Myslím, že severní obchvat Brna by vypadal jako některé ty dálnice v Číně, víceméně střídání obrovských mostů s opravdu dlouhými tunely, jinak se tam nic postavit nedá.

Navíc Moravský kras by pravděpodobně nešel řešit jinak než bez obrovského dopadu. Tam ani tunely nepomohou, spíš naopak. Za mě tedy určitě ne. Když už, tak jako opravdu dálnici z východu na západ přibližně v trase II/150, tam byla dálková silnice i v plánu, pokud vím, např. u Stínavy je současná silnice široká právě kvůli tomu.
Ale za 50 a více let je to klidně možné, že D1 se prostě obestaví a stane se takovým tím městským dálničním průtahem, potom by to asi chtělo nějakou rychlou alternativu.

Ale myslím, že by to tak jako tak vedlo jižně od Brna. Na severu snad jedině nějaký "aglomerační čtvrtokruh" s běžným 2-pruhem. Ale to doufám, že se nestane. Pevně věřím, že se i v ČR trochu "prozře" a začne se stavět prostě do výšky a ne do rozlohy.
Jak jsem psal, snažil jsem se o reálný návrh, který by měl jít opravdu postavit do r. cca 2050, a to i s přihlédnutím k financím. Ne nějaké vize za 50, 100 let.

Jediné město, které u nás může uvažovat o "druhém" dálničním obchvácení, je podle mě Praha a tu tam z většiny zakreslenou mám.