Cyklisté a vše kolem...
Re: Cyklisté a vše kolem...
Na úřední desce visí cyklopruhy na Patočkovu. Zůžení pruhů při zachování 2+2.
Pokud to bude spojený s tím, že v pravém do centra už nebudou zastavovat auta tak to i automobilové dopravě nakonec prospěje.ElWapp píše:Na úřední desce visí cyklopruhy na Patočkovu. Zůžení pruhů při zachování 2+2.
Jinak směr Vypich -> Letná/Holešovice/... by byl příjemnější po Bělohorský, ale tam to zklidňovali retardéry, zúžením atd.. Pro kolo ve výsledku horší než pro auto, tak pak chtějí "nahnat" cyklisty na čtyřproudou výpadovku, která má navíc horší profil (víc z kopce do kopce).
Jinak zavádění cyklopruhů je důležité v kombinaci s novým zákonem, který požaduje jinak 1,5m odstup. Ten však jak to vypadá, možná v senátu neprojde. Viz
https://nazory.aktualne.cz/komentare/se ... f6b220ee8/
1,5m požaduje hlavně zdravý rozum. Kdo předjíždí blíž je magor, který nemá kousek předvídavosti.Mroz píše:...zákonem, který požaduje jinak 1,5m odstup...
Jako cyklista tvrdim, ze tohle tvrzeni je hovadina nemajici oporu v realite. Kdyz uz pominu skutecnost, ze jsou mista, kde by pri dusledne aplikaci tohoto pravidla cyklista nesel predjet.Kdo předjíždí blíž je magor, který nemá kousek předvídavosti.
Mě fascinuje, že chtějí aby při předjíždění byl rozestup 1,5m ale normálně se může nakreslit cyklopruh o šířce 1,25m na rušné silnici s pruhem 2,5m. To mi přijde naprosto pokrytecké. Takže když chtějí 1,5m, tak ať se zruší tyhle nesmyslné cyklopruhy, jinak to nedává smysl.
No ve Vršovicích chystají něco obdobného na druhou: cyklopruh v protisměru jednosměrkou, kde nebude možné 1,5m dodržet. Takže co? Pojedu autem a zastavím, aby mohl cyklista projet (on smí...)? Nebo to není předjíždění a v protisměru ho mohu legálně líznout z půlmetru?
V protisměru je to pro cyklistu lepší, protože vidí, co se děje. Těch 1,5 m ale stejnak platí jen v případě, kde se to dá dodržet? Každpádně 1,5 m je ve městě možná až moc, ale pokud čeští řidiči neví, kolik je správný odstup, tak se jim holt musí striktně stanovit vzdálenost.
Já si stanovil vlastní pravidlo, cyklisty míjím cca 1,75 - 2 m od krajnice. Ten, který jede dle pravidel u krajnice, tak u toho ten 1,5 m v klidu dodržím. Ale zrovna dnes jsem předjížděl pumpičku, která jela víc jak metr od krajnice, nechal mu asi 0,25 m. Ještě hrozil pěstí:-)
-
Mosquit
a podle jakých pravidel to přesně je? Cyklista má jezdit po pravém okraji vozovky. Krajnice smí užít, nejsou-li tím ohrožování chodci.Paul1 píše:...Ten, který jede dle pravidel u krajnice...
Třeba tady tedy dobrý 1,5m od krajnice. https://www.google.com/maps/@50.165216, ... 384!8i8192
Já ale píšu o silnicích 2. a 3. tříd, kde jsou krajnice takové (na širokých jedničkách moc problém nevidím):
https://www.google.com/maps/@49.5808977 ... 312!8i6656
Mnichov žalují kvůli cyklopruhům. Jsou prázdné, ucpávají ulice, vadí autoklubu
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
Pánové, tady se zas motají jablka a hrušky, takže:
1) Stanovisko Senátu není vůbec známé. Je známé pouze stanovisko dvou výborů, kde zasedá modroptácká autolobby. Navíc, pozice Senátu při schvalování zákonů je známá - i při navrácení do Sněmovny má finální slovo Sněmovna.
2) Dodržení bezpečného odstupu při předjíždění bude nadále všude platit. Zákon navíc stanoví, že bezpečný odstup je při rychlosti nad 30 km/h alespoň 1,5 metru a při rychlosti do 30 km/h 1 metr. Tj. pokud řidič zpomalí, může předjíždět i v užší ulici
3) Míjení protijedoucích účastníků provozu NENÍ předjíždění. Máte vůbec řidičák, proboha?
4) Zákon navíc umožní předjíždět cyklistu i v místě zákazu předjíždění (plná čára), což je dnes zakázané! Tj. spoustu situací s předjížděním řidičům naopak usnadňuje.
Já ten zákon velmi vítám. Jako řidič i jako cyklista. Dává mi k dispozici konečně pevně stanovenou míru, kterou se můžu řídit.
Je to jak u maximální rychlosti. Sice nadále platí, že řidič má jet bezpečně dle rozhledových poměrů, ale do toho mám stanovenou pevnou hranici, která je v případě nějaké nehody respektována a mohu se na ní odkazovat.
1) Stanovisko Senátu není vůbec známé. Je známé pouze stanovisko dvou výborů, kde zasedá modroptácká autolobby. Navíc, pozice Senátu při schvalování zákonů je známá - i při navrácení do Sněmovny má finální slovo Sněmovna.
2) Dodržení bezpečného odstupu při předjíždění bude nadále všude platit. Zákon navíc stanoví, že bezpečný odstup je při rychlosti nad 30 km/h alespoň 1,5 metru a při rychlosti do 30 km/h 1 metr. Tj. pokud řidič zpomalí, může předjíždět i v užší ulici
3) Míjení protijedoucích účastníků provozu NENÍ předjíždění. Máte vůbec řidičák, proboha?
4) Zákon navíc umožní předjíždět cyklistu i v místě zákazu předjíždění (plná čára), což je dnes zakázané! Tj. spoustu situací s předjížděním řidičům naopak usnadňuje.
Já ten zákon velmi vítám. Jako řidič i jako cyklista. Dává mi k dispozici konečně pevně stanovenou míru, kterou se můžu řídit.
Je to jak u maximální rychlosti. Sice nadále platí, že řidič má jet bezpečně dle rozhledových poměrů, ale do toho mám stanovenou pevnou hranici, která je v případě nějaké nehody respektována a mohu se na ní odkazovat.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
A uz mate jak tu "pevne stanovenou miru" zmerit v realu? Nebo mame zas jeden gumovy paragraf pripraveny k pouziti "kdyz se to hodi"?
Tak to se těžko můžete nazývat cyklistou... U kraje silnice se (zejména u nás) vyskytují extrémně často překážky, které řidič nemá šanci zaregistrovat, protože z jeho úhlu jsou prostě špatně vidět, nebo jsou pod jeho rozlišovací schopnost - díry, kanály, větve keřů a stromů, poztrácené součástky aut, mrtvolky... Všechno překážky, které donutí cyklistu vybočit, protože kdyby se jim nevyhnul hrozí reálné riziko pádu. A tam se pak 1,5 m odstupu sakra hodí. Další věc je boční vítr, který v autě už skoro není cítit - běžný "rozkyv" při nečekané změně proudění (překážka, předjíždějící auto) je u mě až okolo půl metru a to myslím, že mám stabilitu na kole hodně dobrou...jozka píše:Jako cyklista tvrdim, ze tohle tvrzeni je hovadina nemajici oporu v realite.
A to je v pořádku. Prakticky jde o silnice, kde se nevyhnou 2 protijedoucí auta. A na takhle úzké cestě předjet cyklistu bez toho, že by naznačil že o autě ví a s předjetím počítá je hulvátství.jozka píše: Kdyz uz pominu skutecnost, ze jsou mista, kde by pri dusledne aplikaci tohoto pravidla cyklista nesel predjet.
Velmi ubohé chování.Paul1 píše:Já si stanovil vlastní pravidlo, cyklisty míjím cca 1,75 - 2 m od krajnice. Ten, který jede dle pravidel u krajnice, tak u toho ten 1,5 m v klidu dodržím. Ale zrovna dnes jsem předjížděl pumpičku, která jela víc jak metr od krajnice, nechal mu asi 0,25 m. Ještě hrozil pěstí:-)
1) Pro cyklisty platí úplně stejné pravidlo o jízdě vpravo jako pro ostatní (navíc mohou užít krajnici, pokud je to bezpečné). Takže místo pravých kol auta je úplně správně.
2) Platí také povinnost předcházet škodám na majetku jak cizím, tak vlastním. Takže když je okraj silnice takový, že hrozí poškození čehokoliv, je zákonnou povinností takové místo objet. U nás navíc bez problémů 1 m do silnice zasahují větve a neposekaná tráva (což z perspektivy řidiče není vidět), které se navíc ve větru dost nevyzpytatelně pohybují, takže nějaký odstup od kraje je zcela nezbytný aby bylo možné předejít nečekanému kličkování.
Spousta cyklistů se chová dobře a spousta jako kreténi. A na tom žádnej zákon nic nezmění.
Já na tom nic ubohého nevidím, když se někdo nechová ohleduplně ke mně, tak nebudu ani já k němu. Když se podíváš na ten můj odkaz, tak cyklista se pohyboval v místech, kde je označena silnice číslem 360 (zhruba usprostřed toho čísla). Takže řeči o překážkách (díry, kanály, větve keřů a stromů, poztrácené součástky aut, mrtvolky...) si můžeš strčit za klobouk.Kubajsu píše: Velmi ubohé chování.
1) Pro cyklisty platí úplně stejné pravidlo o jízdě vpravo jako pro ostatní (navíc mohou užít krajnici, pokud je to bezpečné). Takže místo pravých kol auta je úplně správně.
2) Platí také povinnost předcházet škodám na majetku jak cizím, tak vlastním. Takže když je okraj silnice takový, že hrozí poškození čehokoliv, je zákonnou povinností takové místo objet. U nás navíc bez problémů 1 m do silnice zasahují větve a neposekaná tráva (což z perspektivy řidiče není vidět), které se navíc ve větru dost nevyzpytatelně pohybují, takže nějaký odstup od kraje je zcela nezbytný aby bylo možné předejít nečekanému kličkování.
Kubajsu, obavam se, ze nemate gebir na to, abyste urcoval, kdo se smi a kdo se nesmi nazvat cyklistou. A o tom, co vse uz jsem na kole zazil vite prd. Neucte kacera plavat.
Jde o to, ze podle logiky vaseho vyroku by na dlouhych usecich nasich silnic nemelo byt mozne predjet cyklistu. Zkuste se nad tim zamyslet. Proste pojede babka na kole do sve vsi (asi tak 10km/h) a za ni dlouhy strudl aut, autobus, sem tam traktor. Protoze na te ceste od hlavni do vsi se proste do toho vaseho pravidla nevejdou.
Jde o to, ze podle logiky vaseho vyroku by na dlouhych usecich nasich silnic nemelo byt mozne predjet cyklistu. Zkuste se nad tim zamyslet. Proste pojede babka na kole do sve vsi (asi tak 10km/h) a za ni dlouhy strudl aut, autobus, sem tam traktor. Protoze na te ceste od hlavni do vsi se proste do toho vaseho pravidla nevejdou.
-
Mosquit
Babka jedoucí 10 km/h nepojede metr od okraje (pokud nebude pod vlivem). Naopak peskovat cyklistu na silničce (který zpravidla po rovině jede 40-50 km/h), že nejede pangejtem (pár desítek metrů před začátkem obce
) a "za odměnu" ho ohrozit (!!!) a ještě se tím chlubit je ukázka buranství. Vraťte nejen řidičák, ale i občanku, nejste svéprávný.
Copak na rovině... Ale třeba tady https://mapy.cz/zakladni?x=14.5039372&y ... ase=ophoto je to docela slušně do kopce (takže 40 - 50 asi hned tak někdo nedá) a autobus nebude mít ve vyhraženém pruhu šanci cyklistu bezpečně předjet, když bude stát vlevo kolona... Ale, upřímně řečeno, to nemá ani teď... přitom je hned vedle krásně použitelný chodník.
Prave, ze takova ano, aby se vubec udrzela na ceste. Prijedte nekdy k nam na vesBabka jedoucí 10 km/h nepojede metr od okraje
A zrovna vcera jsem si na podobne hovory vzpomnel, cesta k nam sire 4,10 podle ortofoto, auto-auto se deje jednim kolem pomalu mimo asfalt, auto-autobus/nakladak/traktor znamena auto odstavene na krajnici. Podle Kubajsulogiky v takovem miste musim poslusne jet za cyklistou jinak jsem magor.
Na té Českobrodské ale nikdo na kole nejezdí (resp. nikdo normální). Jak už bylo řečeno je tam chodník nebo se dá projet po cyklostezce a vyjet v Třešňovce nebo u Kauflandu, kde je navíc mnohem přijatelnější stoupání. A když nad tím přemýšlím, tak nevím kdo by tam vlastně jel protože všude se tam dá dostat mnohem lépe než po Českobrodské.
Tak to je pěkná demagogie.jozka píše:Prave, ze takova ano, aby se vubec udrzela na ceste. Prijedte nekdy k nam na vesBabka jedoucí 10 km/h nepojede metr od okraje
A zrovna vcera jsem si na podobne hovory vzpomnel, cesta k nam sire 4,10 podle ortofoto, auto-auto se deje jednim kolem pomalu mimo asfalt, auto-autobus/nakladak/traktor znamena auto odstavene na krajnici. Podle Kubajsulogiky v takovem miste musim poslusne jet za cyklistou jinak jsem magor.
Pro cyklistu i nadále platí, že Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.
Pokud tedy vozovka cyklistovi umožňuje bezpečně jet při kraji, dejme tomu s rezervou alespoň 0,5 metru, samotný cyklista má pak šířku ca. 1 metr (jenže je osově souměrný, takže ve směru vpravo zabírá půl metr) - a zároveň tvoje auto má šířku 2 metry - pak zbývá 1,10 metru volného prostoru.
Takže zpomalíš na 30 km/h a cyklistu v pohodě bezpečně předjedeš.
Pokud ti to cyklista neumožňuje a jede si bezdůvodně uprostřed vozovky, pak se dopouští přestupku. Jednoduchý.
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Párkrát jsem tam z auta cyklistu zahlédl, jednou dokonce chvilku opravdu brzdil autobus (potom uhnul na krajnici - předtím jí tam kus chyběl). Z kola jsem tam samozřejmě nikoho neviděl, protože taky jezdím skrz Zelené Město ke KauflanduSaljack píše:Na té Českobrodské ale nikdo na kole nejezdí (resp. nikdo normální). Jak už bylo řečeno je tam chodník nebo se dá projet po cyklostezce a vyjet v Třešňovce nebo u Kauflandu, kde je navíc mnohem přijatelnější stoupání. A když nad tím přemýšlím, tak nevím kdo by tam vlastně jel protože všude se tam dá dostat mnohem lépe než po Českobrodské.
Trupmane, jenže je to tak, že slušný cyklista je slušný a podle toho jezdí. Ale tomu běžnému je jedno, že páchá přestupek a akorát ti vynadá, když mu něco řekneš. Moje zkušenost.