Komunální politika v Praze
Re: Komunální politika v Praze
hlavní odpor proti železnici nastal díky slovu "rychlodráha na letiště"
přičemž si místní představovali TGV nebo šinkanzen
netuše, že v českých podmínkách to bude elefant...
to jsou ty vyjádření do medií...
přičemž si místní představovali TGV nebo šinkanzen
netuše, že v českých podmínkách to bude elefant...
to jsou ty vyjádření do medií...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Už tam hlavně dávno mohlo být metro, kdyby nebyla výstavba dalšího prodloužení áčka tolik zpolitizována Bémovými odpůrciJirkaS píše:...železnice už tam mohla dávno být, nebýt Bémova "Nechceme vlak, chceme metro"...
Vzpomeňme jak se koncem první dekády rozjela kampaň, že Déčko je zastaralý koncept sovětského těžkého metra a navíc nevhodně trasované, a že se musí změnit úplně ve všem. A než to projektanti vymyslí znovu a lépe, tak zatím postavíme to Áčko na letiště, aby budovatelské úsilí nestálo... Po několika letech bádání a vyhozených peněz projektanti přišli na to, že to Déčko sice není 100% ideální, ale s ohledem na okolnosti to lépe nejde, a jediná změna v trase byl posun stanice blíže k nemocnici. Kvůli němuž se pak příprava na dalších několik let zasekla, protože bylo nutné změnit územní plán a překonat očekávatelné obstrukce.Standa píše:Mimochodem, nějak nechápu, že se to "předběhnuté" déčko tedy nezačalo stavět ihned po dokončení áčka do Motola - spíš mám pocit, že to nebylo "prodloužení áčka nebo déčko", ale "prodloužení áčka nebo nic".
A navržené technické změny za účelem zlevnění stavby a provozu zařízl Hudeček, když iniciativně vymyslel, že se D začne v první fázi provozovat jako odbočka z C, a tudíž musí být kompatibilní s tím "těžkým" vozovým parkem. Než mu ten nápad vyvrátili, že by to provozně nefungovalo a v souhrnu stálo víc, tak už bylo rozjeté územní řízení, které se nikomu restartovat nechtělo.
P_V: No a zatímco se to s déčkem všechno vyjasňovalo, tak se klidně mohlo áčko dotáhnout na letiště možná i včetně větve na sídliště Řepy
. Každopádně od odchodu Béma i zmíněného Hudečka (budeme-li je tedy považovat za "sabotéry"
) už uplynulo dost času a u déčka posun minimální...
"se mohlo"
Ono se to musí zdůvodnit ekomomicky, a ono to nechtělo vycházet. Proto také byla první etapa vedená oklikou přes Petřiny a Motol, aby vozila méně vzduchu. Kdoví jak to měl Bém rozmyšleno, asi dobře věděl že další etapy nevycházejí a že je neprotlačí. Ale takto se aspoň zapsal do dějin jako budovatel a pokračovatel tradice nechcemerychlodráhistů, která ho vynesla do politiky.
Ono se to musí zdůvodnit ekomomicky, a ono to nechtělo vycházet. Proto také byla první etapa vedená oklikou přes Petřiny a Motol, aby vozila méně vzduchu. Kdoví jak to měl Bém rozmyšleno, asi dobře věděl že další etapy nevycházejí a že je neprotlačí. Ale takto se aspoň zapsal do dějin jako budovatel a pokračovatel tradice nechcemerychlodráhistů, která ho vynesla do politiky.
Poté co odesmani v čele s Chalupou a Bémem prosadili paskvil do Motola bych spíš zkoumal, jestli by bylo možné prodloužení do Řep se stanicí na úrovni ulice Slánská a druhou konečnou stanicí u D0 a D6 , kde by mohlo být pořádné P+R a terminál autobusové příměstské dopravy. Nabízí se souběh radiály s metrem. Částečně by metro mohlo být i hloubené, cena přijatelná. Zhruba takto:
https://mapy.cz/s/papusojako
https://mapy.cz/s/papusojako
Co si vzpomínám z doby, kdy se začalo to prodloužení áčka stavět a víc se to probíralo, tak P+R terminál měl být na Dlouhé Míli (stanici před letištěm), protože u D6 by kolidoval s tehdy ještě uvažovanou Břevnovskou radiálou (padl i nápad stavět od Motola společně metro i radiálu). Do Řep se zvažovala větev, která by dokonce mohla končit až na Zličíně s propojením přestupem na béčko (ale netuším, zda tyto úvahy překročily rámec diskusí ve fóru na Metrowebu
). Co se týče ekonomiky, "chalupoida" přes Motol právě měla vycházet o něco lépe i díky možnosti té větve. Jinak by mě docela zajímalo, jak je to udělané, že u metra ekonomika až na letiště nevyšla, ale u "rychlodráhy" vychází... Nebo snad taky nevychází?
Každopádně si za to můžeme v Praze sami, málo jsme se nadchli pro olympiádu
. (ještě omluva JirkoviS - toho zlého smajlíka jsem do své reakce neměl dávat
).
Každopádně si za to můžeme v Praze sami, málo jsme se nadchli pro olympiádu
Protoze metro jen na letiske a draha az na Kladno?
Protože metro jezdí po 5 minutách a dráha po 30?
-
Tomáš Němec
Co to je za argument? Jak interval ovlivňuje ekonomiku efektivitu projektu? navíc u vlaku se počítalo až s 10 min intervalem. Každopádně pro vlak hraje do karet to, co píše jožka, že kromě letiště dobře obslouží i Kladno. A to je hodně silný přepravní proud, jedna z nejsilnějších dojížďkových relací v ČR. Projekt modernizace železnice vycházel efektivní. Otázkou je, jestli je tomu tak i po těch úpravách, které si Praha 6 nakonec vydupala - např. ražené tunely pod Ořechovkou.MPMP píše:Protože metro jezdí po 5 minutách a dráha po 30?
Metro by mohlo druhou větví obsloužit kromě letiště i sídliště Řepy, což by navíc umožnilo interval cca 10 min. pro obsluhu letiště a P+R Dlouhá Míle. To mi přijde z pohledu uživatele ještě snesitelné, na rozdíl od nějakých 30 min. Navíc zajížďka na letiště poněkud zneatraktivní použití vlaku pro Kladeňáky (proti tomu je chalupoida přes Motol drobnost), takže stejně budou jezdit autobusem nebo IAD. Nemluvě o tom, že se zvýší náklady nutností vybudovat úsek letiště - Jeneč.
Takže moc nevěřím objektivitě těch výpočtů efektivity, když z nich vyplyne, že metro ne, ale vlak ano
.
Takže moc nevěřím objektivitě těch výpočtů efektivity, když z nich vyplyne, že metro ne, ale vlak ano
Stando, ale vlaky na Kladno nepojedou přes letiště...
V ekonomice se nepočítají provozní náklady na soupravy, energii a lidi?Tomáš Němec píše:Co to je za argument? Jak interval ovlivňuje ekonomiku efektivitu projektu?MPMP píše:Protože metro jezdí po 5 minutách a dráha po 30?
Nedělejte, že jste nepochopil, že ten argument je o něčem jiném - interval se u obou druhů dopravy dá přece nastavit stejně. Takže proto je to nesmyslné tahat to do kalkulace. Nedává to přece ani žádný smysl, aby jeden vlak jezdil co 5 minut a druhý po půlhodinách, když oba mají za úkol odvézt to samé množství lidí a mají i srovnatelnou kapacitu ......
Mimochodem s tím, že by metro jezdilo na letiště každých 5 minut jak uvádíte, s tím nepočítal nikdy nikdo. Od začátku se počítalo s pásmovým provozem, tedy že by většina souprav končila dříve než na konečné.
Mimochodem s tím, že by metro jezdilo na letiště každých 5 minut jak uvádíte, s tím nepočítal nikdy nikdo. Od začátku se počítalo s pásmovým provozem, tedy že by většina souprav končila dříve než na konečné.
A to je zrejme jeden z duvodu, proc byla myslenka prodlouzeni metra opustena. Dovedete si predstavit, jak by to fungovalo, kdyby rekneme jedna ze ctyr souprav prijela na Veleslavin natriskana lidmi z letiste, zatimco tri nasledujici by zde zacinaly prazdne? Jaky by to melo vliv na spolehlivost metra? Jak by se lide tvarili, kdyby se uz na prvni bezne stanici do kazdeho ctvrteho metra nevesli?
Ano, já si taky myslím, že metro na letiště není dobrý nápad. Vlak mi přijde rozumnější.
-
kyk
- Kontaktovat uživatele:
Vlak má i tu výhodu, že můžete z letiště jet na Masaryčku bez zastavení, střídat rychlíky a couráky.
Pokud má vlak na letiště jezdit po 15 minutách a mezi tím vlaky na Kladno taky po 15 minutách, tak už ale vůbec prostor mít u nich výrazně jiný počet zastávek...
Jedním z problémů metra na letiště je i provozní doba - metro nejezdí přes noc. Jinak Chalupoida nevycházela ekonomicky ani za Béma, ale tehdy to bylo jedno. Navíc ta změna trasování prodloužila jízdní dobu na letiště, takže se moc neliší od busu z Veleslavína. Trasa na Zličín nebyla produktem metrowebu (i když tam se občas objevují šílené nápady), ale návrhem tehdejšího bosse z Prahy 5. A pokud jde o D, radní Steiner se hodně snažil nesmyslnými studiemi jeho stavbu odsunout. Nakonec se "povedlo" aspoň přesunutí původní stanice Zálesí k Thomayerově nemocnici, což (naprosto očekávaně) znamenalo problém s pozemky a přísun peněz spekulantům.
Největší špička na letišti bývá v neděli večer a v tuto dobu před koronou kapacitně nezvládal kloubový autobus s intervalem 7,5 minuty, takže museli jezdit dva. Pro letiště je vhodná kapacita ve špičce zhruba jeden kloubový autobus za 5 minut. To na metro není. Mimo špičku například všední den po 20 hodině bývalo na letišti liduprázdno. To by i při intervalu metra 20 minut jezdilo prázdné. Vlak je kapacitně ideální, umožňuje přestup z jiných vlaků a řeší Kladno. Nejde jen o cenu výstavby, ale také provoz metra je dražší. Navíc metro nejezdí v noci. Co se týče zastávek, tak Praha 6 si jich prosadila hodně, otázkou je, kde všude budou vlaky stavět.
Bude tam jezdit trolejbus
To je asi tak to jediné, co se brzy podaří zrealizovat.
Párkrát jsem využil MHD při krátkých cestách z Bruselu, většinou jsem přiletěl mezi 21 a 22, kdy se slétalo víc letadel a 119 byla hodně plná (i při zachování na tak pokročilou hodinu velmi dobrého intervalu 10 min), takže jsem se naučil chodit na zastávku k neschengenskému terminálu. Odlétal jsem pravidelně "zombie" letadlem v 6:45, takže jsem jel buď prvním nebo druhým metrem na Veleslavín - vlak metra se vždy slušně zaplnil a všechno to přestupovalo na Veleslavíně na 119. K prvnímu metru byly vždy nasazeny dva autobusy (takže nejen v neděli večer), k druhému už ne, takže byl opravdu hodně plný. Letiště má totiž i poměrně dost zaměstnanců, kteří vesměs jezdí MHD.Anonym píše:Největší špička na letišti bývá v neděli večer a v tuto dobu před koronou kapacitně nezvládal kloubový autobus s intervalem 7,5 minuty, takže museli jezdit dva. Pro letiště je vhodná kapacita ve špičce zhruba jeden kloubový autobus za 5 minut. To na metro není. Mimo špičku například všední den po 20 hodině bývalo na letišti liduprázdno. To by i při intervalu metra 20 minut jezdilo prázdné. Vlak je kapacitně ideální, umožňuje přestup z jiných vlaků a řeší Kladno. Nejde jen o cenu výstavby, ale také provoz metra je dražší. Navíc metro nejezdí v noci. Co se týče zastávek, tak Praha 6 si jich prosadila hodně, otázkou je, kde všude budou vlaky stavět.
Dotaz k vlaku - k čemu tedy bude to propojení z letiště směrem na Jeneč, pokud nebudou vlaky na letiště pokračovat na Kladno?
Anonym: byť argumenty chápu, jejich formulace se mi zdá poněkud "nešťastná".
Jak mám chápat
Jak mám chápat
To jako, že prázdné metro vadí, ale prázdný vlak už ne?...To by i při intervalu metra 20 minut jezdilo prázdné. Vlak je kapacitně ideální...
Tak už jsem si to našel sám, i přes Jeneč se bude jezdit od Prahy (viz https://zdopravy.cz/na-prazske-letiste- ... hor-82034/). Trošku jsem to srovnával s bruselským letištěm Zaventem, kde je železnice řešená jako spojka mezi tratěmi Brusel - Leuven a Brusel - Antverpy, takže na letiště zajíždějí i některé spoje mezi těmito městy https://mapy.cz/zakladni?x=4.4759071&y=50.9026745&z=14. Interval je tedy mnohem zajímavější, než 30 min - to je interval ve směru Brusel-Schuman a pokud mi to ujelo, jel jsem raději na Brusel-Central a metrem.
Jinak ještě upřesním, že samozřejmě vítám i současnou variantu vlaku na pražské letiště, jenom mám pocit, že metro by bylo trochu víc "user friendly", zvlášť, pokud by už mohlo být touto dobou dokončeno. Takže se Béma a jeho nápadů prostě musím zastat, když je zde pranýřován a "přitom takovýho dobra..."
Chápu, šlo spíše o "vedlejší produkt", nicméně od jeho odchodu už není vůbec nic...
Jinak ještě upřesním, že samozřejmě vítám i současnou variantu vlaku na pražské letiště, jenom mám pocit, že metro by bylo trochu víc "user friendly", zvlášť, pokud by už mohlo být touto dobou dokončeno. Takže se Béma a jeho nápadů prostě musím zastat, když je zde pranýřován a "přitom takovýho dobra..."
U vlaku se dá měnit kapacita soupravy, u metra ne.MPMP píše:Anonym: byť argumenty chápu, jejich formulace se mi zdá poněkud "nešťastná".
Jak mám chápatTo jako, že prázdné metro vadí, ale prázdný vlak už ne?...To by i při intervalu metra 20 minut jezdilo prázdné. Vlak je kapacitně ideální...
Navíc se už objevují i návrhy na možnost průjezdné stanice:
https://images.squarespace-cdn.com/cont ... rmat=1500w
Takže by tam mohl stavět i vlak jedoucí do Kladna. Teoreticky by se tak dala využít i trať přes Semmering ze Smíchova. Z Masaryčky/Hlaváku by byla rychlejší nová trasa, ale přímo ze Smíchova by byl rychlejší Semmering, stejně ta trať je nyní téměř nevyužívaná. Jezdí tam jedna poloprázdná krabička za hodinu.