Pája K píše:
Jinak ke svícení, teď když svítěj všichni, tak se mezi auty ztrácej motorkáři, dřív, když svítla jen motorka, tak vynikla a když někdo čekal na vedlejší, tak ji viděl už dřív. Dnes se ztrácí a buch, řidič na vedlejší ji viděl pozdě.
Řidič na vedlejší ji zpravidla vidí pozdě, protože se nepřibližuje devadesátkou jako každý normální člověk, ale jede (mnohdy i násobně) rychleji.
Nedávno se v Plzni takový případ odehrál. Motocykl jedoucí (po městě!) rychlostí 140 Km/h trefil odbočující městský autobus do jeho zadní části. Rekonstrukce prokázala, že ve chvíli, kdy autobus křížil protisměr nemohl jeho řidič vidět motorku, která byla o několik bloků dále a přibližovala se nepřiměřenou rychlostí. Řidič motocyklu byl na místě mrtvý, nikdo jiný naštěstí nezraněn.
K dennímu svícení obecně: Počátkem července jsem navštívil Chorvatsko a cestou jsem mohl v reálném čase porovnávat podmínky řidiče v případě, že v dané zemi platí povinné denní svícení nebo ne. Kromě oveřených faktů, jako že svítící auta jsou mnohem lépe vidět i za slunného jasného dne např. v lese nebo přechodu z lesa do řidšího porostu, tak mě v zemích, kde se povinně nesvítí řidiči zklamali nejvíc tím, že nerozsvěcovali ani při snížené viditelnosti. Kousek před Salzburgem (ještě v Německu) jsem vjel do velmi hustého deště, že se i na kvalitní silnici nedalo jet více než padesát a přesto i za těchto podmínek mnoho řidičů nerozsvítilo (někteří po probliknutí ano). To samé platilo i při soumraku - procento svítících stále rostlo, přesto stále bylo pár těch, kteří (ještě) nesvítili a ti se stali prakticky neviditelnými. Toto všechno se dá eliminovat tím, že se svítí pořád a všude.
A všiml jsem si i rozdílu mezi Rakouskem a Německem. Je vidět, že v zemi pod Alpami se "kdysi" povinně svítilo, protože podíl těch rozumných, kteří i přes den dobrovolně rozsvítí je podstatně vyšší než v Německu. Já samozřejmě svítím vždy a všude.
A ke světlům pro denní svícení: Za ty podomácké LED nesmysly, které nejsou pořádně vidět a jejich majitelé je umisťují pod nárazník a ještě blízko ke středu vozu bych na místě sekal končetiny. Když už speciální SPDS (chápu, že to může šetřit žárovky v hlavních světlech), tak jedině přímo z výroby a jako součást tělesa potkávacích světel.