Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

vaclav

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od vaclav »

Martin z Ostravy píše:
vaclav píše: novinari tvrdi, ze jeli predpisove. berme to jako fakt. me osobne se obcas stava, ze jedu asi 10-20 vterin vlevo a vpravo je volno - to jsou ty kamiony dale od sebe. nicmene at je to jak chce, byt pri rychlosti kolem 100km/h a vic cca metr za autem JE proste tupost a buranstvi v jakekoliv situaci, ktere by se melo tvrde trestat. to je takovy problem prijet do cile o 30 vterin pozdeji?
Tak je to Blesk, ti si můžou tvrdit cokoliv a věřit jim nebudu.
Viděl jsem co jsem viděl, stačilo mi.
To s tou bezpečnou vzdáleností je pravda :ok:

blesk neblesk, ja mam bohuzel z D1 stejne zkusenosti. nastesti mam silnejsi vuz takze pri vetsi mezere kamionu a riticim se uchylovi vzadu kratkodobe zrychlim nad povolenou rychlost a snazim se neprekazet. navic spousta lidi na D1 nedodrzuje lokalni omezeni pod 130km/h (100, 80), tam se asi techto situaci stane nejvice.
Standa

Příspěvek od Standa »

vaclav píše:...blesk neblesk, ja mam bohuzel z D1 stejne zkusenosti. nastesti mam silnejsi vuz takze pri vetsi mezere kamionu a riticim se uchylovi vzadu kratkodobe zrychlim nad povolenou rychlost a snazim se neprekazet. navic spousta lidi na D1 nedodrzuje lokalni omezeni pod 130km/h (100, 80), tam se asi techto situaci stane nejvice.
Je to tak, jezdím podobně (většinou 120 na tempomat), ale když vidím, že se na mě někdo řítí zezadu dočasně přidám - občas se mi ale stane, že po mém zařazení se doprava se i ten "tlačič" zařadí za mě v domnění, že pojedu těch 140 - 150 i dál a já místo toho začnu zpomalovat (jak se rychlost vrací na tempomat), takže si musím hlídat, abych to s tím přidáním nepřehnal :) .

V sobotu jsem měl zážitek na Jižní spojce (mezi Spořilovem a lanovým mostem): jezdím tam taky na tempomat, pro změnu rychleji (cca 90 - 100, jak to vyjde), většinu aut předjíždím zleva. Najednou se ke mně přiřítil zezadu červený Megane (minimálně 120 - na osumdesátce :shock: ), malinko jsem ho asi zpomalil (když překračuju rychlost, tak už nepřidávám), než jsem ho mohl pustit, ale neprojevoval se agresivně. Zato kousek přede mnou před něj najel Favorit a tomu dělal psí kusy - nalepený na kufr různě kličkoval, zkoušel ho agresivně podjet prostředním nebo dokonce i pravým, což se ale povedlo až na několikátý pokus za cenu dost divokých myšek :shock: . Sledoval jsem to z povzdálí (tedy jeli oba minimálně 100) a zvažoval, jestli mám někam volat (po vzoru toho příspěvku z Německa), protože takové divadlo už jsem hodně dlouho neviděl, nakonec jsem to nechal být...
vaclav

Příspěvek od vaclav »

http://www.novinky.cz/krimi/197877-celn ... -lide.html

dalsi 4 mlade zivoty pryc, protoze jezdime jak jezdime.
jonáš

Příspěvek od jonáš »

vaclav píše:berme to jako fakt. me osobne se obcas stava, ze jedu asi 10-20 vterin vlevo a vpravo je volno - to jsou ty kamiony dale od sebe
A taky vás při tom stihne podjet 26 aut? To číslo myslim vypovídá za vše 8-)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

martini píše:
MPMP píše:Termín "bezdůvodně pomalá jízda" neznám.
Zákon č. 361/200 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů:

§18 Rychlost jízdy

(2) Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.

Je tam toho víc, o čem nemá mnoho řidičů potuchy :kladivo: :roll:
Omlouvám se, tohle mi skutečně "vypadlo". :oops:
Ano, je to tak, pomalé předjíždění je zakázáno. odvozujete z toho snad, že předjíždět na dálnicí pomalý kamión rychlostí např. 100 km/h je zakázáno? Já jsem přesvědčen, že zákaz "pomalého předjíždění" se nerovná PŘÍKAZU jet MAXIMÁLNÍ povolenou rychlostí, což se tu někteří diskutující snaží ostatním vsugerovat. Nebo se pletu?
martini
VIP

Příspěvek od martini »

To se samozřejmě nepletete, nikdo Vás nemůže (nebo resp. by neměl) nutit jet maximální povolenou rychlostí. Ostatně i jonášovo "důvod" pro pomalou jízdu "zrovna se mi chtělo jet pomalu" vypovídá o tom, že zákon je napsán volněji, což je ale dle mého spíše ku prospěchu věci než opačně...
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
bhs

Příspěvek od bhs »

No a já si dosud myslel, že Jonášův "důvod" chápali všichni jako nadsázku.
A ono ne :) Ačkoli souhlasím s tím, že zákony jsou hodně gumové, tohle už je moc. Ve své podstatě takto chápaný výklad by úplně úplně eliminoval kategorii "bezdůvodně pomalá jízda", tj. ustanovení zákona .... prostě všechno bychom okecali, v tom jsme profíci .... :kladivo:
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Tak samozřejmě v tom byla mírná nadsázka. Kdo to zhodnotí? Asi v konečný instanci soud, ale rozhodně nemá do toho co kecat ten kočí, co mi šťourá do zadku 8-)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

bhs píše:No a já si dosud myslel, že Jonášův "důvod" chápali všichni jako nadsázku.A ono ne :) Ačkoli souhlasím s tím, že zákony jsou hodně gumové, tohle už je moc. Ve své podstatě takto chápaný výklad by úplně úplně eliminoval kategorii "bezdůvodně pomalá jízda", tj. ustanovení zákona .... prostě všechno bychom okecali, v tom jsme profíci .... :kladivo:
Omg tak samozřejmě že jsem to jako nadsázku pochopil :crazy:. Akorát jsem celý svůj post neosmajlíkoval! Přesně tak rozhodl by až soud.
jonáš píše:Tak samozřejmě v tom byla mírná nadsázka. Kdo to zhodnotí? Asi v konečný instanci soud, ale rozhodně nemá do toho co kecat ten kočí, co mi šťourá do zadku 8-)
Přesně tak. Já jsem nejen v tomto případě zastáncem co nejvolnější úpravy právního prostředí. To by ovšem soudy musely fungovat flexibilněji než je tomu dnes, ale zase kdyby zákony byly jednoduché... To je jiná debata, asi bych doporučoval toho nechat.
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše:Omlouvám se, tohle mi skutečně "vypadlo". :oops:
.... odvozujete z toho snad, že předjíždět na dálnicí pomalý kamión rychlostí např. 100 km/h je zakázáno? ...
můžeme se v tom hezky zacyklit 8-)
zakázáno to určitě není, otázkou je, jak to předjíždění bude provedeno.
tedy zpět k neomezit a neohrozit a nakonec k bezdůvodně pomalé jízdě.
prostě správně je, jak tu někdo napsal - tedy že to také dělá - jestliže předjíždím a jsem dojet rychleji jedoucím vozidlem, umožním mu předjetí tím, že zrychlím také.
čeští vychovávači ovšem v tu chvíli sledují ručičku na proměřujícím tachometru a "mámo, podívej to prase, jak jede"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Přesně tak to dělám, když vidím že jsem dojížděn při předjíždění v levém tak plně akceleruji dokud neuhnu do pravého. ;)
R48 -> D48 se podařilo!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Martin z Ostravy píše:Přesně tak to dělám, když vidím že jsem dojížděn při předjíždění v levém tak plně akceleruji dokud neuhnu do pravého. ;)
Je mi líto, ale já nepřidám ani "o chlup", jednou jsem to udělal a to rychlé auto byla policie a pak jsem dostal pokutu za překročení maximální povolené rychlosti. Takže sorry: ani "o chlup".
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

MPMP píše:Je mi líto, ale já nepřidám ani "o chlup", jednou jsem to udělal a to rychlé auto byla policie a pak jsem dostal pokutu za překročení maximální povolené rychlosti. Takže sorry: ani "o chlup".
Policajty já poznám ;)
Ale že takhle provokují jsem slyšel, dědu takhle třeba zkasli v Olomouci. :kladivo:
R48 -> D48 se podařilo!
martin
Autor

Příspěvek od martin »

No pokud se takto nalepí za auto z rychlosti evidentně vyšší než je maximální, tak nevím, co si o tom mám myslet. Agent provokatér je u nás neprůchozí a naše dopravní policie ho aplikuje a ještě nabadá řidiče k přestupkům. No to je vážně skvělé...
bhs

Příspěvek od bhs »

Těžko se můžete domluvit, když argumentujete extrémními situacemi. Nevidím nic problematického na tom přidat, pokud mě někdo rychlejší dojíždí (a taky to tak dělám), i kdybych šel na dálnici na cirka 140. To mě těžko policie zastaví a bude se mnou cvičit.
Na druhou stranu si dovedu představit řidiče, který trpělivě počká, až odjede "vláček" v levém pruhu, odhodlá se k předjíždění a následně ho dojede agresivní vychovávač. Pokud by se řídil pravidlem zrychli, abys ce nejméně překážel, mohl by se dostat do situace, kdy přestane bezpečně kontrolovat své vozidlo (není na takovou rychlost zvyklý) a začně být nebezpečný sobě i ostatní.m
Myslím, že vždy bude záležet na konkrétní situaci ...
flames

Příspěvek od flames »

Klidně zrychlím a v reálu i zrychluji a uhýbám, ale nikdy ne tak, abych se cítil nejistě ve své situaci, nedejbože riskoval.

Jinými slovy: "jo, uhnu ti, ale zabít se zas kvuli tobě nemíním"

Stejně tak i vychovávač (chichichi) by měl mít soudnost, přec jen silnice nejsou vlastnictvím lidí se silnými vozy.
bhs

Příspěvek od bhs »

Klidně zrychlím a v reálu i zrychluji a uhýbám, ale nikdy ne tak, abych se cítil nejistě ve své situaci, nedejbože riskoval...
Ani já ne, o nás to ale není..... Já měl na mysli slabší povahy, které mohou agresivní řidiči do takové situace dostat. A že u nás jezdí jen řidiči, co mají cit pro věc (soudnost) ? - no to asi ne ....
Warcz

Příspěvek od Warcz »

http://www.youtube.com/user/TVZNOVA#p/u/35/Um4QCjLd-Ow - tak jsem našel starého známého... Akorat nová volačka :-)
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

adamos píše:
Pája K píše:Kdo z vás se tam poznal?
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domac ... -zver.html
... 26 řidičů nás podjelo zprava....

a jeje, proč asi? Protože řidič Blesku asi nejel tak předpisově, jak o sobě tvrdí. Když je vpravo místo, jezdím vpravo. A když vpravo není místo, nemůže mě nikdo podjet. Zkrátka senzace za každou cenu.
Ja bych tu řidičku rovnou sestřelil za to, co tam dělala a ještě bych ji vynadal. Má se zařazovat, pak by ji nepodjelo 26 řidičů. Zabavit papíry by ji za takovou jízdu měly. :kladivo:
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Martin_L

Bezdůvodně pomalá jízda jinak...

Příspěvek od Martin_L »

Když už tu byl nakousnut termín bezdůvodně pomalá jízda, tak by mě zajímalo, jak se posuzují jízdy pohyblivých billboardů s tlampači. Minulý pátek v ranní špičce jel jeden takový po Nepomucké ulici v Plzni (I/20 E49), která je dvoupruhová, a lákal na akci Lady days v Kika (že se názvy Kika nebo Makro v jejich sebepropagaci neskloňují mě rozhořčuje, ale to je na jinou debatu). Protože se sunul rychlostí zhruba 20 Km/h a vzhledem k intenzitám provozu jel nebylo kdy předjet, tak působil poměrně solidní zácpu.

Proto bych rád našel nějaký odborný výklad toho, co vlastně ta bezdůvodně pomalá jízda je a jaké důvody se dají akceptovat a jaké ne. A jestli provádění reklamní činnosti je tím důvodem, protože pak by teoreticky mohlo být důvodem úplně cokoli.
bhs

Příspěvek od bhs »

Myslím, že kdyby existoval odborný výklad tohoto pojmu, už by to tu někdo ze zasvěcených přispěvatelů uvedl ;)
Já to vidím tak (a diskuse v tomto vláknu k tomu vede), že ztrácíme schopnost používat zdravý úsudek (někdy se tomu říká selský rozum) ... abychom nedopadli jako mnozí Američané :?
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Přesně tak ku.va! :D
Když pojede třicítkou po cestě mimo město traktor s hnojem, tak se o bezdůvodně pomalou jízdu nejedná, podobně kdyby někdo něco vezl, dejme tomu na vozíku - třeba domácí jaderný reaktor.
Pokud ale někdo za jasného slunečného dne s dohledností na kilometr, na přehledném úseku jede osobním autem 50-70km/h mimo město, jenom proto, že se bojí nebo jede economy run, a je ho vzhledem k provozu nemožné bezpečně předjet a vytváří se kolona, jedná se bezpochyby o bezdůvodně pomalou jízdu.
Protože pokud se bojí nemá za volantem co dělat - má si zaplatit kondiční jízdy v autoškole a economy run si může jezdit někdo po trojkách nebo v noci kdy nic nejezdí.
R48 -> D48 se podařilo!
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Martin z Ostravy píše:Přesně tak ku.va! :D
Když pojede třicítkou po cestě mimo město traktor s hnojem, tak se o bezdůvodně pomalou jízdu nejedná, podobně kdyby někdo něco vezl, dejme tomu na vozíku - třeba domácí jaderný reaktor.
Pokud ale někdo za jasného slunečného dne s dohledností na kilometr, na přehledném úseku jede osobním autem 50-70km/h mimo město, jenom proto, že se bojí nebo jede economy run, a je ho vzhledem k provozu nemožné bezpečně předjet a vytváří se kolona, jedná se bezpochyby o bezdůvodně pomalou jízdu.
Protože pokud se bojí nemá za volantem co dělat - má si zaplatit kondiční jízdy v autoškole a economy run si může jezdit někdo po trojkách nebo v noci kdy nic nejezdí.
nevim proc, ale vas prispevek mi prijde hrozne... buransky. co je spatneho jet na 80% maximalniho limitu?? maximalni povolena rychlost je maximalni povolena rychlost, ne minimalni ani ne doporucena.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A je to normální z hlediska bezpečnosti, takto vytvářet nebezpečné situace, kdy se rychleji jedoucí vozidla pokouší takto pomalé vozidlo předjet za hustého provozu?
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“