[D1] 0136 Říkovice – Přerov

Praha – Jihlava – Brno – Vyškov – Hulín – Přerov – Lipník nad Bečvou – Bělotín – Ostrava – Polsko
Odpovědět

Podaří se letos získat SP a zahájit stavbu?

Ano
63
38%
Ne
82
50%
Netroufám si odhadovat
20
12%

Celkem hlasů: 165

Aram96

Re: [D1] 0136 Říkovice – Přerov

Příspěvek od Aram96 »

Popravdě jsem si taky říkal, jestli není možnost se, v případě že EIA propadne, na ni úplně vyprdnout a tím pádem přijít o dotace. Na stavbu za svoje ta EIA nutná není, ne ? Myslím jako opakování/nová ...
1975

Příspěvek od 1975 »

bumbik píše:1975 - ano podle mě by to laicky šlo ... ale to už by na tom měli hoši začít makat ...
Blby je, ze tohle je na politiky, s tim RSD moc nezmuze. A Kremla sice pise v patecnich hlasenich, at mu pisem, ale nereagoval ani jednou.
A pokud by to melo byt jen o tom, zda si sahneme na dotace, nebo ne, vykasleme se na ne a dodelejme to za sve... idealne s zalobou na Mirka za vicenaklady a umyslne obstrukce:o)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Když by ta EIA propadla, tak bych byl určitě za, aby se to stavělo jen za ČR peníze a bez EIE, ovšem ta křižovatka to rozhodování dosti ztěžuje, ta by se v ideálním případě měla spravit tak jako tak :mrgreen:
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Podle mě to bez platné EIA zahájit nelze. Nejen kvůli dotacím z EU, ale bylo by to protizákonné a to si nikdo nelajsne. To je podobné jako začít stavbu bez stavebního povolení.
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Souhlas s Lynxem. EIA se nedělá (jen) kvůli dotacím, ta je nutná v každém případě, aby se stavba mohla vůbec realizovat.
dd

Příspěvek od dd »

Pánové, kolik let jste tady na fóru? Že vás vůbec napadne taková blbost. Víte, jak byste nahráli na smeč Patrikovi?
1975

Příspěvek od 1975 »

Myslím, že se to tu ještě neobjevilo, RM twitter z 23.12.:

Prodloužit stanovisko dle par. 23a zak. č. 100/2001 Sb. (prioritní stavby) nelze. Z tohoto důvodu bude případně třeba včas zahájit přípravy na nový proces EIA. V roce 2020 na tom začneme pro jistotu pracovat. Ale věřím, že se to stihne...

Za sebe tedy pořád nechápu, proč by nemohl parlament prodloužit platnost nějakého zákonného ustanovení. Jasně, ne samo ŘSD, nebo sama vláda, ale Parlament?
bumbik

Příspěvek od bumbik »

1975: jak už jsem tu psal, osobně se domnívám, ikdyž nejsem právník, že to bude proto, že jde o VÝJIMKU tudíž je sice zakotvena v zákoně ale její parametry nastavila evropská komise, aby tenkrát nevznikl infrigement, a dochází na má slova, že princ Miroslav, p. Ježík a vodník z Tetčic spoléhají na to, že ta EIA propadne, je dobře, že ŘSD aktivovalo "plán B", správný krok, pro všechny případy ... ikdyž taktéž věřím, že se to stihne, klíčové podle mě bude, jestli bude včas účinná novela 416, pokud by to po novele šlo, že by ve stavebku nebyly řešeny procesní záležitosti ochrany živ. prostředí, tudíž by mohl správní orgán vydat usnesení, že spolky na ochr. přírody nejsou účastníci řízení, protože se vše již vyřešilo v předchozích spr. řízeních ... pak je poměrně velká šance, že se podaří získat platné stavebko včas ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Peda

Příspěvek od Peda »

1975 píše:Za sebe tedy pořád nechápu, proč by nemohl parlament prodloužit platnost nějakého zákonného ustanovení. Jasně, ne samo ŘSD, nebo sama vláda, ale Parlament?
Protože ani Parlament nemůže porušovat ústavu. Zrušil by to ústavní soud. To je dělba mocí, tu bych v našem vlastním zájmu neporušoval.
1975

Příspěvek od 1975 »

..co je za porušení Ústavy v tom, že Parlament prodlouží platnost nějakého zákona?
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Protože ten zákon je VÝJIMKA. Už samotná existence té VÝJIMKY je velice pochybná a dost se divím, že je něco takového vůbec možné - tedy dát výjimku, že někdo může zákon porušovat a neplatí tedy rovnost před zákonem a stejná práva pro všechny, což jsou jinak základní právní principy.

Takže další prodlužování takové principiálně prasárny je prasárna na kvadrát a to už je hodně silná káva.

Abych uvedl na pravou míru - jsem rád, že se díky výjimce něco staví, ale to že je to principiálně prasárna je bohužel fakt. Tahle výjimka je výhodná pro stavbu dálnic, tedy to čemu fandíme, ale nechtěl bych se setkávat s výjimkami, kde to pro mě bude nevýhodné. Tedy že má třeba někdo výjimku na to, že mě může beztrestně něják poškodit.
1975

Příspěvek od 1975 »

Je to výjimka, nicméně ji vládě Ústavní soud již posvětil, protože je ve veřejném zájmu, a podle ÚS má vláda právo v takovém veřejném zájmu takové opatření navrhnout/prosadit. V čem by tedy to prodloužení najednou začalo být protiústavní? Ten veřejný zájem tam pořád, ba dokonce ještě větší, a protahování není na straně "vlády", ale právě na straně odpůrců - jejich práva tedy stále jsou zajištěna... Nebo?
bumbik

Příspěvek od bumbik »

1975: osobně jako laik si myslím, že holt evropská komise jasně stanovila pravidla pro výjimku a její platnost na 5 let, takže její prodloužení asi není možné ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Vyjednat jde cokoliv. ;-)
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
kot

Příspěvek od kot »

Lenny, teoreticky určitě.... Ale, ač rovněž laik, souhlasím s bumbikem a v určité části rovněž s Lynxem. Za ASI nejlepší postup se jeví začít pro JISTOTU připravovat novou EIA.
expert

Příspěvek od expert »

Hoši, nechtěl jsem se k tomu už vyjadřovat. Ale píší se tady už opravdu naprosté bláboly. Pokud bude vůle na straně eu i naší vlády, tak tu eiu můžeme prodlužovat třeba dalších sto let. A určitě to nebude ani proti ústavě, ani proti vesmíru, ani proti ničemu jinému.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

expert píše:Hoši, nechtěl jsem se k tomu už vyjadřovat. Ale píší se tady už opravdu naprosté bláboly. Pokud bude vůle na straně eu i naší vlády, tak tu eiu můžeme prodlužovat třeba dalších sto let. A určitě to nebude ani proti ústavě, ani proti vesmíru, ani proti ničemu jinému.
Jen se pane experte vyjádřete, co a proč jsou podle vás bláboly. A jak to lze tak snadno udělat prodloužit tu výjimku na dalších 100 let. Jistě by se rádi poučili i lidé z ŘSD a MD, jak to snadno udělat.

Víte, chtělo by to něčím podložit, nějákým argumentem.Takhle je to v rovině "kdybych chtěl, tak jsem mistr světa v libovolné disciplíně, ale nechce se mi" .....
expert

Příspěvek od expert »

Dobrá, pane, Lynxi. Pominu to, za koho tady pořád kopete, ale mám pocit, že ne za dokončení dálnice, ale proti jejímu dokončení. Každopádně je snad jasné, že prodloužit eia (tzv. výjimku) je možné za spolupráce dvou subjektů, a to našeho státu a eu. Když to eu odkýve a u nás se to schválí, tak prostě bude prodloužena v podstatě až do možného nekonečna A úvahy o rozporu s ústavou či snad nevím čím a o retroaktivitě jsou prostě bláboly, to se na mne nezlobte. Tak snad jsem to dostatečně vysvětlil pro všechny odpůrce dálnice i členy všech možných spolků, které předstírají ochranu přírody a krajiny. A na řsd bych snad jen vzkázal, aby nestahovali gatě daleko před brodem.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Za nikoho tady nekopu, tak přestaňte kopat do mě se svými choromyslnými obviněními. Já jsem pro dokončení dálnice. A že nejsem vždy za trasování navržené ŘSD za každou cenu, jinými slovy nejsem fanatik co je mu lhostejné životní prostředí a lidé, to neznamená že jsem proti dálnicím. Vy jste koukám Patrik v bledě modrém - jen s opačným znaménkem, kdo nejde s námi , jde proti nám. Neobolševik jak vyšitý.

Stejně tak váš přístup k právu a Ústavě je stejně bolševický. Proč by se měla nějáká Ústava dodržovat, že ? To co píšete je na úrovni "kdyby byly v zadeli ryby, tak by nemusely být rybníky ...". EU asi bude těžko souhlasit s nějákou nekonečnou výjimkou, která je v rozporu s jejími předpisy a na kterou dočasně přistoupila jen jako ústupek našim neschopným úřadům.
dd

Příspěvek od dd »

expert: Při tom, jak jste se obul do všech ostatních, jsem čekal nějaký hlubší argument než to, že "Když to eu odkýve a u nás se to schválí, tak prostě bude prodloužena".

a) Lenny sice píše, že vyjednat lze cokoliv. Ale už jen to vyjednávání s EU vyžaduje určité úsilí. A občas je to "něco za něco" a třeba to pak může chybět někde jinde.

b) Čekal jsem, že třeba zmíníte nějaký příklad z jiného oboru, kde tomu bylo podobně. Protože podle mne si právní praxe ČR s Vaším vyjádřením trochu odporuje. Pokud se nepletu, tak obdobně kdysi ústavní soud zrušil speciální zákon o dokončení D5.

c) Účelový zákon na zametení neschopnosti státu zahájit stavbu včas si přímo říká o žalobu k ústavnímu soudu. Bylo tu dost dlouhé přechodné období, kdy platila výjimka. A existuje zákonné řešení, až ta výjimka přestane platit. Není důvod speciálním zákonem tu výjimku prodlužovat.

d) Nějaká z organizací typu Děti země nebo Voda z Tetčic by v takovém případě beztak takový zákon (a podle něj vydaná stavební povolení) napadala a určitě by to dotáhli nejméně k NSS. A i kdyby nakonec prohráli, tak to může stavbu zpozdit víc než příprava nové EII.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Jak je to s konzumací výjimky EIA? Musí být platná v den podaní anebo i v den vydání rozhodnutí? Anebo stačí jak v minulosti, že bude vydáno ÚR a tím se stává platnost neomezenou?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Za mě především, pokud už se má dělat nová EIA, tak by se neměla dělat na současnou podobu dálnice. Mělo by se udělat všechno pro to, aby se dálnice dostala o kus dál od Dluhonic a především změnit křižovatku Přerov-sever. Ano, poté by se mělo dělat nové UR. Pokud se podaří zahájit stavbu ještě s platnou starou EIOU, tak se jednoduše nová EIA hodí do koše a postaví se paskvil, nedá se nic dělat, hlavně že se bude jezdit o cca 4 roky dříve než s novým projektem. :kladivo: Jednoznačně nejhorší řešení je začít dělat novou EIA na současnou podobu křižovatky, na stejnou trasu jsem ochoten pochopit, pokud opravdu není jiná možnost vedení (o čemž pochybuji), ale ta křižovatka je paskvil, kterému není v ČR rovno.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Má své výhody, lze do dálniční křižovatky zapojit i silnice I/55 a II/150. To u jiného tvaru neuděláš.
1975

Příspěvek od 1975 »

...asi tak, věci nejsou jen černé, nebo bílé - a tady se bavíme hlavně o tom, jak to nejsnáze vypapírovat. Jestliže ta křižovatka dostala bumážku od policie, tak už to nevracejme zase zpátky.
Stejně tak "kus dál od Dluhonic" - čemu konkrétně to prospěje, kromě toho jednoho domu sestry pana Ježíka, který by tak možná nešel k zemi, ale byl by "hezky u dálnice"?
Arame, ty jako opravdu věříš, že pak by Mirda řekl, "díky, takto se mi to už líbí a stavějte co nejrychleji"?
P_V

Příspěvek od P_V »

"Kus dál od Dluhonic" už se staví nadjezd nad tratí, který by té dálnici poněkud překážel.
Odpovědět

Zpět na „D1“