Návrhy na změnu dopravního značení
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dopis na MD: Návrh na změnu dopravního značení
Ale aby to byl připojovák, tak by to musela být ta prostřední šipka, protože ta spodní znamená přechod připojovacího pruhu v průběžný, tak jako je to na D1 u Bělotína.
R48 -> D48 se podařilo!
... právě že ne - ta prostřední šipka znamená připojení "natvrdo" bez připojováku. Je fakt, že spodní šipka by mohla navozovat pocit, že pruh bude průběžný. To by ale šlo vyřešit klasicky značkou "Snížení počtu jízdních pruhů" za připojením.Martin z Ostravy píše:Ale aby to byl připojovák, tak by to musela být ta prostřední šipka, protože ta spodní znamená přechod připojovacího pruhu v průběžný, tak jako je to na D1 u Bělotína.
Žádný pruh není průběžný do nekonečna
Jasný ale jak rozlišíš co připojovák je a co není, některé mají třeba jen pár metrů, některé jsou správně dle norem dlouhé až stovky metrů... Ono to není černobílé... Z mého pohledu je opravdu důležitější značit místa bez připojováku a nemusí tam být hned stopka, ta výše překreslená značka je na to IMHO dostačující, ve spojení s Dej přednost v jízdě...
Úplně si nerozumíme. Je pravda, že Dánové mají trochu jinou filozofii připojovacích pruhů, na druhou stranu není pravda, že tam nejsou ;) U nás (jinde v Evropě) se počítá, že auta (hlavně ty slabší a kamiony) využijí v případě hustého provozu celou dobu připojovacího pruhu a až získají rychlost, zařadí se, tj. na jeho konci. V Dánsku získají rychlost už v pruhu a na jeho konci je prostor pro zařazení v plné rychlosti. Není ovšem pravda, že by měl řidič na zařazení 50 m, ale jako všude i zde platí, že v případě hustého provozu je potřeba spolupráce řidičů na dálnici jedoucích. Všechny standardní připojovací pruhy jsou označeny těmito značkami. Takže z určitého pohledu to je velmi bezpečné řešení.mapman píše:No počkej, ale to přece není značka která ti říká jestli je tam připojovák nebo ne ;) Alespoň teda pokud máš na mysli toto:
Třeba tady je krásně vidět že tam připojovák v podstatě není, jen prostor na rozhled (Dánové vůbec dost často třeba připojovací/odpojovací pruh nepoužívají, resp. ne tak jak ho známe, vypadá to nějak takto):
Kromě toho se používá značení pro připojovací průběžné pruhy, zejména v místě styku dálnic.
90 procent MÚK vypadá dle tohoto schématu

pokud mluvíme o dálnicích, tak souhlas - tam totiž připojovák a priori čekám, čili je třeba značit místa bez připojováku.mapman píše:Jasný ale jak rozlišíš co připojovák je a co není, některé mají třeba jen pár metrů, některé jsou správně dle norem dlouhé až stovky metrů... Ono to není černobílé... Z mého pohledu je opravdu důležitější značit místa bez připojováku a nemusí tam být hned stopka, ta výše překreslená značka je na to IMHO dostačující, ve spojení s Dej přednost v jízdě...
Ale já mluvím spíš o jedničkách a výše - tam řidiči a priori připojovák nečekají, a aby měl dotyčný připojovák smysl, musí být buď fyzicky viditelný v dostatečném předstihu nebo srozumitelně označený. Je jasné, že řešení se dvěma značkami, které jsem nastínil výše, je vhodné jen pro delší připojováky. Pro kratší připojováky mě napadlo něco takového (omlouvám se za grafiku, šlo mi o myšlenku:) :
- Přílohy
-
- IP17.jpg (16.31 KiB) Zobrazeno 12201 x
Jedničky a podobně se dají řešit jinak. Stále exituje značka /!\, popřípadně snížení rychlosti. V Německu často vídávám i označení "Pozor, odbočující vlevo". Něco dalšího je podle mě zbytečné, pak vznikají paskvily typu značka zimní výbava.
martin: Vykřičník by tohle spíš zhoršil
Nejde o to, že bych na jedničce očekával připojovák a on tam nebyl, ale naopak - pokud to tam neznám, očekávám že tam připojovák není (což je navíc obvykle umocněno trojuhelníkem). Auto za mnou to tam zas pro změnu zná, já zastavím, auto za mnou ... Bylo by to určitě mnohem příjemnější, pokud bych byl informován, že tam připojovák je.
No a co takhle nějaká nová dodatková tabulka pod "dej přednost"?
Království a půl princezny za 511.
Všude je přeznačkováno, takže další velkoplošné cedule ukazující připojovací pruh všude postrádají dle mého názoru smysl. Pokud je to jak říká mapman a byla by takto důsledně označena všechna místa, která připojovací pruh nemají, bylo by to ok.
Další možností je rozlišit místa, kde připojovací pruh není tak, že by se tam natvrdo dalo stopka a v místech, kde připojovací pruh je by se používala stávající dej přednost v jízdě.
Další možností je rozlišit místa, kde připojovací pruh není tak, že by se tam natvrdo dalo stopka a v místech, kde připojovací pruh je by se používala stávající dej přednost v jízdě.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
S dodatkovou tabulkou udávající délku připojovákuBobek píše:No a co takhle nějaká nová dodatková tabulka pod "dej přednost"?
Aby si to pak někdo nevysvětloval jako "dej přednost nulám". 
Proč ne, za jistých okolností může mít i nula přednost
Ale mělo by to logiku, tu přednost přece nedávám hned na vjezdu, ale až při výjezdu z připojováku do průběžnýho pruhu.
Ale mělo by to logiku, tu přednost přece nedávám hned na vjezdu, ale až při výjezdu z připojováku do průběžnýho pruhu.
Tohle asi znamená "pozor! ze dveří vylítne manželka!" 
- Přílohy
-
- xy.JPG (16.07 KiB) Zobrazeno 11744 x
Tak mě napadá, jestli takhle krátké předjížděcí pruhy mají vůbec nějaký smysl
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Tak pro někoho s autem co má 200k+ význam určitě mají 
R48 -> D48 se podařilo!
IMHO nemají a v zahraničí se používají minmálně, nerozumím tomu kde tohle vzniklo. V dobách kdy po dálnicích jezdily pomalu se pohybující náklaďáky možná tohle stačilo, ale v dnešní době by chtělo se nad účelností těchto malůvek silně zamyslet... I D1×R1 toho bude plná...egelebege píše:Tak mě napadá, jestli takhle krátké předjížděcí pruhy mají vůbec nějaký smysl
Tak tohle co odkázal egelebe předpokládám, že to bude nějaká upravená MÚK na R46, tak to je fakt extrém. Dle normy musí být rampa takové šířky, aby v případě odstávky vozidla bylo možné toto vozidlo objet. To má samozřejmě smysl. Dřív tato podmínka nebyla, "nově" je. V případě, kdy je rampa takto krátká tam samozřejmě toto vodorovné značení nemá co dělat, ba je přímo nebezpečné a místo toho by tam mělo být vyšrafováno. Zajímalo by mne související svislé značení.
Ovšem v případě, kdy mám rampu direktivní = delší, což D1xR1 bude na většině větví, tak toto vyznačení má sakra smysl. Např. na R1xR6 se to dá bezpečně využít k předjetí na rampě.
Já jsem jednoznačně příznivce značení odbočení na rampu (neb je dostatečně široká) ve stylu JS - D1, což výrazně zvyšuje kapacitu pro odbočení v místech, kde to je potřebné (např. D11 - R35 v budoucnu). Samozřejmě to trochu sníží bezpečnost, ale ne dramaticky dle mého.
Naštěstí je toto všechno jenom o překreslení, takže to není zásadní problém, jako jsou problémy stavební, viz. např. rampa R1 515 - D5.
Ovšem v případě, kdy mám rampu direktivní = delší, což D1xR1 bude na většině větví, tak toto vyznačení má sakra smysl. Např. na R1xR6 se to dá bezpečně využít k předjetí na rampě.
Viz. výše, na direktivní = delší rampě to smysl dává a těch bude na tomto kříži většina (v konečné podobě). Pokud to však bude vyznačeno (což bylo bohužel ve vizualizaci, nevím jak v PD) na té doplněné přímé rampě 512 - Brno, bude to podobný nebezpečný případ jako na obrázku.mapman píše:I D1×R1 toho bude plná...
Já jsem jednoznačně příznivce značení odbočení na rampu (neb je dostatečně široká) ve stylu JS - D1, což výrazně zvyšuje kapacitu pro odbočení v místech, kde to je potřebné (např. D11 - R35 v budoucnu). Samozřejmě to trochu sníží bezpečnost, ale ne dramaticky dle mého.
Naštěstí je toto všechno jenom o překreslení, takže to není zásadní problém, jako jsou problémy stavební, viz. např. rampa R1 515 - D5.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Tady nevim proč připojovací pruh plynule nenavazuje na stoupací. Asi by to nevydržel most či co
http://www.mapy.cz/#mm=F@dm=138414560+1 ... 81552@z=16
http://www.mapy.cz/#mm=F@dm=138414560+1 ... 81552@z=16
Je to na D1 u Rousínovamartini píše: to bude nějaká upravená MÚK na R46
Kdyby jenom tam. Takhle z hlavy třeba D5 Zdice směr Plzeň. Tam je to celých asi 100m.egelebege píše:Tady nevim proč připojovací pruh plynule nenavazuje na stoupací...
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k tem dvoupruhovým sjezdům a nájezdům.
Tady http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=139 kamion předjedou na těch 300m v pohodě dvě auta.
Samozřejmě, že na to člověk musí šlápnout, rychlostí 100km/h to nestihne
Tady http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=139 kamion předjedou na těch 300m v pohodě dvě auta.
Samozřejmě, že na to člověk musí šlápnout, rychlostí 100km/h to nestihne
R48 -> D48 se podařilo!
To sice ano Martine, ale je to nutné? Ta rampa je do zatáčky a z kopce, musíš dost přidat abys to stihl, čili celý manévr je výrazně riskantnější než předjíždění na volném čtyřpruhu který následuje hned za tímto místem. Tohle je pro mě prostě otázka bezpečnosti a zklidňování řidičů obecně
Tady už se většinou trošku zvedá hladinka adrenalinu, ja si podobných míst vybavim hodně, ať už jde třeba o větev R1 jih > D11 nebo R35 > D11 Praha...
Upřímně teda musím říct, že na dvou výše zmiňovaných místech jsem už několikrát předjel auto, bezpečně a bez problémů... Nicméně jsem víckrát zažil i situace kdy to předjíždějícímu nevyšlo a manévr finišoval za koncem připojovacího pruhu.
Z mého pohledu to chce posoudit z několika hledisek:
1) délka předjížděcího úseku - ta by měla činit minimálně 250 m, ideálně i více
2) směrové a výškové poměry rampy - pokud je rampa ve výrazném klesání a ostré zatáčce
3) možnost najet do rampy už ve dvou pruzích - to je otázka úpravy vodorovného dopravního značení, u nás je trend spíš opačný, tj. likvidovat dvoupruhové výjezdy, jako např ten na EXITU 2 D1 od Brna na Jižní město, ale jde to i jinak viz rampa Jižní spojka > D1. Nicméně od "kreslířů" resp. posuzovatelů těch výkresů vím, že je spíš zájem ta dvoupruhová odbočení nedělat...
Upřímně teda musím říct, že na dvou výše zmiňovaných místech jsem už několikrát předjel auto, bezpečně a bez problémů... Nicméně jsem víckrát zažil i situace kdy to předjíždějícímu nevyšlo a manévr finišoval za koncem připojovacího pruhu.
Z mého pohledu to chce posoudit z několika hledisek:
1) délka předjížděcího úseku - ta by měla činit minimálně 250 m, ideálně i více
2) směrové a výškové poměry rampy - pokud je rampa ve výrazném klesání a ostré zatáčce
3) možnost najet do rampy už ve dvou pruzích - to je otázka úpravy vodorovného dopravního značení, u nás je trend spíš opačný, tj. likvidovat dvoupruhové výjezdy, jako např ten na EXITU 2 D1 od Brna na Jižní město, ale jde to i jinak viz rampa Jižní spojka > D1. Nicméně od "kreslířů" resp. posuzovatelů těch výkresů vím, že je spíš zájem ta dvoupruhová odbočení nedělat...
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
No nutné to není, ale nějakou tu vteřinku to ušetří.
Ale je fakt, že pokud by tam najel někdo kdo tam nezná, s představou, že v pohodě předjede byl nemile překvapen, brzkým konce.
Je to spíš jen pro pobavení a oživení jízdy.
Ale z hlediska bezpečnosti a nějakého přínosu na plynulost či zrychlení provozu, je to prakticky bezvýznamné.
Ale je fakt, že pokud by tam najel někdo kdo tam nezná, s představou, že v pohodě předjede byl nemile překvapen, brzkým konce.
Je to spíš jen pro pobavení a oživení jízdy.
Ale z hlediska bezpečnosti a nějakého přínosu na plynulost či zrychlení provozu, je to prakticky bezvýznamné.
R48 -> D48 se podařilo!
Hmmm, také stojí za to pouvažovat nad tím, že značku o odbočce je vhodné umístit ještě před odbočku, ne až těsně za ni. Rozhodující to bývá v okamžicích, kde se kříží více cest (pamatuji si to z Brna) a sledujete více značek současně. Ono je potom těžké někde to otáčet a vracet se, obzvlášť když se nechtěně ocitnete na dálnici na úpně jiný směr. Nejdříve človek vypadá takto
potom takto
, a nakonec takto 
-
Ondra O.K.
MHD v Praze
Neexistuje nejaka regule/vyhlaska/pokyn, aby v okoli zastravek byly budovany K+R parkoviste (jen na zastaveni a vylozeni osadky)?
Stve me ze treba v okoli novych zastavek metra C (Letnany, Prosek, Strizkov) na tohle nikdo nemyslel, u zastavek na Chodove si z toho dokonce policajti delaji zlaty dul.
Stve me ze treba v okoli novych zastavek metra C (Letnany, Prosek, Strizkov) na tohle nikdo nemyslel, u zastavek na Chodove si z toho dokonce policajti delaji zlaty dul.