I/73 obecně
-
goldfinger
Re: [D43] Obecně
Ten článek mi přijde jako naprostý blábol. Co má co dělat cyklostezka u dálnice? O kvalitu konstrukcí bych si starost nedělal, jsou v lepším stavu, než nové.
-
Tomas 1975
Článek je neuvěřitelný blábol...
Mostní konstrukce a propustky je druhá věc... Pokud si někdo neumí vyhledat dokumentaci tak to je jeho problém... Třeba k propustkům existují zátěžové a deformační zkoušky trub ze kterých byly stavěny... Tuším, že je k tomu i nějaká fotodokumentace...
Ke každému mostu v severním úseku existují podrobné plány. K velké většině větších propustků také....
Podrobné plány obou Bačovských mostů mám. Plus vím kde je zbytek...
Samochvála smrdí... Ovšem beze mně tu dokumentaci nikdo nenajde... A mnoho dalších věcí taky ne...
Mostní konstrukce a propustky je druhá věc... Pokud si někdo neumí vyhledat dokumentaci tak to je jeho problém... Třeba k propustkům existují zátěžové a deformační zkoušky trub ze kterých byly stavěny... Tuším, že je k tomu i nějaká fotodokumentace...
Ke každému mostu v severním úseku existují podrobné plány. K velké většině větších propustků také....
Podrobné plány obou Bačovských mostů mám. Plus vím kde je zbytek...
Samochvála smrdí... Ovšem beze mně tu dokumentaci nikdo nenajde... A mnoho dalších věcí taky ne...
Chápu, že ty mosty, pod kterými třeba jezdí kamiony, nebo jde o silnici druhé třídy, by měly mít normovou průjezdnou jak šířku, tak hlavně výšku, což některé nemají. Jsem pro nové. Ale jinak je to prohlášení "U většiny stávajících mostních konstrukcí není možné dodržet normový průjezdní profil bez omezení šířky komunikace" naprostý blábol. A jestli budou zrovna tyhle mosty rozhodovat o budoucí kategorii 3-pruh vs 4-pruh bez odstavného (jakože je to dost pravděpodobné), tak ať jdou do pr*ele. A ještě mluvit o nějaké pochybné kvalitě .. tyhle mosty vydrží x-násobek těch, co se staví dnes.
Doufám, že ten článek je jen výkřik do tmy a žádná předzvěst.
-
Tomas 1975
Projektová dokumentace propustků - na ukázku...
- Přílohy
-
- Propust 1019 před Paměticemi - kopie - kopie.JPG (128.73 KiB) Zobrazeno 6552 x
-
- BW 1040 detail - kopie - kopie.JPG (232.21 KiB) Zobrazeno 6552 x
Dokončuje se aktualizace TES (předpoklad dokončení v 04/2021), která bude následně předložena CK MD, která rozhodne o konečném šířkovém uspořádání. viz https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/499 ... -mesto.pdf
Ty termíny mě vážně fascinují. Potom snad vyberou alespoň S21,5; jak už se tu psalo. A projedeme se nejdříve už jen za zanedbatelných 14 let (dle článku na předchozí str.)!
Ty termíny mě vážně fascinují. Potom snad vyberou alespoň S21,5; jak už se tu psalo. A projedeme se nejdříve už jen za zanedbatelných 14 let (dle článku na předchozí str.)!
Aspoň to bude zakulaceno na 2 letech od prvního projednání na CK MD.
2 roky se tam vrtali, aby na konci řekli, že většina mostů nejde použít KVŮLI NORMÁM, ne kvůli stavu .. chtěl bych opravdu vidět, kolikrát v tom terénu skutečně byli.
Ale alespoň, že se to trochu hýbe oproti pár letům zpátky.
Myslím si ale, že to že nastane přesun dopravy po realizaci D11+D35, si pořád jaksi moc neuvědomují ..
Ty termíny by to samozřejmě chtělo zkrátit, nicméně musím přiznat, že zrovna u této stavby jsou opravdu realistické, resp. nejsou ani naivní ani přehnaně neambiciózní na rozdíl třeba od těch šílených termínů mezi ČH a Kuřimí.
-
Tomas 1975
Pokud by schválili S 21,5 tak mosty nejsou problém... Je to spíše kvůli stavu... Ale musíte jít most od mostu... Propustek od propustku...
Spíše bych řekl, že se na nějaké pořádné zkoumání vykašlali...
A bez podkladů toho moc nevymyslíte..
Ale to už se po sté opakuji...
Plán jednoho z mostů.... Myslím, že se tam vejde i 25,5...
Spíše bych řekl, že se na nějaké pořádné zkoumání vykašlali...
A bez podkladů toho moc nevymyslíte..
Ale to už se po sté opakuji...
Plán jednoho z mostů.... Myslím, že se tam vejde i 25,5...
- Přílohy
-
- scan_cs1399 - kopie - kopie.jpg (64.19 KiB) Zobrazeno 6112 x
No to já bych vsadil i nějakou tu stovku, že s tím zkoumáním skutečného stavu mostů si nikdo moc práci nedal. Hlavní je ale to, že podle nich je problém v mostech kvůli PODJEZDNÝM normám, čili šířce a výšce na těch silnicích převážně třetí třídy pod dálnicí. Ne kvůli samotnému profilu dálnice.
A popravdě já bych se dost divil, kdyby se tam R25,5 nevešla. Pokud by chyběl nějaký ten půl metr, tak se přece nechá zúžit SDP (to byl přece původní plán Němců). Jenže oni raději řeknou: Nicht, zbourat, postavit nový, a protože bude muset být nový most (a takhle každý druhý), tak kvůli ekonomice už jen 3-pruh. Kéž bych se mýlil a závěr byl S21,5 nebo S25,5.
A jen aby bylo jasno, za mě je směrově rozdělený 3-pruh taktéž dost odpovídající kategorie pro tuto část komunikace, nicméně by mě poté zajímal cenový rozdíl oproti S21,5, když právě x mostů lze použít.
A popravdě já bych se dost divil, kdyby se tam R25,5 nevešla. Pokud by chyběl nějaký ten půl metr, tak se přece nechá zúžit SDP (to byl přece původní plán Němců). Jenže oni raději řeknou: Nicht, zbourat, postavit nový, a protože bude muset být nový most (a takhle každý druhý), tak kvůli ekonomice už jen 3-pruh. Kéž bych se mýlil a závěr byl S21,5 nebo S25,5.
A jen aby bylo jasno, za mě je směrově rozdělený 3-pruh taktéž dost odpovídající kategorie pro tuto část komunikace, nicméně by mě poté zajímal cenový rozdíl oproti S21,5, když právě x mostů lze použít.
kdyby tam teď "jen" nalili asfalt, tak by se leckdo mohl psát, proč to nebylo už dávno
proč ty kamiony v obcích, proč ti mrtví na stávající "jedničce"
takhle jim tam budou několik let rachotit náklaďáky s likvidací stávajícího tělesa, pak několik dalších let se stavbou nového...
akorát tím přijdou o možnost případný "průser" svést na tehdejší "špatné provedení"
proč ty kamiony v obcích, proč ti mrtví na stávající "jedničce"
takhle jim tam budou několik let rachotit náklaďáky s likvidací stávajícího tělesa, pak několik dalších let se stavbou nového...
akorát tím přijdou o možnost případný "průser" svést na tehdejší "špatné provedení"
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Tomas 1975
Pár odpovědí....
Tehdejší špatné provedení je velmi nepravděpodobné... I vzhledem ke stavu věci... Tehdejší autoritě stavebního dozoru atd...
Ty mosty se v mnoha případech budou muset postavit nové, ale to zase není takový problém...
Zvýšit podjezdnou výšku pod mosty taky není problém... Pokud mám plány mostu... Pokud vím hloubku založení... Geologický průzkum v místech pilířů(opěr) mostu... atd...
V Německu i v Polsku se to řešilo snížením nivelity stávající vozovky komunikace... Jednoduše se to trošku vyhrabalo... Většina dálničních mostů byla konstruována na podjezdnou výšku 4,5 m...
Mosty jsou zakládány plošně na dostatečně únosné podloží...
Těleso není třeba vůbec nijak ,,opravovat"... Na většině úseky byly podkladní vrstvy pro vozovky dálnice (Jevíčko - Černá Hora)... Stromy pokácím...Pařezy vytrhám...Původní znehodnocené podkladní vrstvy odstraním... Použiju na přisypání v místech kde bude trochu jinak nivelita... Třeba...
Jak postupovat zjistím v Německu... Nemusím vymýšlet nic nového.... Řešili podobný problém po zániku NDR...
A ještě k článku jedné novinářky...
Ano na některých úsecích je navežen ,,bordel"... Těleso se tím, ale neznehodnotilo... Existují plány se zaznamenanou nivelitou tělesa dálnice... Takže pokud chceme víme do jaké výšky odstranit....
A všude to není bordel... Na mnoha místech jsou v tělesa zarostlé zásoby materiálu, které měli sloužit pro stavbu vozovek... Písek a kámen... Ale to už jsem to psal... Možná vícekrát...
Tehdejší špatné provedení je velmi nepravděpodobné... I vzhledem ke stavu věci... Tehdejší autoritě stavebního dozoru atd...
Ty mosty se v mnoha případech budou muset postavit nové, ale to zase není takový problém...
Zvýšit podjezdnou výšku pod mosty taky není problém... Pokud mám plány mostu... Pokud vím hloubku založení... Geologický průzkum v místech pilířů(opěr) mostu... atd...
V Německu i v Polsku se to řešilo snížením nivelity stávající vozovky komunikace... Jednoduše se to trošku vyhrabalo... Většina dálničních mostů byla konstruována na podjezdnou výšku 4,5 m...
Mosty jsou zakládány plošně na dostatečně únosné podloží...
Těleso není třeba vůbec nijak ,,opravovat"... Na většině úseky byly podkladní vrstvy pro vozovky dálnice (Jevíčko - Černá Hora)... Stromy pokácím...Pařezy vytrhám...Původní znehodnocené podkladní vrstvy odstraním... Použiju na přisypání v místech kde bude trochu jinak nivelita... Třeba...
Jak postupovat zjistím v Německu... Nemusím vymýšlet nic nového.... Řešili podobný problém po zániku NDR...
A ještě k článku jedné novinářky...
Ano na některých úsecích je navežen ,,bordel"... Těleso se tím, ale neznehodnotilo... Existují plány se zaznamenanou nivelitou tělesa dálnice... Takže pokud chceme víme do jaké výšky odstranit....
A všude to není bordel... Na mnoha místech jsou v tělesa zarostlé zásoby materiálu, které měli sloužit pro stavbu vozovek... Písek a kámen... Ale to už jsem to psal... Možná vícekrát...
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Trasa D43 alias německé dálnice měla prostě smůlu v tom, že vede daleko od současné silnice 43 a na severu se trasa úplně odklání. Aby mělo přeložení silnice na trasu smysl, musela by se dostavět celá trasa dálnice. A do toho se očividně nikdy nikomu nechtělo a nechce.
Pokud by rozestavěná dálnice vedla souběžně, určitě by jí využili již dávno.
Co se týče skládek, většinou jsou to jen divoké navážky v místech, kde měl být založen most anebo to lidé klasicky házejí z náspu, podobně jako to dělají zahrádkáři. Spousty míst také patří správcům komunikací, kteří si zde deponují materiál a který novinářka považuje za skládku.
Pokud by rozestavěná dálnice vedla souběžně, určitě by jí využili již dávno.
Co se týče skládek, většinou jsou to jen divoké navážky v místech, kde měl být založen most anebo to lidé klasicky házejí z náspu, podobně jako to dělají zahrádkáři. Spousty míst také patří správcům komunikací, kteří si zde deponují materiál a který novinářka považuje za skládku.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mne spíš zajímalo jak by si poradilo ŘSD a Patrik s tímto: https://en.mapy.cz/zakladni?x=16.513626 ... id=2086478 vždyť je to taky nálet, bohužel už chráněný. Ale v tomhle místě stejně povede jinou stopou..
-
Tomas 1975
Nevím jak se s tímto počítá aktuálně, ale ve zvažované variantě se severním obchvatem Kuřimi měla být původní křižovatka přemístěna severněji až za železniční trať a trasa dálnice přeložena mimo tento z mého pohledu bezcenný biotop...
Stejně je tomu u Černé Hory a lokality ,,Čtvrtky za bořím"...
Obě tyto chráněná území vznikly navážkou zbytků ze zahrádek. V devadesátých letech jsem toto vyslechl jak v Kuřimi tak i v Černé Hoře...
V případě Černé Hory je to i škoda dokumentační... Mám filmové záběry německých bagrů Menck a Wesserhutte v těchto místech... Určitě by to bylo zajímavé pro dokument až tam po sto letech najedou bagry znovu... Možná... Snad...
Stejně je tomu u Černé Hory a lokality ,,Čtvrtky za bořím"...
Obě tyto chráněná území vznikly navážkou zbytků ze zahrádek. V devadesátých letech jsem toto vyslechl jak v Kuřimi tak i v Černé Hoře...
V případě Černé Hory je to i škoda dokumentační... Mám filmové záběry německých bagrů Menck a Wesserhutte v těchto místech... Určitě by to bylo zajímavé pro dokument až tam po sto letech najedou bagry znovu... Možná... Snad...
Také nevím, jak přesně bude trasa v těchto místech vypadat, ale tipl bych si, že právě kolem Mor.Knínic nepovede přímo po původním tělese, protože (doufám) bude snaha trasu dálnice oddálit od Knínic, místo je.
MÚK v těchto místech mají být dvě, jedna s II/385 (bez přeložek, víceméně v místě dnešní silnice) a druhá víceméně v místech křížení s II/386 bude napojovat jižní obchvat Kuřimi pro směr Svitavy a o něco jižněji bude druhá část "rozštěpu" pro směr D1. Resp. takové jsou plány JMK a studií, uvidíme, co řeknou technické studie a další příprava. Ale díky tomu, že to nebude D, ale jen "S", tak se právě nebude muset překládat 385 kvůli vzdálenosti MÚK od sebe.
V dnešní "moderní" době se z kdejaké navážky 20-30 let staré dělá chráněná oblast, je potřeba v tomhle mít pevnou ruku a vy**** se na ty moderní ekoaktivisty.
Jinak tady nějaké menší info o ÚP Brna, ale novinky žádné. https://svitavsky.denik.cz/zpravy_regio ... 10313.html
MÚK v těchto místech mají být dvě, jedna s II/385 (bez přeložek, víceméně v místě dnešní silnice) a druhá víceméně v místech křížení s II/386 bude napojovat jižní obchvat Kuřimi pro směr Svitavy a o něco jižněji bude druhá část "rozštěpu" pro směr D1. Resp. takové jsou plány JMK a studií, uvidíme, co řeknou technické studie a další příprava. Ale díky tomu, že to nebude D, ale jen "S", tak se právě nebude muset překládat 385 kvůli vzdálenosti MÚK od sebe.
V dnešní "moderní" době se z kdejaké navážky 20-30 let staré dělá chráněná oblast, je potřeba v tomhle mít pevnou ruku a vy**** se na ty moderní ekoaktivisty.
Jinak tady nějaké menší info o ÚP Brna, ale novinky žádné. https://svitavsky.denik.cz/zpravy_regio ... 10313.html
Já nejsem "ekoaktivista", ani ekolog, ale přece jde o to, co tam roste, a ne o to, jestli je to návažka nebo něco jiného. Jak si představujete, že by se s tím mělo naložit? Zrušit ochranu a stavět bez ohledu na to, že tam rostou vzácné rostliny?
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
80 let udělalo mnoho. Na trase by se našlo mnohem více míst, ze kterých kvůli opuštění stavby příroda vytvořila dokonalé scenérie. Dokonce i mnohé zářezy kvůli zanesení příkopů spíš připomínají tůně a mokřady. Se stejným problémem se "mé" město potýká i v lokalitě, na které se pádem komunismu přerušila stavba dalších budov areálu a plocha bez údržby se za třicet let proměnila v náletový lesík. Obyvatelé nedalekého sídliště se teď mohou zbláznit, že majitel chce konečně začít stavět a požadují zde park. Takže co teď? Vykoupit od firmy těch několik hektarů a vlastně i plochu na které stojí, protože se bude muset bez možnosti rozšíření odstěhovat? Nebo vymyslet kompromis? Stejně tak dálnici nemůžeme celou postavit podél staré zarostlé trasy. Naopak, příroda nám dokazuje, že jí stačí pár desetiletí, aby si s novým prostředím poradila.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Vzácné jsou často na tělese D43 v tom smyslu, že u nás normálně nerostou, protože se dotáhly odjinud. Nicmoc vzácného na nich jinak nevidím. Já osobně to považuji spíše za invazní druhy, které zde nemají co dělat (ale holt jsou). Podobně jako řada plevelů, které se sem dotáhly právě po dálnicích z různých koutů Evropy.
Chránit se má původní příroda, typická pro naše pásmo, a ne rozestavěné těleso s pár kytkami, které jinde v ČR nenajdeme.
Ano, žijí tam třeba i druhy živočichů, které jinde moc nejsou. K těm bych volil samozřejmě šetrný přístup (ale pořád obdobný tomu, když je někde křeček apod.). Pokud se najde místo, kde se nachází vzácnějších druhů více (o čemž pochybuji), tak ano, tam to "obejděme".
Navíc když se podíváme, jaké procento za záboru půdy/přírody zaberou ty tak potřebné dálnice (které jsou v konečném důsledku víceméně ekologické řešení), tak bych se opravdu soustředil na jiné a mnohem větší problémy.
Chránit se má původní příroda, typická pro naše pásmo, a ne rozestavěné těleso s pár kytkami, které jinde v ČR nenajdeme.
Ano, žijí tam třeba i druhy živočichů, které jinde moc nejsou. K těm bych volil samozřejmě šetrný přístup (ale pořád obdobný tomu, když je někde křeček apod.). Pokud se najde místo, kde se nachází vzácnějších druhů více (o čemž pochybuji), tak ano, tam to "obejděme".
Navíc když se podíváme, jaké procento za záboru půdy/přírody zaberou ty tak potřebné dálnice (které jsou v konečném důsledku víceméně ekologické řešení), tak bych se opravdu soustředil na jiné a mnohem větší problémy.
-
Tomas 1975
To je právě ono... Dotáhli to tam zahrádkáři a další malopěstitelé všeho možného... Zářez dálnice se hodil jako skládka...
Ono v obou případech to jde jednoduše obejít. Zemní práce jsou tam nedokončené, most tam žádný není, tuším že u Černé Hory jeden propust, ale musel bych se podívat do plánů...
Jde tam o princip... Někdo měl pohlídat (asi tehdejší ŘD), když se takto nesmyslná lokální území ochrany přírody vyhlašovala... Je to stejné jako když se zastavěl průchod pro dálnici v Městečku Trnávce a všichni pak koukali že tam jsou řadovky...
Trest žádný... V Trnávce z toho mají dodnes srandu jak to vtipně vyřešily...
Ono v obou případech to jde jednoduše obejít. Zemní práce jsou tam nedokončené, most tam žádný není, tuším že u Černé Hory jeden propust, ale musel bych se podívat do plánů...
Jde tam o princip... Někdo měl pohlídat (asi tehdejší ŘD), když se takto nesmyslná lokální území ochrany přírody vyhlašovala... Je to stejné jako když se zastavěl průchod pro dálnici v Městečku Trnávce a všichni pak koukali že tam jsou řadovky...
Trest žádný... V Trnávce z toho mají dodnes srandu jak to vtipně vyřešily...
-
theodor less
Arame, bavíme se o stavbě opuštěné 80 let. A pak platí to, co jsi říkal jinde.Aram96 píše:V dnešní "moderní" době se z kdejaké navážky 20-30 let staré dělá chráněná oblast, je potřeba v tomhle mít pevnou ruku a vy**** se na ty moderní ekoaktivisty.
http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. ... 70#p229970Aram96 píše:V tomto ohledu, co je staršího jak 100 let, je už prakticky přírodní, i když to není přirozeně vytvořené.Řekl bych, že i méně než 100 let.
Máte nějaký důkaz, že to tam dotáhli zahrádkáři? Pětiprstka hustokvětá, Kruštík bahenní atd. jsou velice citlivé rostliny, které si na zahrádce nevypěstujete, podobně jako si nevypěstujete třeba hřib smrkový. Nebylo to spíš tak, že se tyhle rostliny v okolí Kuřimi vyskytovaly odjakživa, ale vlivem zemědělství atd. došlo k zániku jejích přirozených stanovišť a zrovna v tom neobděláváném zářezu zůstalo chráněné stanoviště? (Nemyslím to jako řečnickou otázku.)Tomas 1975 píše:To je právě ono... Dotáhli to tam zahrádkáři a další malopěstitelé všeho možného...
A ještě dodávám, že jde o původní druhy, ne o invazivní, jak někdo psal.
Theodore, já se nebavil o samotném tělese, ale těch navážkách. Ty tam opravdu nebudou 80 let ..
Naopak, pokud jsou někde místa, kde se opravdu upíchly "naše" rostliny a jinde ne, jak píše KarelLer, tak s tím bych souhlasil a ať se klidně chrání. Jen nejde měnit trasu dálnice kvůli doslova 5 rostlinám. Pokud někde vznikl biotop už alespoň nějakých větších/rozumnějších rozměrů (spolu třeba s mokřadem), pak jsem klidně pro zachování a pro obejití. Samozřejmě ne v případech, kdy by se dálnice měla přiblížit obytné zástavbě nebo měla NEvyužít stojící most. Zas tak horké to s těmi biotopy nebude .. myslím, že máme v ČR dost jiných míst panenské přírody, které si zaslouží vyšší ochranu, než nějakých pár metrů na původním tělese D43.
Naopak, pokud jsou někde místa, kde se opravdu upíchly "naše" rostliny a jinde ne, jak píše KarelLer, tak s tím bych souhlasil a ať se klidně chrání. Jen nejde měnit trasu dálnice kvůli doslova 5 rostlinám. Pokud někde vznikl biotop už alespoň nějakých větších/rozumnějších rozměrů (spolu třeba s mokřadem), pak jsem klidně pro zachování a pro obejití. Samozřejmě ne v případech, kdy by se dálnice měla přiblížit obytné zástavbě nebo měla NEvyužít stojící most. Zas tak horké to s těmi biotopy nebude .. myslím, že máme v ČR dost jiných míst panenské přírody, které si zaslouží vyšší ochranu, než nějakých pár metrů na původním tělese D43.
-
Tomas 1975
Odpověď pro KarelLer:
Co je to důkaz. Pokud bych si vyprávění pamětníků z devadesátých let, které jsem si zapisoval, později nahrával na záznamník nějak ,,autorizoval" tak ano... Takže tedy ne, ale kdo to mohl tušit...
V Kuřimi na nádraží Němci používali pro přísun materiálu na stavbu zrušenou trať do tuším Veverské B... nebo kam to vedlo...
Takže jsem v Kuřimi mluvil s železničáři na odpočinku, ale i s lidmi, kteří tam jako mladí pracovali atd...
A všichni nádražáci mně duetem jeden za druhým toto vyprávěli... Že se bordel ze zahrádek vozil do toho zářezu pro Autostrádu... Bohužel v Kuřimi pokud vím už není nikdo živí... Ani to nejde - pokud by děla na Autostrádě nebo železnici bylo by mu 100 a více...
V Černé Hoře žije místní významný člověk zabývající se historií, publikující atd... To samé v růžovém... Je ročník 45... Takže nepamatuje stavbu... Ale navážení bordelu ze zahrad ano...
Bordel se na dálnici nezačal navážet hned... Existuje fotodokumentace z cca roku 1960 a tam je těleso zarostlé travou, ale bordel nikde...
Co je to důkaz. Pokud bych si vyprávění pamětníků z devadesátých let, které jsem si zapisoval, později nahrával na záznamník nějak ,,autorizoval" tak ano... Takže tedy ne, ale kdo to mohl tušit...
V Kuřimi na nádraží Němci používali pro přísun materiálu na stavbu zrušenou trať do tuším Veverské B... nebo kam to vedlo...
Takže jsem v Kuřimi mluvil s železničáři na odpočinku, ale i s lidmi, kteří tam jako mladí pracovali atd...
A všichni nádražáci mně duetem jeden za druhým toto vyprávěli... Že se bordel ze zahrádek vozil do toho zářezu pro Autostrádu... Bohužel v Kuřimi pokud vím už není nikdo živí... Ani to nejde - pokud by děla na Autostrádě nebo železnici bylo by mu 100 a více...
V Černé Hoře žije místní významný člověk zabývající se historií, publikující atd... To samé v růžovém... Je ročník 45... Takže nepamatuje stavbu... Ale navážení bordelu ze zahrad ano...
Bordel se na dálnici nezačal navážet hned... Existuje fotodokumentace z cca roku 1960 a tam je těleso zarostlé travou, ale bordel nikde...
V těch šedesátých letech to byla "nedávno" zastavená stavba. A později už bylo jasné, že pokračování je odpískané. Tak zavážení mohlo v poklidu začít...
Já jsem měl na mysli to, že tam někdo mohl zatáhnout ty ohrožené rostliny společně s nějakým bioodpadem. To si myslím, že u některých ohrožených rostlin prostě nejde.
O samotném navážení různých odpadů na ten nevyužitelný zářez nepochybuji. Takových černých skládek je všude spousta.
O samotném navážení různých odpadů na ten nevyužitelný zářez nepochybuji. Takových černých skládek je všude spousta.
ono je otázkou, byla-li ta ohrožená rostlina ohroženou i před těmi 60lety....
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit