_Jan91: však právě takhle nějak jsem to myslel. Raději 3-pruhovou kategorii .. rozšířit se dá vždycky všechno a tady právě obzvláště dobře, protože to vpohodě může tvořit půlku (byť o něco širší) budoucího 4-pruhu, i když dálnice s návrhovou rychlostí 130 km/h asi ne, ale to už tolik nevadí. Ale myslím si, že intenzity na 4-pruh tu také nikdy být nemusí. Stejně je většina dopravy na I/50 naší vnitrostátní a ta na ní zůstane .. Prostě tam, kde není tolik dopravy, nepotřebujeme nutně dálnici, stačí kvalitní jednička - za mě 3-pruh + MÚK. Podobně to vidím i na třeba I/38 mezi D1 a hranicemi. Jde ale o to, aby to soudruzi neokleštili na obyč 2-pruh.
Samozřejmě by se mi líbila dálnice pro mezistátní spojení, ale vzhledem k tomu, jaký je zde terén, tak jsem ochoten přijmout ústupky - podobně jako D11 před hranicemi s Polskem. Naopak taková severní část D43, která je/bude hodně levná, protože se dá velká část původní stavby využít, by mohla dostat dálnici, když stavíme i D6 ve 4-pruhu a to si politici dokonce vykřičeli i odstavný pruh.
Věc ohledně financování a EU je druhá věc .. já jsem stejně ale přesvědčen, že než se D49 dostane k realizaci, tak EU nebude asfalt podporovat vůbec.

A osobně bych komunikace nestavěl podle toho, jak platí EU. EU stejně radši financuje "udržitelné" a "soběstačné" projekty, které dávají smysl. Řekl bych, že kdyby 4-pruh neprošel "naším národním" financováním, tak ani tím evropským.