Návrhy na změnu dopravního značení

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
hh
Autor

Re: Návrhy na změnu dopravního značení

Příspěvek od hh »

Až bude D43, bude Brno.
zesp

Příspěvek od zesp »

Ano, souhlasím s Aramem, taky bych tam to Brno viděl jako naprosto logický cíl. Ale ono to souvisí s cekovou koncepcí - nekoncepcí toho značení celkově, kdy je to opravdu někdy dost divné. Naše značky rozhodně přehlcené nejsou, spíš mě tak připadá, jestli nebude návazným krokem při další výměně jen prázdná cedule...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já bych si troufal tvrdit, že máme jedno z nejlepších značení v Evropě, moc jsem toho neprojel ale ze sousedních státu máme dle mě s Německem nejlepší a rozhodně lepší i než ve Francii či Itálii, ale je to asi o zvyku :D
V našem značení mi chybí opravdu jen pár třešniček na dortu, ale tady to chybějící Brno mě jen prásklo do oka, snad tedy je v plánu až s S43 až povede spojení výhradně po dálnici nebo “dálnici”.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Arame, to jsi opravdu moc zemí neprojel :-) Troufám si říci, že Francie má směrové značení dost dobré a vyznačena čísla silnic a směrovky i na nejzapadlejší polní asfaltce. V Česku máme značení dobré až na velký nedostatek, který jsme tu již řešili - nejednotný systém: držení cíle, uvádění čísla silnice a vzdálenosti, umístění značek atd.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pardon, vyjádřil jsem se nepřesně, měl jsem na mysli dálniční značení ;) máme je velké, přehledné, nijak přeplácané, na dálnicích chybí dle mě pár třešniček jako dodatkové značky u odpočívek, oválky se značením zahraničí i bez zahraničního cíle, trochu lepší značení dálničních křížení. I to oddělení modré a zelené je dle mě parádní.
Značení na silnicích nižších tříd (2. a 3.) přecejen trochu pokulhává, ale pozoruji určitě zlepšování a určitě jsme na tom lépe než ostatní východní země.
1975

Příspěvek od 1975 »

Asi to nepatří úplně sem, ale překvapilo mě, že v roce 2020 máme na silnicích I.třídy 164 přejezdů, z toho dokonce 32 bez závor...

Kromě kruháčů tohle za mě další věc, která by z jedniček měla zmizet...

https://zdopravy.cz/video-sprava-zelezn ... zdu-41399/
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

Já se divím, že tu přejezdy nemají samostatné vlákno.
Přejezdy bez závor by ani nevadili, tenhle konkrétní přejezd ale třeba nemá ani světelnou signalizaci. https://goo.gl/maps/7ua41fzZ6ZVB98W5A

To je tuším poslední takový přejezd na silnici I. třídy u nás.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

wazer.cz
Pište česky, prosím!
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

TSK soutěží přeznačení Chlumecké. Jsou tam i výkresy. A vypadá to dobře.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Martin96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin96 »

Koukám na to, velmi dobře. Jsem rád, že se začaly více používat zjednodušené návěsti na dálnici bez cílů. Třeba v Praze je hloupost, aby byla na jedné ceduli značka s pěti různými cíli, kam lze pak po dálnici dojet. To pro něj v tu chvíli (dokud není na okruhu) není podstatné.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Myslel jsem, že číslo dálnice bude až v místě nájezdu. Tady si pořád můžu vybrat, jestli chci na dálnici na Ústí nebo do Počernic, tak proč je tam červená 0?
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (28.44 KiB) Zobrazeno 6415 x
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Je to divné značit číslo komunikace po které ještě ani nejedu normálně mezi čísla komunikací, když už tak to má být u toho zeleného oválku pro dálnici.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Proč by to mělo být divné? Jsme ve městě, kde čísla silnic neexistují, tedy momentálně "nejedu po žádné" silnici a na návěsti vidím, na kterou silnici se tím kterým směrem dostanu.
Nevím, zda to vyhovuje všem metodikám a doporučením, ale pro mě "řidiče-laika" to je srozumitelné a jasné. Kdo se orientuje podle názvů, má je tam a kdo podle čísel, má je tam taky.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Myslím, že s novou metodikou se číslo dálnice už může uvádět i na jiných ukazatelích, než výhradně na tom posledním. Zatím jsem to však viděl jen v blízkosti dálničních MÚK.

Každopádně ta čísla komunikací včetně čísla dálnice se týkají cílů uvedených na tabuli. Číslo tedy neznamená komunikaci po které jedu. To se uvádí na dálkové návěsti za křižovatkou. A bylo by zvláštní, když je na tabuli spousty čísel včetně evropských a číslo nejdůležitějšího typu komunikace by chybělo.

Tady je příklad z Hradce:
https://www.google.cz/maps/@50.2015679, ... 312!8i6656

Spíš mě vadí, že na té tabuli na Chlumecké není uveden žádný cíl k silnici 611, jen místní část Počernice. Kdo nemá známku nebo na dálnici prostě nemůže, neví kam má jet.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Tak jako správně by tam měly být rámečky čárkované, což ale u dálnic nelze, takže je z toho zas takový divný nesystémový mix.
Honey72

Příspěvek od Honey72 »

Víceméně, je to už prostor samotné MÚK, takže čárkované tam být nic nemusí. Ale ještě na předcházející křižovatce ano.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

ElWapp má pravdu v tom, že je to nesystémový mix. Podle předpisů se má číslo dálnice značit až v místě, kde se vyznačuje bezprostřední nájezd na dálnici. Je to jednoduchý systém, který se dá lehce dodržovat a je srozumitelný.

Nicméně v rámci takového systému by vznikaly i takové situace, kdy např. před odbočením z I/34 na D3 u Budějovic, z I/37 na D35 u Opatovic nebo z I/11 na D1 u Ostravy by správně nemělo být číslo dálnice, protože odbočuju nejprve na okružní pás křižovatky, který není součástí dálnice a z nějž se můžu dostat často i jinam, než na dálnici. A v těchto situacích je přitom celkem žádoucí číslo dálnice a evropské silnice značit.

Případ na Chlumecké je ale hodně na pomezí, protože tady nejedu po nějaké významné komunikaci a evropské číslo nebo číslo dálnice tu vlastně ani moc nepotřebuju. Pak by mi tu ale chyběla informace o tom, že tento směr vede kromě na Ústí a MB i na Pražský okruh, který mám značený na značkách předtím. A když už se tam doplnil zelený čtvereček se symbolem okruhu, tak už tam projektant navrhl i ostatní čísla s odkazem na to, že se mi tu původní směrování k dálnici a okruhu a rozpadlo na dva směry a je tudíž dobré řidiče tímto způsobem navést na druhý směr okruhu potažmo D0.

Za sebe říkám, že bych tam krom 611ky žádná čísla ani symbol okruhu nedával, je tam už zbytečně moc údajů, hlavně ta evropská čísla, ale jako výjimku související se značením čísel v rámci jedné MÚK to umím pochopit.
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

mapman píše:Nicméně v rámci takového systému by vznikaly i takové situace, kdy např. před odbočením z I/34 na D3 u Budějovic, z I/37 na D35 u Opatovic nebo z I/11 na D1 u Ostravy by správně nemělo být číslo dálnice, protože odbočuju nejprve na okružní pás křižovatky, který není součástí dálnice a z nějž se můžu dostat často i jinam, než na dálnici. A v těchto situacích je přitom celkem žádoucí číslo dálnice a evropské silnice značit.
Tohle mě trošku zarazilo - okružní pás není součástí dálnice? Podle silničního zákona patří přeci větve mimoúrovňové křižovatky té nadřazenější komunikaci - jasně, tady jsou zvlášť větve a zvlášť rondel ale pokud není okružka součástí dálnice, tak potom čeho? Té nižší komunikace? A co když ta nepatří ŘSD ale Kraji? Pak by to měla být silnice II. třídy? Děkuji za upřesnění, tohle by mě opravdu zajímalo.
P_V

Příspěvek od P_V »

Kdyby ten kruháč byl součástí dálnice/SMV, tak by po něm přeci nemohla legálně projet vozidla, která na dálnici nesmí. Tím by se křižující komunikace stala neprůjezdnou.
p.s. I když tedy, se mi nedaří najít příklad, kde to nejde objet jinak.
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

A co ta chybějící tonáž u B4? dodatkovky u zákazu BUS (pro MHD)?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

_jan91 píše: Tohle mě trošku zarazilo - okružní pás není součástí dálnice? Podle silničního zákona patří přeci větve mimoúrovňové křižovatky té nadřazenější komunikaci - jasně, tady jsou zvlášť větve a zvlášť rondel ale pokud není okružka součástí dálnice, tak potom čeho? Té nižší komunikace? A co když ta nepatří ŘSD ale Kraji? Pak by to měla být silnice II. třídy? Děkuji za upřesnění, tohle by mě opravdu zajímalo.
Ano, větve patří komunikaci vyšší kategorie, ale u okružních pásů je potřeba tohle ustanovení brát s rezervou. Pokud bychom to brali striktně, tak by součástí dálnice mohla být i malá okružní křižovatka na křižující komunikaci na konci větve. A přitom ta je logicky součástí té křižující komunikace. U okružních pásů se zpravidla zvažuje účel a dopravní situace.

Mapa zatřídění jednotlivých komunikací včetně větví je na geoportálu ŘSD: https://geoportal.rsd.cz/webappbuilder/apps/7/
Z ní je vidět, že zatímco okružní pás na D3×S34 je součástí dálnice, okružní pásy na D1×I/11 a D1×I/56 jsou součástí křižující silnice, byť tomu tak ze začátku nebylo. Praktický problém spočívá např. v tom, že vozidlo nebo jiný účastník jedoucí z I/11 na Svinov nebo z I/56 na ulici Slovenskou, by musel pro tuto dopravní vazbu jet po dálnici. Sice by neminul značku "Dálnice" ve smyslu provozním, ale úředně a stavebně by o dálnici šlo, což je nežádoucí jak třeba z pohledu stanovování dopravního značení, tak třeba z pohledu povolování zvláštního užívání atp. Proto se v takovýchto případech hledá takové uspořádání, které bude dělat v praxi co nejméně problémů.
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

ElWapp píše:A co ta chybějící tonáž u B4? dodatkovky u zákazu BUS (pro MHD)?
Na tohle už jsem je dříve upozorňoval, bylo by dobré jim to tam poslat i jako připomínku, pokud se toho ujmeš :)
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Pošlu, až to bude na úřední desce a pokud mi to neproklouzne. V tuhle chvíli je to prováděcí projekt a k tomu psát připomínky nemá smysl. (ačkoliv bych předpokládal, že stanovení bude předcházet realizaci...)
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Schránka 03.jpg
Schránka 03.jpg (21.95 KiB) Zobrazeno 5836 x
Tohle je z výkresu nasávací oblasti D1 u Pyšel (jestli je to tak i v reálu, nevím...)
Předpokládám ale, že to je špatně, a původní značka s Prahou má být škrtnutá?
wazer.cz
Pište česky, prosím!
ElWapp

Příspěvek od ElWapp »

Neni to tak, ze potrebovali vyznacit silnici 3 a k tomu potrebuji nejaky cil ( a Mirosovice se jako dalkovy cil nehodi)? Ale pak by u znacky navadejici k dalnici vubec nemusely byt cile, stacil by symbol.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“