Jak jezdíme
-
theodor less
Re: Jak jezdíme
https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/ ... 10226.html
Největší autojeřáb s teleskopickým ramenem v České republice s nosností 700 tun, byl v pátek 26. února odpoledne hlavním aktérem netradiční mise v Uherském Brodě. Měl za úkol vyprostit z koryta řeky Olšavy domíchávač, jenž se tam o den dřív převrátil na bok i s nákladem šesti kubíků betonu.
Největší autojeřáb s teleskopickým ramenem v České republice s nosností 700 tun, byl v pátek 26. února odpoledne hlavním aktérem netradiční mise v Uherském Brodě. Měl za úkol vyprostit z koryta řeky Olšavy domíchávač, jenž se tam o den dřív převrátil na bok i s nákladem šesti kubíků betonu.
Záznam hromadné nehody na D1 km 304 z 16.3.
Standard. Kdyz mam auto plny zkratek, fyzikalni zakony neplati.
Kdyby se jeden z účastníků té první nehody vydal s trojúhelníkem proti přijíždějícím, tak to nemuselo být takové drama.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Zajímalo by mě, jestli varoval někdo z protisměru, ale co vím, tak dost lidí co znám prostě dění kolem sebe vůbec nesleduje, takže by jim to nebylo divné.
R48 -> D48 se podařilo!
Kdyby se vydal nekdo naproti s trojuhelnikem, tak dosahne akorat toho, ze nebude nabouranejch osm aut, ale osm aut, jeden mrtvej a jeden rozbitej trojuhelnik. Kdyz si nekdo nevsimne stojiciho kamionu, tak trojuhelnik je uz uplne pod jeho rozlisovaci schopnosti.
To je ten úsek dálnic, kde to vypadá, že by to šlo jezdit i neomezeně co? Nedávno jsem tam jel a vzhledem k provozu jsem měl nutkání vyzkoušet velkou rychlost(auto mělo maximálku 130, tak jsem vyzkoušel prd
)
Na druhou stranu to vypadá fakt kluzce, většina těch aut přijedu do záběru už brzdící a některá dokonce už ve skluzu.
Mě spíš zaujaly ty situace na začátku. Jestli správně vidím, tak tam jedou blikající silničáři(pravděpodobně sypač) v prostředním pruhu. Ty předjíždí kamion z leva(na 3 pruzích pokud se nepletu tak nesmí, ale netuším, jak je to s přítomností silničářů). Už ten mi přišel dost nezastavitelný.
Další je ten autobus, to je tedy úplně ta první nehoda? Viděl jsem správně, že vytlačoval tu dodávečku, co jela ve 3. pruhu? Která nemohla projet a zezadu to pak do nich napral někdo další, který trefil kamion za autobusem, dodeváčku, ale autobus ne a autobusák jel vesel dál?
Na druhou stranu to vypadá fakt kluzce, většina těch aut přijedu do záběru už brzdící a některá dokonce už ve skluzu.
Mě spíš zaujaly ty situace na začátku. Jestli správně vidím, tak tam jedou blikající silničáři(pravděpodobně sypač) v prostředním pruhu. Ty předjíždí kamion z leva(na 3 pruzích pokud se nepletu tak nesmí, ale netuším, jak je to s přítomností silničářů). Už ten mi přišel dost nezastavitelný.
Další je ten autobus, to je tedy úplně ta první nehoda? Viděl jsem správně, že vytlačoval tu dodávečku, co jela ve 3. pruhu? Která nemohla projet a zezadu to pak do nich napral někdo další, který trefil kamion za autobusem, dodeváčku, ale autobus ne a autobusák jel vesel dál?
jj, taky jsem koukal.Další je ten autobus, to je tedy úplně ta první nehoda? Viděl jsem správně, že vytlačoval tu dodávečku, co jela ve 3. pruhu? Která nemohla projet a zezadu to pak do nich napral někdo další, který trefil kamion za autobusem, dodeváčku, ale autobus ne a autobusák jel vesel dál?
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Vozovka zasněžená, voda stříká do stran, někteří řidiči jedou klidně, ale pak se tam přiřítí borci co si myslí, že mají pneumatiky s maximální přilnavostí.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Na mě to působí tak, že to bílé auto se chtělo raději zařadit za ten autobus a nejet tím sněhem, ale autobus taky zpomaloval, takže se auto drželo u levého zadního blinkru a nemohlo se zařadit za autobus. Pak přilétl první borec a vzal to smykem z prostředního do levého, kde narazil do toho bílého auta, které se za autobus už nestihlo zařadit. Komentovat ty plnou rychlostí letící střelce už nemá smysl...
Dokud nebude možné takové střelce na delší dobu legálně odstavit od volantu, nikam se nedostaneme a bude to stále dokola, do dalšího nepříznivého počasí ...
Octavia 1.6 >>> Octavia 1.4 TSI
Odstavíš dnešní střelce a budoucí střelci si teprve dělají ŘP. Doufejme, že střelci budou střelci jen do první rány...
Je to jak s infekcí. Nezbavíš se jí. Můžeš eliminovat akutní stav, tím snižovat pravděpodobnost budoucího výskytu a současně (pokud je to správně podáno) zapracovat na prevenci. Víc se toho asi udělat nedá ...
Není třeba navazovat na diskuzi jinak než odkazem https://www.novinky.cz/krimi/clanek/v-r ... .seznam.cz
- Sypač to vprostřed určitě nebyl, sypače nevozí za sebou přívěs se světelnou šipkou. Tohle bylo nejspíš jen obyčejné "zabezpečovací vozidlo", respektive obyčejný sklápěč, kterých je na SSÚD hodně. Jel nejspíš z nějakého označování překážky/pracovního místa.krtek700 píše:Jestli správně vidím, tak tam jedou blikající silničáři(pravděpodobně sypač) v prostředním pruhu. Ty předjíždí kamion z leva(na 3 pruzích pokud se nepletu tak nesmí, ale netuším, jak je to s přítomností silničářů). Už ten mi přišel dost nezastavitelný.
- Na třípruhu skutečně kamion do rychlého pruhu nesmí, ani v případě sypače nebo čehokoliv jiného. Pouze, kdyby objížděl překážku, což ale není pomalu jedoucí vozidlo.
- Já bych spíš řekl, že nastalo prudké neočekávané brždění vozidel. V čase 0:38 vozidlo v rychlém pruhu prudce brzdí po tom, co najelo do vrstvy neodhrnutého sněhu v tomto pruhu. Hned poté v čase 0:40 tmavé vozidlo a 0:44 bílá dodávka zapínají varovná světla a také prudce brzdí. Na toto prudké brždění reagoval řidič autobusu tím, že začal též prudce brzdit a lehce strhl řízení do prvního volného prostoru (vlevo), tím ale vytlačil bílé vozidlo v rychlém pruhu.
Ihned za prudce brzdícím autobusem ale nedodržel kamion bezpečnou vzdálenost a též začal velmi prudce brzdit. Všichni postupně téměř zastavili (v levém a středním pruhu).
No a v čase 0:57 se přiřítil první nesmrtelný střelec v bílém vozidle, který vpředu před sebou nepočítal s problémem a napálil to do stojících vozidel.
Michale, ty nenavazuješ na diskusi ale začínáš úplně jiný level.
My se tu bavíme o střelcích z videa, kteří naštěstí jen bourali, i když asi tam bude nějaké zranění. Ten (s prominutím magor) z linku měl zakázané řízení, víc než jedno promile a zabil člověka (naštěstí jich nebylo ví). Tam není vůbec co řešit a těch 11 let si doufám posedí. A pokud ne - a něco mu odpustí (což je pravděpodobné), tak za volant by se dříve než po 10 letech dostat neměl.
Když se vrátím k naší zahájené diskusi, podle mě relevantní dotaz je, kolik a co dalšího za to mohou dostat naši střelci
My se tu bavíme o střelcích z videa, kteří naštěstí jen bourali, i když asi tam bude nějaké zranění. Ten (s prominutím magor) z linku měl zakázané řízení, víc než jedno promile a zabil člověka (naštěstí jich nebylo ví). Tam není vůbec co řešit a těch 11 let si doufám posedí. A pokud ne - a něco mu odpustí (což je pravděpodobné), tak za volant by se dříve než po 10 letech dostat neměl.
Když se vrátím k naší zahájené diskusi, podle mě relevantní dotaz je, kolik a co dalšího za to mohou dostat naši střelci
Já si myslím že podle videa se stal nějaký ťukanec dále za mostem a to je to co ti blíže od 0:38 viděli a proto začli brzdit.
Střelci samozřejmě no comment. Bojím se ale že to budou zase oni kdo pak budou vyprávět že lidi na dálnici neumí jezdit a začali prudce brzdit, že jinak se v pohodě dalo jet...
Střelci samozřejmě no comment. Bojím se ale že to budou zase oni kdo pak budou vyprávět že lidi na dálnici neumí jezdit a začali prudce brzdit, že jinak se v pohodě dalo jet...
No, ale s tímhle videem jim to bude houby platné. Za mě mají OPRÁVNĚNĚ smolíka.
Já to nesrovnávám, jen jsem v okamžiku této diskuze o nových střelcích narazil na tenhle článek. Prostě budou noví a noví, dokud se bude jezdit autem. Ale budu fér, když si vzpomenu na sebe s novým řidičákem, taky bych si dnes za pár věcí pěkně nafackoval. Dnes jedu za deště s rodinou na palubě sotva stovkou a žasnu nad odvahou těch, kteří to s malými détmi v sedačkách za stejných podmínek sypou 150. A vlastně jsem vždy rád, když je nedojedu, jestli mi rozumíte...
jako vždy
závody kamionů
pak by bylo v ostatních pruzích místa dost, pro "odpovědné" i pro střelce
je tam i krásně vidět, kolik střelců se dokázalo bezchybně přesunou z levého do pravého bez ztráty kytičky
ale to se v autoškole neučí, to je naučil až provoz a pomáhají jim v tom ty zkratky u blikajících kontrolek na palubce
závody kamionů
pak by bylo v ostatních pruzích místa dost, pro "odpovědné" i pro střelce
je tam i krásně vidět, kolik střelců se dokázalo bezchybně přesunou z levého do pravého bez ztráty kytičky
ale to se v autoškole neučí, to je naučil až provoz a pomáhají jim v tom ty zkratky u blikajících kontrolek na palubce
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
-
Honey72
- Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.
Ale o to tady přece nejde, kolik místa je na dálnici, kdo tu nehodu zpočátku zavinil a kdo ucpal pruhy. Tady se řeší to, že i když nejsou podmínky pro rychlou jízdu vůbec dobré, stejně se najdou střelci, kteří jedou co to dá a zbytečně to zkomplikovali. A pravděpodobně by jeli rychle i kdyby před nimi svítila cedule pozor nehoda a rychlost 60. Jen náhodou se to stalo v místě, kde je na české poměry dálnice maximálně široká a ne třeba na D46. V mnoha zemích je na mokré dálnici povolena jen 110 a v mlze s mlhovkami 50. Tady to necháváme na "profesionalitě" řidičů.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Souhlas Honey, souhlas i s Michalem - přesně o to tu jde
Já tu svoji 120 na dálnici za deště budu muset asi přehodnotit. Že se za takových podmínek ne zřídka vyskytuje 150+ potvrzuji.
Fakt by mě ale zajímalo, jak to vypadá po takové zaviněné bouračce - body, pokuta, event délka zákazu řízení ... má s tím někdo třeba zprostředkované zkušenosti ?
Já tu svoji 120 na dálnici za deště budu muset asi přehodnotit. Že se za takových podmínek ne zřídka vyskytuje 150+ potvrzuji.
Fakt by mě ale zajímalo, jak to vypadá po takové zaviněné bouračce - body, pokuta, event délka zákazu řízení ... má s tím někdo třeba zprostředkované zkušenosti ?
Honey72: Asi bych nebyl až tak kritický jen k českým řidičům, ignoranti jsou všude. I ve vzorovém Německu jsem před pár lety potkal takového střelce na A4 mezi Kolínem a Cáchami. Jde o velmi kvalitní 3+3 s liniovkou, kde se dá jet opravdu hodně rychle (200 a víc), pokud je vypnutá a jsou na to podmínky. V dešti je tam většinou zapnuto omezení 100 nebo 120, při hustém provozu 130 a podobně, místní to až tak moc nedodržují (ale jedou třeba jen o 20 víc). Jednou v lednu padal sníh a hrozilo náledí, takže byla na liniovce jenom 80 a levý pruh byl zavřený (a neprojetý), provoz docela hustý, ale plynulý cca 80-90 a najednou nás v neprojetém levém pruhu předletěl Golf s německou RZ jedoucí odhadem minimálně 120... Naštěstí to asi zvládnul, víc už jsme ho neviděli.
Jinak omezení za deště jsou u nás i v Německu na kritických místech (zpravidla zatáčkách) a podle mých zkušeností se ani u nás, ani v Německu příliš nedodržují...
EDIT: Ještě přidám oblíbený bonmot jednoho známého z Centra dopravního výzkumu, který tvrdí, že vůbec nejsme ateistická země - stačí jet v noci po jakékoli dálnici a potkáte spoustu řidičů věřících, že před nimi je vše v pořádku - bezpečná rychlost pro zastavení vozidla na dohled je totiž s potkávacími světly jenom 70...
Jinak omezení za deště jsou u nás i v Německu na kritických místech (zpravidla zatáčkách) a podle mých zkušeností se ani u nás, ani v Německu příliš nedodržují...
EDIT: Ještě přidám oblíbený bonmot jednoho známého z Centra dopravního výzkumu, který tvrdí, že vůbec nejsme ateistická země - stačí jet v noci po jakékoli dálnici a potkáte spoustu řidičů věřících, že před nimi je vše v pořádku - bezpečná rychlost pro zastavení vozidla na dohled je totiž s potkávacími světly jenom 70...
Mam podobnou zkusenost z Francie. Nakonec jsem tomu strelci byl vdecny, protoze na mne sla unava a chlapec na mne pri tom predjizdeni hodil doslova snehovou duchnu kvuli ktere jsem jel nekolik vterin naslepo sterace nesterace. Adrenalin zafungoval na vybornou a zbyle dve hodiny moji "sichty" uz byly v pohode 
Nemám úplně přesnou zkušenost, ale já osobně jsem na dálnici v levém pruhu narazil do auta předemnou. Je to trochu jiné tím, že to auto předemnou narazilo před tím do aut před sebou, takže to nebylo tak, že bych někoho sundal bez jeho zavinění. Pokutu mám ještě tady, je to za 500,- bez bodu podle zákona 125c/1k), což je podle mě i stejné porušení, jako nepřizbůsobení stavu vozovky. Pokud tam je zranění, tak je to asi něco jiného, ale liší se to podle způsobené škody, nebo je to relevantní?bhs píše:Fakt by mě ale zajímalo, jak to vypadá po takové zaviněné bouračce - body, pokuta, event délka zákazu řízení ... má s tím někdo třeba zprostředkované zkušenosti ?
(Teoreticky to byla podobná situace tomuto. Jel jsem v levém, přiřídil se Range rover, bliká na mě, tak dokončím předjíždění kamionu, uhnu mu a zařadím se za něj. Jenže někde před námi je hodně hustý provoz, pomalý osobák nekoukne do zpětného, vjede do levého, tam začne prudce brzdit jiný osobák, za ním SUV taky a rychle jedoucí Range nestihne ani moc brzdit, takže to napere do toho před sebou a vezmou ještě to auto před nimi. Nebylo to v zase takové rychlosti, blížíli jsme se ke koloně a do kopce, ale ty 2 SUV do sebe tak narvali, že je nešlo rozdělit