Vyjádření Josefa Jiránka, starosty TJ Sokol, v
Severníku:
Memorandum mezi městem Brnem a TJ Sokol Husovice schválilo na svém únorovém zasedání městské zastupitelstvo. Dohoda, která se rodila dlouhá léta, umožní hladký průběh budování Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí a Rokytova. Městu umožní získat důležité pozemky pro výstavbu, TJ Sokol zase na jejím základě získá dotaci na sportovní halu a na rekonstrukci sportoviště. Budoucnosti areálu husovického Sokola a historické budovy sokolovny se věnuje článek starosty tělovýchovné jednoty Josefa Jiránka.
Josef Jiránek píše:Do finále jde to, o čem se již dlouhá léta vedou diskuse. Diskuse na internetu, doma či u piva. Jedná se o výstavbu velkého městského okruhu (VMO) a výstavbu Nové Dukelské (ND). Teoreticky se jedná o dvě stavby. Jednu, VMO má na starosti ŘSD. Tato stavba řeší zlepšení dopravní situace v oblasti Tomkova náměstí a dále. Druhou, ND má na starosti město Brno a bude řešit propojení VMO a vznikající sídliště v areálu bývalé Zbrojovky. Tyto stavby jsou vzájemně velmi úzce propojeny a nemůže existovat jedna bez druhé. Obě tyto stavby výrazně ovlivní život v Husovicích a nejvíce činnost naší TJ Sokol Brno-Husovice. Sokol přijde očást svých pozemků a budov. Výstavbě VMO bude muset ustoupit tělocvična. Tato budova stojí rovnoběžně s ulicí Provazníkovou, kousek před mostem. Výstavbě ND bude muset ustoupit takzvaná hokejovna. V ní se nachází kuželna, šatna tenisu, technické místnosti a garáž. Z pozemků budou zasaženy volejbalové a tenisové dvorce, dvě hřiště pro házenou a přilehlé komunikace. Za budovy bude Sokolu vyplacena náhrada, za pozemky budou Sokolu předány pozemky sousedící se stávajícím sokolským areálem. Vznikne nový areál. Areál, který bude mít málo společného s areálem současným. Bude přibližně o 2000 m2 menší. Nebude to již zelená oáza uprostřed rušného provozu. Zmizí stoleté lípy. Tyto ztráty částečně vyváží nová hala pro košíkovou, volejbal, florbal, tenis a kuželky se zmodernizovanou dráhou. Také zde bude menší tělocvična, kde budou cvičit rodiče s dětmi, bude se zde moci cvičit jóga, pilates a podobně. Na nových pozemcích budou vybudovány čtyři tenisové dvorce a jeden dvorec volejbalový. Byl jsem dotázán, zda jsem s výsledky jednání spokojen. Těžká otázka, na kterou je odpověď ano i ne, podle toho, jak se to vysvětlí. Na jednu stranu mi je líto současného areálu. Je mi líto, že jsem již podruhé svědek okleštění Sokola. Poprvé to bylo v půlce osmdesátých let, kdy Sokol přišel o Arzenál, kde bylo fotbalové hřiště a tři tenisové dvorce. Na jejich místě vyrostla Motorárna. Hala, která nebyla nikdy dokončena a zprovozněna. Tedy z dnešního pohledu naprosto zbytečná ztráta. Na druhou stranu jsem rád, že se podařilo dohodnout s vedením města způsob náhrad a kompenzací. Jsem rád, že i když na menším prostoru, se podaří zajistit sportování dalším generacím. Hlavně jsem přesvědčen, že stavba VMO a ND bude na rozdíl od stavby Motorárny, ku prospěchu nám všem. Velmi často diskutovaná otázka je, co bude s historickou budovou Sokola na adrese Dukelská třída 9. Této budovy se plánovaná výstavba nedotkne. Bude pouze odstraněn sousední dům č. o. 7. Zde je tedy odpověď na často kladenou otázku, zda bude, či nebude v budoucnosti tato budova stát. Ano, bude stát a byla by jistě velká škoda, kdyby Sokolovna, která na svém místě stojí od roku 1905, z Husovic zmizela