PPP na D4 - výstavba

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
alabastr

Re: PPP na D4

Příspěvek od alabastr »

martini píše:Tak včera o půlnoci uplynula lhůta pro možnost podání námitek proti výběru koncesionáře (konsorcium DIVia), žádné námitky nebyly podány, výběr koncesionáře je tedy z hlediska ZZVZ v právní moci. Pěkný předvánoční dárek. Díky patří samozřejmě i druhému konsorciu Via4 (Porr+OHL+Macquarie+EGIS), že respektovali výsledky transparentní soutěže a nevyužili práva na podání námitek. Nyní tak může v souladu s plánem pokračovat schvalovací proces.
Skvělá zpráva, tak snad to projde hladce i vládou a PS a podaří se co nejdříve dořešit všechny pozemky. Musím říct že jsem velmi zvědav a těším se na sledování takto velké stavby, navíc v jiném režimu než je běžné, snad to vše půjde hladce.
vaclav

Příspěvek od vaclav »

gratuluji! sice o více jak 10 let později, než Slováci, ale aspoň že tak.
theodor less

Příspěvek od theodor less »

alabastr píše:Musím říct že jsem velmi zvědav a těším se na sledování takto velké stavby, navíc v jiném režimu než je běžné, snad to vše půjde hladce.
32 kilometrů je pořádný kus dálnice. Nebude to sice nejdelší úsek v historii, ale je logické, že 63 km Plzeň - státní hranice nebo 54 km Mirošovice - Loket se už asi nedají překonat.
I v té DIVii budou (jsou) jenom lidi, i pro ně platí přírodní zákony a zákony světské. Myslím, že jiný režim nikdo nezaznamená.
Saljack

Příspěvek od Saljack »

theodor less píše: 32 kilometrů je pořádný kus dálnice. Nebude to sice nejdelší úsek v historii, ale je logické, že 63 km Plzeň - státní hranice nebo 54 km Mirošovice - Loket se už asi nedají překonat.
I v té DIVii budou (jsou) jenom lidi, i pro ně platí přírodní zákony a zákony světské. Myslím, že jiný režim nikdo nezaznamená.
No nevím na paralelní D3 je to vzdušnou čarou od D0 k současnému začátku D3 cca 50km a mělo byt o být otevřené v jednom kuse, takže se to k těm 60km bude dost blížit. Jestli jsem dobře počítal, tak to má být 58,5km.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Program schůzce vlády dne 4.1.2021, bod č. 5: https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2021-01-04
Via est vita. Nejdražší dálnice je ta, která nestojí!
kot

Příspěvek od kot »

Zatím to vypadá, že se plán daří naplňovat ! Super...
theodor less

1593/20 Koncesionářská smlouva na „Projektování, výstavbu, financování, provozování a údržbu dálnice D4 v úseku Háje – Mirotice a provozování a údržbu existujících přiléhajících úseků Skalka – Háje a Mirotice – Krašovice, projekt PPP
Existující přilehlé úseky se tu možná řešily. Pro mě je to nová informace, která znamená, že nikdo nezapomněl na otáčení aut údržby.
1975

Příspěvek od 1975 »

1975 píše:Naopak, je tam pěkně vypíchnutý následující časový plán...

Schválení Koncesionářské smlouvy vládou: první týden v lednu 2021 - SPLNĚNO 4.1.2021
Předložení do PSP ke schválení finančních závazků: bezodkladně po schválení vládou
Výbory PSP: konec 01/2021 či počátek 02/2021
Plénum PSP: optimálně klouzavá schůze v únoru 2021
Podpis Koncesionářské smlouvy: 02/2021
Závaznost finančních příslibů: do 17. 3. 2021
Finanční uzavření: 03/2021
Zahájení stavby Koncesionářem: do konce 03/2021
martini, díky, odvezl jsi to rovnou do Sněmovny? .o)
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Bezodkladně = bez zbytečných odkladů, když se vše zadaří, expedice do PSP zítra (út), ale do toho všeho máme ještě od 4.1. novou spisovou službu, která funguje tak, jako všechny IT systémy státu, ale nějak se s tím popereme...
vondr

Příspěvek od vondr »

6.1.2021 má hospodářský výbor na programu bod: průběžná informace k přípravě projektu PPP D4
Saljack

Příspěvek od Saljack »

Díky martini za aktuálni infomace, kdyby takhle ŘSD komunikovalo u 511 nebo D3 to by byla krása. Moc vám držím palce aby to vše hladce prošlo.
martini
VIP

Příspěvek od martini »

vondr píše:6.1.2021 má hospodářský výbor na programu bod: průběžná informace k přípravě projektu PPP D4
Jj, ale ještě se nejedná o ten formální sněmovní tisk v souladu s §18c, to bude ještě muset následovat.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Pokud by se podařilo dodržet harmonogram, není ambice tu D4 dokončit v roce 2023 (resp. zprovoznit) ? 3 stavební sezony by mohly snad stačit, ne ? Nebo bude tento rok ještě v duchu příprav dokumentací, staveniště apod. ? :)
Projel jsem x stránek a nemůžu to nikde najít, jak je to s délkou výstavby, asi jsem slepej, tak se předem omlouvám, pokud to tu někde je. :oops: Přijde mi totiž, že je tu posledních x let takový nešvar, že se kompletně všechno zahajuje a zprovozňuje v 12/20xx až na výjimky. :D Což je škoda, v letáku k D4 vidím 2024, tudíž 12/2024 by nevypadalo zrovna pěkně ..
vondr

Příspěvek od vondr »

martini píše:
vondr píše:6.1.2021 má hospodářský výbor na programu bod: průběžná informace k přípravě projektu PPP D4
Jj, ale ještě se nejedná o ten formální sněmovní tisk v souladu s §18c, to bude ještě muset následovat.
Do kterých výborů je v plánu to poslat
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Aram96 píše:Pokud by se podařilo dodržet harmonogram, není ambice tu D4 dokončit v roce 2023 (resp. zprovoznit) ? 3 stavební sezony by mohly snad stačit, ne ? Nebo bude tento rok ještě v duchu příprav dokumentací, staveniště apod. ? :)
Projel jsem x stránek a nemůžu to nikde najít, jak je to s délkou výstavby, asi jsem slepej, tak se předem omlouvám, pokud to tu někde je. :oops: Přijde mi totiž, že je tu posledních x let takový nešvar, že se kompletně všechno zahajuje a zprovozňuje v 12/20xx až na výjimky. :D Což je škoda, v letáku k D4 vidím 2024, tudíž 12/2024 by nevypadalo zrovna pěkně ..
Nejsi daleko od pravdy. 2021 skutečně bude v duchu přípravy staveniště, průzkumy pro RDS, archeologie, teď naháníme kácení, které u mimolesní zeleně lze jen do konce března, přeložky EO.N, ČEZ, zařízení staveniště, zemní práce samozřejmě v souvislosti s archeologií atp. termín zprovoznění dle nabídky DIVia je 10/2024 při zahájení v tom březnu... Samozřejmě tam bude nějaká vata, ale ta je na velkých stavbách vždy ku prospěchu věci než na škodu. Přeci jen je to 32 km ke zprovoznění v kuse...
martini
VIP

Příspěvek od martini »

vondr píše:
martini píše:
Do kterých výborů je v plánu to poslat
Není to tak úplně na MD. Podařilo se nám z toho dnes udělat ten formální sněmovní tisk, viz https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=1123&CT1=0 a zítra by měl projednat organizační výbor, který to dle našich předpokladů přikáže k projednání na hospodářský výbor a rozpočtový výbor. Zatím tedy HMGM stále držíme, ačkoliv je extrémně ambiciózní.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

martini píše:
Aram96 píše:Pokud by se podařilo dodržet harmonogram, není ambice tu D4 dokončit v roce 2023 (resp. zprovoznit) ? 3 stavební sezony by mohly snad stačit, ne ? Nebo bude tento rok ještě v duchu příprav dokumentací, staveniště apod. ? :)
Nejsi daleko od pravdy. 2021 skutečně bude v duchu přípravy staveniště, průzkumy pro RDS, archeologie, teď naháníme kácení, které u mimolesní zeleně lze jen do konce března, přeložky EO.N, ČEZ, zařízení staveniště, zemní práce samozřejmě v souvislosti s archeologií atp. termín zprovoznění dle nabídky DIVia je 10/2024 při zahájení v tom březnu... Samozřejmě tam bude nějaká vata, ale ta je na velkých stavbách vždy ku prospěchu věci než na škodu. Přeci jen je to 32 km ke zprovoznění v kuse...
Díky za reakci. Pokud by se začalo pořádně "kopat" opravdu až na jaře 2022, pak lze 10/2024 celkem pochopit. I vatu chápu.
Jinak bych to chápal o dost hůře.. Jak ŘSD, tak MD léta opakuje, že je jedno, zda ten úsek měří 5 km nebo 25 km, mosty prostě trvají apod. apod. čili tenhle argument absolutně neuznávám, že je to 32 km v kuse :D
Poláci zahájili 25 km úsek teď v 12/2020 a plánované dokončení je 4Q/2022 :!: To jen tak na zamyšlení. Nicméně když kouknu k nám na takovou D55 na naprosté rovince s pár obyčejnými mosty a nějakými těmi náspy, jak se má stavět min. 3 nebo i 4 stavební sezony, jsem zase klidný .. :)
Každopádně dík za info. :ok: Na druhou stranu je tohle podle mě také součást jaksi státního (ne Babišova) a ŘSD PR. Prostě čím déle se to staví, je to levnější (alespoň něco) a déle to může být ve statistikách rozestavěnosti. Na délku sítě to však bude mít vliv pořád stejný ..
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

martini píše:Nejsi daleko od pravdy. 2021 skutečně bude v duchu přípravy staveniště, průzkumy pro RDS, archeologie, teď naháníme kácení, které u mimolesní zeleně lze jen do konce března, přeložky EO.N, ČEZ, zařízení staveniště, zemní práce samozřejmě v souvislosti s archeologií atp. termín zprovoznění dle nabídky DIVia je 10/2024 při zahájení v tom březnu... Samozřejmě tam bude nějaká vata, ale ta je na velkých stavbách vždy ku prospěchu věci než na škodu. Přeci jen je to 32 km ke zprovoznění v kuse...
A bude to včetně kompletně zařízených odpočívek tj. s ČSPH a WC? Kamerový dohled dálnice bude normálně zapojen do systému ŘSD?
R48 -> D48 se podařilo!
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Správný dotaz :D :ok:
martini
VIP

Příspěvek od martini »

Martin z Ostravy píše:
martini píše:Nejsi daleko od pravdy. 2021 skutečně bude v duchu přípravy staveniště, průzkumy pro RDS, archeologie, teď naháníme kácení, které u mimolesní zeleně lze jen do konce března, přeložky EO.N, ČEZ, zařízení staveniště, zemní práce samozřejmě v souvislosti s archeologií atp. termín zprovoznění dle nabídky DIVia je 10/2024 při zahájení v tom březnu... Samozřejmě tam bude nějaká vata, ale ta je na velkých stavbách vždy ku prospěchu věci než na škodu. Přeci jen je to 32 km ke zprovoznění v kuse...
A bude to včetně kompletně zařízených odpočívek tj. s ČSPH a WC? Kamerový dohled dálnice bude normálně zapojen do systému ŘSD?
Ano, pokud včas předáme ÚR pro odpočívky, tak ano, jinak tam o naše prodlení může být mírný posun. Zapojení kamerového systému je samozřejmě i do NDIC.
vondr

Příspěvek od vondr »

Tak Eurovia už hledá nové zaměstnance na blížící se zajení prací na D4
Svatosp

Příspěvek od Svatosp »

V Udalostech bylo zajimve povidani: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ ... 1000370106

cca 55 minuta

Je tam velke nebezpeci, ze to Snemovna nestihne a vyprsi bankovni zaruky a pujde to k ledu , takze bych tak optimisticky nebyl, protoze ty luze, co sedi ve Snemovne vubec neverim.
vondr

Příspěvek od vondr »

kdo chce, může si poslechnout průběh včerejšího jednání hospodářského výboru.
cca od 14:33
https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3506&id ... d=22&cu=51
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Díky za odkaz.
Podle Karla, když se začne v dubnu, tak je to do dvou let postavené. To by byla paráda :D A pak popravdě nevím, jak ale došel k číslu, že kdyby se to stavělo normálně, tak nás to vyjde na 23 mld Kč. Takhle prý na cca 30 mld, samozřejmě po odečtení inflace apod. je to nějakých 16 mld při dnešních cenách. Osobně mě to přijde jako krásná suma. Když je v tom realizace, údržba, opravy a konečně řekněme generální oprava po 25 letech, tak se mi to líbí. Snad to klapne, díky všem (zde martini) za odvedenou práci. :ok: Ovšem další využívání PPP bych zvážil, pokud by to mělo zdržet realizaci prioritní D35, pak jsem proti. Pokud by to časově vyšlo šulnul, jsem pro. Nevím, proč se o tom neuvažuje např. i pro D0 511+I/12+zkapacitnění D0. Všechno je u sebe a také to vychází na velké částky a vše na podobnou dobu realizace. D3 je do budoucna téměř jasná .. :jidlo:

Jinak byť se ve sněmovně určitě ozvou všelijací "odborníci", "odbornice" apod., tak nemám moc strach, že by to neprošlo. Myslím, že na stavbě dálnic obecně je tak velká shoda, že to prostě projde a málokdo si lajzne tohle zdržovat. Důležité je, aby to bylo rychle, tam už jsem trochu skeptičtější, nicméně zdržení měsíc by bylo pořád vpohodě. :)
Paradoxně třeba takoví piráti by mohli být naopak hodně PRO, protože si umím představit jejich sympatie k středočeské D3, tudíž tenhle projekt by mohli i kvůli tomu "chtít". :D
theodor less

Aram96 píše: Snad to klapne, díky všem (zde martini) za odvedenou práci.
Díky všem. Geologům za posudky. Geodetům za geodetické práce. Projektantům, kteří stavbu vyprojektovali. Autorizovaným osobám za vypracování EIA. Pracovníkům inženýringu, kteří vyřídili ÚR, SP, zábory (výkupy). Úředníkům, kteří žádosti posoudili. Pracovníkům katastru, kteří předmětné pozemky vložili do katastru nemovitostí. A všem, na které jsem ve výčtu zapomněl.
Odpovědět

Zpět na „D4“