Cyklisté a vše kolem...

Pražský a Městský okruh, radiály a ostatní pražské komunikace
Odpovědět
Paul1

Re: Cyklisté a vše kolem...

Příspěvek od Paul1 »

Mosquit píše:Babka jedoucí 10 km/h nepojede metr od okraje (pokud nebude pod vlivem). Naopak peskovat cyklistu na silničce (který zpravidla po rovině jede 40-50 km/h), že nejede pangejtem (pár desítek metrů před začátkem obce ;-) ) a "za odměnu" ho ohrozit (!!!) a ještě se tím chlubit je ukázka buranství. Vraťte nejen řidičák, ale i občanku, nejste svéprávný.
Koukám, že ty budeš taky jedna z těch pumpiček, jako cyklista bys takovou jízdu těžko schvaloval. Jestli ti připadá v pořádku, když pumpička jede uprostřed "pravého pruhu", tak se nemáme o čem bavit a zůstanu tím "buranem". Řidičák i občanku si ponechám :D
jozka

Příspěvek od jozka »

Trupmane a ted uz zbyva vyresit situaci, kdy predjizdeny jede 25+ (ono totiz plati cosi o dostatecne rchlosti pri prdjizdeni). Predjet nemam jak bo bych musel vic nez 30... tohle jsou realne a vubec ne okrajove situace, ktere nastavaji s temito striktne urcenymi limity.

Ceterem autem (sic!) censeo... v realu se neztmeni vicemene nic, jen pribyl novy gumovy paragraf s tezce buzeracnim potencialem.

Dodatek - tvrzeni, na ktere jsem prvotne reagoval (Kubajsu) ovsem takove situce nerozlisuje a je velice striktni. Sorry, mam na kole i v aute za sebou desitky let a zazil jsem uz kdeco, takze muj nazor na tuhle hovadinu nezmenim.
NoOne
Bydliště: In the Czech Republic, yet right in the middle of Germany

Příspěvek od NoOne »

Chapu to narizeni spravne, ze tady nesmim cyklistu predject, protoze je vsude plna cara a odbocovaci pruh neni na predjizdeni ?
Geo

Příspěvek od Geo »

No zatim ho predjet muzes, pokud pri predjizdeni neprejedes plnou caru. Jestli to pujde i nadale, to nevim. 2.2m auto, 1.5m odstup a 0.5m cyklista dava dohromady 4.2m. Takze pokud je to silnice kategorie S9.5 a cyklista se uhne az za vodici prouzek, pak s odrenyma usima ano. Pokud ne, nebo je to silnice nizsi kategorie, tak ne.

Myslim, ze nastal cas klasifikovat cyklisty jako prekazku provozu, protoze ohrozuji jak jeho bezpecnost tak i plynulost.
jozka

Příspěvek od jozka »

Sirka pruhu 3.5m. Takze ne. Jedine, ze by cyklista nejel vic nez cca 20km/h, pak je mozne beztrestne prejet plnou caru.
Geo

Příspěvek od Geo »

Tak chyba, pri prejzdeni cyklisty by podle navrhovaneho zakona, melo byt mozne prejet jednoduchou plnou caru.
Geo

Příspěvek od Geo »

Tak asi opet chyba. V navrhu nic takoveho neni (pokud to neni nekde schovane jinde) https://senat.cz/xqw/webdav/pssenat/ori ... 9463/83479 . Nu, puvodne jsem cerpal ze stranek auto*matu, coz byla nejspis chyba.
Mike

Příspěvek od Mike »

Geo píše: Myslim, ze nastal cas klasifikovat cyklisty jako prekazku provozu, protoze ohrozuji jak jeho bezpecnost tak i plynulost.
používám již dlouho, pak se ten manévr nejmenuje předjíždění 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Pánové, já nevím, kde jste vzali tu možnost předjíždět s odstupem 1m, pokud jedete pomaleji než 30 km/h, v tom návrhu je totiž napsáno (cituji): "... V místě s nejvyšší dovolenou rychlostí nepřevyšující 30 km.h-1 je vzdálenost bezpečného bočního odstupu při předjíždění cyklisty podle věty druhé nejméně 1m."
Takže žádný odstup 1m "když jedu pomalu", ale odstup 1m "tam kde bude zavedenbo blaho max. rychlosti 30 km/h". Považuju to za "dělostřeleckou přípravu" pro plošné omezení rychlosti na 30 km/h v obcích. :(
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Když už tam musí nacpat přesné metry tak bych tam doplnil i zákaz vjezdu cyklistům na silnice, kde je není možné bezpečně předjet, to znamená s šířkou vozovky menší než 5,5m, v místech s omezením vjezdu vozidel nad 3,5t 5m.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Nebo bychom v těch místech dát zákaz vjezdu aut. To je stejná logika.
Saljack

Příspěvek od Saljack »

Mosquit píše:Nebo bychom v těch místech dát zákaz vjezdu aut. To je stejná logika.
No tak to stejná logika není ani náhodou. Silnice jsou budované primárně pro auta a ne pro kola. Stejná logika by to byla, kdyby auta mohli na cyklostezky, které jsou budované primárně pro cyklisty a chtěl byste jim tam zakázat vjezd.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Saljack píše: Silnice jsou budované primárně pro auta a ne pro kola.
To odvozuješ z čeho? Já myslel, že silnice jsou budované pro dopravu obecně.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Saljack píše:
Mosquit píše:Nebo bychom v těch místech dát zákaz vjezdu aut. To je stejná logika.
Silnice jsou budované primárně pro auta a ne pro kola.
Jestli jste si tuto informaci zapamatoval z autoškoly, tak byste si ji měl minimálně zopakovat. :crazy: :ko:
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Silnice se budovaly pro koně a povozy.
Auta bych na ně tedy nepouštěl.
jozka

Příspěvek od jozka »

Blbost to samozrejme je. Silnice se budovaly pro dopravu. Uz pro pesi. Presto to neznamena, ze mam pravo sebrat batoh a vyrazit po D1 z Prahy do Brna (i kdyz... byvaly doby, kdy takovy trip byl dokonce nametem clanku pro Svet motoru). Bezpecnost a zajisteni plynulosti dopravy vyvolaly nutnost na nekterych komunikacich omezit pristup pro potencialne rizikove faktory. Na dalnici se tak legalne nedostanete pesky, s kolem, konem nebo i treba s nekterymi starsimi nakladky. Pokud se zakonodarce rozhodl, ze cyklista je natolik rizikovy faktor, ze jeho predjeti neni legalne mozne na velke casti nasi silnicni site, bylo by fer ten rizikovy faktor zcela proste z te site odstranit.

Extremni reseni? Samozrejme! Jak se rika, na hruby pytel, hruba zaplata...
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše:
Saljack píše: Silnice jsou budované primárně pro auta a ne pro kola.
To odvozuješ z čeho? Já myslel, že silnice jsou budované pro dopravu obecně.
silnice SILNÝM
nějak tam toho cyklistu nevidím 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

V takovém případě povolme jízdu jen Tatře s pískem. Silnice silným.
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Trochu to odlehčím - u nás na chalupě byla vybudována silnice pro přesun tanků z kasáren na nádraží. Ještě za minulého režimu, Když jsem se jako dítě setkal s kolonou tanků, tak nebylo radno se s nimi poměřovat a radši jsem jako chodec nebo cyklista silnici zbaběle vyklidil a utekl do lesa :-)
A to byla přitom hodně široká silnice, kde by se místy vešly i 3 nebo 4 pruhy když ale vidíte ty monstra, který se řítí docela velkou rychlostí, řidič z toho moc nevidí .... no neměl jsem z nich dobrej pocit.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

Paul1 píše:Když se podíváš na ten můj odkaz, tak cyklista se pohyboval v místech, kde je označena silnice číslem 360 (zhruba usprostřed toho čísla).
https://www.google.com/maps/@49.5808977 ... 312!8i6656
Takže asi tak o 30 metrů dál je díra jak kráva... Když je něco vidět na streetwiev, tak to už je opravdu vypečené. Krásná ukázka, jak je z auta zkreslená perspektiva.

Ale ať si klidně ten cykloun poleží v nemocnici, proč bys měl pohnout o centimetr volantem... Máš přece svoje "pravidla".
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

jozka píše:Kubajsu, obavam se, ze nemate gebir na to, abyste urcoval, kdo se smi a kdo se nesmi nazvat cyklistou.
Pardon.

Jde o to, že i z naší soudní praxe a v zásadě v celé Evropě plyne, že bezpečná vzdálenost pro předjetí cyklisty je (50+rozdíl rychlostí v km/h) cm. Z toho zhruba plyne těch 150 cm s nějakým zaokrouhlením ve prospěch bezpečnosti, protože původní výpočet by byl prakticky prokazatelně neměřitelný (nelze očekávat, že by někdo v reálném provozu dokázal změřit 2 rychlosti a vzdálenost). Ale tady se vede obrovská debata, kde hromada lidí tvrdí, jak je ohrožení při předjíždění vlastně v pořádku...
Osobně bych byl šťastný za cokoliv od 70 cm nahoru - jen letos bych napočítal nižší desítky předjetí kolem 20 cm a jednou jsem cítil zrcátko, takže tak 5 cm max... A to je fakt špatný :cry:

Analogicky; ve zúžení na D1 zbývá mezi kamionem a autem okolo 70 cm. Stabilita obou vozidel vůči nerovnostem silnice a větru je mnohem větší než cyklisty, rozdíl rychlostí je pár km. A stejně se do předjíždění minimálně polovina řidičů vůbec nepouští, protože jim to přijde málo. Ale švihnout to pár decimetrů vedle kola není problém.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

Kubajsu píše:
Paul1 píše:Když se podíváš na ten můj odkaz, tak cyklista se pohyboval v místech, kde je označena silnice číslem 360 (zhruba usprostřed toho čísla).
https://www.google.com/maps/@49.5808977 ... 312!8i6656
Takže asi tak o 30 metrů dál je díra jak kráva... Když je něco vidět na streetwiev, tak to už je opravdu vypečené. Krásná ukázka, jak je z auta zkreslená perspektiva.

Ale ať si klidně ten cykloun poleží v nemocnici, proč bys měl pohnout o centimetr volantem... Máš přece svoje "pravidla".
Hlavně ta pumpička jela uplně stejně min. půl kopce, co jsem ho poprvé zahlédl. A neuhnul ani když o mě dávno věděl, když otočil hlavou. Díru máš hlavně v hlavě. Ten záběr je z místa, kde už jsem ho předjel a i kdyby, ta díra jde objet v klidu i zprava. A mám dojem, že jak hrozil tou pěstičkou, tak tu díru stejně vymetl, protože jel pořád rovně :)
Mosquit

Příspěvek od Mosquit »

Je vidět, že jsi na kole nikdy nejel. Objet něco zprava je cesta do hrobu - když tě předjíždí auto, už se nemáš kam "vrátit"
Warcz

Příspěvek od Warcz »

Super senat upravil a vratil sněmovně. Snad projde navrh s nižši sankci.
kot

Příspěvek od kot »

Je rovněž otázkou, zda to PS v době hádek stihne znovu projednat...
Odpovědět

Zpět na „Praha“