Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Lynx

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Lynx »

Ad video od Dialničiara - Brrr .. vybavuje se mi ten hrozně nepříjemný pocit, když vám auto někam jede (klouže) a vy to nemáte ve své moci jak to zastavit. Mě se to naštěstí stalo jen na pár metrech a do ničeho jsem nenarazil, ale i tak mě polejval studený pot. Tak přeju všem, ať se jim takové situace vyhýbají.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

Kuriózní manévr dacie v Ústí nad Labem budí emoce

https://www.novinky.cz/auto/clanek/kuri ... .seznam.cz

Tak teď se ukažme.
podle expertů v článku stačí tato značka:
Obrázek
Ikdyž tam nic jiného není. Tak nesmíte odbočit vlevo. (do protisměru- není to kruháč!)
Pak si nejsem ale úplně jistý tím dopravním značením na ostatních příjezdech.

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

Dokáže tu někdo erudovaně vysvětlit, jak to je? Nehraje tam roli i to vodorovné na poslední fotce(to si myslím, že je jenom zákaz na to vjíždět, ale člověk nikdy neví :D)?
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Tady nenì třeba nic erudovaně zkoumat, značení je tam nedostatečné a zmatečné, taky se už projektuje přestavba na OK. V současném stavu by pomohly aleelspoň nějaké B24 či C2 a C3. Velkoplošné značky nad vozovkou sice vyznačují i řazení, ale to řazení vlevo je teda opravdu na facku a řídit se podle něj nelze.
krtek700

Příspěvek od krtek700 »

mapman píše:Tady nenì třeba nic erudovaně zkoumat, značení je tam nedostatečné a zmatečné, taky se už projektuje přestavba na OK. V současném stavu by pomohly aleelspoň nějaké B24 či C2 a C3. Velkoplošné značky nad vozovkou sice vyznačují i řazení, ale to řazení vlevo je teda opravdu na facku a řídit se podle něj nelze.
Takže teoreticky, kdyby jel ten řidič z videa jedním z těch dvou dalších příjezdů a vjel by vlevo to protisměru, tak by nic neporušil? Teda kromě logiky a zdravého rozumu.
P_V

Příspěvek od P_V »

Místy na tom rondelu jsou nakreslené vodorovné šipky, ale zrovna v tom místě z videa ne. Takže u těch dalších příjezdů už by porušil.
jozka

Příspěvek od jozka »

Se nam tu cim dal vic rozmaha takovy nesvar... pripojovaci pruh na viceproude silnici/dalnici, auto se pripojuje, da blinkr a trada do praveho, sak von uhne. Coz je trochu problem, kdyz mate auto i v levem. Dnes na cca 70km dvakrat. Ten prvni si to rozmyslel, kdyz uz byl levymi koly pres caru, ten druhy na mne dlabal a musel jsem brzdit. Tak aspon dostal trubku, treba mu to dojde.
Mike

Příspěvek od Mike »

nedojde
je to fakt nešvar
a přitom legálně smí v tom připojovacím ten pravý podjet :ok:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Nevím proč u nás máme za problém dojet až na konec a blinkrem celou dobu dávat najevo, že se chcete zařadit. V zahraničí prostě když nemohou uhnout do levého, tak zpomalí a pustí. Ale nikdo se jim tam sebevražedně nenatlačí.
U nás máme s dojížděním až na konec prostě všude, hlavně u zipů.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
jozka

Příspěvek od jozka »

Coz o to, kdyz je potreba, uhnu (i kdyz je to de facto prestupek) nebo sundam nohu z plynu, ale v situaci "prede mnou nic, za mnou nic, vedle mne auto" je to cistokrevny kokotismus pripojujicich se. Kdyz mam dat prednost, tak davam prednost. To jestli ten v prubeznem mne pusti nebo ne je jeho vec a libovule, pokud ne, ma pro to pravdepodobne nejaky duvod.
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Je to pozůstatek naučeného chování z dob, kdy připojovací pruh byl buržoazní přežitek a dost často v MÚK absentoval. Taky je to důsledek naprosto nulové přípravy jízdy po vícepruhových komunikacích v autoškole, respektive v celkově nízké úrovni autoškol.
R48 -> D48 se podařilo!
jozka

Příspěvek od jozka »

To si nemyslim, protoze se s tim setkavam v cim dal vetsi mire a nezavisle na veku ridice. Spis mi prijde, ze cim dal vic lidi ridi stylem "jedu, kdyz mam naladu, tak koukam pred sebe a pokud se mi chce tak i reaguju". Napriklad potkate auto, co nesviti (hlavne ted v zime). Zablikam, cas od casu nekdo rozsviti nebo mi zamava (podle toho, jestli mu to dojde nebo ne), ale cim dal vetsi pocet ridicu (a ridicek) nereaguje vubec, pohled dvacetdva a pul metru pred kapotu a jinak absolutne a neochvejsne ve sve osobni bubline.
kot

Příspěvek od kot »

No, teď se přeci budují "bubliny" na každé větší sportovní akci. Že by důsledek covidu ? :lol:
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Ze zásady uhnu tak maximálně na konci připojovacího pruhu z pravého do levého, ale jinak ne. Občas jsou řidiči z toho úplně hotový, a je na nich vidět, že neví co mají dělat, neboť to auto v pravém jim nechce uhnout.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Martin_L

Příspěvek od Martin_L »

jozka píše:Napriklad potkate auto, co nesviti (hlavne ted v zime). Zablikam, cas od casu nekdo rozsviti nebo mi zamava (podle toho, jestli mu to dojde nebo ne)
Ti, co nemají vůbec rozsvíceno, zpravidla pochopí, protože to opravdu zapomněli. Daleko horší je to s těmi, kteří v noci, šeru, dešti nebo sněžení jedou s denním svícením nebo naopak za bílého dne nebo bezoblačné noci s mlhovkami. Ti obvykle nechápou nic a na bliknutí reagují nejčastěji brzděním (což je vidět v zrcátku), protože to považují za varování před radarem ;) A úplně samostatnou kapitolou jsou "styloví mlhovkáři". Když se ke mě v protisměru blíží typicky třeba postarší zbastlený Passat v oblaku černého dýmu a s rozcvícenými mlhovkami, tak je prakticky stoprocentní jistota, že na probliknutí zareaguje podrážděným zapnutím dálkovek...
kollma

Příspěvek od kollma »

V malých rychlostech se často připojují auta od Plzně na D5, kde je dálnice do slušnýho kopce. Tam sice je připojovák snad půl kilometru, ale kdo to tam nezná, tak to ze značení nemůže poznat, jelikož tam není na konec vidět. To je prostě chyba značení a hlavně v ČR je délka připojováků v podstatě náhodná a často končí naráz na nijak neoznačeném místě.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Přitom by jen stačilo dát na konec připojovacího pruhu tabuli. Něco takového https://www.google.cz/maps/@51.160649,1 ... 6656?hl=cs do míst, kde připojovák končí ránou do svodidel jako u Boleslavi.

Ale i všude jinde by nebylo na škodu označit konec připojováku třeba reflexní "tyčí". Jelikož nejsou všechny připojováky stejně dlouhé, nevíte jeho konec ani ve dne, pokud před Vámi jede jiné auto. Vy se rozjíždíte, on náhle uhne doleva a zjistíte, že pruh je kratší než jste čekali.

A jsou zase místa, kde je konec připojováku značen úplně zbytečně a spíš to mate: https://www.google.cz/maps/@50.2265647, ... 8192?hl=cs
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
jozka

Příspěvek od jozka »

Ti obvykle nechápou nic a na bliknutí reagují nejčastěji brzděním (což je vidět v zrcátku), protože to považují za varování před radarem
Ale aspon reaguji, davaji pozor, ja psal spis o tech, co si pod rizenim predstavuji "drzim volant a jedu po silnici".
A úplně samostatnou kapitolou jsou "styloví mlhovkáři".
Priznam se k clenstvi jeste v jedne skupine mlhovkaru. Mlhovkar -zviratkar. Na vyhlasenych mistech mistnich silnicek jedu v urcite casy klidne 60 a mam mlhovky, protoze jsou schopne "prosvitit" skarpy. Kdo uz nekdy mel tu cest se srncem, dankem, divocakem nebo nedejpriroda s jelenem, tak asi vi...
mapman
Autor

Příspěvek od mapman »

Honey72 píše:Přitom by jen stačilo dát na konec připojovacího pruhu tabuli. Něco takového https://www.google.cz/maps/@51.160649,1 ... 6656?hl=cs do míst, kde připojovák končí ránou do svodidel jako u Boleslavi.
Ale fuj! Zkrácené připojováky se už několik let na dálnicích vyznačují pomocí řady stálých směrovacích desek, jako např. tady: https://mapy.cz/s/mesogugubu - jen to není ještě důsledně dotaženo všude. Mimoto kromě starých dálnic resp. spíš erek z 70. a 80. let se už připojováky dělají standardně dlouhé a problém s jejich délkou není.
A jsou zase místa, kde je konec připojováku značen úplně zbytečně a spíš to mate: https://www.google.cz/maps/@50.2265647, ... 8192?hl=cs
Tohle jsou zpravidla "libůstky" příslušníků PČR, ti dokážou vymyslet často opravdu perly :)
jozka

Příspěvek od jozka »

Uprimne, nevim k cemu je to dobre. Ten, kdo se pripoji po dvaceti metrech z petiset, ktere ma pripojovak za CSPH na Novopacke (stalo se mi, on ve tme 40 s bidou, ja asi 100) se stejne k podobne ceduli nedostane.
Likas

Příspěvek od Likas »

Přidám se k obecnému a ne moc platnému lamentování. Ano, to střelení před čumák v nízké rychlosti z připojováku se mi taky stává často a hodně mi vadí. Hodněkrát už jsem si kvůli tomu přerovnal věci ze sedačky na podlahu. A taky mi vadí, jak automaticky očekávají, že dostanou přednost, vytlačují a blbě koukají, když ji nedostanou.
Jsou místa kde to je častější - třeba pumpa na kopci na D1 u Ostředku, Benzina v kopci PV-OL na D46, výjezd od Globusu Brno-Lipůvka, nebo spojení D35-D1 u Lipníka.
Ale jednou jsem si u té pumpy na D46 sám naběhl, vědouce že pruh je krátký, hned za pumpou jsem dal plný a málem se rozstřelil o odstavený PL kamion, který nebyl za tou skalkou vidět... v tu chvíli měl připojovák snad jen 50m.

A svícení je druhá věc - 5% obě mlhovky při obyčejné prosté tmě, 20% obě mlhovky za deště a 15% denní automat co se neumí přepnout za deště na potkávačky.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

mapman píše:Ale fuj! Zkrácené připojováky se už několik let na dálnicích vyznačují pomocí řady stálých směrovacích desek, jako např. tady: https://mapy.cz/s/mesogugubu - jen to není ještě důsledně dotaženo všude. Mimoto kromě starých dálnic resp. spíš erek z 70. a 80. let se už připojováky dělají standardně dlouhé a problém s jejich délkou není.
V tom případě by to mělo být i tady po rekonstrukci (připojovák zůstane krátký, protože na most se šahat nebude (poznámka pro ostatní :) )), ale nic takového ve výkresu z projektu nevidím:
Přílohy
Voznice.jpg
Voznice.jpg (105.33 KiB) Zobrazeno 4013 x
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Standa

Příspěvek od Standa »

Souhlas, tenhle připojovák je vážně brutální, už jsem tam taky zažil dost nebezpečnou situaci - naštěstí připojující se vozidlo raději zastavilo (auta v pravém i levém, sledoval jsem to z pravého z povzdáli a už se chystal brzdit...).
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

A proč nepokračoval dál odstavným? Je tam 2 m odstavný + 0,25 m vodící proužek, do toho se OA vejde. Osobně to řeším tak, že jedu dál odstavným a pak se zařadím. Je lepší jet dál, než se rozjíždět z nulové rychlosti.
Standa

Příspěvek od Standa »

Lenny, psal jsem o tom místě z Majkiiho odkazu, tam je odstavný opravdu hodně úzký, bez přečouhnutí do pravého jízdního by se tam asi v normální rychlosti málokdo vlezl...

EDIT: Teď jsem si všiml, že Lenny napsal, že tam je 2,25 m - taky už jsem v takhle úzkém pruhu předjížděl při rekonstrukci D1 kamion, ale se svodidlem zprava bych to nedal... Jinak souhlas, když se nemůžu zařadit, pokračuji odstavným.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Nesouhlasím, zde je 2 m široký odstavný pruh + 0,25 m vnější vodící proužek, tj. 2,25 m, které lze využít. Ale vyžaduje to trochu více pozornosti, a né každý je toho schopen.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“