Navigace na okruhu

Odpovědět
Mike

Re: Navigace na okruhu

Příspěvek od Mike »

mapman píše:....

Jasným a systémovým řešením, které pro tuto typově v Česku naprosto ojedinělou komunikaci má smysl, je ona zmiňovaná červená 0, která jak svým tvarem tak svým barevným významem jasně charakterizuje naprosto klíčový význam v dopravním skeletu české dálniční sítě. Čili z mého pohledu by bylo žádoucí zaměnit modrou 1 za červenou 0 s tím, že bude mít toto označení přímou oporu i v technických předpisech, popř. vyhlášce. Mohlo by to být zároveň doplněno tím, že R silnice dostanou stejně tak červenou barvu a budou zařazeny systémově k dálnicím, včetně dopravní značky "Dálnice". Ale to už bych chtěl asi moc...
no a kde o můžu podepsat :!:
jediné, v čem se asi neshodnem je, že já bych preferoval R0 právě pro onen ekvivalent "RING"

apropo k té zerofoboii, když se v Evropě ( konkrétně snad v Itálii ) začala řešit imisní situace dle RZ, běžel si táta hned pro novou, která končila 0
( v Římě mohla jezdit jeden den auta se sudým číslem, druhý den s lichým ) ;)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No useknutý je to právě tim rámečkem kolem proměnný části, jestli mě oko neklame. Docela by mě zajímalo jak vypadaj další připravený varianty ..
A pokud jde o číslo, u Berlína nemaj problém s A10 a dokonce tam jsou i ty "dálnice druhý třídy" A100, A111, A113, A115. Někde holt se řešej magický numera, jinde aby bylo kudy projet (zdravim do Tachova) ;)
http://www.mapy.cz/#mm=ZP@x=131272704@y=144474112@z=8
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Já nechápu jak se může nekomu zamlouvat nula. Jsem pro jakékoli jiné číslo ale ne nulu. To jsem snad ještě nikde neviděl. Pro mě to neni číslo pro dálnici. By mě zajímalo koho to napadlo. I malé dítě, když má počítat do 10, tak začne od jedničky. 0=hnus. "Pražský okruh" mi žíly netrhá, ale nula NEEEE :!:
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

egelebege píše:Já nechápu jak se může nekomu zamlouvat nula. Jsem pro jakékoli jiné číslo ale ne nulu. To jsem snad ještě nikde neviděl. Pro mě to neni číslo pro dálnici. By mě zajímalo koho to napadlo. I malé dítě, když má počítat do 10, tak začne od jedničky. 0=hnus. "Pražský okruh" mi žíly netrhá, ale nula NEEEE :!:
Stačí vyjet za hranice. 0 má třeba Budapešť a Brusel.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Nicméně Budapešť má M0 a Brusel R0, včetně značení... Samotná nula by nevypadala úplně ideálně. Buď R0, D0 nebo PO. Ale tak jak je to teď to taky není úplně špatně... vadí v podstatě jen ta dualita s červenou 1, a to ještě jen pocitově...
Mike

Příspěvek od Mike »

podle mě nejvíc vadí onen modrý podklad čísla 1
neboli v řeči map, jedná se o bežnou okresku okolo Prahy
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
multi

Příspěvek od multi »

A jsme opět v začarovaném kruhu s název přeznačení eRek na Déčka. :kladivo:
Já bych volil D99, vzít to z druhé strany - od stovky. Nikomu by to nemělo vadit, není tam nula. :-)
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Mi to vadí, chci nulu :jidlo: :crazy:
R48 -> D48 se podařilo!
Juno

Příspěvek od Juno »

mapman píše:Nicméně Budapešť má M0 a Brusel R0, včetně značení... Samotná nula by nevypadala úplně ideálně. Buď R0, D0 nebo PO. Ale tak jak je to teď to taky není úplně špatně... vadí v podstatě jen ta dualita s červenou 1, a to ještě jen pocitově...
Překvapivý souhlas - až na to "jen pocitově".
Taky to vadí
1) v jakémkoli seznamu všech silnic podle čísel, tj. i v samotné správě silnic,
2) když je třeba v jakémkoli popisu cesty vyznačit odbočení na jinou silnici,
3) když je třeba popsat dopravní směr v MÚK Modletice,
4) těm, co chtějí mít okruh taky na červeném podkladě (já ale myslím, že to nepůjde - okruh na to nemá parametry).
A bude to neustále kritizováno ze všech možných stran - až to někoho ze správy silnic přestane bavit a okruh přečísluje.

Není to lepší udělat co nejdřív? Třeba by se aspoň ty cedule daly stihnout do září. A taky než budou všechny mapy vytištěny atd. ...
Domis

Příspěvek od Domis »

Martin z Ostravy píše:Mi to vadí, chci nulu :jidlo: :crazy:
Já chci taky nulu. :D
Myslím si že zastánce 0 se s 99 nikdy nespokojí, to stejné naopak. Značení "0" a "99" jsou protiklady a žádný kompromis mezi nimi zkrátka není :kladivo:
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

Jsem rád, že administrátoři vymístili královéhradecký spor jinam, neboť nešlo o věcnou diskuzi a chtěl bych opět oživit původní téma, tedy jak má vypadat značení na Pražském okruhu.

Po počátečních rozpacích musím říct, že se mi nově instalované cedule a jejich systém docela líbí a co se mi nelíbí jsem se snažil vylepšit v těchto neumělých malůvkách. Omluvte prosím jejich grafickou kvalitu, nicméně základní myšlenky jsou z toho patrné. Pro své výtvory jsem použil fotografie Kasmeho, doufám, že v tom není problém.

Děkuji za reakce.
Značení SOKP
Značení SOKP
znaceni_SOKP.jpg (62.08 KiB) Zobrazeno 8524 x
Anebo ještě jinak...
Anebo ještě jinak...
znaceni_SOKP-2.jpg (61.7 KiB) Zobrazeno 8521 x
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Martin_L píše:Po počátečních rozpacích musím říct, že se mi nově instalované cedule a jejich systém docela líbí a co se mi nelíbí jsem se snažil vylepšit v těchto neumělých malůvkách. Omluvte prosím jejich grafickou kvalitu, nicméně základní myšlenky jsou z toho patrné. Pro své výtvory jsem použil fotografie Kasmeho, doufám, že v tom není problém.
Tak tyto úpravy se mi líbí. Hlavně doplnění značky pro okruh. I ta 99 není zlá, i když 0 bych radši :-)
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

99 vypadá v kombinaci s 599 dost dobře - lepší ceduli sis nemohl vybrat :p

---
tomuhle se snad ani nedá říkat fotografie - spíše fotokopie :) :)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Byl bych také pro záměru toho nápisu Pražský okruh za Tranzit. Značka pro okruh, kterou tam Martin doplnil mi tam také citelně schází. Ale to je asi tak vše. Jinak musím říci, že značení dopadlo nad moje očekávání.

Tranzit (ještě s ideální doplňkovou šipkou) je mezinárodně srozumitelné, byť beru vznesený argument, že navigace zobrazují jméno a číslo komunikace, což zase upřednostňuje použitou verzi Pražský okruh a teď už na tom beztak nejde nic změnit (včetně číslování okruhu). Ale třeba na Evropské je použito nikoliv značení Pražský okruh, ale Tranzit. No, po dokončení okruhu se to beztak bude muset celé revidovat a dokud není okruh komplet, není komplet ani značení a lze vymýšlet zlepšení.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
multi

Příspěvek od multi »

To je právě to. Na konečné značení času dost. Zatím to vypadá tak, že než bude okruh dokončen, tak se budou ty značky dvakrát měnit. Klidně se ještě může změnit kilometráž...stejně by mě zajímalo jak to v tom Suchdole dopadne, aby to nakonec spodem nebylo kratší. :crazy:
egelebege

Příspěvek od egelebege »

"Tranzit" mi nepřijde jako přiliš šťastné řešení, protože okruh neslouží jen tranzitujícím. "Pražský okruh" je v pořádku a ta červená 99 taky nevypadá vůbec špatně. Jen ta značka pro okruh mi tam přijde nějak navíc. Bylo by to už 3. označení jedný komunikace, ale kdyby tam ta značka být musela, tak bych si jí spíš dokázal představit někde vedle tý "99" něco jako je na jižní spojce
multi

Příspěvek od multi »

Já bych tu značku pro okruh nepoužíval, nějak mi to k tomuto okruhu nesedí, nevím proč. Taky jsem zjistil, že většina lidí vůbec netuší, co znamená. Je teda fakt, že je to jejich problém a naučili by se. :D
egelebege

Příspěvek od egelebege »

multi píše:většina lidí vůbec netuší, co znamená
tak tohle jsem zaznamenal taky :(
multi

Příspěvek od multi »

Já se přiznám, že mi to připomíná turistické značky. :lol: Ona hlavně v ostatních značkách úplně zaniká. Ani se moc nepoužívá. Já bych tu značku normálně pomalu odsunul do propadliště dějin. :)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Neni vona ta značka tak nějak mezinárodní? No nevadí, můžem bejt svý, a třeba si to smetiště zas časem oplotit :lol:
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Značka okruh (bílá zelená bílá)? Mezinárodní? No právě vůbec, by mě zajímalo jak jsme se k tomu vůbec dostali, viděl to někdy někdo za hranicemi Česko/Slovenska?
Juno

Příspěvek od Juno »

martini píše: ... teď už na tom beztak nejde nic změnit (včetně číslování okruhu). ...
Myslím, že právě naopak, čím dřív se číslování okruhu změní, tím líp - zatím třeba na 99 na modrém podkladě. Rozhodně je třeba předejít zmatkům s číslem 1 okolo MÚK Modletice.
Slovní nápis "Pražský okruh" či "Tranzit" na dodatkové tabuli je třeba doplnit číslem 99, aby bylo jasné, že jde o stejnou PK, která je označena dole jenom číslem. A taky tím cizinec zjistí, co ten nápis znamená.
Asi by na té dodatkové tabuli bylo nejlepší umístit před nápisem 99 a za nápisem kulatou šipku - možná trochu výraznější, se začátkem dole "na šestce" (viz šipky, co sem dal JirkaS) a dlouhá max. do poloviny, tj. na "12" - víc než půlkolo se beztak nebude dělat.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Juno píše:Slovní nápis "Pražský okruh" či "Tranzit" na dodatkové tabuli je třeba doplnit číslem 99, aby bylo jasné, že jde o stejnou PK, která je označena dole jenom číslem. A taky tím cizinec zjistí, co ten nápis znamená.
Myslím, že češi pochopí a cizincům to může bejt fuk, hlavně že uvidí svůj cíl. Nevím jak vy, ale já jsem rád, když v zahraničí pochopím, kdy mám odbočit, to že na cedulích jsou nebo nejsou nějaké další informace mě nezajímá a ani nemám čas je zkoumat, tedy myslím že krásně postačí současné řešení. Ta značka okruhu se mi tam taky líbila, ale to jsem si myslel, že jde o mezinárodní symbol. Takhle by šlo jen o duplicitní informaci, takže nemusí být.
Juno

Příspěvek od Juno »

ElWapp píše:
Juno píše:Slovní nápis "Pražský okruh" či "Tranzit" na dodatkové tabuli je třeba doplnit číslem 99, aby bylo jasné, že jde o stejnou PK, která je označena dole jenom číslem. A taky tím cizinec zjistí, co ten nápis znamená.
Myslím, že Češi pochopí a cizincům to může bejt fuk, hlavně že uvidí svůj cíl ... krásně postačí současné řešení. ...
Naopak myslím, že se v systému orientačního značení nemůže vyskytovat dvojí označení stejné PK, aniž je někde zároveň uvedeno, že se jedná o jednu a tutéž PK. Tj. že někde musí být 99 = Pražský okruh (samozřejmě bez toho rovnítka). A může to být s výhodou právě na té dodatkové tabuli nahoře.
jonáš

Re: ZPI - Zařízení pro Provozní Informace

Příspěvek od jonáš »

Tak jsem koukal, kolik je těch nul už na světě .. asi leckde řešili podobnej problém ale našel jsem jen tři
R0 (Brusselse Ring), Brussels
Kehä 0 (Ring 0), Helsinki
Motorway M0 (Budapest)
Jinde na číslech buď nebazírujou vůbec, nebo maj jinej systém. Taky mě napadlo, jestli by nestálo za to nechat tam tu modrou jedničku a přejmenovat D1, stejně má špatnou pověst ;)

Nejlíp to maj na Islandu: Route 1, which circles the entire country 8-)
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“