Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

viky

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od viky »

asi se inspiroval,kretén.Proboha,co se to v poslední době děje? :(
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Martin z Ostravy píše: Jo to jsem taky slyšel, ona se ta odchylka udává procentuálně, takže logicky se s větší rychlostí zvětšuje.
Ale já to ještě otestuji. ;)
A když tak si ty budíky poladím :D
Tak jsem to včera testoval, jezdil jsem s diagnostikou, kde se ukazuje skutečná rychlost ze snímače.
Když jedu tedy 50km/h podle tachometru, tak reál je 45km/h při 100km/h, je reálná rychlost 90km/h.
No málo jsem se smál, a já myslel, jak nejezdím rychle :D
R48 -> D48 se podařilo!
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše:To ale není o "kultuře národa", ale o represích. V tom Německu se totiž problikávání i "jízda na kufru" trestá - a to tvrdě, nemilosrdne a pravidelně. Dostal snad v ČR někdu někdo pokudtu za nedodržení bezpečné vzdálenosti? Aspoň já o takovém případu nevím. Dokud policie nebude VYŽADOVAT dodržování předpisů, nikdo je dodržovat nebude.
stejně tak doufám, že bude pokutováno "ohrožení a omezení" tipicky kamion, který mi to doslova narve před čumák ( a nejen kamion )
a dále "bránění předjíždění" a bezdůvodně pomalá jízda
pak s vámi budu souhlasit
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
jonáš

Příspěvek od jonáš »

To už se trestá sestřelenim z vozovky, neviděl jste toho pačáka v superbu? Nebo rozbitim předního skla ;)
Vážně chcete někoho nutit, aby jel rychleji než chce a než se cejtí?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mike píše:
MPMP píše:To ale není o "kultuře národa", ale o represích. V tom Německu se totiž problikávání i "jízda na kufru" trestá - a to tvrdě, nemilosrdne a pravidelně. Dostal snad v ČR někdu někdo pokudtu za nedodržení bezpečné vzdálenosti? Aspoň já o takovém případu nevím. Dokud policie nebude VYŽADOVAT dodržování předpisů, nikdo je dodržovat nebude.
stejně tak doufám, že bude pokutováno "ohrožení a omezení" tipicky kamion, který mi to doslova narve před čumák ( a nejen kamion )
a dále "bránění předjíždění" a bezdůvodně pomalá jízda
pak s vámi budu souhlasit
Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám. Každý jede tak rychle, jak uzná za vhodné a na jakou rychlost se cítí. Samozřejmě, že pokud pojede ve středním pruhu na dálnici v uspořádání 3+3 rychlostí 80 km/h, tak je to špatně, ale není to "bezdůvodně pomalá jízda", ale porušení ustanovení o jízdě vpravo. Pokud někdo bude na dálnici 2+2 předjíždět kamión jedoucí rychlostí 60 km/h a pojede přitom 80 km/h, nedopustil se VŮBEC NIČEHO. Všichni rychlejší holt budou muset chvilku počkat a bude je to stát cca 20s jejich "drahoceného času". ;)
viky

Příspěvek od viky »

To se nám to vybarvuje....

Pirát z dálnice D1 působí jako zpravodaj Zelené vlny

http://www.novinky.cz/krimi/197247-pira ... -vlny.html
flames

Příspěvek od flames »

vyhrál v soutěži Zelené vlny CD s písněmi Karla Gotta a model škodovky.
:kladivo: zvíře!
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

MPMP píše:Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám. Každý jede tak rychle, jak uzná za vhodné a na jakou rychlost se cítí. Samozřejmě, že pokud pojede ve středním pruhu na dálnici v uspořádání 3+3 rychlostí 80 km/h, tak je to špatně, ale není to "bezdůvodně pomalá jízda", ale porušení ustanovení o jízdě vpravo. Pokud někdo bude na dálnici 2+2 předjíždět kamión jedoucí rychlostí 60 km/h a pojede přitom 80 km/h, nedopustil se VŮBEC NIČEHO. Všichni rychlejší holt budou muset chvilku počkat a bude je to stát cca 20s jejich "drahoceného času". ;)
No hlavně tam ten kamion nemá co dělat pokud těch 60 jede po rovině.
§ 36
(4) Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500
kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí
předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou
rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší
rychlostí jízdy
S osobáky se nepočítalo, ale asi je jasné, že předjíždět kamion jedoucí 80km/h rychlostí 85km/h není zrovna to nejlepší, protože když to nesmí dělat kamiony, proč by to mohly dělat osobáky.
R48 -> D48 se podařilo!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Martin z Ostravy píše:
MPMP píše:Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám. Každý jede tak rychle, jak uzná za vhodné a na jakou rychlost se cítí. Samozřejmě, že pokud pojede ve středním pruhu na dálnici v uspořádání 3+3 rychlostí 80 km/h, tak je to špatně, ale není to "bezdůvodně pomalá jízda", ale porušení ustanovení o jízdě vpravo. Pokud někdo bude na dálnici 2+2 předjíždět kamión jedoucí rychlostí 60 km/h a pojede přitom 80 km/h, nedopustil se VŮBEC NIČEHO. Všichni rychlejší holt budou muset chvilku počkat a bude je to stát cca 20s jejich "drahoceného času". ;)
No hlavně tam ten kamion nemá co dělat pokud těch 60 jede po rovině.
§ 36
(4) Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500
kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí
předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou
rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší
rychlostí jízdy
S osobáky se nepočítalo, ale asi je jasné, že předjíždět kamion jedoucí 80km/h rychlostí 85km/h není zrovna to nejlepší, protože když to nesmí dělat kamiony, proč by to mohly dělat osobáky.
???????
1. Nikde jsem nepsal "po rovině"
2. Já psal o předjíždění rychlostí 80km/h kamion jedoucí 60km/h, kde jste vzal těch vašich 85/80?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

MPMP píše:???????
2. Já psal o předjíždění rychlostí 80km/h kamion jedoucí 60km/h, kde jste vzal těch vašich 85/80?
To už je ale slovíčkaření, kdo určí hranici jestli je to 85/80 nebo 80/60?

Zákon také říká cosi o omezování ostatních účastníků silničního provozu, i na dálnici platí že levý pruh je určený výhradně pro předjíždění a máme nějaké ustanovení o předjíždění, kdy je řidič povinen bezpečně a rychle předjet vozidlo a zařadit se...
Jaroslav

Příspěvek od Jaroslav »

MPMP píše: 2. Já psal o předjíždění rychlostí 80km/h kamion jedoucí 60km/h, kde jste vzal těch vašich 85/80?
myslím, že je to vše o vzájemném respektu... lidé kteří jedou rychle, by měli respektovat, že jiní lidé takto rychle nejedou, na druhou stranu pak lidé kteří jedou pomalu by měli respektovat, že lidé mohou chít jet i rychleji než jedou oni sami...

v principu má právo předjet každý, avšak nikdo nemá právo nepřiměřeně zdržovat ostatní.
Sám se na silnici snažím vždy odhadnout, zda vzniklá situace omezí více mě, nebo druhého rychlíka a volím menší zlo.

nevím, zda by nestálo za to zvážit něco jako předjížděcí limit; řekněme že předjíždět déle než 15 vteřin je považováno za zdržování, avšak na těch 15 vteřin má nárok každý a nesmí mu je nikdo brát...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

mapman píše:
MPMP píše:???????
To už je ale slovíčkaření, kdo určí hranici jestli je to 85/80 nebo 80/60?

Zákon také říká cosi o omezování ostatních účastníků silničního provozu, i na dálnici platí že levý pruh je určený výhradně pro předjíždění a máme nějaké ustanovení o předjíždění, kdy je řidič povinen bezpečně a rychle předjet vozidlo a zařadit se...
Děkuji za Vaše slova "... řidič povinen bezpečně a rychle předjet vozidlo...", pro jistotu zopakuji "a rychle" a nikoliv "a co nejrychleji" - ono totiž přeřazování a "túrování" motoru, abych předjel co nejrychleji za bezpečné já osobně nepovažuji.
A kdo určí tu hranici? Těžko říct, ale předjíždění 80/60 bude trvat 1/4 doby než předjíždění 85/80 a to je dost podstatný rozdíl, nemyslíte?
Jinak souhlasím s Jaroslavem, že je to o vzájemném respektu, ten ale z Vašich názorů moc nečiší.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

MPMP píše: ???????
ad 1:Tak proto jsem tam dal to slovíčko "pokud", do kopce nemůžu nic namítat.
ad 2:To jsem vskutku trochu mimo, ale nevím jak jinak to napsat.

Ad tolerance: Vězte že já nejsem ten, kdo by na někoho blikal či dokonce troubil popřípadě se vztekal, když bude předjíždět kamion pouhou např. 110 (pokud mi to tam nepošle v okamžiku kdy jsem od něj pár metrů), stejně tak mně nechávají klidným kamiony co se předjíždí - to už jsem psal ve vláknu o on board kameře.
R48 -> D48 se podařilo!
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

MPMP píše: Jinak souhlasím s Jaroslavem, že je to o vzájemném respektu, ten ale z Vašich názorů moc nečiší.
Já zrovna patřím na silnicích k těm ohleduplnějším a rozhodně mi respekt neschází, ale to je teď vedlejší. Já jsem narážel na úplně jiný problém, a to je subjektivnost jakéhokoliv obdobného ustanovení, protože každý má limity nastavené nějak jinak, čili je potřeba se opravdu umět chovat s ohledem na to, že ne každý to vidí stejně jako já. Nicméně shodneme se na tom, že naši řidiči málo koukají do zpětných zrcátek, poměrně často vjíždějí nebezpečně do dráhy rychlejším vozidlům apod. Pokud předjíždím na dálnici, tak pro mě platí v podstatě stejná pravidla jako na komunikaci s obousměrným provozem, taky se musím pořádně rozhlédnout a při předjížděcím manévru neohrozit a pokud možno neomezit ostatní účastníky silničního provozu. Situace typu "ten je ještě daleko za mnou" už způsobily mnoho dopravních nehod a vina tu není vždy jen na tom, kdo třeba jel rychleji než je limit... Na to je potřeba hledět taky, v tomto ohledu je výchova řidičů v mnohokrát omílaném Německu výrazně odlišná a u nás nedůsledná...
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Tak to se shodneme, já bych se dokonce nebál říct, že výchova řidičů u nís není žádná. Autoškola na každém rohu, odjezdíte předepsaný počet jízd (věřme, že všichni) a naučíte se správným odpovědím v testech, ale o chování na silnici, vzájemném respektu a pravidlech bezpečné jízdy se tam toho moc nedozvíte. :(
Rozhodně nechci házet všechny do jednoho pytle, ale ono stačí pokud se tímto způsobem bude "nevychovávat" 10% řidičů a je na silnici doslova džungle.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

No jenže vychovávat se musej oba dva, jak ten co předjíždí 80, tak ten co se přisere zezadu 160 metr za kufr. Ten snad s koukánim dopředu nemá problém, když nemusí ani přes zrdcátko.
Jinak to ustanovení o předjíždění rovněž hovoří o tom, že kdo momentálně předjet nemůže ač by velmi chtěl (nemá kudy) si má dát dostatečnej odstup .. 8-)

Mmmch: teď na to koukám a nic o tom, že se musí předjíždět rychle, tam nepíšou. Nesmí "jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky
provozu na pozemních komunikacích" což je vůči protisměru na běžný silnici porušováno běžně, hup na krajnici. Taky "nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel", tak to si příště při zařazování před kamion nechám radši větší rezervu ;)
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Mosquit píše: Já tu bydlím (Belgie, Holandsko) a přijde mi, že to je horší než u nás, s blikáním a magory metr za kufrem :)
Je jich možná méně, ale to je tím, že tu obecně málokdo překračuje rychlost (o víc jak 10km/h GPS).
Souhlasim. Teda aspoň s belgičanama. Holanďani tolik agresivní nejsou
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Warcz píše:uvědomme si že GPS měří 2D a ne 3D tz že chyba roste například pokud jedeme z kopce nebo do kopce
Tak to neni tak docela pravda. GPS si bere signál z několika (cca 8 +-) satelitů najednou, proto ji nedělá problém odhadnout i nadmořskou výšku.
Jinak myslim že GPS ukazuje rychlost celkem přesně. Po ocejchování tachografu při navolení maximální devadesátky jedu stabilně podle gps 87km/h. Když ale dostanu nový gumy, tak se rychlost zvýší na 91, takže to dělá taky hodně
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše:Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám. ...
ale nějak jste z toho vynechal to bránění předjíždění 8-)
za to já považuji právě to, že jedu 130 dle GPS a vjede mi tam pilot s Felicií, se zařazenou 5 a 80kmh
ono to na ní samozřejmě tak nezrychluje, jako na 3, jenže škodováci prostě neřadí :?
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Mike píše: ale nějak jste z toho vynechal to bránění předjíždění 8-)
za to já považuji právě to, že jedu 130 dle GPS a vjede mi tam pilot s Felicií, se zařazenou 5 a 80kmh
ono to na ní samozřejmě tak nezrychluje, jako na 3, jenže škodováci prostě neřadí :?
Tak pozor, já řadím ;)
R48 -> D48 se podařilo!
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Jak může někdo bránit v předjíždění, když zrovna sám předjíždí? Právo předjíždět má i ten pomalejší. Dokud si to všichni neuvědomíme, tak to tu pořád bude vypadat jak na bojišti
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Mike píše:
MPMP píše:Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám. ...
ale nějak jste z toho vynechal to bránění předjíždění 8-)

aha, VAM tam vjede... a co v takovych pripadech delate?
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Mike píše: ale nějak jste z toho vynechal to bránění předjíždění 8-)
Pokud vás neohrozí, čili máte odstup na bezpečný dobrždění, tak se ničeho nedopustil. Podle zákona, termín "bránění předjíždění" tam snad vůbec neznaj.
Bobek

Příspěvek od Bobek »

zákonodárce v 361/2000Sb §17 píše:(2) Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče jedoucí za ním.
Jinak já teda omezení toleruju. Ono to při hustším provozu často jinak nejde.
Království a půl princezny za 511.
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Jestli to náhodou neplatí na řidiče, kterýho nesmim omezit, co jede za mnou v pruhu, ze kterýho vybočuju :?:
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“