Elektromobilita

Odpovědět
kot

Re: Elektromobilita

Příspěvek od kot »

A to je asi Miku ten kámen úrazu !
Mike

Příspěvek od Mike »

nebo možná - jádro pudla 8-)
samozřejmě zelenýho
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kalanis

Příspěvek od kalanis »

V USA zkouší předělávat průseráře jménem metan:
V USA vzniká továrna na další syntetický benzín, úspory CO2 mají být ohromující
Vhodná inspirace? Vím, že CO2 chtějí tahat z atmosféry v Brazílii lidi od Porsche.
kot

Příspěvek od kot »

To se muskafariánům líbit nebude...
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

Proč by se to ale nelíbilo? Furt je to takový mýtus, že budou již jen EV ve světě. Nebudou, ale budou tvořit čím dál tím větší podíl, ale je to běh na dalších 15-20 let. A dle slov mnoha lidí zde vlastně furt EV ani nejsou, takže o nic nejde.

*Vidíte to a v Kanadě zase vzniká 1. závod na baterie za 5 mld. dolarů. Od Stellantis + LG.
https://www.cbc.ca/news/canada/windsor/ ... -1.6393463

*Odhlédnout od toho, tak Tesla otevřela svůj 1. závod v EU - u Berlína. :P

*A další zpráva: produkce vozidel v Evropě se zřejmě rekordně propadne. Ale taky mj. se EV zdražují, prozatím v průměru dle modelů o 2 až 4 tis. USD. Stejně tak mohou do budoucna klesnout, pokud klesnou ceny surovin. Pokud nesklesnou, tak zdražování odzkradluje celkovou inflaci ... Lze si tedy vybrat: na nový model běžného vozu se bude stále více čekat, pokud kdo bude mít extra požadavky a taky se zdražují ale ne tak prudce díky předse jen delšímu řetězci až po obchodníka vs. EV, které se sice vyrábají, jen mírně pod plánama (je víc závodů, tak to není vidět - ale ty závody nejedou na plánované kapacity; třeba v Číně zaniklo 15 fabrik na klasivké vozy a jsou tam EV během ex roku), ale se zvyšující se cenou za kus.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Můžeš, prosím, blíže specifikovat, jak si představuješ využití parkoviště pro fotovoltaické panely ve sklonu 65°? Děkuji.
Psal jsem o "zastavěné ploše", kam se parkoviště (jestli jsem správně pochopil statistiku z katastru) nepočítají. Parkoviště by samozřejmě bylo logičtější zakrýt se sklonem 15°... Naopak PHS rostou jak houby po dešti, tam by u vhodně orientovaných dával větší smysl strmý sklon.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

jozka píše:Nedavno jem daval k dobru osobni zkusenost k tematu zastreseni parkoviste kvuli FVE, da se dohledat par stranek zpatky.
V principu, genialni reseni typu "tak se zatresi takhle a dohromady nam to da spoustu elektriky" jsou genialni a jednoducha presne do te doby nez to clovek zacne resit konkretne. To jsou ty sloupky z Bauhausu.
Opět, o parkovištích sdělení nebylo. Ale i tak jsou problémy převážně legislativní a kdyby se chtělo, tak by to řešit šlo.
Nějakých 10 bloků JE se taky nepostaví samo bez jakýchkoliv komplikací. A snad se shodneme, že uhlí a plyn v několika dalších dekádách skončí a bude třeba nahradit.
Kubajsu

Příspěvek od Kubajsu »

MPMP píše:Chápu, že "průmyslové použití" musí počkat, protože zatím nemáme co ukládat. Ale my ty technologie nemáme - prostě neexistují - a pokud za těch 15 - 20 let zjistíme, že bychm potřebovali tu a tam nejaký ten megawat uložit, tak by se ty technologie hodily. A to je teprve začneme vymýšlet nebo jak?
Technologie existuje. Viz třeba tento až přehnaně optimistický ozhovor. V současnosti ve stavu, kdy jen tak tak opustila laboratoř, ale možnost to je. Vzhledem k pravděpodobné ceně a celkem mizerné účinnosti (50% bez stlačení, 25% pro dopravu) dává smysl pouze, pokud budou v síti velké přebytky, které nepůjde využít jinak. Takže ne ve smyslu den/noc - tam fungují baterie a přečerpávačky, ale ve smyslu léto/zima, kdy by při letních přebytcích z fotovoltaiky byla vyráběna zejména syntetická paliva pro ty aplikace, které prostě na elektriku předělat nejdou (průmysl, letadla, dálková doprava atd.)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Nechme to být, už jsem asi pochopil, jak jsi to myslel, ale z toho příspěvku to jednoznačně "nekoukalo". Napsal jsi (zvýraznění jsem provedl nyní):
Kubajsu píše:
MPMP píše: Fajn, takže žijeme na území ČR, kde svítí slunce relativně málo a vítr fouká ještě méně.
Zas taková tragédie to není; pokud by se fotovoltaikou pokryla veškerá zastavěná plocha u nás (1302 km2) ve sklonu optimálním pro zimní výrobu (65° - takže část by byla na fasádách a pod)), vyrobí se v prosinci průměrně 140% denní spotřeby u nás...
Samozřejmě je to extrémní zjednodušení... Ale zas na druhou stranu by bylo možné využít i spoustu pozemků vedených v katastru jako "ostatní" (parkoviště, skladové a dílenské prostory a další).
A na to přišla moje a jozkova reakce. A tvoje odpověď, že o parkovištích to nebylo. Já je ale v tom původním příspěvku vidím. ;)
Kubajsu píše:
MPMP píše:Můžeš, prosím, blíže specifikovat, jak si představuješ využití parkoviště pro fotovoltaické panely ve sklonu 65°? Děkuji.
Psal jsem o "zastavěné ploše", kam se parkoviště (jestli jsem správně pochopil statistiku z katastru) nepočítají.
Kubajsu píše:
jozka píše:Nedavno jem daval k dobru osobni zkusenost k tematu zastreseni parkoviste kvuli FVE, da se dohledat par stranek zpatky.
V principu, genialni reseni typu "tak se zatresi takhle a dohromady nam to da spoustu elektriky" jsou genialni a jednoducha presne do te doby nez to clovek zacne resit konkretne. To jsou ty sloupky z Bauhausu.
Opět, o parkovištích sdělení nebylo.
jozka

Příspěvek od jozka »

Ale i tak jsou problémy převážně legislativní a kdyby se chtělo, tak by to řešit šlo.
Ne, nejsou. Problem jsou v tom, ze vam to vystreli cenu tak vysoko, ze i kdyby "se chtelo", tak to zarizne prvni ekonom, co jde kolem. Prakticka zkusenost.

Vyjimkou jsou firmy, ktere to vezmou jako zelene PR.
Diaľničiar
VIP

*jen pro zajímavost, EV od Dacie, článek je slovensky: https://transport.sk/testy/testy-osobny ... ia-spring/ ... lidové EV :D , základní model něco kolem 450 tisíc Kč

*a tady je stránka z DE, na které si lze číst doby dodání EV, s cenama, dle modelů
https://www.carwow.de/ratgeber/elektroa ... ektroautos

*četl jsem ale, že i na standardní auta se spalovacím pohonem se čeká i 3/4 roku, pokud si člověk nevybere zrovna co je ihned k dispozici ... automobilky mají rozdělané stovky tisíc kusů, pomalu je skládají dle toho jak jim chodí komponenty: tedy auta se vyrábí, ale ne jako již hotové kusy na přání zákazníka, tento proces trvá další týdny až měsíce

zlepšení se před koncem léta nedá očekávat
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

V současnosti už 470 000 kč... což je tak nějak na úrovni spalováku ale cena půjde nahoru. Moje vize o autě od 800 000 a palivu za 50kč/l se naplňuje :cry: :cry: :cry: :cry: bohužel.
jozka

Příspěvek od jozka »

Na urovni omylem. Plusminus ekvivalentem od Dacie je Sandero. Cca od 280 000 CZK. I tak je vetsi, rychlejsi, vykonnejsi, vyuzitelnejsi...
Diaľničiar
VIP

GM a Honda spojí síly a budou vyvíjet elektromobily, které budou cenově dostupné.

Rozšíří tak své partnerství, které již zahrnuje modely na plyn a baterie a technologii autonómního řízení. (od roku 2013)

Automobilky dále vytvoří novou architekturu založenou na baterii Ultimum EV od GM. Bude uplatňována hlavně pro malé SUV, přičemž první modely budou k dispozici v roce 2027.

Cenově dostupné EV bude takové, které bude stát méně než 30 tis. USD (27,4 tis. €) modelu Chevrolet Equinox. GM a Honda zapojí do této snahy své nejlepší technologie, dizajn, výrobní strategie a budou dodávat cenově dostupní modely v globálním měřítku v Severní a Jižní Americe a v Číně. Tyto 3 trhy si dávají za maximální cíl.

Obě automobilky plánují překonat i cenotvorbu automobilky Tesla.

Honda se stala v roce 2021 první japonskou automobilkou, která oznámila, že přestane dodávat vozidla na benzin do 2040. GM plánuje do roku 2025 vyrobit a prodat 30 druhů elektromobilů. V roce 2035 chce eliminovat vozidla s benzínovým a naftovým motorem.

Hodna se dále zavázala dosáhnout uhlíkovou neutralitu na globální bázi do roku 2050. To si vyžaduje i snížení nákladů na elektromobily tak, aby bylo vlastnictví EV možné pro co největší počet zákazníků.

Obě automobilky již koordinují od roku 2020 i společné nákupy dílů a materiálů pro výzkum.

Pro vývoj baterií se Honda dál spojila s technologickým gigantem Sony Group.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mroz

Příspěvek od Mroz »

Pořád stejná diskuze a stejné postoje ...

Já holt držím palce technologiím, výzkumu, koupím akcie a fandím a koukám na to optimisticky. Pak mi udělá radost třeba toto super dronové video z moderní továrny:
https://www.youtube.com/watch?v=7-4yOx1CnXE
A nebo, že v Norsku letos za prvni čtvrtletí mají čistě elektrická auta 84% podíl (loni za celý rok 64%) a to bez hybridů. Ano jsou bohatí, mají nastavené různé daně, ale ukazují nám, že lze přejít čistě na EV dříve, než si většina myslela.

Cena roste u všeho, nelze na to kouakt v absolutních číslech, ale relativně. A tam je jednoznačně vidět, že cena EV a spalováku se stále přibližuje i bez daní a pobídek. Jelikož je o EV ale enormní poptávka, tak samozřejmě prodávají automobilky EV s mnohem větší marží a především dražší modely. Nejsou hloupé, aby si zvětšovali jen objem s levnýma autama, když mají nedostatek baterií. Ten výzkum, vývoj, produkční řetězce se ale zaplatí v bohatších státech a pak dojde i na ty levná auta, pokud o ně bude zájem. Je možné, že dříve přijdou samořiditelná a pak se to cenově nevyplatí mít auto a bude si ho člověk jen pronajímat.

Pokud se tu někomu ale pořád stýská po starých časech, kdy nejlevnější auta stála 40 průměných mezd, čekalo se víc jak rok a většina aut byla na dnešní ceny přes milion tak si může zavzpomínat zde
http://infografika.idnes.cz/auto/zpravo ... techna.pdf (průměrná mzda tenkrát pod 2500).
jozka

Příspěvek od jozka »

Ano jsou bohatí, mají nastavené různé daně...
Hezky eufemismus.
cena EV a spalováku se stále přibližuje i bez daní a pobídek.
Nikoliv, ta se "sblizuje" protoze dane a pobidky.
tak si může zavzpomínat zde
Netreba vzpominat. My tam mirime.
Ten výzkum, vývoj, produkční řetězce se ale zaplatí v bohatších státech a pak dojde i na ty levná auta, pokud o ně bude zájem. Je možné, že dříve přijdou samořiditelná a pak se to cenově nevyplatí mít auto a bude si ho člověk jen pronajímat.
Az bude tobe, pionyre...

Libi se mi jak moc usilovne se snazite nevidet realitu :-)
Diaľničiar
VIP

jozka píše:Libi se mi jak moc usilovne se snazite nevidet realitu :-)
To jste si na sebe hezky napsal. ;)

Realita je, že EV se rozbíhá a vy si furt můžete koupit i jiné vozidlo. ;) Dalších 10 let bez problémů, pokud tedy na to budou ještě podmínky a nebudou krátery občasně po pozemních komunikacích. Bez legrace. Až za 15-20 let to v tomto prostoru již bez problémů nebude. Bez problémů si koupíte i EV nebo nebudete jezdit. Ano, to je to oč tu běží. To ani nikdo neříká, že tak nemá být. Docela hezká realita, provozní bezemisní jízda, která ještě navíc nebude založená na primárních zdrojích, které EU nevlastní. To je ještě pro EU přidaná hodnota, kterou lze nyní ocenit.
Mroz píše:Pořád stejná diskuze a stejné postoje ...

Já holt držím palce technologiím, výzkumu, koupím akcie a fandím a koukám na to optimisticky. Pak mi udělá radost třeba toto super dronové video z moderní továrny
Přesně tak. :ok:

A naštěstí jak o tom průběžně čtu a sem občas napíšu, tak ty automobilky dávno ten koncept mají. Nyní ho jej promění do výrobních procesů. :P A bez problémů se spojí automobilky a strojírenské koncerny s elektrotechnickýma k tomuto cíli. Předse jen je to jiná kapacita mozků a technologických výzkumních zařízení ...
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
JiVi

Příspěvek od JiVi »

automobilky, zvlaste ty evropsky, jsou aktualne docela v haji
Diaľničiar
VIP

Tak v Evropě je toho v háji teď o dost víc, než jen automobilky. Ale neobával bych se o to, že celý automotive segment zkrachuje, i když není vyloučeno, že se některé částí zmenší.
A taky se jich méně prodá - aut. Protože ani není takový zájem ... z pochopitelných důvodů, o nová auta. To počká. A to není jen pro inflaci, ale všeobecně si lidi chtějí nechat nějaké peníze ... to se bavim o západě.

Ale to já psal, že tak jak se nyní zdražují EV protože se zdražují suroviny pro baterie, tak zrovna tak se bude vyrábět menší počet ostatních vozidel. To by muselo být, aby v tom DE bylo všechno zázemí, ale není. Nárazníky, reflektory, brzdy, atd. se vyrábí v 15+ dalších státech pro co nejnižší náklady, ale lze vidět že to až takhle fungovat nebude. Aby 1 závod vyráběl jeden segment pro 10 značek. Pak ten 1 závod má problémy a je tomu konec. A dnes to není tak, že zvednu telefon a z Vietnamu si objednám to stejné. Oni to tam vyrobí, ale než to sem dojede tak 2 měsíce reálně a co já budu dělat 2 měsíce, když jedu v režimě just-in-time a mám zásobu na 48h. To já kritizuju od dávna ... a nejen pro napjatý provoz.

Ale to nic nebrání těm značkám jako je VW, Porsche, Audi ... investovat, rozvíjet. Oni ty peníze a ten kapitál mají. A tato krize tady nebude navěky v této podobě. Je fakt, že Renault nebo Fiat a další mají potíže. Nákladní divize Volvo taky. Když má potíže Renault, pak má potíže i stát Francie, protože jim dal 6 mld. € úvěr a má to další návaznost. To my tady nevyřešíme, to tak nanejvýš tomu jen porozumět a dál odhadnout naše vlastní životní kroky. :) Takže ten EV vývoj pokračuje. ;) A ten dosavadní rozsah zpomaluje pro válku, předtím pro pandemii ... to je fakt. Kdyby se ale vyrábělo EV teď, tak zpomaluje EV v tomto režimě ve kterém funguje logistika v automotive. :idea: EV netvoří zásadní podíl na produkci, takže trpí hlavní produkce a EV se rozvíjí. Nic vic ani míň.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

Mroz píše:Já holt držím palce technologiím, výzkumu, koupím akcie a fandím a koukám na to optimisticky. Pak mi udělá radost třeba toto super dronové video z moderní továrny:
https://www.youtube.com/watch?v=7-4yOx1CnXE
Jako jo, video pěkný, ale vždyť v tý fabrice není nic generačně jinýho než ve fabrice jinde, třeba... u souseda v Boleslavi! A za signifikantní považuji, že z montážní linky, kde je potřeba nejvíc lidí, je těch záběrů nejmíň...
wazer.cz
Pište česky, prosím!
Mike

Příspěvek od Mike »

... Nejsou hloupé, aby si zvětšovali jen objem s levnýma autama,
myslíš objem emisí, ze kterých nemusí platit extra výpalné EU ?
ano, to je totiž důvod, proč se "přestala" dělat malá auta, v CZ konkrétně Fabia Combi
( moje kategorie vozidla to není, kdybych snad měl být osočen z nějakých osobních zájmů...)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

Mike píše:

... Nejsou hloupé, aby si zvětšovali jen objem s levnýma autama,
myslíš objem emisí, ze kterých nemusí platit extra výpalné EU ?
ano, to je totiž důvod, proč se "přestala" dělat malá auta, v CZ konkrétně Fabia Combi
( moje kategorie vozidla to není, kdybych snad měl být osočen z nějakých osobních zájmů...)
Fabia combi neskončila kvůli CO2 pokutám ale kvůli ceně vývoje vs návratnost. Malá auta mají nizkou marži. Takže v budoucnu budou automobilky prodávat méně vozu ale tech s vyšší marží...
Což dostupnosti aut taky moc nepomůže.

Udělat combi opravdu neznamená jen naroubovat zadek a za týden je hotovo.
jozka

Příspěvek od jozka »

Skoda, ze to nekdo zapomnel rict skodovce.
ZBmaster

Příspěvek od ZBmaster »

jozka píše:Skoda, ze to nekdo zapomnel rict skodovce.
Poslední fabie má hmotnost 1129 - 1375 kg a emise co2 116 - 136, limit je stanoven kolem
90 g/km u ostatních aut to bude podobné, proto se vyplatí dělat jen auta s vysokou marží a EV které celkový průměr snižují. A už vůbec se nevyplatí vývoj další karosářské verze.
Po nástupu EU 7 se pravděpodobně levná (malá) auta nevyplatí vůbec.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

A nebylo by "tržní" zkusit tedy malá auta s cenou, která "se vyplatí", místo ukončení vývoje? Já vím, byla by o dost dražší než předchozí modely, ale pořád levnější než SUV, která "se dneska vyplatí".
Nebo ne? Zavání mi to spíš "eko-tlakem" bank a odkaz na neefektivnost výroby mi přijde spíš jako výmluva. :(
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“