Úkazy na českých silnicích

Off-topic pokec
Odpovědět
MichalKM

Re: Úkazy na českých silnicích

Příspěvek od MichalKM »

Lenny píše:
Pája K píše:Podle databáze ČKP nechává MP odtahovat nepojištěná auta z ulic i parkovišť i když mají SPZ/RZ a nejsou to očividné vraky.
A mají na to oprávnění? To už nějak přehání.
Těžko říct, jestli na to mají oprávnění. To by nám mohl říct někdo, kdo tomu z právního hlediska rozumí a pohybuje se tady v tomto foru. Nicméně někdy není na škodu odtáhnout vozidlo jenom proto, že není pojíštěné. U nás před domem už stojí půl roku starý favorit s platnou STK a EK. Zabírá tu místo (je jich tu docela málo) a ještě ke všemu z něho spadlo asi půl tuny blata přes zimu. Podle výše zmíněné DB pojistku nemá.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

martin píše:... Ale jak zjistím, kdy bylo auto pojištěno?
To je přece jedno, podstatné je, kde je pojištěné k datu události.
Království a půl princezny za 511.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.hrdina »

MichalKM píše:Nicméně někdy není na škodu odtáhnout vozidlo jenom proto, že není pojíštěné. U nás před domem už stojí půl roku starý favorit s platnou STK a EK. Zabírá tu místo (je jich tu docela málo) a ještě ke všemu z něho spadlo asi půl tuny blata přes zimu. Podle výše zmíněné DB pojistku nemá.
A ja se ptam - muze zaparkovane (stojici) auto zpusobit nejakou skodu jinemu ucastniku silnicniho provozu? Dost o tom pochybuju.

A co resi povinne ruceni vozidla? Prave potencialni skody zpusobene danym vozidlem.

Je tedy onen vuz nebezpecny?

Dale - mate Vy nebo nekdo jiny pravo na to misto na kterem stoji?
MichalKM

Příspěvek od MichalKM »

pavel.hrdina píše:
MichalKM píše:Nicméně někdy není na škodu odtáhnout vozidlo jenom proto, že není pojíštěné. U nás před domem už stojí půl roku starý favorit s platnou STK a EK. Zabírá tu místo (je jich tu docela málo) a ještě ke všemu z něho spadlo asi půl tuny blata přes zimu. Podle výše zmíněné DB pojistku nemá.
A ja se ptam - muze zaparkovane (stojici) auto zpusobit nejakou skodu jinemu ucastniku silnicniho provozu? Dost o tom pochybuju.

A co resi povinne ruceni vozidla? Prave potencialni skody zpusobene danym vozidlem.

Je tedy onen vuz nebezpecny?

Dale - mate Vy nebo nekdo jiny pravo na to misto na kterem stoji?
Stjící auto čistě teoreticky škodu způsobit nemůže, ale vzhledem k tomu, že stojí tak, že v případě odbrždění, může nabořit jiné auto, tak ano. Jedná se o pozemní komunikaci, a tam auto bez pojistky nesmí.
Právo na místo samozřejmě nemám, stejně tak na to nemá právo ani on.
Nechci tady řešit jestli to auto může zpusobut škodu či nikoliv, ale vzhledem k tomu, že to má ostravskou značku a stojí to v Kroměříži, tak mám pocit, že se toho prostě někdo takto zbavil (mohl klidně nahlásit krádež).
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

MichalKM píše:Nechci tady řešit jestli to auto může zpusobut škodu či nikoliv, ale vzhledem k tomu, že to má ostravskou značku a stojí to v Kroměříži, tak mám pocit, že se toho prostě někdo takto zbavil (mohl klidně nahlásit krádež).
Coze? Takto se zbavit auta? Proc by aspon neodmontoval znacky, kdyz by to opravdu takto chtel udelat? Na druhou stranu by bylo mnohem efektnejsi tam namontovat treba ukradene nebo nalezene znacky. :D

Coz porad jeste neresi dohledatelnost pres cislo motoru ci karoserie. To mam pocit urady eviduji, i kdyz jak daleko nazpatek to netusim.

Tehle debaty asi klidne muzem zanechat. Je jasne, ze Vas trapi nedostatek mist. Ja nejsem pravnik, nevim tedy jestli by bylo odtazeni v tomto pripade pravne ospravedlnitelne (ale selsky rozum mi spis rika, ze ne). Pockame si schvalne jestli nam to tady nekdo neobjasni.
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Vite jak dokaže nasrat když přijede na sidliště a z cca 50 aut má 10 na sobě čepici od začátku zimy...
MichalKM

Příspěvek od MichalKM »

pavel.hrdina píše:
MichalKM píše:Nechci tady řešit jestli to auto může zpusobut škodu či nikoliv, ale vzhledem k tomu, že to má ostravskou značku a stojí to v Kroměříži, tak mám pocit, že se toho prostě někdo takto zbavil (mohl klidně nahlásit krádež).
Coze? Takto se zbavit auta? Proc by aspon neodmontoval znacky, kdyz by to opravdu takto chtel udelat? Na druhou stranu by bylo mnohem efektnejsi tam namontovat treba ukradene nebo nalezene znacky. :D

Coz porad jeste neresi dohledatelnost pres cislo motoru ci karoserie. To mam pocit urady eviduji, i kdyz jak daleko nazpatek to netusim.

Tehle debaty asi klidne muzem zanechat. Je jasne, ze Vas trapi nedostatek mist. Ja nejsem pravnik, nevim tedy jestli by bylo odtazeni v tomto pripade pravne ospravedlnitelne (ale selsky rozum mi spis rika, ze ne). Pockame si schvalne jestli nam to tady nekdo neobjasni.
Auto s odmontovanými zanačkami je víc "vidět". Mohlo to být i naopak. Auto je kradené a značky taky. Už jsem zažil ten případ, kdy známý naboural na parkovišti auto, docela drsně. Přijeli policajti a zjistili, že ty značky a to auto nejdou dohromady.
Nemá cenu to tu řešit, když to nevíme přesně z té právní stránky. Pokud mohu vyjádřit svůj názor, tak nepojištěné auto nemá na veř. komunikaci co dělat i třeba, že se jedná jenom o parkoviště. Ať si to stojí u někoho na dvorku.
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

Warcz píše:Vite jak dokaže nasrat když přijede na sidliště a z cca 50 aut má 10 na sobě čepici od začátku zimy...
Ale tak vim, samozrejme. Sam bydlim na sidlisti, takze problem s parkovanim pred domem duverne znam.

Ja jsem napriklad po tom brutalnim snezeni na zacatku ledna a naslednem odhrnuti, tani a zamrznuti mel ten problem, ze jsem se nemohl bez pouziti hrube sily a nastroju hrubeho zrna nekolik dni dostat z parkovaciho mista.

A videl jsem tam dost aut, jejichz majitele proste pockali az se to samo vyresi (tedy minimalne nekolik tydnu), neb nejspis nemeli akutni potrebu s tim autem jezdit anebo nemeli chut se tam vykrvovat s rozbijecem ledu (pokud vlastni) nebo nejakou motyckou (jako treba ja) nekolik desitek minut aby to auto vyprostili.

To je proste zivot...
flames

Příspěvek od flames »

pavel.hrdina píše: Ja jsem napriklad po tom brutalnim snezeni na zacatku ledna a naslednem odhrnuti, tani a zamrznuti mel ten problem, ze jsem se nemohl bez pouziti hrube sily a nastroju hrubeho zrna nekolik dni dostat z parkovaciho mista.
a pak dojedete z rachoty a na tom pečlivě vykutaném místě stojí zánovní žiguli... nejlépe až do března
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Pořiďte si stání na vlastnim pozemku a budete v pohodě.
Standa

Příspěvek od Standa »

jonáš píše:Pořiďte si stání na vlastnim pozemku a budete v pohodě.
Dokud si nějaký inteligent nevšimne Vašich vrat a neusalaší před nimi na několik dní svůj automobil ;) ! Ale to už by snad odtahovka řešila (v mém případě dotyčný zmizel několik hodin před definitivím termínem, co jsem si pro něj vymezil).
GiuseppeS

Příspěvek od GiuseppeS »

pavel.hrdina píše:Kdyz se provadelo blokove cisteni a odtahovali kdekoho, tak tento vrak tam pokazde zustal a cistice ho jen objely.
Tomu moc nevěřím, právě díky blokovému čištění nejsou u nás na Praze 13 žádné problémy s vraky. Protože jak sám píšete
pavel.hrdina píše: Takze o cem to je ne-li o penezich az v prvni rade?
odtahovka se činí a při čištění jsou do jsou hodiny - dvou desítky aut pryč a nezůstane ani kolo ...
Bobek

Příspěvek od Bobek »

Věřte nevěřte, ne všude to funguje stejně jako v Praze. ;)
Království a půl princezny za 511.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

GiuseppeS píše:
pavel.hrdina píše:Kdyz se provadelo blokove cisteni a odtahovali kdekoho, tak tento vrak tam pokazde zustal a cistice ho jen objely.
Tomu moc nevěřím, právě díky blokovému čištění nejsou u nás na Praze 13 žádné problémy s vraky. Protože jak sám píšete
odtahovka se činí a při čištění jsou do jsou hodiny - dvou desítky aut pryč a nezůstane ani kolo ...
Jo a hlavně, že už musej buzerovat s tím, že se tam nesmí stát od 7 - 14. Vždycky najíždějí až po desátý a za hoďku a půl je tam zas nikdo nevidí. To si to kret*ni neumějí rozvhrnout a buzerovat všechny normální lidi, aby už před sedmou odváželi auta? To je buzerace.

Stejně tak MP (a magistrát) umí akorát rozdávat pokuty za parkování podél žlutých čár. Včera jeden zrovna takovej lítal u nás v ulici a řádil. Kdyby mě nesložila viróza, tak bych se už do něj pustil. Večer člověk jezdí 20 minut po sídlišti jak idiot a hledá, kam by to auto strčil a oni dokážou jenom a jenom buzerovat. Parkovací místa za 20 let nikdo nepřidal, jenom je pořád s těma svejma žlutejma čárama ubíraj. Hlavně, že jsou okolo silnice rozblácené plochy pseudo zeleně s plevelníkem místo trávníku apod., že. Fakt úžasné!
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

martin píše:Parkovací místa za 20 let nikdo nepřidal, jenom je pořád s těma svejma žlutejma čárama ubíraj. Hlavně, že jsou okolo silnice rozblácené plochy pseudo zeleně s plevelníkem místo trávníku apod., že. Fakt úžasné!
Ruku na srdce Martine, kdo by je asi tak měl přidávat? Město? Stát? Nebo nějakej soukromej vlastník pozemků okolo? Proč by to měl kdokoliv z nich dělat? Vlastní snad někdo z nich auto, který nemá kde zaparkovat?
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Jelikož pozemky okolo ulice patří městu, tak město. Nebo snad jsou naše domy ve vzduchopráznu? Nemáme zastupitelstvo jenom od toho, aby pobíralo plat, ale taky aby se řešily problémy města a městských částí a parkování je masivní problém postihující většinu obyvatel sídlišť.

A jak říkám, jde to tak daleko, že místa se ruší, stávájící větší volná parkoviště se vyhradila pro soukromníky, aby se na tom zase někdo přiživil z našeho, a to hned dvakrát. To se v našem případě po nátlaku občanů podařilo odstranit.

Mně stačí si projít pár okolních ulici a viděl bych takových příležitostí jako poměrně bezpracně přidat řádově desítky parkovacích míst. Stačilo by zrušit ten naprosto příšerně nevzhledný pás bláta a plevelů mezi chodníkem a vozovkou. Kdyby se na takovéto zredukované plochy osázela i vhodná zeleň, bylo to pro přírodu i lidi ještě lepší než dnes.

A když už teda městská část nedělá nic, tak ať aspoň nebuzeruje. Teď to trochu schválně přeženu. Mně to může být jedno, stejně se budu stěhovat pryč, ale kdyby to udělal takhle každý a každý si pořídil vlastní pozemek. Tak za chvíli v téhle zemi nebude volná země. To chceme? Já tvrdím, že to moc nechce, jenom chtít.

Kde to proboha jinak žijeme? Cizí majetek (chodníky) aby člověk čistil od sněhu, parkovací místa aby si stavěl. Může mi potom někdo vysvětlit, k čemu ta města a obce máme?
Mike

Příspěvek od Mike »

podle mého, je výstavba parkovacích domů ideální věc pro peníze z EU,
teoreticky by nemusela být návratnost 30let, tedy i cena za parkování by mohla být přijatelná.
Jenže ono zasypat plácek štěrkem, obehnat pletivem a chtít 50,- za den je mnoohem jednodušší :?
úplně stejně se dívám na plácky P+R, např na Rajské zahradě by takový "dům" ani nepřevýšit násep s tubusem metra
o tom že by nevadil ani u stávajících supermarketů ani nemluvě.
jenže oni si radši páni zastupitelé udělají vyhrazené parkoviště před úřadem a tím to pro ně končí

PS: nejsem zaujatý, mám 2garáž a velkou zahradu, takže mi to je srdečně šumák
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
pavel.hrdina
Autor
Kontaktovat uživatele:

GiuseppeS píše:
Tomu moc nevěřím, právě díky blokovému čištění nejsou u nás na Praze 13 žádné problémy s vraky.
Verte-neverte, ten vrak tam opravdu zustaval. Pamatuju si urcite alespon 2 cisteni pri kterych ho jen objeli zatimco vsechna zbyvajici auta byla odtazena.
GiuseppeS píše:Protože jak sám píšete
Vsak tady nejsme ve sporu - odtahovka se skutecne cini, pac na takovych akcich si samozrejme prijde na sve. Ale v uvedenem pripade si mozna spocitali, ze z takoveho vraku by zadny vejvar nekynul a mozna proto se nemeli k odtahu. Tady by bylo zajimave dozvedet se od nekoho fundovaneho jak to v takovem pripade chodi, tedy:

a) kdo je opravnen urcit ktere auto se musi odtahnout (policie, at uz mestska ci statni)

b) je-li privolana odtahovka opravnena odmitnout nejake auto urcene k odtahu a pripadne z jakeho duvodu (tady je ve hre nejspis i otazka smluvnich vztahu mezi policii a odtahovkama)

c) je-li odtazeno auto bez evidence a dohledatelneho majitele, kdo hradi naklady na odtah, parkovani ci pripadne sesrotovani?
Bobek píše:Věřte nevěřte, ne všude to funguje stejně jako v Praze. ;)
Pokud si pamatuju, tak jsem psal o tom, ze se to delo v Bohnicich - to snad uz neni Praha? Kdybyste chtel byt opravdu konkretni, tak se jednalo priblizne o toto misto.
martin
Autor

Příspěvek od martin »

Je 15 nad nulou a policie loví řidiče na letních
23. března 2010 0:00
JIHLAVA Teploměr ukazoval v neděli kolem patnácti nad nulou, ale policie na dálnici D1 na Vysočině pořádala zátah řidiče, kteří už přezuli pneumatiky ze zimních na letní. Na hranicích úseku od 66. kilometru u Lokte po 162. kilometr u Velké Bíteše stále stojí značky „povinná zimní výbava“.

Podle zákona musí na takto vymezených úsecích řidiči jezdit na zimních pneumatikách od začátku listopadu do konce března.

„Ve tři odpoledne mě zastavili policisté v octavii. Odchytávali auta s letňáky. Dálnice byla přitom úplně suchá. Policista říkal, že to mají nařízené. Nad ránem prý bývá na některých místech námraza,“ říká motorista, který vyvázl s pětisetkorunovou pokutou.

Policie odmítá, že by se schválně zaměřovala na kontrolu zimních pneumatik, aby kasírovala co nejvíce pokut. „Povinnost jezdit na zimních je do konce března, policisté se na to zaměřují v rámci běžných kontrol,“ vysvětluje Martin Zadražil z oddělení dálniční policie ve Velkém Beranově.
Autor:
(iDNES.cz)
No co k tomuhle dodat, buzerace od A po Z.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Myslím že kdyby se někdo z dotčených hodlal soudit o nezaplacení pokuty, tak by mu to mohlo být uznáno z podobného titulu jako nedávno tomu pánovi, co se soudil kvůli překročení rychlosti o 2 nebo 3 km/h. Stupeň nebezpečnosti je v případě jízdy na letních pneumatikách při 15ti stupních nad nulou naprosto minimální, takže i když je tato povinnost stanovena vyhláškou, její nedodržení za daných podmínek nemusí být po právní stránce zhodnoceno jako přestupek, myslím že by to stálo za zkoušku.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Právě tyto "akce" jsou důvodem toho proč má dopravní policie ve společnosti tak špatný obraz. Akce nic neřešící, zbytečně nasírající řidiče.
Pro mně zatím dopravka neudělal nic dobrého, max jednou dobře řídili křižovatky, jinak mně pořád jen rozčilují.
R48 -> D48 se podařilo!
Mike

Příspěvek od Mike »

nevím, jestli jste viděli včerejší TN, kde ukazovali "zásah" strážníků v Dubí.
nejprve asi 10minut čumí na kamery, kde se potácí osoba od hospody k autu, pak hledá klíče, nastupuje apod.
a oni "samozřejmě" počkají, až vyjede na silnici ( mimochodem přes chodník ), aby ho mohli zastavit a řešit.
nějak jim nepřišlo logické mu zakázat jízdu ještě na parkovišti, protože by to nebyla čárka za opilého řidiče.
zajímalo by mě, komu by přišili, kdyby při výjezdu na tom chodníku srazil "oblíbenou maminku s kočárkem"

asi jim má být omluvou, že "Pomáhat a chránit" se týká PČR
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
flames

Příspěvek od flames »

Stejně jako v případě s pneumatikama, stálo by za zkoušku podat oznámení na strážníky pro neplnění povinností plynoucích jaksi z jejich funkce.

S těma gumama je to hloupost polucisty u cesty. Oni tu pokutu dát nemusí, je to na jejich posouzení, nějakým paragrafem se jenom ohání. Na druhou stranu, pokud nějaké polucisty znáte a mluvíte s nimi o jejich práci, tak víte, že velmi mnoho polucistů má z rozdávání takových pokut vysloveně dětinskou radost a ještě se s vámi o ni při pivě rádi poděli.
adamos

Příspěvek od adamos »

Mike píše: nejprve asi 10minut čumí na kamery, kde se potácí osoba od hospody k autu, pak hledá klíče, nastupuje apod.
a oni "samozřejmě" počkají, až vyjede na silnici ( mimochodem přes chodník ), aby ho mohli zastavit a řešit.
nějak jim nepřišlo logické mu zakázat jízdu ještě na parkovišti, protože by to nebyla čárka za opilého řidiče....
Nechci se jich nijak zastávat, ale jak by mu dokázali, že chtěl řídit? že si nechtěl jenom sednout do auta a nastartovat, aby si zatopil a ohřál se? Nezapomeňte, že jsme v Čechách...
Vždy aktuální mapy na http://www.openstreetmap.org
Našli jste v mapě chybu? Napište mi o ní.
flames

Příspěvek od flames »

Co by mu měli dokazovat? Jenom by mu řekli něco jako "Vidíme, že jdete k autu, tak do toho prostě nesedejte a jeďte taxikem, nebo dopravou...", dyk základním heslem je prý prevence kriminalitě.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“