kauza Metrostav / David Rath
-
Vikingkiller
Re: kauza Metrostav / David Rath
Todle je fakt agonie. Pokud to takto bude ještě chvíli pokračovat dál, tak přijdeme o stavební sezónu 2021. Tzn. všechny stavby US + 1 rok. Minulý týden jsem jel v ranní špičce jak přes D6 (I/6), tak i D7 (I/7) a ty chybějící úseky těžce chybí.
-
1975
...no jo, NSS řeší rušení opatření k pandemii, hlavně těch, co už stejně vypršela.... nebo to k nim ještě ani nedošlo a ŘSD (nebo MD?) stále "ověřuje reference"?
Cituji z twitteru RM:
dotaz(Pavel Štohanzl): "Pane rediteli, kdy ocekavate cca vyrok u zakazek kdy se ucastni resp. vyhral Metrostav Infr.? Diky za info"
odpověď(Radek Mátl):"Výroky v těchto zakázkách budou vydány během několika dnů. První určitě do konce června."
dotaz(Pavel Štohanzl): "Pane rediteli, kdy ocekavate cca vyrok u zakazek kdy se ucastni resp. vyhral Metrostav Infr.? Diky za info"
odpověď(Radek Mátl):"Výroky v těchto zakázkách budou vydány během několika dnů. První určitě do konce června."
výrokem neurazíš, aneb toto se bohužel potáhne dlouhé měsíce.
-
Martin z Ostravy
- Autor
- Kontaktovat uživatele:
Doufám, že se co nejdříve rozhodne soutěž na Střechov, těch 70 stání navíc je potřeba jako sůl. A stojí to teď jenom na tomto :/
R48 -> D48 se podařilo!
Tak RM není tlučhuba ! Těším se na středu 30.6....
tak určitě není a určitě ve středu padne nějaký výrok, ale co jako? přijde odvolání atd atp. tohle se potáhne měsíce opakuji neboť na tom stoji existence / neexistence jedné velké firmy.
Souhlas. Tady nějaké výroky nic nebudou řešit, tohle bude na dlouho. A jak jsem psal jinde, doufám, že MTS teď bude mít nejnižší nabídky co nejméně.
-
Vikingkiller
Co se má stát, se stane. A má-li trvat dlouho, tak je vhodné s tím "utrpením" začít co nejdříve. Nebo jsme všichni moc velcí pesimisté a příslušní bossové stavebních firem se už někde na golfu domluvili, jak si nakonec ty stavební zakázky rozdělívaclav píše:tak určitě není a určitě ve středu padne nějaký výrok, ale co jako? přijde odvolání atd atp. tohle se potáhne měsíce opakuji neboť na tom stoji existence / neexistence jedné velké firmy.
toto jsem měl na mysli: https://zdopravy.cz/policek-metrostavu- ... ola-85706/vaclav píše:výrokem neurazíš, aneb toto se bohužel potáhne dlouhé měsíce.
Pro ŘSD se nicméně naplňuje černý scénář, kdy může při jakémkoliv rozhodnutí očekávat námitky jedné či druhé strany. Stavby tak naberou zpoždění.
-
Diaľničiar
- VIP
Chybí tady rozhovor se šéfem MTS Infr. z 05/2021, nahrál jsem ho celý sem: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=226&t=7177
Twitter RM: "Probíhá velmi složitý proces vyhodnocení, ale nejpozději do konce července by mělo být na všech dotčených zakázkách rozhodnuto. Lze ale pak předpokládat složitý proces námitek a řešení zakázek na ÚOHS, možná posléze i u soudu. Zahájení staveb v letošním roce je tak vážně ohroženo"
Tak konec července je na dohled. Jsem zvědav na "rozřešení"...
Stejně to dopadne tak, jak předpovídá černý scénář .. Už s tím tak nějak počítám hned od začátku.
Jiný závěr by byl velmi milým překvapením - tj. že by ÚOHS rychle rozhodl a k soudům to nešlo nebo by ani nebyly námitky .. což má asi takovou pravděpodobnost, jako že DZ nepodají rozklady na D49 a D1. 
A je tady vůbec možná nêjaká dohoda (ŘSD, MD, dodavatelské firmy,...), kterou nebude možné napadnout (třeba jako kartelovou) ?
červenec kterého roku?kot píše:Tak konec července je na dohled. Jsem zvědav na "rozřešení"...
Vaclave, no tak nezlob ! Červenec 2022 by byl sakra velký problém...
já nejsem ten, co zlobí! jsou země, kde se tendry táhnou i 2-3 roky.
-
Diaľničiar
- VIP
A taková dohoda by byla správná? Buď to jsou důvody pro napadení nebo nejsou. Domluva, že se pojede stejná cena ale vždy jiná firma v jiný čas je stejně špatná jako dohoda, že se všechno nechá tak. Jenom proto, aby se dalo "budovat". Ony budovatelské roky tady v tomto vašem prostoru stejně dlouho nejsou, akorát hrozí že ještě zpomalí naopak toho, že zrychlí, ale u merita věci rozhodně jakákoliv dohoda tohoto druhuAtos píše:A je tady vůbec možná nêjaká dohoda (ŘSD, MD, dodavatelské firmy,...), kterou nebude možné napadnout (třeba jako kartelovou) ?
Jedna "menší" zakázka pro MI - obchvat Kojic na II/322 mezi Kolínem a Přeloučí. Precedens?
https://zdopravy.cz/nova-firma-metrosta ... jic-86610/
https://zdopravy.cz/nova-firma-metrosta ... jic-86610/
Precedens ? To teda nevím, když na Střechově ŘSD Metrostav vyloučilo. 
Tuším, ale v nějakém tweetu bylo napsáno že právě tím vyloučením (zdůvodněním) dali MI návod jak správně doložit reference a co jim chybělo.
Kez by.Roman813 píše:Tuším, ale v nějakém tweetu bylo napsáno že právě tím vyloučením (zdůvodněním) dali MI návod jak správně doložit reference a co jim chybělo.
MTS by si zaslouzil trest, o tom zadna, ale to za drivejsi obdobi vlad ODS-CSSD vsechny velke stavebni firmy. Z toho mi vychazi, ze MTS je znich nakonec potrestan uz nyni asi nejvic a navic je to jedina ceska velka stavebni firma a byla by chyba statu ji uplne znicit.
Jak uz jsem tu psal. MTS, MTS inf. ani RSD nemohou za pomalost a neschopnost ceskeho soudnictvi. MTS sice tvrdi, ze zalozeni MTS Inf. se pripravovalo mnohem driv pred vsema kauzama, ale i kdyby to bylo ucelove, tak co. Je to podle zakona je, to ze to umi postavit je vsem jasne, to ze divize 4 ma reference taky, tak at s nima RSD podepise ty vyhodne smlouvy co nejdrive (za me IHNED). A zkusi treba s nima dohodnout nejaky dodatek o tom, ze zaruky za reference prebiraji a v pripade nutnosti zruseni smlouvy kvuli UOHS se budou podilet na vzniklych skodach. (Nejsem pravnik, tudiz si ten dodatek predstavuji jak Hurvinek valku, ale treba neco takoveho jde ...)
Je zde nějáký insider, který tuší, zda se na ŘSD rýsuje rozhodnutí jak se zakázkami kde je vítězem Metrostav zacházet ? Například na D3 Kaplice - nádraží máme 3 měsíce Metrostav jako nejlevnější nabídku a vyhlášení vázne. Nelze přece čekat věčně.
Zatím zde máme dvě protichůdná rozhodnutí - Střechov (ŘSD) nejprve schválení vítěze a následně přehodnocení a vyloučení a Kojice (Pardubický kraj) schválení vítěze. Taky víme, že se Metrostav odvolá, když je vyloučen, takže průtahy budou tak jako tak. Taky víme, že se Metrostav poučil s těmi referencemi a snaží se je lépe dokladovat.
Takže jak se rozhodne ŘSD ?
Zatím zde máme dvě protichůdná rozhodnutí - Střechov (ŘSD) nejprve schválení vítěze a následně přehodnocení a vyloučení a Kojice (Pardubický kraj) schválení vítěze. Taky víme, že se Metrostav odvolá, když je vyloučen, takže průtahy budou tak jako tak. Taky víme, že se Metrostav poučil s těmi referencemi a snaží se je lépe dokladovat.
Takže jak se rozhodne ŘSD ?
Lynxi, pokud se nepletu, tak o pár příspěvků výše si RM stanovil dead line konec července. Tak snad...