Legálnost křižovatky v Příbrami

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
martink

Legálnost křižovatky v Příbrami

Příspěvek od martink »

Omlouvám se, chtěl jsem dát do vlákna "Špatné značky". Prosím případně o přesun.

Chci se zeptat na legálnost křižovatky, jestli je v souladu s předpisy. Jedná se o křižovatku v Příbrami, tu, kde končí ulice "tř. kpt. Olesinského" a začíná ulice "Žižkova", zde:
https://mapy.cz/zakladni?x=14.0205100&y ... ase=ophoto

Jezdím přes tuto křižovatku často, a ve směru z centra, do kopce, tzn. směrem k ulici Žižkova téměř vždy dochází k nepříjemné/nebezpečné situaci. Nehody se tam nestávají, pravděpodobně proto, protože místní si na to zvykli.

K té nebezpečné situaci dochází pokaždé, když linka MHD, cože v 80% případů dlouhý kloubový autobus, její trasu jsem označil na obrázku červeně, zahybá doprava do ulice Balbínova, a autobus musí dojet kvůli své délce až do poloviny křižovatky, a tam se tepre "ohýbá".
Já, moje trasa je na obrázku světle zeleně, jedu rovně, soubežně s autobusem, a až do poslední chvíle mířím rovně do protipruhu. Až cca 10m před začátkem protipruhu prudce uhýbám do svého pruhu.

Jak říkám, všichni tam jezdí zvykem, nehody se tam nestávají, ale chtěl jsem se zeptat odborníků zde na fóru, jestli je tato dopravní situace v pořádku? Díky.
situace křižovatka.jpg
situace křižovatka.jpg (179.38 KiB) Zobrazeno 3274 x
Vochomurka86

Re: Legálnost křižovatky v Příbrami

Příspěvek od Vochomurka86 »

Tak je pravda, že by tam mohla být nějaká vodicí čára...
Pavel Q

Příspěvek od Pavel Q »

Legální to je, samozřejmě řidič autobusu si musí dát pozor na vozidle jedoucí souběžně.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Najíždění nákladních vozidel je zcela přirozené a stejně tak u kloubových autobusů je pravděpodobné vybočení jeho zadní části. V některých městech mají autobusy upozorňující piktogram či nápis pozor vybočuje.
Ale každopádně je křižovatka nepříjemná v tom, že autobus co si musí najet zakryje výhled řidiče, který si nemusí všimnout jak jeho směr vede do protisměru. Ten vyznačený trojúhelník je podle mne nedostatečný, měl by tam být zelený sloupek se značkou pro objíždění. Hlavně za deště či pod sněhem se řidič může vřítit do protisměru.

https://www.google.cz/maps/@49.6897264, ... 6656?hl=cs
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
outdoor

Příspěvek od outdoor »

jojo, tam to znám, jel jsem tam naposled někdy v prosinci.. Souhlas, je pěkně blbá křižovatka a to tam ani nemusí jet nic většího. pro místní pohoda, pro toho, kdo to nečeká se pak dost diví.
legální to možná je, ale na jedné straně by měl být pouze jeden pruh (na druhé klidně dva)
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“