Elektromobilita
Re: Elektromobilita
Ne, vubec se nestrasi 
-
Diaľničiar
- VIP
Jen proto, že se změní podmínky, nabídka, která generuje pak další možnosti, to neznačí, že teď je blahobyt a čeká nás konec civilizace. Budeme se muset omezit, ale neukončíme životy ve smyslu, že neděláme nic. Budeme dělat něco jiné a žít jináč, ale budeme tady i nadále dokud to planeta umožní pro naše těla.ZBmaster píše:A proto si užijem posledních pár let a uvidí se.
Jedno je jisté: napříč staletí se změnilo všechno od energetiky, od samotné proměny energetického přínosu vařením u potravin přes dopravu až po bydlení. Bydlíme jináč, cestujeme jináč, ... ale my furt bydlíme, furt cestujeme a furt pracujeme, ale ten čas trávíme jináč než kdysi ... logicky jej budeme trávit jináč v budoucnu než dnes. Toho se nemusíme obávat. Garantuji vám, že průměrný 16- roční člověk velmi nevnímá tyto změny, které naopak vnímá každý pracující po 40. a obzvláště starší generace, která je závislá plně na státě stojí ona, protože částečně již nevnímá změny, ale vnímá závislost na fungování společnosti - tudíž vnímá klady i zápory na to co se děje, ale ty změny jsou furt rychlejší s větším dosahem na to trávení toho času a smysluplnosti našich životů, což je něco co nabourává "pohodu a jistoty", ani ne tak materiální jistoty, jako celkovou jistotu, že zvládnu ten život i žít.
Protože je nepochybným faktem, že kdysi když někdo byl rolník tak byl rolník. Když byl voják tak byl voják. Když nosil dřevo tak nosil dřevo atd. Ale jde o to, že celý život používal stejné nástroje a věci a zvířata a postupy, od narození to viděl dělat rodiče až po vlastní smrt.
Tak tato doba je beze sporu pryč, ale ona je pryč již několik dekád, takže to zase není nic neobvyklého. A když se ale dnes zeptáte 20 ročních lidí co byl Tuzex, co bony, co bylo RVHP, tak to znají jen z vyprávění, většina to nezná vůbec, ale oni stejně tak neznají ani potřebná fakta pro život. Očekávají, že všechno bude "tam na té síti". Ale jak lze pozorovat, tak pracují (nízká nezaměstnanost napříč svět, neopakují se krize, to je výjimka aby bylo 30% lidí bez práce). Otázní je ten "život" ... na té síti lze pozorovat bohaté státy jak se žije tam a jak se žije u nich. Zbytek jsou média, pokud tedy někdo straší tak média tím jak vykreslují politickou scénu tím jak ukazují všechna ta fakta, která potřebujete k životu (souvislosti ceny, jak co stoupá a práce a jak se mění v revoluci průmyslu atp. a dluhy států atd.), jenomže o tom ten dnešní svět je, takže si dělají zase jen svojí informační práci a to čemu kdo uvěrí je na každém z nás, ale furt je to o tom, že svět něco nabízí. A vy si vybíráte a dle toho se máte a žijete ... Stačí jít a vymyslet něco co budete nabízet vy - jak snadné.
To pak hraničí se závislostí. Chtít něco co nebude, chtít něco na co nemám, chtít to za každou cenu a obhajovat si všechny možnosti, proč to chtění je správné. ... Ve výsledku tomu věnujete podstatnou část života a přitom vy ten posun nezastavíte ani na vteřinu a zapomenete kráčet s dobou.
Strašení jde snadněji, že se lidi bojí budoucnosti, protože rádi jezdí 150-200 namísto 130, rádi jezdí na benzin atd. atd. atd. ... tato doba je na začátku konce, ale pouze na začátku, potrvá další desítky let, než doopravdy v tomto geografickém prostoru ten konec nastane, ale on nastane, tak jak jednoho dne přestal být zaujímavý hrad s opevněním, protože došel pušný prach do všech končin a tak jak se ukončila éra koní, protože došel traktor a tak jak se ukončila éra pevných linek, protože došel mobil. On je i ten kůň, ona je i pevná linka a on je i ten hrad, ale jen pro nedostatek technického vybavení nebo jako alternativa nebo pro "památku" že jak to bylo kdysi. Ovšem žijeme někde jinde.
Diaľničiar
- VIP
Nestraší. Vy se strašíte, že to bude horší. Že to je vlastně tak špatné již dnes, že celé to nemůže existovat. Že si to nebudete moct dovolit atd. Vy se strašíte v tomto vlákně permanentně. Od energetiky přes EV až po různé teorie vnucování, politiky, ekonomiky a obchodních pravidel. Ale vás nikdo nestraší.jozka píše:Ne, vubec se nestrasi
To je to stejné. Že vy nemáte tak dravé řeky a nemáte jak jináč moc produkovat energii je něco na co se on dívat nebude, protože "ho to nezajímá", taky kouká jenom na sebe.
Můžete se tomu smát jak jenom chcete, ale nestraší vás doopravdy nikdo. Až nastane doba konce spalováku, tak bude bez problému většina vaší země jezdit s EV.
EV se vylepšují. Neustále se vylepšují a zahušťuje dobíjecí síť. Takže není s čím strašit.
Ano, Greta Thunberg ten vyrok nepronesla. Extinction Rebellion neexistuje. Zachranu klimatu prostrednictvim prechodu na bezuhlikovou spolecnost jsem si take vymyslel ja.
Ani tenhle dokument neexistuje.
Myslim, ze asi bude zbytecne na sebe reagovat. My totiz mluvime jinym jazykem. Slova jsou stejna, jen vyznam jim prisuzujeme jiny. To uz take neni nic neznameho.
Valka je mir. Svoboda je otroctvi. Nevedomost je sila.
Ani tenhle dokument neexistuje.
Myslim, ze asi bude zbytecne na sebe reagovat. My totiz mluvime jinym jazykem. Slova jsou stejna, jen vyznam jim prisuzujeme jiny. To uz take neni nic neznameho.
Úvahy Diaľničiara jsou na mne příliš dlouhé, ale na jednu myšlenky bych rád zareagoval: BYDLENÍ a speciálně topení. Popisuješ, jaká pravidla nyní zavádí EU, ano to všechno je fakt. Jen mi není jasné, k čemu taková pravidla jsou, když se cca 1x za 10 let mění a to většinou "obratem o 180 st.". Asi jen ke znechucení občanů. Uvedu konkrétní příklad: v 90.letech se hovořilo o elektrickém vytápění jako o vytápění budoucnosti, navrhovaly se hlavně přímotopy. Netrvalo ani 10 let a "oficiální doporučení" směřovala k plynu - je levnější, ekologie se neřešila a tepelná čerpadla byla příliš drahá (v této "fázi vývoje" jsem postavil bydlení i já). No, a teď jsme zase v prosazování elektřiny, tentokrát jako zdroj energie pro tepelné čerpadlo. Zdá se ti normální, že vytápění domu s životností 100 let se bude měnit každých 10-20 let? Mně teda ne.
Dlouhodobě se prosazuje odklon od lokálního topení uhlím. A tady souhlasím, že to je správné, kdo pamatuje, jak se nedalo nadechnout v zimních měsících v podvečer, kdy většina lidí zatopila, mi jistě dá za pravdu. Jenže zase: nejprve se jako náhrada prosazovalo "ekologické" topení dřevem (pelety), dneska abyste se bál říct, že něco takového máte a dá se čekat, že během několika málo desítek let bude takové topení zakázáno úplně. Opět obrat o 180 st. behěm 20 let. Je tohle normální?
Dlouhodobě se prosazuje odklon od lokálního topení uhlím. A tady souhlasím, že to je správné, kdo pamatuje, jak se nedalo nadechnout v zimních měsících v podvečer, kdy většina lidí zatopila, mi jistě dá za pravdu. Jenže zase: nejprve se jako náhrada prosazovalo "ekologické" topení dřevem (pelety), dneska abyste se bál říct, že něco takového máte a dá se čekat, že během několika málo desítek let bude takové topení zakázáno úplně. Opět obrat o 180 st. behěm 20 let. Je tohle normální?
Tomu se říká pohyb ode zdi ke zdi... 
Ještě jedna malá poznámka. Ve světle výše popsaných zkušeností se mi divíte, že jsem skeptický k novým silou prosazovaným technologiím? Obzvlášť v situaci, kdy se mnohdy ta budoucnost maluje na základě "vylepšených technologií", které dnes ještě k dispozici nemáme, ale za 10 let "určitě už budou". A na základě toho zakážeme, to co funguje.
Ještě se mi divíte, že jsem velmi opatrný investovat do něčeho "silou tlačeného s dotací"? Co když ta nová budoucí technologie bude něco úplně jiného? Co já vím, třeba nejaké syntetické palivo na bázi metanu vyráběné ze vzduchu a jako výsledek této nové technologie někdo usoudí, že výroba fotovoltaických panelů je strašně neekologická (jako u těch pelet dnes) a začne jejich používání nejprve omezovat a poté i zakazovat? Ano, vypadá to jako nesmysl, ale v poslední době opravdu začínáme "nařízením shora" omezovat to, co bylo před 20 - 30 lety protěžováno a dotováno.
To přece není normální, nebo snad ano?
Ještě se mi divíte, že jsem velmi opatrný investovat do něčeho "silou tlačeného s dotací"? Co když ta nová budoucí technologie bude něco úplně jiného? Co já vím, třeba nejaké syntetické palivo na bázi metanu vyráběné ze vzduchu a jako výsledek této nové technologie někdo usoudí, že výroba fotovoltaických panelů je strašně neekologická (jako u těch pelet dnes) a začne jejich používání nejprve omezovat a poté i zakazovat? Ano, vypadá to jako nesmysl, ale v poslední době opravdu začínáme "nařízením shora" omezovat to, co bylo před 20 - 30 lety protěžováno a dotováno.
To přece není normální, nebo snad ano?
Životnost technologií instalovaných v domě určitě není 100 let. To je životnost stavby jako takové. Ten vývoj není jako jasný řez nožem do másla, ale jako blesk který si hledá cestu k zemi. Milion různých cestiček které se větví a větví až ta jedna správná dojde do cíle. Jedna teď správně zanikla a to jsou fosilie na uhlí. Podobně pelety. V době své slávy uchránily karvinsko od několika desítek spalovačů uhelných kalů a podobného svinstva. Přesně se v zákazu kotlů na pevná paliva neorientuju ale do budoucna topení peletami v nových kotlích zakázané myslím není. Jen není prosazováno.MPMP píše:Ještě jedna malá poznámka....
K autům-taky jsem nikdy neuvažoval o tom mít elektroauto. Ale když vezmu kolik dnes stojí benzín, že 99% mých jízd je do okruhu 80km denně a že časem budu potřebovat auto nové tak nějaké menší s dojezdem třeba 200km určitě budu zvažovat.
Ano životnost technologií není 100 let, to netvrdím, ale např. životnost "rozvodů ústředního topení" už ano. Ale pokud máte přecházet komplet na něco jiného (uhlí - elektřina - plyn - elektřina) nejspíš si se stejnými litinovými radiátory nevystačíte. Nebo snad znáte někoho, kdo bude každých 20 let se změnou systému vytápění překopávat celý dům? Že po cca 15 - 20 letech vyměníte kotel je celkem normální, ale z plynu na tepelné čerpadlo to bude asi větší změna. Nebo nebude?
Nemusite chodit tak daleko od mobility. Staci si vzpomenout na bioslozku do paliv. Spousta lidi tvrdila, ze je to nesmysl. A prosadilo se to. Zakonnou cestou. A co se nestalo? Prislo se na to, ze to je nesmysl. Takze vznikly tlaky, ze tudy tedy ne. A jeste se divi, ze firmy, ktere do celeho retezce nainvestovay tezke prachy ty prachy chteji vydelat zpet i s uroky.
Momentalne se pro zachovani tvare zacina tvrdit, ze jako bioplaiva ano, ale z odpadu... ekonomiku a vubec dosazitelnost takoveho retezce radsi nikdo moc nekomentuje.
Takhle to proste dopada, kdyz o veci rozhoduje nekdo, kdo ani netusi, ze i jednoduche veci mivaji necekane a spletite souvislosti.
Momentalne se pro zachovani tvare zacina tvrdit, ze jako bioplaiva ano, ale z odpadu... ekonomiku a vubec dosazitelnost takoveho retezce radsi nikdo moc nekomentuje.
Takhle to proste dopada, kdyz o veci rozhoduje nekdo, kdo ani netusi, ze i jednoduche veci mivaji necekane a spletite souvislosti.
nestraší - straší
jak tu bylo správně uvedeno, do určité doby - u OA řekněme do EU 4 to dávalo smysl
ještě tak DPF u nafty dává smysl
obzvlášť pro nás, kdo pamatuje stojící Českobrodskou a to stojící žigulíků, Š120 a trabantů
ostatně i proto vznikla Dieselgate, protože dál už to šlo "přes míru"
technologie v domě ?
co jsme se odpoutali od hliníkových rozvodů, tak ta měď bude použitelná i pro NN rozvody z FV, baterie nebo tak
litinové radiátory se už pár let nedávají, ale jejich životnost bude 100% více než těch 100let
a překvapivě, přechod z kotle na tuhá paliva na čerpadlo je dost jednoduchý, právě proto, že ten systém má velkou akumulační schopnost a odpadnou ty nádrže, čerpadla, míchací sestavy atp.
jen ta ekonomická návratnost není bez dotace a extra tarifu nic moc
biosložka je u nás zpolitizovaná díky Burešovi
ve světě už zkouší druhou generaci - nebo přímo produkují - jen u nás se na ní nevztahuje podpora
pročpak asi
jak tu bylo správně uvedeno, do určité doby - u OA řekněme do EU 4 to dávalo smysl
obzvlášť pro nás, kdo pamatuje stojící Českobrodskou a to stojící žigulíků, Š120 a trabantů
technologie v domě ?
co jsme se odpoutali od hliníkových rozvodů, tak ta měď bude použitelná i pro NN rozvody z FV, baterie nebo tak
litinové radiátory se už pár let nedávají, ale jejich životnost bude 100% více než těch 100let
a překvapivě, přechod z kotle na tuhá paliva na čerpadlo je dost jednoduchý, právě proto, že ten systém má velkou akumulační schopnost a odpadnou ty nádrže, čerpadla, míchací sestavy atp.
jen ta ekonomická návratnost není bez dotace a extra tarifu nic moc
biosložka je u nás zpolitizovaná díky Burešovi
ve světě už zkouší druhou generaci - nebo přímo produkují - jen u nás se na ní nevztahuje podpora
pročpak asi
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Miku, díky za přihrávku. Jsem docela zvědav jak se k "novým" a "starým" biosložkám postaví 5koala.
-
Diaľničiar
- VIP
Abeceda je stejná a de facto i slova napříč jazyky jsou stejné.jozka píše:Myslim, ze asi bude zbytecne na sebe reagovat. My totiz mluvime jinym jazykem. Slova jsou stejna, jen vyznam jim prisuzujeme jiny. To uz take neni nic neznameho.
K MPMP
Nebudu to dávat do citací, takže jen stručně (lze možno pokračovat formou SZ; snad proto, že samotné bydlení nespadá do elektromobility, bylo to jen pro porozumění souvislostí spjatých se životem), ale rád bych ujasnil základní věci:
*vy to píšete jako kdyby lidstvo 1000 let topilo moderním systémem s rozvodem plynu nebo svítilo elektrickou energii z jaderné elektrárny nebo samostatně a svobodně stavělo baráky ... není tomu tak
- právě proto, že vlastně bydlíme (je to jedna z mála výsad, na kterou samo o sobě nikdo nešahá a na čem je de facto postavěna velká část bankovnictví a garancí státu), tak se musí doopravdy pečlivě pracovat na tom, aby se plnila hromada podmínek, aby to spolužití mělo nějaká pravidla: tím myslím zrovna na tu infra- do společnýho čerpání energií a neohrožování si zdrojů vody atd., to bez masivní regulace nejde ...
*technologie nevydrží 100 let - to jste sám pak uznal, když vám to napsal někdo další
*barák vydrží 100 let - ale ne bez rekonstrukce, ne bez zásahu ... a umí vydržet i více ... ale ne bez zásahů a postupně čím větších ... jináč spadne (rozpadne se, povětrnostní podmínky se o to 100% postarají když i vynecháme činnost sběračů kovů)
- dálniční mosty nevydrží nakonec 100 let, protože se po 50-60 letech v provozu odpalují, odstraňují, nahrazují ... tedy dálnice ještě nemáme ani 100 let a nevydrží ... a domy taky nevydrží a technologie rovněž ne
Ovšem, abych se nevyhýbal té podstatě, na kterou narážíte. Ano, je to normální - je to normální vývoj.
Takže když máte novou, tak jí mějte.
A je takový zvyk
Já sám mám topení na plyn v kombinaci kozubu. A mám ho dekády ... Ovšem 2. generaci radiatorů. Nepřešel jsem na kotel s peletama ani jsem nepřešel na podlahové topení na elektřinu. Atd. Ale to neznamená, že kdo přešel, tak pochybil. Mimo Slovenska v jedné zemi na dřevo a v jiné topení de facto nemam, resp. je na elektrickou energii.
Ano, já jsem vypsal co se mění, to jste mi dal za pravdu. Ale zase se je nutno podívat proč se to mění: základem je, že EU nemá energetické nosiče v primárním významě + klesají. Do toho emise, ekologie. A žije tady cca. 0,5G lidí, kteří mají jeden z největších životních standardů. Snahou je, aby do budoucna (to neznamená, že ihned) byl preferován plyn a elektrická energie v kombinaci dle možností států, někdo dá na 1. místo jedno, jiný druhé v doplnění třebas o ta tepelná čerpadla. Co již není lukrativní do budoucna je topit na uhlí, dřevo nebo samotnou elektrickou energii. A to pro měnící se koncept ... Za 20-30 let max od instalace stejně ty podlahy a všechno musíte inovovat a ono to tak i je. Přijde nová generace a upraví si bydlení na svůj obraz. Nedělejme ze všeho problém ...
Ušetřit lze kombinací na 3 způsoby: jednak systém topení je-li to pro klimatické podmínky potřeba + zabránit energetickým únikům. I zde si vybrat z materiálů je složité ... a proto je na to dobré pamatovat již u novostavby + zajistit pravidelnou údržbu a opravy. (protože vzniká vlhkost že ano, zdi pracují atd.). Musíte šetřit: za 50 let bydlení investujete do provozních nákladů co do původní novostavby. A pokud to zanedbáte, ohrožujete budoucí bydlení. To zná každý, lze to pozorovat všude kolem ... technologie se nemusí měnit, ale lidi je mění i tím jak se mění cenotvorba toho "čím to krmíte".
Do toho všeho jdou pravidelné revize: tak že je dobrý pamatovat i na to, že když mám nějaký systém a musím ho nechávat prohlídnout, tak to možná za 20 let vyjde na víc než kdybych měl něco jiné. U vás byla i silná "kotlíková" dotace. ... Kromě revizí se musí pamatovat na opravy. Jak jste napsal, roury vydrží, ale kotel ne.
Nepochybuji o tom, že bydlíte moderně a snažíte se mít co nejlepší ... ale ano, v mojich očích je normální, že za další desítky let se bude preferovat něco dalšího, něco vylepšenýho. Nemůžeme všichni topit na jeden primární zdroj. Neustále ty zdroje proto rozkládáme ... rychle rostoucí dřevo pro pelety atd. je možnost, ale ne řešení pro 100% lidí. To stejné plyn v jakékoliv formě atd. EU musí rozkládat ... samotné státy to musí pro bezpečnost realizovat. ENERGETIKA je základem všeho.
Za 100 let vy 3x zásadně vyměníte styl topení. To neznačí že i druh. Několikrát střechu, několikrát okna, dveře ... mnohokrát budete malovat nebo dělat jiné úpravy. A budu realistou: to vše za předpokladu, že vám něco ten barák nezrovná se zemí, protože 100 let snad kromě památek a mnohokrát ze základů obnovených historických památek ani nic nestojí na tomto kontinentu.
Radiátor 100 let za normálních okolností taky ale nevydrží, to jen na ten váš poznatek, že s čím si nevystačíte, když změníte základ topení. Může být z čeho chce ... Vydrží polovinu z toho. A to je strop pro všechno pomalu ... I to, že dáváme nyní záruky na 100-120 let u některých staveb, tak je to zaplaceno speciálními prvky a zvedá to cenu. A taky se tam musí realizovat pravidelná rekonstrukce a údržba, jináč to ty roky nedosáhne. Stačí nevyměnit vozovku a jsou zbytečné vibrace atd. ... Vykurovací technologie má do 200 let v modernějším stylu, takže sekat tady 100- roční zkušenosti a garance jak všechno vydrží, to jen s těží lze takhle konstatovat. Brát to tak, že dnes to je všechno k dispozici jako kdyby odjakživa co se svět pamatuje ... ale tak tomu není. A taky se nemusí neustále všechno každou dekádu opravovat a měnit. V těchto zásadních stavebních prvích (protože spotřebiče se mění že ano). I když je něco novější, tak starší slouží. Není ani cílem všechno měnit. Ale nelze čekat, že vývoj ustane, to by se k ničemu novýmu nikdy nikdo nedopracoval
Trendy jsem vypsal, tudíž se nemusím opakovat ...
-
StavošUskanski
Zajímavý rozhovor od člověka, kterého se to týká:
https://www.e15.cz/rozhovory/politika-b ... ic-1387784
https://www.e15.cz/rozhovory/politika-b ... ic-1387784
-
Diaľničiar
- VIP
Taky ještě něco doplním k tématu.
EV&2022
V Číně se pro rok 2022 sníží dotace na elektromobil o 30% a prozatím má taky platit, že se od roku 2023 sníží na 0, ale nebude to platit navždy, ale na prozatím ano. Čína chce totižto zpomalit velký zájem o EV a snížit tak rozsah "pomoci" v tomto ohledu a snižování emisí.
V Evropě se očekává další silný rok, obzvláště v Německu (stoupne produkce díky produkci z Tesla Berlin), ale taky Francii a dalších státech. Převládá i podpora a rozvoj dobíjecí infrastruktury.
V USA již federální administrativa s prezidentem zahajují podpůrné programy. To značí, že se vytvoří větší prostor pro silnější růst prodeje. I tady je pak mega továrna Tesla v TX. U Bidena se čeká na aplikaci Build Back Better.
_____
V Číně se prodalo v roce 2021 až 2,5x více EV proti roku 2020 aneb 3,4 mil. vozidel, tedy asi 1/2 v rámci planety. Nové EV obsazují průměrných 15% trhu aneb za 12/2021 až 21% trhový podíl.
Čína proto hodlá snížit tento extrémní růst, protože to také není levné. Letos o 30% a v roce 2023 podpora být nemá. Co to znamená ale v praxi
Podpora klesne letos na 5400 yuanů. To je asi 850 USD.
Čína tím dává najevo ale i prostor pro jinou podporu: může se o tuto částku zvednout cena nebo se může ukrojit zisk nebo se to může rozdělit mezi všechny kategorie a Čína může po roce 2024 obnovit částeční dotaci anebo jí navázat na něco, dle plnění snižování emisí v průmyslu. V každém případě tímto rozhodnutím Peking ušetří minimálně 4 mld. USD po roce 2023 bez zohlednění růstu prodeje. Již nyní se uvažuje o zdražení základního modelu o 425 USD. A to dle průzkumů veřejného mínění nesníží poptávku o EV, která jsou ideální do provozu velkých měst.
Čína navíc očekává, že po roce 2023 klesne cena baterek, tudíž se cenotvorba upraví a zájem bude stejný bez ohledu na vládní dotaci.
V letošním roce je předběžná poptávka plánována po snížení dotace o 30%, co chce na druhou stranu stačit co nejvíce lidí využít zvýšená o 47% anebo by se dle China Association of Automobile Manufacturers mohlo tady prodat klidně 5 mil. EV. Ve výsledku Peking neušetří, protože snížení dotace bude nahrazeno zvýšeným zájmem.
Záleží již jen na schopnostech plnění produkčních kapacit a dodavatelských řetězců. Samozřejmě, i tak to značí pro rok 2022 pokles v % růstu ve srovnání let 2021 a 2020. Jedna z velmi oblíbených značek je Wuling Mini.
V USA se v prvním pololetí 2021 prodalo méně EV (o 30 tisíc) než v průměru stejných období 2018-2020 (320 tisíc).
Problémem je dobíjecí infrastruktura. 50 tisíc nabíječek nepostačuje, ovšem nyní Biden ohlásil 1. investici za 5 mld. USD na výstavbu nabíječek podél dálnic Interstate (každých 80 km) a další investice jdou za tím z dalších zdrojů. Začátkem 2022 se uvede do činnosti mega závod Tesla v Texasu.
Dále se řeší legislativa Build Back Better Plan pro podporu EV. Znamenalo by to 12,5 tisíc USD dle modelu a další podporu při prodeji do 2. ruky.
Nyní lze jen lokálně na úrovni států čerpat menší podporu a pak federální daňový odpis ve výši 7,5 tisíc co nevyužije každý.
Rok 2021 značil bezprecedentní růst prodeje EV ve světě, kolem 110%. Rok 2022 dle vícero odhadů založených na produkčních kapacitách a potížích s dodávkama surovin a technologií prozatím uvádí růst proti roku 2021 o dalších 55%.
Základní meta se má přehoupnout nad 10 mil. vozidel až 10,5 mil. EV a trhově obsadit 12,5%. Je to konzervativní odhad proti 15% z 12/2021.
Prodej EV se bude zvedat i v dalších letech. Vícero velkých automobilek chce zásadně zvednout produkci EV během pár let. Dohnat ztracený čas, což značí, že produkční kapacita umožní uspokojit poptávku a tento faktor zajistí snížení nákladů na nové modely proti těm dosavadním. I díky investicím do lepších technologických postupů u baterií a komponentů.
Vládní podpory na západě taky nebudou trvat věčně. Spíše to pak bude o podpoře upgradu sítí. V rámci EU bude podpora na celý průmysl, protože ten bude nejvíce zasažen již za pár let uhlíkovou hraniční daní.
Uživatelé ve smyslu kupujících budou mít na výběr z mnoha modelů a dotace budou v EU spíš o národních postupech, tedy politických programech. Bez většího nahrazení vozidel za EV ale nebude možno plnit emisní národní cíle v členských zemích EU.
V USA se od podpory neustoupí ještě dekádu. Plyne to z ambicí stát se absolutním světovým lídrem v EV segmentu.
EV&2022
V Číně se pro rok 2022 sníží dotace na elektromobil o 30% a prozatím má taky platit, že se od roku 2023 sníží na 0, ale nebude to platit navždy, ale na prozatím ano. Čína chce totižto zpomalit velký zájem o EV a snížit tak rozsah "pomoci" v tomto ohledu a snižování emisí.
V Evropě se očekává další silný rok, obzvláště v Německu (stoupne produkce díky produkci z Tesla Berlin), ale taky Francii a dalších státech. Převládá i podpora a rozvoj dobíjecí infrastruktury.
V USA již federální administrativa s prezidentem zahajují podpůrné programy. To značí, že se vytvoří větší prostor pro silnější růst prodeje. I tady je pak mega továrna Tesla v TX. U Bidena se čeká na aplikaci Build Back Better.
_____
V Číně se prodalo v roce 2021 až 2,5x více EV proti roku 2020 aneb 3,4 mil. vozidel, tedy asi 1/2 v rámci planety. Nové EV obsazují průměrných 15% trhu aneb za 12/2021 až 21% trhový podíl.
Čína proto hodlá snížit tento extrémní růst, protože to také není levné. Letos o 30% a v roce 2023 podpora být nemá. Co to znamená ale v praxi
Čína tím dává najevo ale i prostor pro jinou podporu: může se o tuto částku zvednout cena nebo se může ukrojit zisk nebo se to může rozdělit mezi všechny kategorie a Čína může po roce 2024 obnovit částeční dotaci anebo jí navázat na něco, dle plnění snižování emisí v průmyslu. V každém případě tímto rozhodnutím Peking ušetří minimálně 4 mld. USD po roce 2023 bez zohlednění růstu prodeje. Již nyní se uvažuje o zdražení základního modelu o 425 USD. A to dle průzkumů veřejného mínění nesníží poptávku o EV, která jsou ideální do provozu velkých měst.
Čína navíc očekává, že po roce 2023 klesne cena baterek, tudíž se cenotvorba upraví a zájem bude stejný bez ohledu na vládní dotaci.
V letošním roce je předběžná poptávka plánována po snížení dotace o 30%, co chce na druhou stranu stačit co nejvíce lidí využít zvýšená o 47% anebo by se dle China Association of Automobile Manufacturers mohlo tady prodat klidně 5 mil. EV. Ve výsledku Peking neušetří, protože snížení dotace bude nahrazeno zvýšeným zájmem.
V USA se v prvním pololetí 2021 prodalo méně EV (o 30 tisíc) než v průměru stejných období 2018-2020 (320 tisíc).
Problémem je dobíjecí infrastruktura. 50 tisíc nabíječek nepostačuje, ovšem nyní Biden ohlásil 1. investici za 5 mld. USD na výstavbu nabíječek podél dálnic Interstate (každých 80 km) a další investice jdou za tím z dalších zdrojů. Začátkem 2022 se uvede do činnosti mega závod Tesla v Texasu.
Dále se řeší legislativa Build Back Better Plan pro podporu EV. Znamenalo by to 12,5 tisíc USD dle modelu a další podporu při prodeji do 2. ruky.
Rok 2021 značil bezprecedentní růst prodeje EV ve světě, kolem 110%. Rok 2022 dle vícero odhadů založených na produkčních kapacitách a potížích s dodávkama surovin a technologií prozatím uvádí růst proti roku 2021 o dalších 55%.
Základní meta se má přehoupnout nad 10 mil. vozidel až 10,5 mil. EV a trhově obsadit 12,5%. Je to konzervativní odhad proti 15% z 12/2021.
Prodej EV se bude zvedat i v dalších letech. Vícero velkých automobilek chce zásadně zvednout produkci EV během pár let. Dohnat ztracený čas, což značí, že produkční kapacita umožní uspokojit poptávku a tento faktor zajistí snížení nákladů na nové modely proti těm dosavadním. I díky investicím do lepších technologických postupů u baterií a komponentů.
Vládní podpory na západě taky nebudou trvat věčně. Spíše to pak bude o podpoře upgradu sítí. V rámci EU bude podpora na celý průmysl, protože ten bude nejvíce zasažen již za pár let uhlíkovou hraniční daní.
V USA se od podpory neustoupí ještě dekádu. Plyne to z ambicí stát se absolutním světovým lídrem v EV segmentu.
-
StavošUskanski
Když jsem před časem psal, že budoucnost elektromobility vidím v elektrocentrálách, tak jsem netušil, že to půjde až tak rychle... 
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... ntent=main
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... ntent=main
DPF řeší poze pevné částice, co NOX atd. Toto je strašně zjednodušený pohled na tuto složitou problematiku. Ale vaší řečí bych řekl, že zážeh je OK EU4 (pouze nepřímý vstřik) ale nafta až od EU6 kvůli NOX (oxidy dusíku).Mike píše:nestraší - straší
Mimochodem vozidlo s atmosférickým motorem a nepřímím vstřiken na benzin, je pro normílního člověka ideál, tam se nemá co rozbít. Bohužel kvůli CO2 těmto motorům odzvonilo...
Jo jo, ty straslive NOxy...
No třeba NO2......jozka píše:Jo jo, ty straslive NOxy...
mou řečí bych řekl, že zážeh bez přímého vstřiku a turba je v pohodě - bez ohledu na EU
a nafta EU4+DPF
a nafta EU4+DPF
Skvělý vynález, tyhle elektromobily. Úplné perpetuum mobile. Bohužel ale jen, co se týče hoření
Na lodi u Azor hoří baterie elektroaut. Uhasit je bude trvat dlouho
Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
Na lodi u Azor hoří baterie elektroaut. Uhasit je bude trvat dlouho
Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
Takže BEZ KATUMike píše:mou řečí bych řekl, že zážeh bez přímého vstřiku a turba je v pohodě - bez ohledu na EU
a nafta EU4+DPF
-
Diaľničiar
- VIP
Hoří. Nyní zrovna loď v Atlantiku, kde jsou i EV. Ne, jiné lodě nehoří nebo ano, ale řešme tady tuto. To mi připomíná mystifikaci kolem tunelů asi 20 let zpátky, když v nich hoří. Pomalu až nestavme je, protože ... ano, hoří tam občas. Občas tam někdo zemře. Tak jak všude. EV taky bude hořet a ano taky je s tím nyní obrovská senzace, protože to prý nejde uhasit. Prý to dlouho trvá. Prý já nevím co všechno. Lze si nepořídit EV. Lze nejezdit tunelama. - Tunely se staví i nadále ... stejně jako se EV vyrábí i nadále. Jak snadný náhled. Jak snadná volba. I bez té mystifikace. 
Mimochodem, když hoří elektroinstalace u non-EV, tak stačí pár minut a je po autě. Efekt je stejný. To snad pak nejlepši je kolo. Možná důvod té masivní výstavby cyklo- infra- na celém světě. Neplodí emise, naopak člověk pro sebe něco dělá a hlavně a to je nejdůležitější, nevznítí se, nevzplane. Kdo by chtěl pointu.
Možná a to se dostáváme k jádru věci, možná, že EV nebudou moct jezdit tunelama, když je to takové riziko. Jako některé ty cisterny, které vezou doopravdy nebezpečné látky. Nebo, že by to nebylo až takové jak je snaha to vytvářet? Časem se to rozlouskne.
Pokud se tak již nestalo. 
Mimochodem, když hoří elektroinstalace u non-EV, tak stačí pár minut a je po autě. Efekt je stejný. To snad pak nejlepši je kolo. Možná důvod té masivní výstavby cyklo- infra- na celém světě. Neplodí emise, naopak člověk pro sebe něco dělá a hlavně a to je nejdůležitější, nevznítí se, nevzplane. Kdo by chtěl pointu.
Možná a to se dostáváme k jádru věci, možná, že EV nebudou moct jezdit tunelama, když je to takové riziko. Jako některé ty cisterny, které vezou doopravdy nebezpečné látky. Nebo, že by to nebylo až takové jak je snaha to vytvářet? Časem se to rozlouskne.
2 ZB master:
no, tak pamatuju i bez katu, ale ty nebyly se vstřikováním, tudíž jsem je ani neuvažoval...
CO je v pořádku, i kytičky potřebují jíst
no, tak pamatuju i bez katu, ale ty nebyly se vstřikováním, tudíž jsem je ani neuvažoval...
CO je v pořádku, i kytičky potřebují jíst
Hoření elektromobilu je objektivně velký problém o kterém se zatím tolik nemluví a se kterým zatím nejsme tolik konfrontovaní, protože je elektromobilů málo. Elektromobil se hasí ve speciálním kontejneru a trvá to až týdny, než dohoří. mezitím tam probíhají všelijaké elektrochemické reakce jak někde v laboratoři. Takže když to chytne na nákladové lodi, kde jsou jich celkem 4 tisíce, tak věřím že je to velký problém. těžko řešitelný.Diaľničiar píše:Hoří. Nyní zrovna loď v Atlantiku, kde jsou i EV. Ne, jiné lodě nehoří nebo ano, ale řešme tady tuto. To mi připomíná mystifikaci kolem tunelů asi 20 let zpátky, když v nich hoří. Pomalu až nestavme je, protože ... ano, hoří tam občas. Občas tam někdo zemře. Tak jak všude. EV taky bude hořet a ano taky je s tím nyní obrovská senzace, protože to prý nejde uhasit.
Srovnání s tunely mi nepřijde nijak trefné. Vůbec to podle mě nesedí. Vlastně nevím, v čem by to mělo být podobné. Řekl bych že v ničem.