I/73 obecně

Brno (D1) – Boskovice (I/19, I/43) – Moravská Třebová (D35)
Odpovědět
ttc

Re: [D43] Obecně

Příspěvek od ttc »

Za sebe jednoznačně tubus na most u hráze - to se Pelčákovi povedlo.

Jinak má každá varianta v Bystrci své pro i proti.
Pelčák je celkově víc pod zemí, ale má dost zábor u jižního portálu a většinu území nad tunelem věnuje zástavbě.
Jura má zajímavou zastavku Tram Přístavní.

Nechal bych na místních ať si vyberou jestli nad tunelem spojit novou a starou bystrc zástavbou, nebo parkem. Klidně bych tam k tomuto vypsal místní referendum.
siesa

Příspěvek od siesa »

Tak uplne nejlepsi varianta by byla 3-4km tunel. Zaustit uz nekde kolem potoka Vrbovec, podejit cely Bystr i reku Svratku a na svetlo az za Jinacovicema tak, aby to vyslo sklonove. A byl by klid....
AF-1

Příspěvek od AF-1 »

...a pak uz jen rocne nejaky ten stomilionek na ventilaci, osvetleni a revize
; o )
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Jestli si myslíte, že tenhle úsek lze postavit nějak jinak (jinde, bez tunelu) tak, aby splňoval to, co má, tak sem s tím. Já jiné řešení než dlouhý tunel už pár let nevidím. Jsem rád, že nejsem sám ...
kot

Příspěvek od kot »

Obávám se, že opravdu moc /žádné/ jiné řešení není možné . Je to podobný problém, jako jsou nedokončené části D0 - 518,519 a 520 - kde to bez rozumného rozsahu zatunelování - milionky za provoz - rovněž neprojde. / možná tak bez 518 /Ač tunely nerad jak pro nákladnější výstavbu, drahý provoz a prašivé radary v nich...
goldfinger

Příspěvek od goldfinger »

Mně se teda ten tubus moc nelíbí, ale jinak Pelčák potvrdil, že je momentálně asi nejlepším architektem v Brně. Dobře, že se řešily i Bosonohy, ty by mohly slyšet na obchvat, který by jim hodně pomohl (a zčásti by řešil i kolapsy při problémech na D1).
Krupp

Příspěvek od Krupp »

Stromy a zástavba by vypadala moc fajn, pěkně by to spojilo. Bojím se právě toho že to skončí nějakou levnější a tudíž lehkou variantou - tráva, keře, hřiště.
Tyhle přesýpané tunely se u nás dělají jak? Přímo na místě? V Polsce na S8 měli pro každý směr úzké prefabrikáty a skládali je za sebe. Myslím že to byl ekodukt nebo tak..
ttc

Příspěvek od ttc »

Obecně - čím delší tunel tím lépe - dálnice tu bude dlouho a Bystrc se může dále rozrůstat

sjezdy v Bystrci min 1 asi u Rakovecké, ale klidně na Vejrostovu, každý další ať si řekne Bystrc sama (mně se úplně nezamlouvalo to napojení před jižním portálem - tam se víc líbel lesopark - ale nechal bych to čistě na Bystrci co chce)

Nad tunely též platí že je to hlavně plocha Bystrce. Pokud chtějí domy a ulici, tak OK, pokud park taky OK.

Obavu že tam bude jen nízká tráva a nic kvůli úsporám nesdílím, cena 1ks lípy o výšce 3-4m se vejde do 1000 Kč. Tedy pro město by i alej několik km byla relativně zanedbatelná investice i kdyby na to ŘSD nemělo, o čemž ovšem pochybuji....
Likas

Příspěvek od Likas »

Jde o masivnost podzemní konstrukce a z toho plynoucí možnost mocnosti nadloží a jeho zatížení.
Atos

Příspěvek od Atos »

Z mého pohledu již "hodně bývalého brněnského studenta" mi připadají všechny varianty daleko lepší než holá bystrcká současnost. Souhlas s Ttc ohledně prodloužení délky tunelu s rezervou pro růst městské části a naopak oproti Goldfingrovi mne řešení tubusu pod hrází příjemně překvapilo. Ve svých úvahách jsem tam vždy cpal jen holý most, ale takhle by to údolí mohlo být mnohem klidnější.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Myslím si, že tubus je dobrým řešením, na které by mohlo hodně normálních bystrckých slyšet. Esteticky je ale určitě hezčí most, každopádně bych tohle nechal klidně na místních, jestli chtějí o něco více hluku za lepší estetičnost či nikoli.
Jinak mě tedy jižní MÚK (u jižního portálu) přijde jako velmi smysluplná, pro spojení D1 a velké části zástavby Bystrce poslouží dobře.

Oproti dřívějšímu návrhu řešení (jak je např. v letáku ŘSD), kdy tunel začínal pár metrů od zástavby, je tohle rozhodně posun. Další pozitivní posun je v tom, že nikdo neuvažuje o naprosto nesmyslném návrhu při územní studii, mít uprostřed Bystrce silnici vyvedenou na povrch a tam most. Tunel kolem Kníniček považuji taktéž za nezbytnost.

Ještě doufám, že dojde k menším posunům trasy kolem Rozdrojovic a Jinačovic a ideálně i okolo Moravských Knínic (kde to bude téměř nezbytné kvůli sjezdu od severu na jižní obchvat Kuřimi) oproti původnímu vedení historického tělesa. Ale to se přiznám, že už se s tím možná i počítá, to nevím.
Kuba

Příspěvek od Kuba »

Ve čtvrtek se budou schvalovat ZÚR Jihomoravského Kraje. Přišlo 27 000 připomínek, použitím robotů - to je nový posun :D . Docent Firbas se opět aktivoval :)

Dobrá je i vyjádření zastupitele Malhostovic pověřený agendou územního plánování:
„Navrhovaná varianta vede 60 metrů od posledního domu Malhostovic a na druhé straně v Drásově se staví. Lidé, kteří si dnes berou hypotéky, možná netuší, že za několik let jejich domy spadnou klidně na desetinovou cenu. Podobně jsou na tom Všechovice a Skalička,“
Tak tento pán určitě velmi dobře ví, jakým způsobem se vymezují zastavitelné plochy. Pokud si obce při schvalování změn ÚPn v minulosti nedělaly hlukové studie a nepožadoval to ani kraj, tak je to jejich chyba. Stejně tak ti co si ty pozemky koupili se zcela jistě podívali i do tehdy platných ZÚR.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/hitler ... pravy_krut
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Takovéhle podpásovky a blokování státní správy by mohlo být klidně na žalobu. Možná by z toho mohl být i kybernetický útok :zvraci: Pokud u soudu obstojí územní studie (nebude soudem potvrzeno, že její závěry/výpočty jsou mylné nebo chybně propočítané), tak věřím, že určitě i ZUR. Na studii to všechno stojí, doufám, že za to dají tvůrci ruku do ohně, protože pokud ne, tak už se nenajde nikdy nikdo, kdo by podobnou studii vůbec zkusil udělat :mrgreen:
kot

Příspěvek od kot »

kubo, nebyl by k tomu odkaz na nějaký článek ? 27 000 ....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kote, v článku to je přímo zmíněno :D
Nicméně je to jen napsáno redaktorem, přímo paní z úřadu řekla toto, z čehož také běhá mráz po zádech, že mezi x tisíci připomínkami se týkaly 2 dálnice. :zvraci:
Pracovali jsme i o sobotách, pomáhali nám brigádníci. Vůbec nejrozsáhlejší podnět měl 7 801 dílčích připomínek, které se lišily v drobnostech. Je evidentní, že někdo nahrál data a nechal si sestavit jednotlivé kombinace počítačem. Týkaly se hlukových a rozptylových studií. Mezi nimi byly ukryty dvě připomínky ohledně plánované R43,“ líčí vedoucí odboru Eva Hamrlová.
Matezs

Příspěvek od Matezs »

Ty připomínky - to je mazec, to je opravdu nový level. Zrovna dneska jsem se koukal, kdy má být v září přesně to hlasování :) Když ty Zásady odhlasují, tak potom je územní plán a až pak bude ŘSD pokračovat v EIA na tom nejjižnějším úseku?
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Zajímalo by mne, jakým způsobem připomínky dorazily ? Jistě ne běžnou poštou :-) Dalo by se podobným útokům bránit, že elektronicky pouze do datové schránky (dohledatelné) nebo klasickou poštou (drahé).

Spíš se divím, že se tím úřad vůbec zabýval a celé to nezrušil z důvodů útoku.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mike

Příspěvek od Mike »

je možné ještě mailem s ověřeným eln. podpisem
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
goldfinger

Příspěvek od goldfinger »

Dobře výživná je diskuse pod článkem, napříkald jeden z příspěvků upozorňuje, že o Hitlerově dálnici diskutuje 88 čtenářů :) Jinak na fotkách je zavádějící popisek, protože komunikace kolem Dílů není D43, ale jižním obchvatem Kuřimi.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

ohledně 27 000 připomínek to padlo i v 90tce na ČT24 už 24. srpna, ostatně se tam mluvilo i o výkupech pozemků pro D0 511 viz.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ ... alnice-d52
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
1975

Příspěvek od 1975 »

kot

Příspěvek od kot »

Docela mile mě překvapil Rýdl v bumbikově odkazu. Přišlo mi to jako nějaká pozdní omluva paní na stavební úřad.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

ZUR JMK dnes drtivou většinou schváleny. 45 z 54 pro, 8 se zdrželo, proti jedna pirátka/zelená. Tak doufám, že jakmile to nabyde právní moci (což je v tomto případě jen vyvěšení na úřední desce po nějakou dobu, ne ? ) tak ŘSD zahajuje přípravu všech zbylých úseků včetně jižního obchvatu Kuřimi. :jidlo: Jen doufám, že se nebude čekat na to, jestli ZUR přežije x desítek žalob (to by se 5 let nic nedělo ) :mrgreen:
PS: taková pro mě hodně zajímavá perlička .. zdržel se bývalý brněnský primátor Vokřál :shock:
ttc

Příspěvek od ttc »

Ten Vokřál nepřekvapuje - bydlí v Kniničkách....

když byl primátorem, tak mlčel, ale teď si může dělat co chce..... tak hlasuje tak jak sám vždy chtěl

tím se ukazuje, proč se na městě tímto směrem nic nedělo....
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Aha, to dává smysl, dík za info. Já doufám, že poté, co se většina Bystrčáků seznámí s tím, co může hloubený tunel pro S43 pro Bystrc přinést, tak změní dost lidí názor. Přecejen pokud by se to postavilo tak, jak jsou návrhy v těch studiích, tak se situace v Bystrci změní oproti současnosti k o mnoho lepšímu. Ale je jasné, že některým se to nevysvětlí. Cesta je podle mě taková, přesvědčit alespoň nějakou část lidí, že to opravdu má cenu, těžit z toho budou všichni, především Bystrc a když už tam budou dva tábory, tak to má určitě větší šanci projít, než když bude proti 90% MČ.

O dost horší si myslím, že bude přesvědčit Malhostovice .. tam bohužel opravdu tunel nepůjde, leda tak tubus na násypu, a zmíněné obci to nic nepřinese, MÚK se tam neplánuje a beztak by ji ani nechtěli. Tam to bude horší, protože ten úsek je proti tomu D1-Kuřim stěžejní pro alespoň nějakou funkci S43.
Odpovědět

Zpět na „I/73“