[D0] 520 Březiněves - Satalice

Odpovědět
Aram96

Re: [D0] 520 Satalice - Březiněves

Příspěvek od Aram96 »

Ne, prostě jsme stát západní Evropy, alespoň v něčem, a s tím souvisí jaksi i nějaký blahobyt a životní úroveň, což jaksi obnáší i co největší odclonění dálnice od obydlí. Proč máme například osvětlené dálnice v okolí měst a jinde ne ? Není to zbytečné mrhání penězi ? Křižovatky nejsou v okolí Brna nijak enormně blízko sebe .. :) Prostě a jednoduše takovéhle výdaje státu, nejenže se v celkovém rozpočtu ani nepoznají, ale prostě byly, jsou a budou. Jestli budou vyšší o 3 km tunelů u Prahy je celé republice jedno, protože 2/3 republiky budou jedno i ty dálnice u Prahy a 1/3 všechny dálnice :mrgreen:
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Aram96 píše:Ne, prostě jsme stát západní Evropy, alespoň v něčem, a s tím souvisí jaksi i nějaký blahobyt a životní úroveň, což jaksi obnáší i co největší odclonění dálnice od obydlí.
Ano, souhlasím. Jsme stát Evropy a dopravní tepny je třeba navrhovat z dostatečným odcloněním. Se slovním spojením "co největším" se již neztotožňuji, vždy (až na jeden případ) totiž bude možno navrhnout odclonění lepší (nebo chcete-li větší). A tím případem je "žádná stavba", ke které právě směřují její odpůrci.
Chápu, že pro konkrétní majitele nemovitostí to není žádné terno, ale proč má stát platit již navždy miliardy ročně jen proto, aby se řádově desítkám lidí udržel standard z roku 2020?
Dbá snad někdo na standard těch, kteří vlastní nemovitost již několik generací a během posledních 10 let jejich ulice zahltila doprava, která tam před tím nebyla? Ti nemají nárok na "blahobyt a životní úroveň" jen proto, že ta silnice tam už stojí? Při tom právě ta nová stavba jim může pomoci, ale to by pár "vykuků" přišlo o "standard roku 2020". No nevím, takhle si demokracii a spravedlnost tedy rozhodně nepředstavuji.
kot

Příspěvek od kot »

MPMP : Zlatá slova, lze to tesat do kamene. ABSOLUTNÍ SOUHLAS ! Do puntíku...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

MPMP, ano, největší bylo špatně zvolené slovo. Řekl bych odpovídající, v případě D0 tedy lze použít nadstandardní, protože půjde o nejvytíženější dálnici v ČR a okolo to nebudou desítky lidí, ale tisíce. Pokud by to byly desítky, tak jsem pro vedení na rovině a PHS, v tom vidím právě ten rozdíl. :) V případě 520 to vede místy ani ne 400 metrů od zástavby a lze očekávat zastavění ještě blíže, protože se prostě v budoucnu (bohužel) zastaví každý metr u Prahy, proto jsem pro tunely. Celá v zářezu by měla být takováhle komunikace tak jako tak, protože na ní budou opravdu velké intenzity a hluk se šíří mnohem dál, než jen 500 m daleko, čili jsem zásadně proti náspům bez valů či PHS. Zářez všude a tam, kde se to opravdu blíží zástavbě nebo to lze očekávat přirozeným srůstáním obcí dohromady, do tunelu. Je totiž bohužel možné, že než se tahle stavba dostane k realizaci, tak se také nějaké domy přistaví a už nebudou vycházet hlukové studie atd. atd. a zase se to pošle k ledu. Tohle by tunel řešil .. ten tunel Vinoř je ale bezpochyby navržen zbytečně dlouhý, o tom žádná.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Takže se shodneme. Já těmi desítkami obyvatel mířil na "tunel Radonice" na rovném poli. Ten je "přínosem" opravdu pouze pro obyvatele přilehlých nemovitostí v Radonicích a těch víc než desítky nebudou.
A stavět tunely na polích jen proto, že v budoucnu tam mohou dorůst obce je nad finanční možnosti tohoto státu. Pokud kolem dálnice zbyde 1km zemědělské půdy, stále ještě je možno postavit RD "o kus dál". to by neměl být problém. A pokud někdo opravdu musí mít dům u dálnice, tak mu zřejmě není pomoci. Na klid v takovémto místě snad nemá "právo" ani podle nejzarytějších odpůrců dálnic. Nebo ani to už neplatí?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlas, pokud je tam km pole, určitě to na tunel není. Já bych ty hloubené tunely viděl tam, kde je zástavba třeba do 300 m od dálnice, tam kde je 500 stačí zářez s valem, aby opravdu nad úrovní vozovky bylo alespoň řekněme 8 m tělesa, a dále bych ty hloubené tunely dal tam, kde lze předpokládat srůstání obcí, typicky tohle místo: https://mapy.cz/letecka-2003?mereni-vzd ... YOQigg1dkp
Hejkal

Příspěvek od Hejkal »

Srůstání obcí není vůbec žádoucí. To není důvod pro tunel. Nikdo nechce krajinu zcela pokrýt stavbami. Krátký tunel někdy musí být pro zajištění průchodnosti krajiny, myslím tím i biotu, nebo pro překonání velké "terénní nerovnosti". Cílem územního plánování v západním okolí Prahy bylo právě nejen respektování práva obce na rozvoj, ale i ponechání přírodě blízké krajiny nezastavěné a srůstání sídel (nejen obcí) nedopustit. Samosebou se to ne všude podařilo ubránit.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Souhlas, není to žádoucí, ale přirozený vývoj k tomu bohužel směřuje, v Praze samozřejmě v mnohem větším měřítku než kdekoli jinde v republice. Vůbec nejšetrnější pro přírodu by bylo stavět do výšky, to se v Praze ale vůbec nenosí a co tak pozoruji, je k tomu obrovský odpor, pro mě nepochopitelný, a to v částech naprosto mimo historické centrum nebo jeho výhledu.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

MPMP píše:No nevím, takhle si demokracii a spravedlnost tedy rozhodně nepředstavuji.
No jo no, svět není ideální. Taky bych si jej představoval lepší. Jenže pokud se chceme dožít dálnice - tedy konkrétně pražského okruhu, tak asi budou potřeba velké ústupky místním NIMBYstům, tak to bohužel je. Pokud budeme říkat "ne to je drahé, to si nezasloužíte ..." tak se holt smiřme s tím, že nebude nic. Zrovna tunel Radonice mi připadá jako velký úlet a doufám, že na něj nedojde, ale obecně to bez ústupků nepůjde. Minimálnmě bez pořádného zahloubení a valů se to asi neobejde.
1975

Příspěvek od 1975 »

MPMP píše:Takže se shodneme. Já těmi desítkami obyvatel mířil na "tunel Radonice" na rovném poli. Ten je "přínosem" opravdu pouze pro obyvatele přilehlých nemovitostí v Radonicích a těch víc než desítky nebudou.
A stavět tunely na polích jen proto, že v budoucnu tam mohou dorůst obce je nad finanční možnosti tohoto státu. Pokud kolem dálnice zbyde 1km zemědělské půdy, stále ještě je možno postavit RD "o kus dál". to by neměl být problém. A pokud někdo opravdu musí mít dům u dálnice, tak mu zřejmě není pomoci. Na klid v takovémto místě snad nemá "právo" ani podle nejzarytějších odpůrců dálnic. Nebo ani to už neplatí?
Když ale my Radoňáci ten tunel chceme! A stojíme v tom za starostou skoro jako jeden muž a žena:o)
A když nebude po našem, i žalobu dáme! (tedy tu jsme, v pořadí již druhou, už dali)...
Mike

Příspěvek od Mike »

Aram96 píše:...
Když by se 520 stavěla v 90. letech, ...
tak jede těmi Čakovicemi, odkud na chvíli vypadla, tak to rychle zastavěli, aby se tam už nemohla vrátit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Geo

Příspěvek od Geo »

Aram96 píše:typicky tohle místo: https://mapy.cz/letecka-2003?mereni-vzd ... YOQigg1dkp
Mne teda na fascinuje to, ze jiz pred rokem 03 se stavi smerem k okruhu, ackoliv na druhe strane vesnice jsou stale pole. Nechci byt zly, ale ti lide si tam zaslouzi dalnic skrze obyvak. Nebo at si za ty usetrene penize postavi ten tunel sami.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Třeba tady si na samotě u lesa, tedy na budoucí samotě u dálnice postavil domek nějáký pan Ing. MBA s manželkou Ing. Vzhledem k titulům a získanému majetku by úplně hloupí být neměli a přesto .... možná jsou to masochisti a chtějí bydlet co nejblíže k dálnici.

Zatím tedy vedou v místní soutěži o co největší přiblížení se k budoucí stavbě .......

https://mapy.cz/letecka?x=14.6020862&y=50.1437863&z=18
votas007

Příspěvek od votas007 »

Ten ostrůvek u vjezdu je boží. Aby si náhodou neošoupali kolečka u zpátečky. :lol:
Kolik metrů tak budou od dálnice?
1975

Příspěvek od 1975 »

To je prave novy dum pana starosty... a vlevo pres pole, s temi modrymi strechami, jeho mlekarna. Ale s nicim to nesouvisi:o)
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

1975 píše:To je prave novy dum pana starosty... a vlevo pres pole, s temi modrymi strechami, jeho mlekarna. Ale s nicim to nesouvisi:o)
Hezký :D Tak já bych to chápal tak, že starosta chce ukázat, že není potřeba se dálnice bát :D.
Tak zpátky na zem.
Podle nákresu v letáku je konec té zahrady přímo na hraně těch žlutých zón okolo dálnice. Což by vycházelo asi na nějakých 150 metrů, pokud by to vedlo přesně tak jak je nakresleno.
Když by se náhodou tunel nestavěl, tak obec určitě zainvestuje do nějakého valu, aby ochránila obyvatele.
jozka

Příspěvek od jozka »

Pri pohledu na tu "zahradu"... vzdy me fascinovali lide, kteri mluvili o zivotnim prostredi, prirode a pak si poridili k domu fotbalove hriste pokryte anglickym travnikem, coz je asi nejsterilnejsi porost, co existuje. Ano vim, je to OT.
hiob

Příspěvek od hiob »

votas007 píše:Ten ostrůvek u vjezdu je boží. Aby si náhodou neošoupali kolečka u zpátečky.
Ono to není tak jednoznačné, vím, že jsou problémy s tím, že hasiči vyžadují, aby ve slepé ulici bylo na konci místo pro otáčení hasící techniky, jinak nelze získat ÚR .... takže ostrůvek může být řešení požadavku od státu ...
jozka

Příspěvek od jozka »

Tak tady bych chtel videt jak tu hasicskou Tatru zakrouti na 9m mezi stredem ostruvku a plotem :-D
votas007

Příspěvek od votas007 »

hiob: To jsem nevěděl. Dík za informaci.
Saljack

Příspěvek od Saljack »

Takže se nám rázem dostává odpověď na otázku proč se staví tunel v poli :-D jako tohle mi fakt nepříjde normální. A není náhodou pan starosta taky vlastníkem těch pozemků okolo tunelu?
Atos

Příspěvek od Atos »

hiob: Na základě pravdivého faktu jsi vytvořil "fake".
Ano, slepá cesta k domu nesmí být delší než 50m, jinak tam musí být obratiště pro hasiče. To má dané parametry a určitě je nevylepší zelený ostrůvek uprostřed, naopak. :lol:
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Odmítám se koukat do katastru, ale předpokládal bych, že ta cesta k baráku bude jeho majetek ne? Když se kouknete na starší záběry, tak je to i před stavbou pravděpodobně jeden pozemek.

Do katastru jsem se nekoukl, ale schválně jsem se koukl na územní plán Radonic. Územní rezervu na okruh mají nějakých těch 150 metrů od konce pozemku pana starosty. Více mě ale pobavilo ohraničení zastavitelného území Radonic. Pozemek pana starosty je tak nějak mimo :D
https://www.radonice.cz/wp-content/uplo ... eslani.pdf
musklin

Příspěvek od musklin »

To se tady zase sešlo odborníků
UP má na stránce několik změn a v dalších např. 4 je to označeno

https://www.radonice.cz/obec-radonice/uzemni-plan/
Naposledy upravil(a) musklin dne 26.2.2020 14:09:10, celkem upraveno 6 x.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

No vidíte, starosta si prosadí "zastavitelnost" svého pozemku, zajistí si, že kolem bude jen zeleň a pole a teď by mu tam někdo chtěl postavit dálnici. No fuj, o co se to ten stát pokouší.
Že ta auta jezdí tisícům lidí "pod okny", to je přece jedno, on chce bydlet na samotě a má to podložené územním plánem obce. Takže, aby bylo jasno: podle starosty Radonic tady dálnice po povrchu nepovede ("pan starosta" mu říkat nebudu, pán to není, je to prostě a jednoduše "vykuk").
Tak a teď prosím uživatele Aram96, aby se vyjádřil k požadavku na hloubený tunel kolem Radonic. Já už jsem tu svůj názor prezentoval.
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“