elektronické dálniční známky
Re: Dálniční známky
dd: Tak já nevím, jestli Vám příjde přístup k nějakému systému jako sledovací systém.
Sledování v rámci eznámky bych očekával, že přímo ten systém obsahuje nějaký systém na sledování. Pak máte pravděpodobně úplně každý systém státu sledovací, protože asi do každého mají přístup tajné služby.
Sledování v rámci eznámek by muselo být spojené s automatickým rozpoznáváním obličejů přímo uvnitř, které by spojovalo RZ a a osobu. Cokoli co pracuje samos RZ je prakticky součástí systému hned vypsání všech průjezdů atd. fakt není vyšší dívčí.
Sledování v rámci eznámky bych očekával, že přímo ten systém obsahuje nějaký systém na sledování. Pak máte pravděpodobně úplně každý systém státu sledovací, protože asi do každého mají přístup tajné služby.
Sledování v rámci eznámek by muselo být spojené s automatickým rozpoznáváním obličejů přímo uvnitř, které by spojovalo RZ a a osobu. Cokoli co pracuje samos RZ je prakticky součástí systému hned vypsání všech průjezdů atd. fakt není vyšší dívčí.
Sledovacím systémem rozumím to, že je možné ze systému zjistit kdo (neanonymně) a kudy jezdil. A to jednoduchým dotazem/automatizovaně - řekněme jedním dotazem nebo dejme tomu informace k RZ za poslední týden během maximálně minut. Pokud to systém umí, tak je to sledovací systém. Podle informací, které jsem četl, to umět pravděpodobně bude a k této části má mít přístup policie (jaké složky nikdo oficiálně nedefinoval), GIBS, BIS, atd.
A moc dobře si nedovedu představit, jak rozumně oddělit tu část, která má fotit obličeje. To nedává smysl, aby se samostatně sbírala data o RZ a vedle zcela odděleně a samostatně data o pasažérech. A to říkám s tím, že se mi takové hromadné sledování vůbec nelíbí. Ale oddělit sledování jen RZ v systému známek a sledování osob pro BIS jako 2 nezávislé systémy, to vůbec nedává logiku.
A moc dobře si nedovedu představit, jak rozumně oddělit tu část, která má fotit obličeje. To nedává smysl, aby se samostatně sbírala data o RZ a vedle zcela odděleně a samostatně data o pasažérech. A to říkám s tím, že se mi takové hromadné sledování vůbec nelíbí. Ale oddělit sledování jen RZ v systému známek a sledování osob pro BIS jako 2 nezávislé systémy, to vůbec nedává logiku.
dd:
1) To co jste psal o sledování umí ale každý takový systém. Pokud máte ty data v databázi, tak stačí vyřešit, jak se do toho budou dostávat, tedy nějaké zabezpečené uživatelské rozhraní, ale to podle mě stejně musí obsahovat pro nějaké kontroly, statistiky atd.
2) Jaká část, co fotí obličeje? Podle mě to funguje stejně jako radary, prostě dostanete celou fotku. BIS poslala tedy pouze požadavky, jak by to chtěli.
Z fotky si systém vyndá RZ a když to půjde kdyžtak dál, tak si z toho obličeje vytáhnou sami/ automaticky u sebe. Není důvod, aby se kdekoli mezi kamerou a BIS atd. ta fotka nějak analyzovala kromě RZ.
Jinak oddělení zakázek bude podle mě tak, že to jádro bude v utajovaném režimu. Tudíž vytvoření systému, propojení s ostatními systémy (BIS, účetnictví atd.- pokud už někdo bude mít na starosti databázi atd, tak nemá cenu nechat dělat to propojení někoho jiného), seznam neplatících aut a následnou údržbu.
Pak budete mít samostatně eshop a starost o zákazníky. Tam byla zajímavá myšlenka, aby tohle stát nedělal, ale tam by se musel vytvořit asi nějaký systém, který ze soukromého systému přesměruje na jednoduchou aplikaci státu, kde zadáte RZ a přiřadí se ID a pak příjde od obchodu, co si ID zaplatilo. Podle mě není možné, aby měl soukromník jména, číslo kreditky a RZ, tudíž to musí jít nějak mimo něj.
PS.: S tou bezpečnostní prověrkou všech firem jste si jist?
1) To co jste psal o sledování umí ale každý takový systém. Pokud máte ty data v databázi, tak stačí vyřešit, jak se do toho budou dostávat, tedy nějaké zabezpečené uživatelské rozhraní, ale to podle mě stejně musí obsahovat pro nějaké kontroly, statistiky atd.
2) Jaká část, co fotí obličeje? Podle mě to funguje stejně jako radary, prostě dostanete celou fotku. BIS poslala tedy pouze požadavky, jak by to chtěli.
Z fotky si systém vyndá RZ a když to půjde kdyžtak dál, tak si z toho obličeje vytáhnou sami/ automaticky u sebe. Není důvod, aby se kdekoli mezi kamerou a BIS atd. ta fotka nějak analyzovala kromě RZ.
Jinak oddělení zakázek bude podle mě tak, že to jádro bude v utajovaném režimu. Tudíž vytvoření systému, propojení s ostatními systémy (BIS, účetnictví atd.- pokud už někdo bude mít na starosti databázi atd, tak nemá cenu nechat dělat to propojení někoho jiného), seznam neplatících aut a následnou údržbu.
Pak budete mít samostatně eshop a starost o zákazníky. Tam byla zajímavá myšlenka, aby tohle stát nedělal, ale tam by se musel vytvořit asi nějaký systém, který ze soukromého systému přesměruje na jednoduchou aplikaci státu, kde zadáte RZ a přiřadí se ID a pak příjde od obchodu, co si ID zaplatilo. Podle mě není možné, aby měl soukromník jména, číslo kreditky a RZ, tudíž to musí jít nějak mimo něj.
PS.: S tou bezpečnostní prověrkou všech firem jste si jist?
Takhle to není, kamera, která snímá RZ je zaměřená jinak než kamera přehledová a "nevidí" do auta na posádku. Musí vzniknout minimálně 2 samostatné fotografie a ty v systému "spojit". To samo o sobě není žádná věda, takhle to dělá každý systém úsekového měření. Tato poznámka je pouze pro upřesnění, že se rozhodně nejedná o jednu fotografii, která se pouze zpracovává více způsoby.krtek700 píše:... 2) Jaká část, co fotí obličeje? Podle mě to funguje stejně jako radary, prostě dostanete celou fotku. BIS poslala tedy pouze požadavky, jak by to chtěli.
Z fotky si systém vyndá RZ a když to půjde kdyžtak dál, tak si z toho obličeje vytáhnou sami/ automaticky u sebe. Není důvod, aby se kdekoli mezi kamerou a BIS atd. ta fotka nějak analyzovala kromě RZ. ...
-
theodor less
Berte mě s rezervou: To snímání RZ je fotografie z kamery? Není tam spíš snímač, který nasnímané RZ přepočítá na znakový údaj?MPMP píše: Musí vzniknout minimálně 2 samostatné fotografie a ty v systému "spojit". Tato poznámka je pouze pro upřesnění, že se rozhodně nejedná o jednu fotografii, která se pouze zpracovává více způsoby.
To se můžeme zase dohadovat, co je to "snímač".theodor less píše:Berte mě s rezervou: To snímání RZ je fotografie z kamery? Není tam spíš snímač, který nasnímané RZ přepočítá na znakový údaj?
V reálu tam je kamera a za ní nějaký systém, který rozpoznává text. Ten systém to celkem logicky nedělá "za běhu", ale čte jednotlivé snímky té kamery, tedy laicky řečeno "fotografie". Ono i to slovo "fotografie" je dneska nepřesné. Snímek z jakéhokoli digitálního zařízení je vždy pouze stav snímače (nebo chcete-li kamery) v nějakém okamžiku. A v poslední době dokonce superpozice stavu několika snímačů dohromady. Můžete tomu říkat snímek, fotografie, bitmapa, obrázek, je to úplně jedno, výsledek bude pořád stejný - binární data, která umíme zobrazit tak, aby člověk viděl obrázek, nic jiného.
A to platí pro co? To je v těch požadavcích na známky, že potřebují dvě? Vždyť i pro tu RZ potřebujete velkou fotku, aby pak sw RZ nalezl a vypsal ji. To mají být 2 stejné fotky? Budou muset být ze stejného místa ne?MPMP píše:Takhle to není, kamera, která snímá RZ je zaměřená jinak než kamera přehledová a "nevidí" do auta na posádku. Musí vzniknout minimálně 2 samostatné fotografie a ty v systému "spojit". To samo o sobě není žádná věda, takhle to dělá každý systém úsekového měření. Tato poznámka je pouze pro upřesnění, že se rozhodně nejedná o jednu fotografii, která se pouze zpracovává více způsoby.
[quote"theodor less"]
Berte mě s rezervou: To snímání RZ je fotografie z kamery? Není tam spíš snímač, který nasnímané RZ přepočítá na znakový údaj?
[/quote]
Ber mě s rezervou, jak přesně si představuješ snímač, který dokáže přečíst RZ a není to kamera? Možná by se dalo vymyslet něco na způsob odrazu od RZ, kde by číslo a bílá část jinak odrážela (což asi i dělá). Pak by podle mě ale musel být snímač asi neproti RZ, takže v cestě.
-
theodor less
Ty technické detaily jsou jistě zajímavé, ale nejsou pro každého. Nejsou ani pro mě, takže přemýšlím o systému jako celku. BIS chtěla výřez fota celého vozu. Někde mezi RZ a střechou se nacházejí obličeje řidiče a spolucestujícího. Takže BIS bude mít "nechtěně" i obličeje. Jako daňový poplatník bych uvítal péči řádného hospodáře i u BIS. Když už mají něco, co původně "určitě" mít nechtěli, měli by to zúročit.
pohodlně to zvládne jedna kamera
s příslušným rozlišením
SW z toho pak vytahá RZ, typ auta i posádku
stejně jako dnes kamery na mýto rozeznají OA, NA, BUS
s příslušným rozlišením
SW z toho pak vytahá RZ, typ auta i posádku
stejně jako dnes kamery na mýto rozeznají OA, NA, BUS
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
theodor less
Vybere si opravdu každý.
1) Havlíček: kvůli zrušené zakázce bylo podáno trestní oznámení v souvislosti s příbuzenským propojením mezi pracovníky Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a společností, která zakázku připravovala. U této společnosti pracoval manžel vedoucí odboru informačních systémů a technologií SFDI.
2) Havlíček: Původní zakázka na elektronické viněty "pravděpodobně procesně proběhla v pořádku" Zakázka byla zadána "komplikovaně s ohledem na zbytečnou dikci takzvaných bezpečnostních ochranných prvků".
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cena- ... ni/1853232
1) Havlíček: kvůli zrušené zakázce bylo podáno trestní oznámení v souvislosti s příbuzenským propojením mezi pracovníky Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a společností, která zakázku připravovala. U této společnosti pracoval manžel vedoucí odboru informačních systémů a technologií SFDI.
2) Havlíček: Původní zakázka na elektronické viněty "pravděpodobně procesně proběhla v pořádku" Zakázka byla zadána "komplikovaně s ohledem na zbytečnou dikci takzvaných bezpečnostních ochranných prvků".
No já teda nevím, ale já tam rozpor úplně nevidím. Procesně v pořádku chápu jako, že pokud za tím nebyla žádná korupce atd., tak to bylo košér. Myslím, že nikdo úplně nezpochybňoval, že to takto SFDI mohl udělat, zejména, když to měl posvěcené od BIS a jejich požadavků.theodor less píše:Vybere si opravdu každý.
-
theodor less
Logika není disciplína úplně pro všechny.krtek700 píše:No já teda nevím, ale já tam rozpor úplně nevidím. Procesně v pořádku chápu jako, že pokud za tím nebyla žádná korupce atd., tak to bylo košér.
Ona tam korupce asi byla, jinak by nepodávali trestní oznámení. A když tam korupce byla, nemohlo to být procesně v pořádku, protože ti korupčníci jsou součástí procesů.
Když tam korupce nebyla, tak to je procesně "v pořádku"; resp. je úplně normální, že zakázka vysoutěžená za 400 mil bude nyní za 200 mil. Je úplně normální, že firma, která vyhrála, odstoupí od smlouvy, i když jiné firmy se kvůli hloupostem odvolávají k ÚOHS.
S tou první větou máš pravdu a myslím, že ty další řádky to jen potvrdilytheodor less píše: Logika není disciplína úplně pro všechny.
Ona tam korupce asi byla, jinak by nepodávali trestní oznámení. A když tam korupce byla, nemohlo to být procesně v pořádku, protože ti korupčníci jsou součástí procesů.
Když tam korupce nebyla, tak to je procesně "v pořádku"; resp. je úplně normální, že zakázka vysoutěžená za 400 mil bude nyní za 200 mil. Je úplně normální, že firma, která vyhrála, odstoupí od smlouvy, i když jiné firmy se kvůli hloupostem odvolávají k ÚOHS.
TO se podává zejména při podezření, takže dedukce, že tam asi byla, když někdo podla TO je zcestná.
Proč si myslíš, že zmínil procesně v pořádku, když podle tebe mohl říct, zakázka byla v pořádku a znamenalo by to úplně to stejné. Pokud by procesně byla zakázka špatně provedena, bylo by to neplatné, případně by za ten postup mohl být někdo z úředního hlediska potrestán a vůbec to nemusí znamenat nějaké TS. Pokud se tam odehrálo něco nelegálního, mohlo se to krásně provést i při správném postupu. Základní problém zakázky je to, jak bylo konkrétně nastaveno zadání. SFDI to takhle provést mohlo, ale mohlo to také provést mnohem lépe.
Jak je tam uvedeno s těmi doktory. Operace jednoho pacienta, oba by postupovali správně podle toho jak mají, ale jeden by byl například rychlejší a pacient přežil. U druhého by umřel, ale lékař postupoval správně jenom se mu to nepovedlo dostatečně rychle.
Rozdíl v ceně bude hlavně v rozdílném zadání té zakázky a rozdělení například na více částí.
Rozhodnutí firmy bylo asi opravdu jen na nich a oni to vyhodnotili, že bude lepší odstoupit. Kdo dneska o té firmě mluví, kdyby neodstoupili, tak je budou stále média uvádět v negativních ohledech, budou se v nich šťourat atd.
Teď je aktuální například ten úplatek Kremlíkovi a Piráti už zahájili válku proti té kanceláři, kterou ten Janoušek zastupuje. Na magistátu pozastavují spolupráci a včera říkal jejich poslanec Havlíčkovi aby si zkontroloval přípravu stavby nových JE, protože tam nějakou poradenskou smlouvu na začátku měla ta stejná kancelář.
Tu firmu, co měla dělat eznámky neznám, a klidně je možné, že je schopna se domluvit na korupci, ale nemusí se vyžívat v soudních a úřednických sporech. Né každá firma je tak dobrá jako KAPSCH
2Theo:
Kde máte jistotu, že ty dvě zakázky budou obsahově identické ?
Kde máte jistotu, že ty dvě zakázky budou obsahově identické ?
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
-
theodor less
Kde máte jistotu, že nová zakázka toho bude umět méně?bhs píše:Kde máte jistotu, že ty dvě zakázky budou obsahově identické ?
Nemám (tak jako vy), a proto neuvádím (na rozdíl od vás) kategorické věty typu " ... resp. je úplně normální, že zakázka vysoutěžená za 400 mil bude nyní za 200 mil . "
Myslím si, že ve specifikaci zadání bude rozdíl, a to podle sdělení p. Havlíčka " ... Zakázka byla zadána "komplikovaně s ohledem na zbytečnou dikci takzvaných bezpečnostních ochranných prvků".
Myslím si, že ve specifikaci zadání bude rozdíl, a to podle sdělení p. Havlíčka " ... Zakázka byla zadána "komplikovaně s ohledem na zbytečnou dikci takzvaných bezpečnostních ochranných prvků".
-
theodor less
Pěkný kecy.(Havlíček) Podstatné je: bude toho nová zakázka umět méně?
O tom rozhodne v konečné fázi vámi oblíbený Havlíček.
-
theodor less
To je typické. Už ví, že to bude stát 200 mil. , ale neví, co to bude umět.
Theo sorry, ale ty tady točíš bhs na úplných nesmyslech. Sám nevíš o čem je řeč a s radostí to komentuješ. Pak tady citace Havlíčka označíš za kecy a pak na základě toho, že bhs řekne o něčem, že to je věc Havlíčka, tak napíšeš, že je to typické a ví cenu, ale neví co to bude umět.
Z čeho přesně usuzuješ, že Havlíček neví, co to bude umět? Umět to bude v základu to stejné, akorát to bude mít odlišnou architekturu a tajná část bude "soutěžena" samostatně.
Jinak na Slovensku známky ruší
, tak to vidím jako vhodnou příležitost pro Skytoll, který k tomu má na Slovensku vybudovanou síť, aby se pustil do ČR.(Zkušení zaměstnanci, know-how, výpočetní techniku atd.)
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... i-40313212
Z čeho přesně usuzuješ, že Havlíček neví, co to bude umět? Umět to bude v základu to stejné, akorát to bude mít odlišnou architekturu a tajná část bude "soutěžena" samostatně.
Jinak na Slovensku známky ruší
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... i-40313212
-
theodor less
Podobný postřeh měl jonáš 29.1.2020
jonáš píše:Já mam čim dál větší dojem že vítr fouká odtud -- obejít tyhle velký kluky při zadání takový zakázky bylo určitě nečestný a nesportovní -- a docela bych věřil že některej z nich tu aféru a víkendovej dýchánek z pozadí nenápadně usměrňoval.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/schy ... nety-87367
Pochopitelně, že ví co to bude umět. Zná původní zadání, má rozbetlovanou nabídku, ví co bude v zadání upravené zakázky a dovede (má k tomu lidi) aproximovat z uzavřeného tendru na otevřený. Prostě píšete (min poslední dva příspěvky) s prominutím jednu blbost za druhou, blížíte se trollingu. Krtek má pravdu.theodor less píše:To je typické. Už ví, že to bude stát 200 mil. , ale neví, co to bude umět.
Zavidím Slovákům, že už se nemusí hádat o výjimky ze zpoplatnění. Od roku 2021 se ruší zpoplatnění dálnic na Slovensku. Kéž bychom se dočkali stejného i u nás.
https://www.interez.sk/za-dialnice-uz-s ... uara-2021/
https://www.interez.sk/za-dialnice-uz-s ... uara-2021/
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
No, teď by se to zrovna nabízelo, vzhledem k aféře kolem ceny za zakázku na známky a podezření ze špiclování.
Když mohl stát hodit do stoupy 6mld. za slevy na jízdné, může totež udělat i u zpoplatnění dálnici pro vozidla do 3,5t.
Když mohl stát hodit do stoupy 6mld. za slevy na jízdné, může totež udělat i u zpoplatnění dálnici pro vozidla do 3,5t.
R48 -> D48 se podařilo!
-
theodor less
Musím vám dát za pravdu. Napsal jsem blbost: "že zakázka vysoutěžená za 400 mil bude nyní za 200 mil". Respektive dnes ve 12:29 to blbost nebyla.bhs píše: Prostě píšete (min poslední dva příspěvky) s prominutím jednu blbost za druhou, blížíte se trollingu.
Ale v 15:37 to už blbost byla, protože Havlíček odvolal, co odvolal a slíbil, co slíbil: Před poslanci Havlíček v úterý řekl, že cena zakázky na informační systém a e-shop by se měla snížit z původních 401 milionů na zhruba polovinu, ale sám nezastírá, že celková cena za celý systém bude určitě o dost vyšší....
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cena ... .seznam.cz