Jak jezdíme

Off-topic pokec
Odpovědět

Kolik najedete kilometrů za rok?

0 - 5000 km
8
5%
5000 - 10 000 km
13
8%
10 000 - 15 000 km
38
22%
15 000 - 20 000 km
27
16%
20 000 - 25 000 km
18
11%
25 000 - 30 000 km
27
16%
30 000 - 40 000 km
16
9%
40 000 - 50 000 km
7
4%
50 000 - 75 000 km
13
8%
75 000 - 100 000 km
0
Žádná hlasování
100 000 a více
2
1%

Celkem hlasů: 169

Mike

Re: Jak jezdíme

Příspěvek od Mike »

pořád dokola a stále to samé.
jsou tu prostě ukáznění brzdiči i ukáznění piloti
a než nedodržení bezp. vzdálenosti bych trestal bránění předjetí
nevím proč mne takhle v pátek školil slovák s Transportérem
D1, průjezd Brnem, levý pruh, 110kmh
a neuhnul 2km
to je situace, kdy jsem s to pochopit, že je někdo schopen někoho sestřelit ze silnice
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
vaclav

Příspěvek od vaclav »

Mike píše: D1, průjezd Brnem, levý pruh, 110kmh a neuhnul 2km
to je situace, kdy jsem s to pochopit, že je někdo schopen někoho sestřelit ze silnice
2km jsou pri tehle rychlosti asi jedna minuta, ze? jedna minuta vaseho zivota - ano, zabit takoveho ridice, jelikoz to definitivne delal naschval a definitivne pro svoji potechu. transit je vetsi auto, videl jste pred nej? chapete, ze cizinec muze mit problemy s orientaci na MO a muze se zapomenout? respekt!
dd

Příspěvek od dd »

Většinou mají ještě v ruce telefon a nereagují ani na několikeré probliknutí.. ale snažím se být tolerantní a s nadhledem, nic jiného nepomůže ;)
jonáš

Příspěvek od jonáš »

Jaká minuta. I kdyby tam chtěl rychlík jet 160, jako že to zrovna u Brna většinou nejde, tak je to na 2 km rozdíl proti 110 pouhých 20 sekund. Fakt na vraždu 8-)
Ovšemže, toho vzadu :lol:
Standa

Příspěvek od Standa »

Pokud ten nešťastník předjížděl ve 110 kamiony, tak se s tím dá těžko něco dělat, má na to právo - v této souvislosti si vždy vzpomenu na historku jednoho kamaráda, jak na počátku 90. let předjížděli na německé dvoupruhé A5 s přetíženou 1203 kolonu amerických vojenských transportérů a způsobili tak několikakilometrovou zácpu :? . Pokud měl vpravo volno a jen se zůstal vyvěšovat v levém pruhu, je to k naštvání, ale asi bych se i s tím nějak vyrovnal, případně (pokud by to nevypadalo moc riskantně) to prostě vyřešil předjetím zprava.
EDIT: Byla to samozřejmě A6 někde mezi Norimberkem a Karlsruhe, díky dlouhým kopcům měli ti mí kamarádi možnost vidět tu hrůzu za sebou, což by se na A5 u Rýna asi nedalo.
Naposledy upravil(a) Standa dne 1.7.2010 11:43:52, celkem upraveno 1 x.
dd

Příspěvek od dd »

Jedna věc je mít na něco právo (i to by se dalo zpochybnit), druhá věc je být ohleduplný. A to jak ten vepředu, tak vzadu. Občas to jinak nejde a ostatní to třeba nevidí, ale většinou se dá zrychlit, uhnout a podobně nelepit se na zadek a v klidu chvilku počkat.

Přesně tak to na našich silnicích vypadá: "já na to mám právo, na ostatní se*ru".

Podle mě je 5 hlavních důvodů nehod: nepozornost, bezohlednost, nepředvídavost, špatný stav silnic a nešťastná náhoda.

Já předpisy úzkostlivě nedodržuju, na řadu z nich vůbec, ale snažím se být pozorný, ohleduplný a předvídat. A zatím se mi jezdí dobře.
Standa

Příspěvek od Standa »

dd píše:...Podle mě je 5 hlavních důvodů nehod: nepozornost, bezohlednost, nepředvídavost, špatný stav silnic a nešťastná náhoda...
Většinou bych dokonce řekl, že jde o kombinaci několika z těchto důvodů.

Jinak 100% souhlas, ta ohleduplnost musí být na obou stranách a u nás jezdí hodně řidičů tím popsaným stylem (ale zdá se mi, že jich dost ubývá). S tím právem jsem nemyslel ani tak nějakou oporu v zákoně, jako spíš určitou toleranci k těm, komu to prostě víc nejede. Ale i pokud je to ignorant, tak ho přeci nesetřelím... Tím, že jezdím na tempomat 120 se občas do podobné situace dostanu, většinou to řeším tak, že na chvíli přidám (ale tak max. na 150 a nedělám to zásadně před novými Passáty ;) ), abych toho za sebou příliš nezbrzdil a po zařazení nechám zase rychlost spadnout.
siesa

Příspěvek od siesa »

Standa píše:
dd píše:většinou to řeším tak, že na chvíli přidám (ale tak max. na 150 a nedělám to zásadně před novými Passáty ;) ), abych toho za sebou příliš nezbrzdil a po zařazení nechám zase rychlost spadnout.
Presne tak...casto to tak taky delam, treba i ve meste...tam snad jeste casteji, nez mimo obec nebo na dalnici.. podle me by toto kratke prekroceni maximalni rychlosti kvuli plynulosti a hlavne bezpecnosti provozu (zaradit se pred auto, ktere vpravo ode me jede stejnou rychlosti a jinak, nez jet rychleji, proste nemam sanci se z leveho pruhu uhnout) by nemelo byt klasifikovano jako poruseni pravidel silnicniho provozu, nebo by melo byt aslespon tolerovano...nastesti jsem se jeste nesetkal s tim, ze by me nebo nejakeho meho znameho za to PCR pokutovala... :|
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Hmmmm.... "...kratke prekroceni maximalni rychlosti kvuli plynulosti a hlavne bezpecnosti provozu..." - jak to souvisí s bezpečností? Tím, že se Vám ten rychlejší nelepí na nárazník? Fajn, tím jste "ochránil" sebe, ale onen rychlík dojede dalšího a udělá mu PŘESNĚ to samé. Tomu říkáte "bezpecnost provozu"?
jannnn

Příspěvek od jannnn »

MPMP: lepší je ho pořádně vybrzdit, vytroubit a na závěr ukázat, že je jednička. Jedině tak ho člověk vyučí a ten druhý to již jistě nikdy neudělá.

achjo :roll: :ko:
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

MPMP: Ano, to je taky bezpečnost provozu, nes*at zbytečně ty kolem sebe, když mě to nic nestojí :-) Nebo váš pohled na bezpečnost provozu říká držet ho za sebou co nejdýl? A pojedete před ním až do jeho cíle? :-D
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Já jsem přece nepsal nic o nějakém brždění naschvál. Ale když předjíždím rychlostí o cca 10-15 km/h větší než předjížděný a zezadu se přiřítí "závodník", proč mám ZRYCHLOVAT? Ano, bude muset trochu zpomalit, ale to je vše. Už jsme to tu probírali mnohokrát a je to pořád to samé. V rámci vzývání boha "plynulosti" a "bezpečnosti" musí podle Vás všichni jedoucí pomaleji než se Vám líbí buď okamžitě zmizet ze silnice, nebo začít porušovat zákon. PROČ????
jannnn

Příspěvek od jannnn »

Ale tady nikdo netvrdí, že MUSÍ začít porušovat zákon! My tu jen říkáme, že to tak děláme a je to jakási slušnost. Ale nevšiml jsem si, že by tu někdo někoho nutil.
Standa

Příspěvek od Standa »

Stejně tak si asi málokdo z nás bude vynucovat, aby před ním pomaleji předjíždějící vozidlo zrychlovalo. Holt ten tempomat chvíli vypnu a potom si ho zase vrátím. Hlavně se ubránit zbatečné agresivitě!
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Standa píše:Stejně tak si asi málokdo z nás bude vynucovat, aby před ním pomaleji předjíždějící vozidlo zrychlovalo. Holt ten tempomat chvíli vypnu a potom si ho zase vrátím. Hlavně se ubránit zbatečné agresivitě!
Dík! Přesně stejně jezdím i já. Nebudu ale zapírat, že když jsem s tím tempomatem "ten vepředu", tak mě ani nenapadne abych zrychloval, což se tady považuje za slušnost. Mám na to prostě jiný názor. 8-)
MPMP

Příspěvek od MPMP »

jannnn píše:Ale tady nikdo netvrdí, že MUSÍ začít porušovat zákon! My tu jen říkáme, že to tak děláme a je to jakási slušnost. Ale nevšiml jsem si, že by tu někdo někoho nutil.
pochopil jsem dobře, že porušení zákona (v tomto případě) považujete za SLUŠNOST? Skutečně?
Standa

Příspěvek od Standa »

Možná ani nemusíme jít do extrémů, ten původní případ jel 110, takže pokud to pro něj bylo technicky možné, mohl alespoň na těch 130 na chvíli přidat. Já jsem dřív jezdil spíš lehce přes 130, takže s menším překročením nemám problém ani teď (pokud za to dostanu pokutu, je to moje chyba). Ovšem chápu ty, kdo to třeba nedělají, ono to navíc taky není až tak úplně bezpečné: auto, které mne dojíždí může nabýt dojmu, že jedu dost rychle na to, aby mě nemuselo předjíždět, zařadí se za mě, jenže já mu začnu zpomalovat, protože si jedu svoji pohodičku a pokud je za ním někdo ještě rychlejší, začne ho mezitím předjíždět a ten za mnou stejně musí brzdit. Ale to už je jejich problém, už takhle toho řeším dost :) . Jinak, popisuji situaci, kdy předjíždím i když vidím, že to nestihnu dřív, než mne zezadu někdo dojede (v podstatě mu tam vjedu), pokud se někdo vyřítí, když už dávno předjíždím, tak to moc neřeším.
jannnn

Příspěvek od jannnn »

MPMP píše:
jannnn píše:Ale tady nikdo netvrdí, že MUSÍ začít porušovat zákon! My tu jen říkáme, že to tak děláme a je to jakási slušnost. Ale nevšiml jsem si, že by tu někdo někoho nutil.
pochopil jsem dobře, že porušení zákona (v tomto případě) považujete za SLUŠNOST? Skutečně?
Ano, stejně jako například uhýbám (pokud je prázdná dálnice), do levého aby se mohlo auto v připojováku zařadit, což je také přestupek. A tak by se dalo pokračovat.

Protože při řízení se má i přemýšlet a ne se jen tupě držet zákonů.
siesa

Příspěvek od siesa »

jannnn píše: Ano, stejně jako například uhýbám (pokud je prázdná dálnice), do levého aby se mohlo auto v připojováku zařadit, což je také přestupek. A tak by se dalo pokračovat.

Ano presne tak..premyslet..priklad s pripojovacim pruhem na dalnici je dobrej
MPMP

Příspěvek od MPMP »

siesa píše:
jannnn píše: Ano, stejně jako například uhýbám (pokud je prázdná dálnice), do levého aby se mohlo auto v připojováku zařadit, což je také přestupek. A tak by se dalo pokračovat.

Ano presne tak..premyslet..priklad s pripojovacim pruhem na dalnici je dobrej
Tak to je první případ, kdy se hlásím i já, že nedodržuji zákon. Tohle mi přijde naprosto logické a nikoho neohrožující. ;)
flames

Příspěvek od flames »

Nikdo z vás snad ale neuhýbá do levého, pokud má pocit, že by tím někoho omezil, nebo ohrozil, včetně sebe, je tak? To aby ta analogie byla kompletní, protože z toho vytrháváte jenom to jedno o slepém dodržování zákona.

Vjet do prázdného levého pruhu je po zdravorozumové analýze nepoměrně menší manévr, než naléhat na to, aby to maník s přeloženou dodávkou rozjel na 130.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Naprostý souhlas!
jannnn

Příspěvek od jannnn »

To je jak zadrhutý kolovrátek. Tady snad někdo někoho do něčeho nutí? Již podruhé říkám, že ne. :kladivo:

Někdo to dělá, jiný ne. Nevidím v tom problém. Když někdo chce, proč by to nemohl praktikovat, když někdo nechce, prosím, nevidím tu v celé diskuzi ani slovo o tom, že by za to měl být nějak trestán či co.

Stejně jako v životě se snažim jezdit tak, abych ostatním nedělal to, co je mi něpříjemné a to i nad rámec předpisů. Když mě pak někdo taky takle uvolní cestu, jsem jen rád, když ne, tak co, holt zpomalim a nic se neděje.

Opravdu netušim, proč taková podle mě naprosto triviální a nedůležitá věc vyvolává takový vášně :)
flames

Příspěvek od flames »

Klíd, žádné vášně, jenom ja reagoval na:

"ten původní případ jel 110, takže pokud to pro něj bylo technicky možné, mohl alespoň na těch 130 na chvíli přidat"

NE nemohl, stejně jako já neuhnu do levého, protože ve zpětném vidím na devadesátce maniaka, co jede 120 a z respektu k němu tam nevjedu, protože by musel zpomalovat (a pak mi na diskuzích nadával do škodováckých idiotů a tak dále), to raději ať zpomali ten v připojováku.

Jenom chci říct, že tímhle fabulováním se dostáváme do spirály dodržování předpisů a jejich zdravého využití v provoze. Jenom jde o to, jak kdo tu hranici má postavenou. Já rád někoho pustím, zrychlím aby mohl jet atd., ale ne ve sto procentech případů, tak to nefunguje a ten druhý si o tom může myslet cokoliv.
dd

Příspěvek od dd »

Ale přesně o tom to je. Když můžu, tak druhýmu tu jízdu usnadním. A jestli je to možný, bezpečný a navíc nenáročný, tak mi je úplně jedno, co říká zákon (snad jen si dám pozor, aby mě při tom nechytli). To je ohleduplnost a bylo by skvělý, kdyby takoví byli všichni.
Odpovědět

Zpět na „Odpočívka Na České dálnici“