https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regi ... -internetu
Novináři a jejich bláboly
Re: Novináři a jejich bláboly
Něco mi říká, že podjatost bude živou vodou pro ekotero v nadcházející dekádě.
Neštěstí... Je problém, že podjatý je každý do xxx km od stavby. 
A o to jde. Udelat to tak, ze at udelate, co udelate, je to spatne.
Pan Sůra se v diskuzích zase upouští 
https://zdopravy.cz/rozhovor-slibili-js ... ka-100437/
Tak všem přeji minimálně o trochu lepší náladu a pevnější nervy než má náš oblíbený novinář.
https://zdopravy.cz/rozhovor-slibili-js ... ka-100437/
a Sůra reagujeJožin:
Tak a teď se teprve rádoby elita národa začne bít do hlavy, co jste si to zvolili za svoloč. A bude hůř. Dobře vám tak, nechali jste se podvést.
Jestli za tohle rozdává banány hned první pracovní den v roce, tak to se máme asi na co těšit ve zbytku roku. A ještě si 12h předtím si na twitter dá příspěvek, jak se stal závislým na chůzi jejíž hlavním benefitem je čištění hlavy.Jan Sůra Admin:
Dobrý den, pokud o někom mluvíte po několika dnech ve funkci jako o svoloči, není důvod, abyste zde dál působil. Hezký zbytek života v diskuzích na jiných serverech.
Tak všem přeji minimálně o trochu lepší náladu a pevnější nervy než má náš oblíbený novinář.
Zrovna pod tímhle článkem jsem si komentáře přečíst šel a vůbec se nedivím, že tady to individuum dostalo ban. On tam těch komentářů měl více a všechny tohoto rázu. Takoví lidé ať fakt raději chodí diskutovat na novinky apod. mezi "své".
O Sůrovi si jinak myslím opravdu své, většinou i v komentářích je úplně mimo, ale v tomto konkrétním případě bych řekl, že to napsal a udělal dobře. Naopak mě po dlouhé době překvapil v dobrém slova smyslu.
O Sůrovi si jinak myslím opravdu své, většinou i v komentářích je úplně mimo, ale v tomto konkrétním případě bych řekl, že to napsal a udělal dobře. Naopak mě po dlouhé době překvapil v dobrém slova smyslu.
Jsem na tom krtku stejně jako Aram. Sůru a jeho komentáře většinou nechápu, ale tady se s tím chlapem nepáral oprávněně. Ale jinak to chce ještě DELŠÍ procházky...
To sice ano, ale kdyby se podobne neparal se Surou Twitter nebo FCB, asi by bylo dost kvikotu o "svobode slova"... a ze by se duvod nasel, sveho casu tam naskladal dost "neuhlazena" vyjadreni k jim nemilovanym.
Už jsme trochu mimo téma, ale... Deset let jsem dělal admina a moderátora na diskuzním fóru jednoho středně velkého open source projektu. A ona člověku zaprvé dojde časem trpělivost a zadruhé se naučí rychle poznat prudiče. No a když se to zkombinuje, tak to pak z vnějšku může vypadat jako neadekvátní reakce. Nehodnotím tenhle konkrétní případ, spíš tak obecně. Na p. Sůrovi oceňuju, že do diskuzí vůbec přispívá (i když mínusů už jsem mu dal požehnaně
).
O tom zadna, mam s tim take (radove) mensi zkusenost. Prave proto neni prilis dobre, ze do diskusi prispiva. Protoze pak je v pozici rozhodciho, co si rad taky cutne do meruny. Proste driv nebo pozdeji se mu jeho sympatie vyvali bokem a pak to zacne kosit podle "vyhovuje/nevyhovuje".
Sim, hlasim, ze jsem sam ve stretu zajmu, protoze mne odtama vykynozil. Stacilo obcas projevit (slusne) nenaklonost k AutoMatimu zpusobu cyklistiky a Piratum. A taky mu predhodit jeho vlastni pokrytectvi (to byla posledni kapka).
Sim, hlasim, ze jsem sam ve stretu zajmu, protoze mne odtama vykynozil. Stacilo obcas projevit (slusne) nenaklonost k AutoMatimu zpusobu cyklistiky a Piratum. A taky mu predhodit jeho vlastni pokrytectvi (to byla posledni kapka).
KH, to vůbec nerozporuji, ale já vidím podstatný rozdíl mezi fórem a komentáři ke článkům. Fora mají tu nevýhodu, že je to vlastně jenom jeden proud diskuze, takže to poměrně lehce rozbije nějaký "troll" a ta debata je vlastně to hlavní, co tam probíhá. U média je hlavní ta informace (tady rozhovor) a diskuze je ve velké míře k vyjádření vlastního názoru. Taky je v diskuzi asi 50 vláken o jízdném zdarma zabírající asi 90% místa.
Aram96: Přiznám se, že já tam teda vidím jenom 1 jeho příspěvek, a schválně jsem se koukl do jiných článků o Kupkovi a tam má 0. Kdyby to SPAMoval, tak by to bylo na místě, ale jestli občas napíše 1 komentář, který není ani sprostý, tak kde je problém? Kdyby tohle někdo napsal třeba tady do téma Kupka ministr, bylo by to podle vás v pořádku smazat?
Hlásím, že nejsem ve střetu zájmů, protože se mi ještě nepodařilo získat zákaz na zdopravy nebo na jeho twitter. (A to na jeho webu používám adBlock)
Aram96: Přiznám se, že já tam teda vidím jenom 1 jeho příspěvek, a schválně jsem se koukl do jiných článků o Kupkovi a tam má 0. Kdyby to SPAMoval, tak by to bylo na místě, ale jestli občas napíše 1 komentář, který není ani sprostý, tak kde je problém? Kdyby tohle někdo napsal třeba tady do téma Kupka ministr, bylo by to podle vás v pořádku smazat?
Hlásím, že nejsem ve střetu zájmů, protože se mi ještě nepodařilo získat zákaz na zdopravy nebo na jeho twitter. (A to na jeho webu používám adBlock)
To máš určitě pravdu. Ale to je právě ten rozdíl mezi Twitterem a Zdopravy.jozka píše:To sice ano, ale kdyby se podobne neparal se Surou Twitter nebo FCB, asi by bylo dost kvikotu o "svobode slova"... a ze by se duvod nasel, sveho casu tam naskladal dost "neuhlazena" vyjadreni k jim nemilovanym.
Jinak některá vyjádření Sůry na TW bych bez ostychu smazal. Diskutovat se má slušně ať je kde je.
krtek: já tam ráno viděl dva, více myslím ne. Ale byl to obdobný hlod. Každopádně chraň mě ruka páně dělat Sůrovi obhájce. Nicméně ať si to tam čistí, jak chce, když je to jeho. Když to přežene, neměj strach, že by se to neotočilo proti němu.
Koho to tady řešíte? To je kdo? 
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Novinář, co založil Zdopravy.cz. 
Co je to zdopravy.cz?
Ale vážněji...
Nelze popřít, že moderace má svá rizika. Ať už je to nenápadný posun v závěrech, které na jejím základě čtenář činí (a proto by o moderování měl čtenář vědět a zároveň si být vědom možného biasu). Nebo dokonce něco, čemu už by se dalo říkat cenzura.
Na druhou stranu s popularitou webu stoupá potřeba moderace. Osobně neznám web, který by po překročení nějakého množství čtenářů, bez moderování nezanikl. Případně se diskuse nestaly circlejerkem několika jedinců. Třeba d-fens, původně web rozšiřující právní povědomí, je dneska v podstatě exhibicí pár lidí, a je to vidět i na "kvalitě" článků.
Někdy taky pochybuji o smysluplnosti diskuse, která klesá s šířkou obsahu webu, a tím stoupajícím počtem čtenářů. Takové iDnes je dobrým příkladem. Diskuse nemá v podstatě cenu číst už ani pro zábavu. Jejich obsah je předvídatelný, dal by se generovat automaticky. Navíc je natolik obecný, že už snad ani často nekoreluje s článkem. Být „absolutně zmoderován“, tak by se vůbec nic nestalo. Kromě poklesu příjmů z reklamy.
Trochu mě děsí, že zdopravy.cz je někde na zlomu. Zatím se tam v diskuzích dá mezi věčným soubojem šotoušů s nepřáteli lokálek najít i něco zajímavého. Bohužel už se tam objevují příspěvky jako "Teď si voliči demobloku užijí co si zvolili" atp.
Pokud tedy chci mít smysluplné diskuse a zároveň zůstat otevřený, jaký nástroj mi odpůrci moderování nabízejí? Já o žádném nevím.
Je pak otázka, kdo je ochotný se takových diskusí se účastnit, ale dle mého to nejsou ti, jenž přinášejí informace. Nebo dokonce na web s takovými diskusemi psát články.
Twitter, FB, atd. bych do toho nemíchal. To jsou korporace o velikosti, finačním zázemí a moci, že časem mnohem silnější regulaci neuniknou. Resp. korporace podobných velikostí se pohybují v oborech (treba stavebnictví a Vinci SA, (market cap 55B) Twitter 32B, Fox Corp. 20B), kde je regulace běžná. Nemá smysl, redukovat diskusi o takových společnostech, na mazání příspěvků.
Moderátorům zdejšího fóra bych do roku 2022 popřál ať jim ještě dlouho stačí jen odpadkový koš.
PS: to že se slovo cenzura stává synonymem, pro to, že někdo něco smaže je špatné, protože to úplně ignoruje to, že to slovo původně mělo i časový a objemový rozměr.
Nelze popřít, že moderace má svá rizika. Ať už je to nenápadný posun v závěrech, které na jejím základě čtenář činí (a proto by o moderování měl čtenář vědět a zároveň si být vědom možného biasu). Nebo dokonce něco, čemu už by se dalo říkat cenzura.
Na druhou stranu s popularitou webu stoupá potřeba moderace. Osobně neznám web, který by po překročení nějakého množství čtenářů, bez moderování nezanikl. Případně se diskuse nestaly circlejerkem několika jedinců. Třeba d-fens, původně web rozšiřující právní povědomí, je dneska v podstatě exhibicí pár lidí, a je to vidět i na "kvalitě" článků.
Někdy taky pochybuji o smysluplnosti diskuse, která klesá s šířkou obsahu webu, a tím stoupajícím počtem čtenářů. Takové iDnes je dobrým příkladem. Diskuse nemá v podstatě cenu číst už ani pro zábavu. Jejich obsah je předvídatelný, dal by se generovat automaticky. Navíc je natolik obecný, že už snad ani často nekoreluje s článkem. Být „absolutně zmoderován“, tak by se vůbec nic nestalo. Kromě poklesu příjmů z reklamy.
Trochu mě děsí, že zdopravy.cz je někde na zlomu. Zatím se tam v diskuzích dá mezi věčným soubojem šotoušů s nepřáteli lokálek najít i něco zajímavého. Bohužel už se tam objevují příspěvky jako "Teď si voliči demobloku užijí co si zvolili" atp.
Pokud tedy chci mít smysluplné diskuse a zároveň zůstat otevřený, jaký nástroj mi odpůrci moderování nabízejí? Já o žádném nevím.
Je pak otázka, kdo je ochotný se takových diskusí se účastnit, ale dle mého to nejsou ti, jenž přinášejí informace. Nebo dokonce na web s takovými diskusemi psát články.
Twitter, FB, atd. bych do toho nemíchal. To jsou korporace o velikosti, finačním zázemí a moci, že časem mnohem silnější regulaci neuniknou. Resp. korporace podobných velikostí se pohybují v oborech (treba stavebnictví a Vinci SA, (market cap 55B) Twitter 32B, Fox Corp. 20B), kde je regulace běžná. Nemá smysl, redukovat diskusi o takových společnostech, na mazání příspěvků.
Moderátorům zdejšího fóra bych do roku 2022 popřál ať jim ještě dlouho stačí jen odpadkový koš.
PS: to že se slovo cenzura stává synonymem, pro to, že někdo něco smaže je špatné, protože to úplně ignoruje to, že to slovo původně mělo i časový a objemový rozměr.
Včera jsem se pěkně chytil na novinářské nepřesnosti u výkupu pozemků pro 511, ale koukám, že to nebylo nic proti tomu co vyplodil Seznam a novinky.
N:Pozemek měl cenu 31 milionů, stát za něj dal rodině exministra Tomana čtvrt miliardy
SZ: Stát koupil od rodiny Tomana pozemek za čtvrt miliardy. Cena byla 31 milionů
Ale koukám, že to má úplně totožný text a má to být od ČTK. Zajímavé, že na svých stránkách to ČTK nepublikovala, předpokládal bych, že všechno co poskytují dávají i na web.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/st ... .seznam.cz
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... .seznam.cz
N:Pozemek měl cenu 31 milionů, stát za něj dal rodině exministra Tomana čtvrt miliardy
SZ: Stát koupil od rodiny Tomana pozemek za čtvrt miliardy. Cena byla 31 milionů
Ale koukám, že to má úplně totožný text a má to být od ČTK. Zajímavé, že na svých stránkách to ČTK nepublikovala, předpokládal bych, že všechno co poskytují dávají i na web.
Jak je to s těmi výkupními cenami, já žil v přesvědčení, že už poměrně dost let se vykupuje za 8x a nic jako až 8x není ani v zákoně. Má to nějaké opodstatnění, nebo je to novinářský blábol?V případě staveb dopravní a další infrastruktury dává liniový zákon možnost zaplatit za pozemky až osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/st ... .seznam.cz
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... .seznam.cz
To psaní titulků, které jsou defakto dezinformace, jen aby na to lidi klikli, bych normálně zakázal a mělo by to být klidně trestné.
Jestli nějak postihovat dezinformace, tak jsou to právě tyto případy, kdy titulek říká kolikrát i opak než je pak v článku. Bezkonkurenční přeborníci na tohle jsou parlamentní listy. Tam je kolikrát v titulku: A zabil B a v článku najdete: zprvu to tak vypadalo, že A zabil B, ale nakonec se ukázalo, že nikdo nikoho nezabil. 
Bulvarizator titulku je bezne doinstalovavany modul redakcnich systemu 
Aram96 souhlas, ale já se obávám, že u těchto článků ten nadpis poměrně odpovídá i tomu obsahu. Člověk co o tom tématu nic neví, tak mu článek nedá moc informací, že ten osminásobek je pravidlo. Je to vidět i v komentářích pod články. Když tady jedeme tresty, já bych článek klasifikoval jako pomluvu, šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti
Přidám pár komentářů jak zmatení jsou lidé z toho článku.
Přidám pár komentářů jak zmatení jsou lidé z toho článku.
Jo komentáře jsou zlo, ale je na tom pěkně vidět, že v celém článku je důraz úplně na něco jiného než na osvětlení problematiky.Výkupní cena je omezena na 8x. Zákon podle všeho porušen byl.
Je OSMINÁSOBEK ceny v pořádku? To budeme 4 roky v kuse číst, který Burešův kamarád si nahrabal?
Ale ten "poplašný" titulek má potenciálního čtenáře nalákat ! Kvalita dalšího obsahu je většinou hooodně mizerná. Kdysi s tím začala Nova či v tištěné podobě Blesk. Teď mi přijde, že užívání tohoto je standart napříč medii. 
-
1975
Plus se tam promítá ta "stranickost"...kdyby ty pozemky byly Věslava, nebo někoho jiného ze strany Dobra, Seznam o tom nic nenapíše. Maximálně ve stylu "proč to ŘSD tak trvalo". Ale jak je to Toman, to je panečku jiná káva.
Kot: přesně. Ale nemělo by se to považovat za normální/standard.
1975: to už tak bohužel je. Jiná média jsou zase pro opačnou stranu barikády, s tím asi nikdo nic neudělá. Fakt objektivní nebo alespoň většinou objektivní média bych spočítal určitě na jedné ruce. A řekl bych, že to určitě nebudou ta nejčtenější ... proč asi ?
1975: to už tak bohužel je. Jiná média jsou zase pro opačnou stranu barikády, s tím asi nikdo nic neudělá. Fakt objektivní nebo alespoň většinou objektivní média bych spočítal určitě na jedné ruce. A řekl bych, že to určitě nebudou ta nejčtenější ... proč asi ?
Dneska jsem narazil na to, že to kopírovalo i ČT. Na FB to zákonitě vyvolalo očekávané reakce.
Skoro bych řekl, že jejich titulek je možná nejhorší z těch co jsem viděl:
Stát koupil od firem rodiny exministra Tomana pozemek osminásobně dráž oproti znaleckému posudku
https://www.facebook.com/CT24.cz/posts/ ... 3144694009
Schválně jsem se tedy koukl, kdo a jak o tom psal. Našel jsem to na aktualne.cz, tam v titulku i perexu neuvádí posudek nebo 8x, prostě pouze za kolik, ve zbytku kopírka jako ostatní, takže v rámci možností poměrně dobré. iDnes, deník nic, forum24 překvapivě taky nic, parlamentky nic. Takže nepřekvapivě nejobsáhlejší, ale také nejvíce objektivní a fakticky správný článek má na svědomí Sůra.
Skoro bych řekl, že jejich titulek je možná nejhorší z těch co jsem viděl:
Stát koupil od firem rodiny exministra Tomana pozemek osminásobně dráž oproti znaleckému posudku
https://www.facebook.com/CT24.cz/posts/ ... 3144694009
Schválně jsem se tedy koukl, kdo a jak o tom psal. Našel jsem to na aktualne.cz, tam v titulku i perexu neuvádí posudek nebo 8x, prostě pouze za kolik, ve zbytku kopírka jako ostatní, takže v rámci možností poměrně dobré. iDnes, deník nic, forum24 překvapivě taky nic, parlamentky nic. Takže nepřekvapivě nejobsáhlejší, ale také nejvíce objektivní a fakticky správný článek má na svědomí Sůra.
-
1975
Arame, a tohle je přesně ono - že to je třeba na šafrovském antibabiš foru24 (ne tedy tahle "causa") OK, ti jsou "důslední", ale veřejnoprávní instituce si něco takového nesmí dovolit. Tedy neměla by.
2 1975 : Už jim to někdo řekl ? Ví to šéfredaktor či jak se dneska jejich boss jmenuje ? / Dříve sekretářka, dnes asistentka /
Stát zaplatí rodině exministra Tomana i za další pozemek osminásobek ceny
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ptT6kkFLD0
Kauza výkupů má další pokračování, novináři si po dvou dnech všimli, že těch pozemků tam je více. Dočkali jsme se i mapek obou pozemků na podkladech mapy.cz, takže i s přibližnou polohou budoucí stavby. Konečně něco inovativního. (Pokud na to nepřišel po naší diskuzi s Majkii z původního vlákna)
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ptT6kkFLD0
Kauza výkupů má další pokračování, novináři si po dvou dnech všimli, že těch pozemků tam je více. Dočkali jsme se i mapek obou pozemků na podkladech mapy.cz, takže i s přibližnou polohou budoucí stavby. Konečně něco inovativního. (Pokud na to nepřišel po naší diskuzi s Majkii z původního vlákna)