové koule), pak jim asi ještě poděkujeme až bude za 3-4 roky NSS definitivně shazovat aktualizaci ZUR :(
Být vedením kraje, tak se na nějakou další studii vyprdnu, protože je přesně vidět, že těm kreténům je lepší, když jim auta smrdí pod okny a nemají napojení na D1, než aby ho měli, neotravovali Popůvky apod. a místo staré dálnice měli park nebo zklidněnou místní komunikaci :ko: :crazy:
Co je nejdůležitější, aby se s žalobami a tady tím vším nesvezla i část S43 po Kuřim, to by bylo totálně v háji.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Na moji obranu, těmi kretény samozřejmě nemyslím občany Bystrce, ale právě ty odpůrce, především pak ty skalní odpůrce, zejm.jsou to zastupitelé za zelené, kteří pořád blábolí o Boskovické brázdě. ;)
Prvně jsem chtěl napsat něco podobného jako vy, že tahle studie by mohla pomoci přesvědčit hodně lidí o tom, že to bude prostě vpohodě (pokud opravdu bude samozřejmě), jenže i zde na fóru jsem byl několikrát upozorněn, že s odpůrci jak S43, tak D0, prostě není řeč a i kdyby jsme tam navrhli 10 km tunelů, tak budou pořád proti. Oni nejsou proti nějakým sjezdům, oni jsou proti celé dálnici, notabene i proti spojení Bystrce s D1, proto jsem už napsal spíš ten negativní pohled na věc. Udělat tuhle studii je rozhodně potřeba, myslel jsem to však tak, že na to bude čas později až po ZUR. Jsem si vědom, že kraj chce do aktualizace dávat nějaké podmínky ohledně těch opatření v Bystrci apod. To by mohlo pomoci přesvědčit nějakou část OBČANŮ, nikoli však těch kreténů, o kterých jsem mluvil. A doufám, že mi dáte za pravdu, že ti skalní odpůrci této trasy kreténi jsou. Demagogie typu “nechceme evropskou trasu městem, plnohodnotný obchvat Brna, všechen tranzit městem,...” to jsou už úplné třešničky na dortu.. :crazy: a když se opravdu kraj či ŘSD snaží to zatunelovat, daňový poplatník to bude muset zaplatit, tak je jim to stejně málo. Pokud ta studie nebude brzdit nebo ohrožovat aktualizaci ZUR během r.2020, pak mi samozřejmě nevadí. ;)
Jinak o tom, že tady to bez nějakých 3-4 km tunelů nepůjde, píšu asi 2 roky :D
KarelLer

Příspěvek od KarelLer »

Ještě bych dodal, že v Bítýšské stopě by dálnice negativně ovlivnila mimo jiné Veverskou Bítýšku a Chudčice. Ty mají dohromady zhruba 4000 obyvatel. Kromě toho je severní část přehrady také vyhledávaná turisty, např. hrad Veveří, a nejspíš by kolidovala s PP Podkomorské lesy. Veverská Bítýška by měla taky založit spolek a vysvětlit Občanům za D43 jako obchvat celého Brna, z. s., že oni tam tu dálnici taky nechtějí.
tanjanek

Příspěvek od tanjanek »

Jasně, tušil jsem, že to tak myslíte ;).
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

KarelLer píše:Ještě bych dodal, že v Bítýšské stopě by dálnice negativně ovlivnila mimo jiné Veverskou Bítýšku a Chudčice. Ty mají dohromady zhruba 4000 obyvatel. Kromě toho je severní část přehrady také vyhledávaná turisty, např. hrad Veveří, a nejspíš by kolidovala s PP Podkomorské lesy. Veverská Bítýška by měla taky založit spolek a vysvětlit Občanům za D43 jako obchvat celého Brna, z. s., že oni tam tu dálnici taky nechtějí.
Nevím, jak se na to dívají v Bitýšce, možná by byli rádi za dálnici, jejich dostupnost je na opravdu velmi špatné úrovni. Jinak to, že by oddálená varianta ovlivnila zase někoho jiného, o tom se tady nemusíme bavit :) Další věc je, že tam by se nezaplatily ani PHS :lol: natož tunely jako v Bystrci, a že jich tam taky není plánovaných zrovna málo ...
VladaP

Příspěvek od VladaP »

Harold

Příspěvek od Harold »

Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tady je to marny. Kraj i stát by měl soustředit síly na úseky po Kuřim a východní část VMO, tahle část se nepostaví nikdy. Reálněji vidím i severní části pražského okruhu, i když ne o moc. Je tam ale daleko větší tlak na stavbu, kdežto tady je hlavní tlak odpor. :zvraci:
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

klíčová informace je na konci (placené části) článku:
Do osmého listopadu kraj přijímá připomínky k připravovaným novinkám v zásadách územního rozvoje regionu. O nové komunikaci, která je jednou z nich, rozhodnou jihomoravští zastupitelé v lednu.
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region ... 91023.html
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Nová aktivita přímo na tělese dálnice. Pěkné počasí a i pěkné fotky dokonce ministerských úředníků..... Paní senátorka se snaží. Je to první politik, který se o něco jasně snaží a tlačí vše kupředu....

https://www.facebook.com/chcemeD43.cz/
Odpovědět

Zpět na „I/73“