Elektromobilita

Odpovědět
Mikulik

Re: Elektromobilita

Příspěvek od Mikulik »

Elektromobilita proč ne, pokud tomu skutečně někdo z vás rozumí, tak určitě ví, že Nicola Tesla měl svůj elektromobil. Ano měl. Měl jednu nevýhodu, byl totálně nezávislý. Tesla uměl energii získat téměř z ničeho, prostě to tak bylo. Byl nezávislý, chápete to ?

Je větší svoboda v benzínu a naftě či v elektřině? Až elektřiny bude málo, protože bude více elektroaut nabíjet a to hlavně ve špičce, taky si nabijete? Doopravdy? Systém vydá pokyn do nabíječky a nabijete si akorát tak možná ústa a to jsem slušný. Šťáva nebude. Benzín bude. Už v roce 2005 jsem četl, jak bude ropa drahá tehdy za pár let, protože jí bude málo . A ono je ropy stále dost. Takže povídačky, že nebude, je nesmysl a jestli mi někdo bude tvrdit, že se mýlím a nemám pravdu, pro mě za mě si pište romány, ale ty časopisy před 17 lety lhaly !!!

Teď si zase zafantazíruju. Až nám zavedou sociální kredit jako je v Číně a to tady může být hodně brzo, tak si dobijou maximálně jen věrní soudruhové eurorežimu a kdejaký protiunijní ksindl bude tak šlapat na kole. Smůla , měl blbý kecy, týden si nenabiješ, nabíječka to pozná.

Dneska si za hotové koupíš benzín či ti jej do nádrže soused rád nalije. Chápete, co je slovo SVOBODA ?
mstitek

Příspěvek od mstitek »

Zato na současném příkladu ruska vidíme, že plyn a ropa tryská ze země na každém rohu a arabáči nám jí přeci vždycky taky prodají. To neuvěřitelný tahle krátkozrakost.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

100% vazba na ropu a navíc z Ruska je jednoznačně špatně.
Ale, že by byla 100% závislost na elektřině z obnovitelných zdrojů, které nejsou v ČR k dispozici, dobře, to moje "jednoduchá logika" taky nejak nechce přijmout. Poučte mne, prosím, někdo, proč má být tato 100% závislost lepší (pokud se budeme bavit o závislosti na energii z dovozu a nikoli o zelených dogmatech).
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Kdo říká že bychom měli být 100% závislí na obnovitelných zdrojích energie?
Energetickou politiku dlouhodobě určuje dlouhodobá energetická koncepce.
Součástí výroby elektřiny nejsou jen soláry a větrníky kterých nemůžeme mít na 100% pokrytí spotřeby vč. špiček, ale i jádro, plyn, uhlí, voda, odpad, biomasa, bioplyn atd. Co se týče plynu, dlouhodobě probíhá diverzivikace dodávek a dodavatelů, na ropě z ruzka jsme také závislí jen z 50%.
Co je třeba, je zvýšit připravenost energetického mixu na okamžité výkyvy v dodávkách a poptávce, krátkodobé výkyvy viz geopolitická situace dnes a dlouhodobá strategie, která určitě nebude stálá, ale bude se přizpůsobovat globálnímu vývoji a cílům.
jozka

Příspěvek od jozka »

Kdo říká že bychom měli být 100% závislí na obnovitelných zdrojích energie?
Kde zijete? Uhli je spatne. Jadro je spatne. Plyn je spatne. Co zbyva?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

kyk píše:Kdo říká že bychom měli být 100% závislí na obnovitelných zdrojích energie?
Evropská komise. Stačí si přečíst její plány bezuhlíkové společnosti. Uhlí ani plyn tam rozhodně není a jádro, bohužel, také ne.
Mroz

Příspěvek od Mroz »

MPMP píše:Poučte mne, prosím, někdo, proč má být tato 100% závislost lepší (pokud se budeme bavit o závislosti na energii z dovozu a nikoli o zelených dogmatech).
Krátce: protože to bude ve střední hodnotě levnější a jednoduší.

Dlouze: Bavíme se o přechodných letech 2030-2050, kdy se sice počítalo s plynem, jádrem, uhlím, ale také jeho postupným utlumováním. Podle země, financí atd. Nikdo neříkal, že včera bylo pozdě, ale vzhledem k válce bohužel bylo. Velké peníze jdou do výzkumu a vývoje teprve poslední dobu a především od soukromých společností. Dříve vlády tuto oblast nefinancovaly a byly jiné priority, navíc ropné a energetické koncerny měly velkou moc. Základní předpoklad je, že válka se v civilizovaném světě nevyplatí a tudíž země EU v tomto století mezi sebou válčit nebudou. Potom bude mnohem levnější natáhnout několik DC kabelů z oblastí kde fouká a kde svítí (diverzifikovat), kvůli poruchám a havariím mít lokálně nějaký sklad na syntetické palivo (spíš plyn, vodík se nevyplatí) pro záložní elektrárny, delší inverze v zimě atd...
Pokud myslíte, že pravděpodobnost války mezi státy EU je v tomto století veliká, tak stavme Jaderky, těžme uran a nebo lezme do zadku Arabům a Rusům. Velkou Jaderku (ne malý modulární reaktor) stavíte s ekonomickým propočtem min. na 50-60 let, tudíž v rámci ČR se bavíme, že OZE (kapacity/skladování/doprava/...) nebude výhodnější do roku 2090-2100. Tomu většina ekonomů a energetiků nevěří, proto podporují OZE (a na to navázané kroky).
jozka

Příspěvek od jozka »

Tomu většina ekonomů a energetiků nevěří, proto podporují OZE (a na to navázané kroky).
Jak pisi na wiki... citation needed.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mroz píše:
MPMP píše:Poučte mne, prosím, někdo, proč má být tato 100% závislost lepší (pokud se budeme bavit o závislosti na energii z dovozu a nikoli o zelených dogmatech).
Krátce: protože to bude ve střední hodnotě levnější a jednoduší.
Na to máte nějaké podklady, nebo si to jen myslíte?
Ano, dá se souhlasit s tím, že cokoli nakoupit je jednodušší, než to vyrábět. Na to ale potřebujete peníze, za které si to nakoupíte a ty na stromech nerostou.
Už ale nevěřím, že nákup "obnovitelné energie" v oblasti, kde ji bude nedostatek, bude levnější, než její výroba např. z jádra. Pokud si myslíte, že ano, prosím nějaké podklady.
Mike

Příspěvek od Mike »

MPMP píše:...
4) prošlo se slepou uličkou úsporek, které byly velmi politicky tlačeny, ale měly tolik "much", že se masově nikdy nerozšířily, ...
a zapomněl jste, že obsahovaly rtuť, ačkoli zhruba ve stejné době nám EU zakázala rtuťové teploměry
velmi nápadně se to podobá dostupnosti kovů potřebných pro výrobu baterií v EU 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Mike

Příspěvek od Mike »

2 Mikulik :
nevidím v tom problém
přes den mi FV panely dobijí baterku ve sklepě a večer si z ní dobiju auto

akorát je to špatně aplikovatelné při cestě na riviéru
ale tu stejně zanedlouho ovládnou doktoři a inženýři z Afriky, takže na Mácháč to bude stačit 8-)
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
kyk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kyk »

Stačí dojet na nejbližší mez. letiště...
jozka

Příspěvek od jozka »

nevidím v tom problém přes den mi FV panely dobijí baterku ve sklepě a večer si z ní dobiju auto
Takze to mame jednu dostatecne dimenzovanou FVE, jednu dostecne dimenzovanou baterku, ztraty pri nabijeni baterky, ztraty pri nabijeni baterky z baterky...

Ano, proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite. Aneb ideologie vladne a ekologie place nekde v koute.
Mumry

Příspěvek od Mumry »

A zatímco se tu horlivě diskutuje, tak se Tesla Model 3 stala nejprodávanějším vozem v Evropě. A Model Y je třetí…
https://www.jato.com/european-demand-fo ... arch-2022/
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Mumry píše:A zatímco se tu horlivě diskutuje, tak se Tesla Model 3 stala nejprodávanějším vozem v Evropě. A Model Y je třetí…
https://www.jato.com/european-demand-fo ... arch-2022/
A to dokazuje co? Že ji lidi chtějí, nebo, že elektromobilů je pár modelů, zatímco spalovacích aut řádově více, takže jeden model elektromobilu má celkem logicky vyšší podíl na trhu než jeden model spalovacího auta? (O podílu elektromobilů jako celku to neříká vůbec nic)
JiVi

Příspěvek od JiVi »

Mike píše:2 Mikulik :
nevidím v tom problém
přes den mi FV panely dobijí baterku ve sklepě a večer si z ní dobiju auto
a kolik ta baterka ma , v tom sklepe? a kolik ma vykon FVE?

jestli ma vykon FVE standardne montovanych <= 10kW tak tim elektromobil s 50kW baterkou nedobijes - pouze tim lze lehce doplnovat par kW

mam na strese 7.5KW.. pri chladnych a plne slunecnych dnech je vykon FVE do 40kW .
Pokryva spotrebu domacnosti, pretoky se resi narvanim do 10kW baterie + dalsi pretoky do teple vody - 300litru. Predstava, ze tim jeste zanijim auto, ktere vlastne cely slunny den musi stat u domu = proste ho nemuzu pouzivat na denodenni dojizdeni, je proste kravina - v mem aktualnim pripade.

V zaveru, elektromobil jsem zavrhnul - byl jsem mu tezce naklonen - od ojetyho Zoe na dojizdeni(a to je pro pripadne dobijeni z FVE nesmysl) az po uplne novy eBerlingo - pro rodinne ucely - to muze stat pres den napichnute na FVE - ovsem vykonove to proste neda.
Mumry

Příspěvek od Mumry »

MPMP píše:A to dokazuje co?
Samozřejmě vůbec nic ;)
jozka

Příspěvek od jozka »

A zatímco se tu horlivě diskutuje, tak se Tesla Model 3 stala nejprodávanějším vozem v Evropě.
To uz je zase treti mesic?
A to dokazuje co?
Ze kazdy treti mesic prijede lod s Teslami, prodeje papirove vybehnou do vysin, par lidi si na tom pohoni ego a pak je zase dva mesice klid, prodeje vicemene kusove, ti sami delaji, ze se jako nic nedeje...

Poprve nebo podruhe to bylo vtipne, ted uz je to pro vetsinu dost ohrane.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

JCB strojek:

Obrázek

Souvis to má s kongresem, který se bude konat 3.5., věnujícím se této problematice: https://www.nppsummit.com/

modelová řada menších vozů není již problémem:
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

MPMP píše:O většinový názor popuklace se nejedná ani náhodou.
Další věta, kterou pokud začneme plnit od zítřka, tak se nedostaneme nikam, protože nikdo nebude pracovat jak bude potřeba atd. Všichni si budou jezdit jak se jim zachce atd. Máte hezké představy o společném blahu, nechcete se omezovat a vidíte všechny změny černě. To jsou všechno bariéry, pro které nenaleznete pochopení pro jiný názor a ani to dál nemá cenu. A ano, většina planety nejezdí autem a když tak starou ojetinou z toho báječného "našeho" světa. Dojezdí, když automobilové velmoci přecházejí na jiné vozidla. Ale ne teď, ale 2050-2070. Oni až někdy takhle. Nedovezete si ani z Číny ani z Indie, kdyby jako byla představa, že to nebude z USA, EU, JAP. A ne, nemám doopravdy pocit, že by bylo méně smogu, protože bohužel omezování se je nižší, než růst spotřeby a počtu lidí. Proto je potřeba provést radikální změnu u zdroje - energií a jejich a spotřeby. Bez ohledu na blaho p*delí, když to hodně zjednoduším. :lol:
Dokonce není ani méně spíny. Navzdory tomu, že máme zametací vozidla a promyšlený plán svozu odpadu. Nic jaksi nepomáhá. Čím pak to bude? Lenosti většiny lidí spoléhající na "to není moje věc". To je věcí města, obce, samosprávy, státu. úřadu. Ale jakmile jde o jednotlivce, tak přepne na mozek na "ale já chci svobodu a já chci mít na výběr". Nevím, kde to žijete. Tohle nebylo nikdy a ani nikdy nebude. Bez ohledu na ideologie, protože to není možno uskutečnit. A spějeme zpátky co se týče mnoha ohledů ...
Lidem se nikdy nebude líbit jakékoliv omezení (viz pandemie), nařízení, zákon atd. Ale to nemá nic s pokrokem a vývojem v tech- atd. Od toho tady máme vzdělávání a taky ten fakt, že pokrok se děje pomalu, postupně a ne že by se za 100 let odehrálo co za 6000 let najednou, takže to stačíme pobrat. Dnešní lidé mají dojem, že rozumí všemu díky internetu, ale ve výsledku neumí bez stroje ani malou násobilku, to bohužel. Takže tady řešit veřejné mínění ... nemá smysl. Na to máte volby. Když už. :idea: Médiá a firmy pak průzkumy atd.
Dobrá zpráva pro vás je, že ještě stále je 95% NON-EV vozidel v oběhu. A dalších 10 let to bude více než 50%. ;) Dobrá zpráva pro některých co jsou opačnýho názoru je, že ten podíl bude soustavně klesat. O tom kde budou ceny, jaké dodací lhůty, kde mír a kde válka rozhodnou další okolnosti, o kterých tady psát je jako tlachat v hospodě. Protože ideologický rozpor je 1 ze 3 možností vývoje, kde nevíte výsledek. A my v tomto rozporu nyní jsme.
pokud si bude většina lidí moci vybrat mezi EV a nečím jiným, EV si nekoupí.
kde já píšu nějaký opak? to je trh ... lidi si vyberou co si budou moct vybrat, velmi správně
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Lynx

Příspěvek od Lynx »

Diaľničiar píše:
MPMP píše:pokud si bude většina lidí moci vybrat[/b] mezi EV a nečím jiným, EV si nekoupí.
kde já píšu nějaký opak? to je trh ... lidi si vyberou co si budou moct vybrat, velmi správně
Tohle už je čirý trolling, čili provokování.

Neříkejte , že jste si nevšimnul, že lidé v budoucnu na výběr mít nemají, kvůli extrémně přísným limitům na emise, které produkuje přímo automobil.

A především kvůli tomuto uměému protlačování elektromobilů na úkor jiných pohonů se zde vede tato diskuze. Jinak by většině lidí byly elektromobily zcela ukradené, jakožto uživatelsky nekonurenceschopné
JiVi

Příspěvek od JiVi »

myslím, že tohle ukazuje na skutečný ekoproblém: Problémem nejsou spalovací motory, ale fosilní paliva
MPMP

Příspěvek od MPMP »

JiVi píše:myslím, že tohle ukazuje na skutečný ekoproblém: Problémem nejsou spalovací motory, ale fosilní paliva
S tím já vřele souhlasím. Zahajme diskuzi o variantách:
1) Elektromobilita
2) Vodíkový pohon
3) Syntetická paliva pro spalovací motory

Nejsem natolik erudován pro tuto problematiku, abych byl schopen porovnávat nákladnost vývoje, výroby, provozu a likvidace jednotlivých druhů pohonu.
O vodíklu kolují v médiích sporadické a rozporuplné zlomky informací (začínám se obávat, že ty pozitivní jsou uměle potlačovány, protože by mohly ublížit přechodu k EV - ale asi už jsem paranoidní), o syntetických palivech se nemluví vůbec.
Netuším, kolik energie (nejlépe "zelené elektřiny") je potřeba k výrobě litru syntetického paliva "ze vzduchu", ani kolik a jakých dalších látek je k tomu potřeba a už vůbec nevím, zda to někdo zkoušel v laboratorních či poloprovozních podmínkách. Nerozporuji, že to velmi pravděpodobně bude dražší, než EV se svými bateriemi. Ale třeba se ukáže, že to je sice dražší, ale realizovatelné (všechny současně provozované automobily převést na EV realizovatelné totiž není) a že zákazník bude ochotem si připlatit za komfort (rychlé tankování, větší dojezd). Já to opravdu nevím, ale jsem velmi (ale opravdu velmi) rozezlen, že se taková diskuze nevede a nikdo to ani náznakem nepřipouští, protože "jediná správná cesta podle současných politických špiček je pouze a jenom EV".
Třeba se po důkladném prozkoumání zjistí, že jsou ta EV opravdu nejlepší, ale chtěl bych to vidět "na papíře". A prosím, při porovnávání nezapomenout EV "odečíst" již nainvestované prostředky za posledních 10 let. Obě alternativní cesty mají tyto investice před sebou a jakékoli objektivní srovnání přece nemůže nikoho zvýhodňovat, že?

Nemáte k tomu nekdo nějaké relevantní informace či odkazy?
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Diaľničiar píše:
MPMP píše:Dokonce není ani méně spíny. Navzdory tomu, že máme zametací vozidla a promyšlený plán svozu odpadu. Nic jaksi nepomáhá. Čím pak to bude? Lenosti většiny lidí spoléhající na "to není moje věc". To je věcí města, obce, samosprávy, státu. úřadu. Ale jakmile jde o jednotlivce, tak přepne na mozek na "ale já chci svobodu a já chci mít na výběr". Nevím, kde to žijete.
Prosím, jak "špína" souvisí s elektromobilitou?
Prosím, jak sobeckost lidí souvisí s elektromobilitou?
Prosím, jak glorifikace individualismu souvisí s nuceným přechodem k elektromobilitě?
Se všemi popsanými nešvary souhlasím, štvou mne a nejsem rád, že existují. ALe nařízenou elektromobilitou se na nich nezmění vůbec nic.
Nebo jsem zase něco nepochopil a máte dojem, že tím, že lidem ztížíme život, budou najednou více dbát o blaho svého okolí? Opravdu si to myslíte?
Víte, tyhle snahy tu byly už před 70 lety. A já je zažil na vlastní kůži (samozřejmě ne před těmi 70 lety, ale před 50) a taky jsem zažil (a velmi dobře si pamatuji), jak se v 90. letech měnila česká města ze šedivé s budovami obestavenými dřevěným trvalým lešením (protože jinak by někoho trefila opadávající omítka) na standardní města - barevné opravené fasády, uklizeno (ano, i to, co nazývate "špínou" a nepořádkem je pořád "vzorně uklizeno" proti stavu v 80. letech minulého století).
Takže ano, sobečtí lidé veřejnému blahu neprospívají, ale "shora nařízené" blaho ve prospěch společnosti mu ubližuje ještě řádově více.
Diaľničiar
VIP

MPMP píše:A jak souvisí "snížení emisí, snížení smogu ve městech" s nařízenou elektromobilitou jako jednou jedinou možností? Máte snad dojem, že se za poslední dekády ony emise a smog nesnižovaly? Máte snad dojem, že současné spalovací motory nějak extrémně zatěžují životní prostředí smogem? Máte snad dojem, že se v posledních dekádách ve městech nedá dýchat, protože je vzduch zněčištěn IAD?
Já tedy ne. Ano, spalovací motor produkuje emise, ano je "cítit". Obávám se ale, že hlavní podíl toho smogu produkují NA a ty na elektromobilitu jen-tak nepřejdou (není to fyzikálně možné). Takže politici budou nutit "lidi" k nečemu, co stejně nelze na úrovni celé společnosti splnit.

A k tomu, že "veřejnost, lidé na planetě" bych se také vymezil. Obávám se, že jde o minimální zlomek populace, který je ale o své pravdě přesvědčen natolik a umí "dobře křičet", takže je slyšet. O většinový názor popuklace se nejedná ani náhodou.
MPMP píše:Prosím, jak "špína" souvisí s elektromobilitou?
Prosím, jak sobeckost lidí souvisí s elektromobilitou?
Prosím, jak glorifikace individualismu souvisí s nuceným přechodem k elektromobilitě?
Se všemi popsanými nešvary souhlasím, štvou mne a nejsem rád, že existují. ALe nařízenou elektromobilitou se na nich nezmění vůbec nic.
Nebo jsem zase něco nepochopil a máte dojem, že tím, že lidem ztížíme život, budou najednou více dbát o blaho svého okolí? Opravdu si to myslíte?
Víte, tyhle snahy tu byly už před 70 lety. A já je zažil na vlastní kůži (samozřejmě ne před těmi 70 lety, ale před 50) a taky jsem zažil (a velmi dobře si pamatuji), jak se v 90. letech měnila česká města ze šedivé s budovami obestavenými dřevěným trvalým lešením (protože jinak by někoho trefila opadávající omítka) na standardní města - barevné opravené fasády, uklizeno (ano, i to, co nazývate "špínou" a nepořádkem je pořád "vzorně uklizeno" proti stavu v 80. letech minulého století).
Takže ano, sobečtí lidé veřejnému blahu neprospívají, ale "shora nařízené" blaho ve prospěch společnosti mu ubližuje ještě řádově více.
Není potřeba diskutovat, když o to zjevně nestojíte, protože začínáte témata, aby jste je pak negoval, že nesouvisí, když se na ně dál reaguje. Pro mě za mě klidně setrvévejte v pohledech, které máte. Já budu také ... pochybuju o tom, že nerozumíte vy nebo já na napsané. V tom to není.

Menší dodatek, NAD udělala doposud značný posun. Jednak euro normama, jednak i tím, že nezatěžují centra (máte mít obchvaty, pokud to tak u vás není) a čeká je vodík. Ale žijte dál v představách, že je vše jináč. Taky by šlo pak vyjádřit myšlenku, že jste sobeckej individualista a proti takovým bohužel ty nařízení seshora jsou potřebné. Jakkoliv se jim to nelíbí, protože to je útok na jejich hodnotové představy o svobodě. Nebo se pletu a lze s těma lidma postupovat pro blaho většiny jináč? Uznávám, že je to ryze akademická debata filosofického typu, která nemá s podstatou EV nic společného. EV je jedním z prvkem k nulovým emisím a ty budou nižší jen když se změní životní styl - tam to pak až tak akademická debata ale není. Protože se tím mění podstata zavedeného způsobu života.

Celá negativita z vašeho geo- prostoru je daná jen dostupností, která se ale zlepší. Náklady klesnou z pohledu reální koupyschopsnosti. A do té doby, než se tak stane, tak vždy budou na výběr adekvátní náhrady z jiných druhů, včetně spalovacích vozidel. A o tom je tady na 90 stran pojednání. Další strany krmit debatou nebudu, budu se držet faktů v prodejech. ;) A držím palce, ať česká Škodovka zvládne přechod v období jak udala a stejně tak Tatra zvládne upgrade na vodík, aby byla budoucnost vašich značek zachována i po 2050.
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Odpovědět

Zpět na „Vozidla - technika“