I/73 obecně

Brno (D1) – Boskovice (I/19, I/43) – Moravská Třebová (D35)
Odpovědět
Aram96

Re: [D43] Obecně

Příspěvek od Aram96 »

Zase bych to tak nepřeceňoval, ale na druhou stranu je možné, že bez ní by ani nebyly letáky na D43 nebo vůbec optimistické termíny zahájení stavby i před rokem 2030, čili přínos ta její aktivita určitě má. Ovšem o dost menší a "jiný" než o jakém je přesvědčena ona .. ona čistě politikaří, o dálnici, její stavbě apod. neví absolutně nic. Vím to bohužel z vlastní zkušenosti :( Ale jen tak dál, lepší než drátem do oka :ok:
Edit: jen pro představu .. paní senátorka má představu, že když se podaří začít stavět ten střední krátký úsek, tak ty bagry rovnou přejedou na tu vedlejší a "nějak se to udělá". Z pohledu laika na výstavbu by tohle uvažování dávalo smysl, ale z pohledu celoživotního komunálního politika to pro mě byl docela šok, když jsem tohle z jejich úst slyšel. Bohužel to nebyl vtip :D
ttc

Příspěvek od ttc »

To není zrovna fér kritika.....

.... myslím, si že tím, že sem dovezla pražáky, aby viděli co vše tam stojí udělala dost..... třeba tím pochopí, že stavět na tom tělese cokoliv mimo 2+2 je blbost a bude podle toho centrální komise MD hlasovat..... navíc si uvědomí, že se pak můžou chlubit jak levně v průměru staví nové km dálnic

a ve svém postavení musí být optimistka a proč to takto neprezentovat..... jen by to chtělo aby ji občas někdo poradil co se musí udělat dál aby to takto šlo....

za sebe rozhodně chválím.... možná škoda, že k těm pražákům si nevzala Tomáše, ten by jim podal výklad o každé konstrukci
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Je pravdou, že toho paní senátorka moc neví, ale patří mezi ty, kteří když nevědí tak si nechají poradit....
Jiní si poradit nenechají.... Pokud ti ,,vysoce postavený pracovník ŘSD" řekne, že si nechají udělat monitoring stavby, jejího stavu atd... a ty víš, že němečtí odborníci, kteří se v devadesátých letech zabývali dostavbou rozestavěných ,,Reichsautobahn" na území NDR tvrdí, že je to blbost....
Že je potřeba shromáždit maximum dobových materiálů, znalostí o stavbě, stavu její rozpracovanosti atd... a k tomu tedy ještě dodělat monitoring stavby tak je někde chyba....
Jenom se podívej na rekonstrukci Žďákovského mostu, kdy po zahájení této akce nějak zjistili, že opěry jsou z let 1947 - 1948 a ne až z přelomu padesátých a šedesátých let... A stálo to o nějaký ten mega víc....
Mnohokrát se zde opakuji....
Nabízel jsem se mnohokrát, že pokud přijede někdo třeba z ministerstva na těleso dálnice se podívat tak pokud dají předem vědět tak udělám maximum, abych mohl být přítomen....
Nikdo se nikdy neozval....
Krátký úsek, který senátorka prosazuje jako první je v monitorování úplně nejjednodušší. Stavěla ho naše firma Lanna a.s. s firmou P&B. Před mnoha lety jsem hovořil s účetním firmy Lanna a.s., který na stavbě pracoval. Mám jeho pozůstalost. Část jeho pozůstalosti byla použita na výstavách o stavbě dálnice.... A dokonce v Lysicích, Drnovicích atd. s několika pracovníky, kteří tam tehdy jako mladíci pracovali.....
Warcz

Příspěvek od Warcz »

https://www.facebook.com/chcemeD43.cz/p ... =3&theater

Na první pohled tenhle úsek vypadá úplně o ničem, ale přijde mi to chytrý. Uděláte prostě část kde není velký odpor, navíc vyřešíte spoustu křížení a nájezdů. Za mě dobrý start.
Tomas 1975

Jak píše Warcz…
Zemní práce až na most přes potok Úmoří hotové včetně podkladních vrstev pro vozovky.. (ty jsou dnes samozřejmě znehodnocené)…. Technické parametry plně využitelné...
Mosty se stejně musí zlikvidovat/sanovat (most přes potok u Lysic 100%, most přes Úmoří asi taky/ nebo sanace, most přes silnici do Drnovic otázka do pranice (zatížení stálé 60 tun, nahodilé 120 tun a most přes potok Výpustek sanovat....)…
A na sever nebude také žádný odpor (Sudice, Chrudichromy vyřešeny)….
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

V Sudicích koluje petice, ale nevím, jak velká část je proti. Každopádně pokud vím, tak se tam dálnice má vést v nové stopě schovaná za původním náspem, takže tam dle mě nemají místní nárok na nějaké blokace .. Ale nevím, jestli to nepletu s jiným místem.

Warcz: to jsi teda objevil Ameriku :lol: Ne vpohodě, máš samozřejmě pravdu. Bohužel pro mě trochu nepochopitelně se v těchto místech stejně chystají ty úpravy na současné I/43. Což by úplně nevadilo .. přecejen kdyby "náhodou" dálnice nevyšla, aby bylo alespoň to. S výjimkou toho plánovaného mostu přes I/43, ten jakmile se postaví, a pak se postaví dálnice, tak bude ten most na obtíž a bylo by lepší jej zbořit a napojit ty komunikace zpátky na "II/643" :D
Tomas 1975

Sudice jsou taková divná vesnice. Co si pamatuji vždy rozhádaná. Dala to tam dohromady až současná starostka. A ti kteří neuspěli jí házejí klacky pod nohy...…
Také díky ní byla přijata varianta o které píše Aram 96.
Za násypem (ne hned) u Bačova se nová komunikace odkloní a v délce asi 800 metrů povede v nové stopě paralelně s původním tělesem....
Stejné to bude u Chrudichrom. Poté co komunikace překoná Svitavu odkloní se a cca po silnici Svitávka - Boskovice bude vedena po novém tělese...
Aktuálně nevím o žádné jiné iniciativě proti stavbě v této severní části. Pár jednotlivců v Jevíčku a v Trnávce....
Jinak až po obec Chornice se počítá v využitím původního tělesa....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tyjo, díky za podrobné upřesnění :ok:
Jediné co mě ještě není jasné, je právě ten souběh s II/150, tam bude současná silnice použita jako polovina dálnice a "nová II/150" bude postavena nová, nebo se dálnice celá postaví vedle současné silnice a dálnice bude "schovaná" od Svitávky na druhou stranu, čili směrem ke kolejím u Skalice ?
theodor less

Příspěvek od theodor less »

Tomas 1975 píše: Pokud ti ,,vysoce postavený pracovník ŘSD" řekne, že si nechají udělat monitoring stavby, jejího stavu atd... a ty víš, že němečtí odborníci, kteří se v devadesátých letech zabývali dostavbou rozestavěných ,,Reichsautobahn" na území NDR tvrdí, že je to blbost.....
Překlad termínu "monitoring" je vlastně sledování neboli sběr dat, který se neděje náhodně a je prováděn v předem stanoveném čase. To vážně nevím, která konstrukce by se měla dlouhodobě sledovat. I u vysokých náspů by se problém po tolika letech projevil. Ale myslet si, že se začne stavět, jako kdyby byla stavba přerušena včera, je naivní.
Že je potřeba shromáždit maximum dobových materiálů, znalostí o stavbě, stavu její rozpracovanosti atd... a k tomu tedy ještě dodělat monitoring stavby tak je někde chyba....
Jenom se podívej na rekonstrukci Žďákovského mostu, kdy po zahájení této akce nějak zjistili, že opěry jsou z let 1947 - 1948 a ne až z přelomu padesátých a šedesátých let... A stálo to o nějaký ten mega víc...
Tvrzení, že byl projekt udělán na základě letopočtu výstavby a nikoli na základě průzkumu potvrzuje, že "archeologicko-historická" metoda nebude nejlepší. Já bych byl předepsáním léků raději, kdyby mě lékař prohlédl, než aby studoval zápisy z mé zdravotní dokumentace..
vodouch2000

Příspěvek od vodouch2000 »

Kolem Velkých Opatovic a Jevíčka se mi trasa zdá taky mimo původní těleso.
https://mapy.cz/zakladni?x=16.7291059&y ... 0&z=13&l=0
Tomas 1975

Vodouch - v mapách je to blbě nakreslený....

Theodor Less
Ano, zcela jistě není možné stavět jako by se přestalo před pár lety. Takto jsem to nemyslel....
Je třeba shromáždit maximum materiálů k původní stavbě. Jenom, když si pročtete deníky Lorenze tak je tam dost informací, které je třeba vzít v úvahu....
Jak tedy chcete bez původní dokumentace monitorovat velký násyp u Bačova s atypickými mosty, když nemáte plány, geo průzkumy, proč, jak atd.....
Já budu radši pokud se doktor při mé případné léčbě podívá i do mé karty, aby věděl jak to se mnou bylo dříve.... A až následně určí léčbu...
U opěr Žd. mostu také netvrdím, že je archeo metoda nejlepší... Byla odfláknutá příprava....
Tomas 1975

Další dílčí posun v přípravě stavby....

https://www.facebook.com/chcemeD43.cz/

Pozitivní zpráva k rychlostní komunikaci 43:
Aktuálně Centrální komise Ministerstva dopravy ČR projednala dne 26. 11. 2019 záměr úseku Bořitov-Svitávka ve čtyřpruhu po stávajícím tělese německé dálnice. Tato silnice je v kategorii S, kde je rychlost provozu 110 km/h a jsou častější sjezdové úseky. Na základě výsledku jednání Centrální komise MD ČR jsem oslovila generálního ředitele ŘSD ČR Ing. Radka Mátla, který přislíbil, že bude okamžitě zahájena práce na projektu bez dalších průtahů. ŘSD ČR nyní připraví výběrové řízení na projektanta dokumentace pro územní rozhodnutí. Ředitel Ing. Radek Mátl přislíbil, že se velmi rád přijede osobně podívat do terénu na těleso německé dálnice na Boskovicku.
Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD
MD ČR
Chceme D43
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Dobrá zpráva ?? Že začíná zpracování DUR znělo z ŘSD minulý podzim :ko: To je teda rychlost, když po roce dojde na výběr zhotovitele DUR.
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

Aby se s tou 110-kou neunahlili, to uz skoro zavani komfortnim cestovanim. 90-ka tem mezulanum musi stacit.
; o )
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Nakonec ještě dojdou k tomu, že pro 18 000 vozidel stačí 2-pruh, protože současná I/43 """zvládá""" i 24 000 a hluk bude ještě menší, jak píšeš ..
Tomas 1975

Zajímavá kritika pánové.... Souhlasím…
Mně spíše zaráží, že tam opět přijede někdo z Prahy... Místní mu ukáží nějaký most, část tělesa, ale nebudou schopni cokoliv konstruktivního vypovědět... Proč... Jak... Z jakého důvodu takto nebo tudy... atd...
Před měsícem tam byl náměstek ministra... Ukázat tomuto nějaký most, těleso atd. bez souvislostí... Je sice pěkné, ale ve finále neví nic....
Před několika týdny jsem měl na nejmenované technické univerzitě přednášku trvající 3 hodiny o trasování a projektování této komunikace... A pánové s dvěma tituly před jménem a jedním za jménem na mně koukali jako kdybych spadl z nebe... A další hodinu jsem jim odpovídal na jejich dotazy....
theodor less

Příspěvek od theodor less »

Tomas 1975 píše:Před několika týdny jsem měl na nejmenované technické univerzitě přednášku trvající 3 hodiny o trasování a projektování této komunikace... A pánové s dvěma tituly před jménem a jedním za jménem na mně koukali jako kdybych spadl z nebe... A další hodinu jsem jim odpovídal na jejich dotazy....
Doufám, že jsi zmínil potřebu sponzora pro vydání knihy. Mohla by být dvojjazyčná. Německo je je velký a bohatý trh.
Tomas 1975

Pracuje se na tom...
Velký posun nastal ovšem v Německu...
Byla vydána kniha o Lorenzovi ve které je obrovské množství informací o dálnici Breslau - Wien, tedy resp. o dálničním spojení Berlin - Breslau - Wien včetně odůvodnění, přesného znění mezinárodní smlouvy o této stavbě atd... Technické detaily, zajímavosti... 300 stran informací, plánů, fotografií atd... Drtivá většina doposud nezveřejněná.... Přepisy komunikace Todt - Lorenz ohledně trasování, projektování a stavby....

Gesamtkunstwerk Strasse Die Geschichte Des Autobahnpioniers Hans Lorenz

Informace o ing. Dr. Hugo Kasperovi (klothoidy) Německá vysoká škola technická v Brně. Použití na stavbě dálnice, poválečné využití v NSR.... Působení německých mostařů a mostních odborníků z DTH Praha....

Za ČR spolupracovala archivářka v VUT v Brně a moje já... Nikdo jiný....
Mike

Příspěvek od Mike »

und wie viel kostet es ?
oder ist nur für Kenner ?

8-) ;) 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tomas 1975: klobouček :ok:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Odkaz na to, kde se to dá koupit by nebyl? Nepodařilo se mi knihu najít.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
vodouch2000

Příspěvek od vodouch2000 »

https://www.stadtatlas-muenchen.de/shop ... p159007245
https://shop.falter.at/detail/9783943866827 (bacha, tady je o hodně dražší)
Bohužel, obvyklé shopy typu Amazon.de, které k nám zasílají, to nenabízejí. Takže pokud není možnost zakoupit v kamenném obchodě, pak jedině tyto shopy a nechat poslat přes Nakupynemecko.cz k nám.
ttc

Příspěvek od ttc »

to: Tomas 1975

Když je taková kliha na světě, kolik by stál překlad a vydání v ČR?

Tipuji, že by to nemusela být úplná palba a to by se mohlo dát dohromady, jen na tomto foru by zájemců bylo spoustu a podporovatelů R/D/S 43 je také dost.
Tomas 1975

Mike:
Ohledně ceny odpověděl Vodouch….
Je to hodně odborné. Ovšem pokud téma někoho zajímá...
Kuchař si koupí odbornou kuchařku, houbař atlas hub....
Distribuce do ČR není plánovaná...
TTC:
Ohledně ceny překladu nemohu sloužit. Nevím...
Pokud projedete ceníky na internetu (relevantní) tak bych odhadl tak 800 - 1000 za stranu.
Střelba od boku...
Je to 280 stran. Poměr textu k vyobrazením (plány, foto atd.) je 75 text/25 vyobrazení... Písmo je drobné... Informací skutečně mnoho....
K původní dálnici Breslau - Wien je cca 15% plus dalších 5% jsou různé navazující informace, odkazy na projekt atd...
Nechci házet flintu do žita, ale nevidím to reálně....
Dusanh

Příspěvek od Dusanh »

Kniha je do konce roku k mání za 30Eur, poté za 45... Neváhejte.
Odpovědět

Zpět na „I/73“