D4 obecně

Praha – Příbram – Nová Hospoda (I/20)
Odpovědět
darwousek

Re: D4 obecně

Příspěvek od darwousek »

NullDeVoid píše: 9.3.2023 15:09:00 darwousek: Přesně tak, D4 do Strakonic + jejich obchvat.
(nechtěl jsem OT tak to píšu sem.)
Nejlépe by to chtělo D4 ke křižovatce s I/22 na obchvatu.
Spíš co mě na tomhle štve je to že intenzity na dálnici minimálně do Strakonic jsou. Podle údajů z roku 2020 10 tis./den . v úseku od Kbelnice po Strakonice. Pro porovnání na I/6 za křižovatkou s I/27 směrem na KV projede 8 tis. denně. A D6 tam bude. Ve Strakonicích je to ještě horší tam projede až 17 tis. denně samozřejmě v úseku od severního půloblouku po OK s I/22 . A už nějákou dobu se mi v pc válí moje malůvka na vysněný dálniční obchvat Strakonic.
Obchvat Strakonic.png
Obchvat Strakonic.png (546.32 KiB) Zobrazeno 4762 x
S tím že od Podsrpu okolo Předních Ptákovic by to samozřejmě chtělo tunel. Taky jsem si vysnil spojku I/22 severního oblouku s D4. A do Volyně potom ideálně SD4P . Aby byla mezera mezi německou A3 a českou D4 jen 100km a dala se trasa využívat jako trasa Praha-Pasov/Mnichov.
Od Nové Hospody po Strakonice snad D4 i měla být ale někde v 2010 se to zaseklo. :ko: . Chtělo by aby někdo projekt obnovil. Další věc je samozřejmě múk Nová Hospoda co by se musela upravit. Ale to už je i v plánu viz. viewtopic.php?t=519&start=150 .
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Intenzity tady na dálnici ale nejsou. To by byla dálnice na každé druhé jedničce. Dálnice se musí plánovat tam, kde dávají i nějaký "vyšší smysl". Tady ani ty intenzity nejsou... Že má I/6 nějaké, to je věc druhá, tam je dálnice právě kvůli tomu vedlejšímu smyslu.

Také jsem měl kdysi myšlenky protáhnout D4 až do Pasova nebo Deggendorfu a propojit ty dálniční sítě. To se ale nikdy nestane, protože:
- Šumava
- Praha-Mnichov by vycházelo prakticky stejně daleko jako přes Rozvadov.
michal

Příspěvek od michal »

Intenzity jsou nejsou... Tohle by se mi jo líbilo :D
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Jako když se dívám na intenzity, tak vidím, že doopravdy na nějakém úseku nemusí úplně být, ALE hned o úsek dál jsou. A ve městě samotném je těch aut taky dost.
Navíc, tohle je něco, co by prostě mělo stát, kvůli tomu, co za oblast to obsluhuje.
darwousek: Ta mapa vypadá dobře, tohle by bylo fajn.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Ten vyšší smysl tam je. Strakonice jsou ve špičkách něco neskutečného. Hlavně v neděli a pátek. Přecejen I/4 obsluhuje celou Šumavu. Aspoň ke Strakonicím to tu dálnici chce. A dálniční nebo SD4P obchvat chci aby to nedopado jako ten severní půl oblouk .
NullDeVoid

Přijde mi, že pokud by dálnice samotná vedla jen k městu a pak obyčejná I/4 jako SD4P realizující obchvat, nebo snad i pár km za, tak by to bylo fajn. I/_ bude levnější.
Ale asi tohle nebude priorita. Tou je D35, což je správně. A D3 by měla být taky.
Tuhle stavbu bych viděl někdy tak za 10 let. Jen teda…blbý je, že se neplánuje.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
darwousek

Příspěvek od darwousek »

10 let je navíc hodně optimistický typ. Já typuju tak 2040. A to ještě max obchvat Strakonic jakožto klasická I/4 né jako SD4P nebo D_ .
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Kde jsou na I/4 intenzity na dálnici ? Od křížení s I/20 je to pořád 7 tisíc vozidel, i za Strakonicemi. Pouze před nimi se tam intenzity trochu zvýší vlivem příměstské IAD - tam je 10 tisíc dle sčítání dopravy.
Čili kdybys vedle postavil dálnici, bude to úplná dálnice duchů.
Obchvat Strakonic určitě ano. Případně přestavět nějaké křižovatky na MÚK. Kdyby se měla I/4 překládat i dál směrem na Šumavu, tak by dával smysl i vystřídaný 3-pruh, neb těch NA zde také není úplně málo.
Dívat se na intenzity uvnitř Strakonic je naprosto bezpředmětné, pomalu v každém 10-tisícovém městě jsou 15 a víc tisíc/24 h, to však automaticky neznamená, že by se měl budovat obchvat, natož dálnice. ;)

V čem by spočívala výhoda dotažené dálnice ke Strakonicím, když už se tu tak filozofuje ?
Přijde mi, že já jsem tu skoro za megalomana, co se týče přidání nových dálnic do sítě v ČR, ale vy jste to hoši povýšili na úplně novou úroveň. :)
Já myslím, že je na ČR skoro zázrak, že se D4 postavila až k I/20. Když to totiž člověk porovná, tak na hromadě míst se na takové intenzity plánuje normálně jednička.
NullDeVoid

darwousek: Věnování se D4 a čemukoliv co bude za ní, bych viděl na dobu, až bude nějaká základní síť hotová.
Aram96: Písek má v podstatě dálnici. To je jediný úsek I/20, co tam je jako SMV. Strakonice jsou podobně velké, snad i stejně. A tam dálnice nevede. Je to poslední takové…„větší“ město na trase 4. Proto mi přijde logické tam tu dálnici navést, zakončit a pár km dál pokračovat jako SD4P I/4, ať už to bude SMV nebo ne.
Nevím, nepřijde mi to megalomanské. Je to podobné jako D6. Ta je taky pro KV kraj extrémně potřebná. A na některých úsecích taky nejsou intenzity. Přijde mi ale, že čekat na intenzity…to pak bude pozdě. Podle intenzit by I/13 měla být dávno dálnice…
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Já to právě porovnávám s tím Pískem. I kdyby né ta dálnice tak alespoň ta moje verze ale jako SD4P . Nejvíc tam bije do očí asi te tunel ale bez tunelu by to prostě nešlo.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Trochu OT, ale proč teď všude píšete SD4P a ne SMV? Plánuje se snad nějaká nová, která nemá být SMV? Mně se ta zkratka SD4P vůbec nelíbí. A nebo by stačilo jen 4P, vždyť nějaká nová směrově nedělená by dnes asi těžko prošla. Samozřejmě mimo města.
NullDeVoid

Já to tak píšu, jak už mám v podpisu, protože se mi nechce to vypisovat.
A taky proto, že SD4P může být I/_, SMV _, nebo i D_. V podstatě mi nezáleží na kategorii. Jen chci, aby <to> mělo 4 pruhy, bylo směrově dělený, a to je asi celý. Jasně, byl bych raději, kdyby například I/13 byla vlastně S13 (=SMV).
To mě přivádí k dotazu, který mám po delší dobu a na který stále zapomínám: v minulosti se stavěly směrově NEdělené 4pruhy, například I/48 a nebo I/20 v Písku (a pak mraky dalších na Moravě. Vždycky tam. Kdyby postavili takhle I/6, tak by… No, to je jedno). Zeptal bych se proč, ale je to jasné. intenzity. Ale teď se tohle nestaví. Tady by mě zajímalo proč. Přijde mi to jako lepší řešení, než ten střídavý 3pruh. Ten na mě působí velmi lacině, odbytě apod.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

NullDeVoid píše: 9.3.2023 21:32:27 SD4P může být I/_, SMV _
jak píšu, nový úsek už by právě měl být vždy SMV. A rozdíl mezi SMV a D mi přijde dost velký na to, aby to bylo jedno. Proto se mi ta zkratka nelíbí, i když to máte v podpisu :) A nové úseky n4P mimo obec se nestaví z důvodu který je snad dost zřejmý.
NullDeVoid

Jirka L: Počkat, takže se nebudou stavět SD4P na I/_ ?
Ano, já chápu, že rozdíl mezi SMV a D je velký, ALE! Jde mi o to, že obojí jsou…well…SD4P.
Předpokládejme, že jsem totální retard. Tím důvodem je bezpečnost?
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

NullDeVoid píše: 9.3.2023 21:44:56 Jirka L: Počkat, takže se nebudou stavět SD4P na I/_ ?
Teď jsem totální retard zase já, protože nechápu otázku. Pokud se tedy ptáš na něco jiného, než jsem psal už dvakrát.
NullDeVoid píše: 9.3.2023 21:44:56 Předpokládejme, že jsem totální retard. Tím důvodem je bezpečnost?
Ano, toto už by, myslím, nesplňovalo bezpečnostní požadavky před dvaceti lety. Natož dnes, kdy jsou ještě mnohem přísnější.
NullDeVoid

Aha, už to asi chápu. Pokud se teda teď bude stavět nějaký SD4P, co není dálnice, tak to bude SMV, tzn. na mapách vyznačeno taky zeleně, ale číslo komunikace stále modré. Jo?
…no a o to víc mě fascinuje, že něco jako 3pruh tyhle požadavky splňuje. To mi přijde ještě horší. Tenhle nedělený 4pruh bych si představoval tam, kde jsou intenzity, ale nejsou peníze na dálnici. I když je fakt, že v takových místech by se asi prostě jen čekalo na nějakou SMV. Přece jen, doby, kdy jsme stavěli základní síť silnic, jako je hvězdice z Prahy nebo tak, jsou dávno pryč. OK…
dvs

Příspěvek od dvs »

Tak on ten nedělený čtyřpruh máme i na té I/4 https://mapy.cz/turisticka?planovani-tr ... 93659&z=15
darwousek

Příspěvek od darwousek »

Jen kdyby byl ten směrově nedělený 4-pruh až ke křižovatce s I/39.
matus

Příspěvek od matus »

Myslim, ze dnes k tomu uz neni duvod. Mozna si uz nepamatujete na dobu po r. 89 po otevreni hranic, ale jeste pred "Schengenem", to byste mozna chapali proc tam ten 4-pruh byl. Pro pochopeni situace doporucuji detailne prohlednout leteckou mapu z r. 2003.
https://en.mapy.cz/letecka-2003?l=0&x=1 ... 52980&z=15
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Divím se, že tam ten čtyřpruh zůstal. Jistě vznikl na úkor odstavných pruhů namísto třípruhu.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
vondr

Příspěvek od vondr »

Netušíte někdo co se provádí na Stávající D4 od Mirotic po Novou Hospodu? V obou směrech jsou uzavřeny levé pruhy a jezdí se pouze pravím. Na netu jsem našel pouze stanovení, kde s epíše: práce ve středním dělícím pruhu.
Majkii
Administrátor

Příspěvek od Majkii »

V tom stanovení je taky u jednotlivých pracovních míst napsáno třeba "elektro šachta", "patka portálu" nebo "přejezd SDP". Tzn. v rámci PPP se modernizuje dálnice na dnešní standard i včetně telematiky.
wazer.cz
Pište česky, prosím!
darwousek

Příspěvek od darwousek »

A do PPP patří i I/20 k Písku? To omezení na 1+1 je až k ekoduktu Mladotice.
Jirka L
Moderátor

Příspěvek od Jirka L »

Ano, viz mapka úseků https://www.pppd4.cz/cs
Vitapb

Příspěvek od Vitapb »

Si tak řikám, zmizí někdy tohle kolizní místo na D4, kde rychle jedoucí auta z kopce jsou leckdy až vytlačována vozidly najíždějícími na D4 od Mníšku? Asi si z fleku nevzpomenu na místo, kde se mi stává tolik stresová situace, že jedu v průběžnym 130, někdo mě předjíždí a auto, co se v mžiku objeví na nájezdu a nabírá rychlost hodí blinkr a cpe se přede mě, protože má krátký pruh. Vpodstatě moc nechápu, že tam neni nikterak omezená rychlost. Prodloužit připojovák by asi znamenalo zdemolovat proklatě blízko stojící objekt. A řikám si, že pokud by se něco takovýho dělalo, slušel by tomuhle místu i stoupací pruh. To je ale předpokládám úvaha z říše sci-fi. https://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&u ... ase=ophoto
Odpovědět

Zpět na „D4“