Navigace na okruhu

Odpovědět
filip-ze

Re: Navigace na okruhu

Příspěvek od filip-ze »

Souhlasim, jsem odpurce gps, lezi doma nepouzivana protoze vzdycky nekde me vede jinou cestou nez jsem si myslel driv
[/OT]

ulicni nazvy jsou uplne nejlepsi, kdyz jedu pres cizi mesto tak velky jako treba Praha tak si podivam pred tim na kterym sjezdu mam sjet,
na planu nazvy ulic jsou, cile z ceduli urcite ne
a nohem jasnejsi pro mne jako nejen mimoprazskeho, ale ani ne Cecha, bylyby treba na JS Chodovska, Videnska, Na Strzi nez Krc, Pankrac etc. proto ze je vic sjezdu do nekterych casti, a v praxi si musim pamatovat treba "3 sjezd za Vltavou"
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Též nemohu souhlasit s navigací jen dle GPS. Ano, je pravda, že nestojí mnoho, pomiňme i fakt, že spousta lidí ji NECHCE (je to další přístroj, je třeba jej sledovatm je třeba si na ni i zvyknout), ale za 2 roky Vám ve městech nebude nanic. Zastaralá mapa v GPS je horší než žádná navigace. A to jsou už potom pěkné pálky. A "okopírovat" mapu už tak jednoduché není!
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

Já jsem s navigací párkrát pracoval a vůbec mě nepřesvědčila, stále dávám přednost klasické mapě.
Prostě když nevím tak zastavím, kouknu do mapy, zapamatuji si cíle po trase a jede se, navíc před každou jízdou do míst, kde to neznám kouknu na mapy.cz a cestu prostuduji a kouknu na foto mapu na nějaké ty záchytné body, podle čeho se orientovat, třeba jak vypadá křižovatka na které odbočit.
Nemusím poslouchat příkazy, které mi říká nějaká ženská nebo připitomělý Liška.
Ve městě při hledání konkretní adresy to být dobré může, ale zatím jsem vše našel bez navigace a nikdy se vysloveně neztratil, i když jsem se třeba párkrát vracel, to jen tak mimochodem k těm navigacím.
K tomu značení, asi bych to nechal tak jak to je.
R48 -> D48 se podařilo!
Standa

Příspěvek od Standa »

Navigaci jsem si pořád ještě nepořídil, takže její případný přínos nemůžu zhodnotit :) . Hodně se řídím značením, když si nevím rady, spoléhám se na klasickou mapu nebo se před jízdou podívám na nějakou mapu na internetu. Po navigaci toužím hlavně kvůli údajům typu nadmořská výška, které pro běžného cestovatele nejsou až tak nepostradatelné.

S těmi sjezdy Zahradní Město/Strašnice má Andy pravdu, že to může být matoucí, ale názvy ulic bych tam vyloženě necpal (u nás to nemá tradici), pokud si někdo není jistý, může se podívat do mapy. Na MO nejsou jednotlivé MÚK pojmenovány, jako na dálnicích, tak snad duplicita nevadí, při nejhorším by se dalo použít doplnění světových stran ("Zahradní Město - východ" / "Zahradní Město - západ").
obr

Příspěvek od obr »

ke GPS - nelze se na to dívat dnešníma očima. GPS se stále vyvíjí a dnes třeba v telefonech poskytují některé firmy stále aktualizované mapy. Tak jako dříve se zakazovala dětem ve škole kalkulačka, či nedávno byl vzácností mobil a obojí je dnes běžné a má spoustu funkcí, tak za krátkou dobu bude zcela dostupná i GPS včetně aktuálních map - ona už v podtatě je takto dostupná dnes. A navíc ta krabička GPS ( s TMC) umožňuje i další funkce, třeba hlášení kde je "stau" zavřená silnice, optimální objížďka, platit mýto, najít ukradené auto atd. GPS lze taky vypnout, když jedete po známé trase nebo nechcete být sledován.

Psal jsem, že základní navigace/informační by mohly zůstat, ale proč podrobné ? Navíc dle GPS můžete jet i noci či mlze. Úspora opravdu stamiliony.. je cenový rozdíl mezi značkou "za kilometr sjezd z dálnice" a tou tabulí s názvy měst atd.

taky by mě zajímalo, kolik lidí jezdí trasy, které zná a tedy navigaci nepotřebuje vůbec. Navigace se buduje pro ty trasy neznalé.
MPMP

Příspěvek od MPMP »

Ano, takhle se na to dá také nahlížet, ale proč to dělat POVINNÉ a standardní dopravní značení rušit. To je dobrý postup pro milovníky technických novinek, ale co ti ostatní? Buďte trochu tolerantní.
andy

Příspěvek od andy »

obr píše:Úspora opravdu stamiliony.. je cenový rozdíl mezi značkou "za kilometr sjezd z dálnice" a tou tabulí s názvy měst atd.
No nevím - značky "za kilometr sjezd z dálnice" (IS06a) na našich dálnicích mi od pohledu nepřipadají o tolik levnější než tabule s názvy měst. Ale jsem v tomto ohledu laik, tak se možná pletu.

Ještě bych k tématu dodal: Ač mám vystudovanou elektrotechniku, poslouchám elektronickou muziku a celý život dělám s počítačema, tak nejsem přesvědčen o tom, že by úplně všechny předměty denní potřeby nutně musely být na elektrický pohon ;)
MiKu

Příspěvek od MiKu »

andy píše:No nevím - značky "za kilometr sjezd z dálnice" (IS06a) na našich dálnicích mi od pohledu nepřipadají o tolik levnější než tabule s názvy měst
No hlavně by tato značka stejně nemohla být zrušena, i kdyby každý měl navigaci...
obr

Příspěvek od obr »

jen abychom věděli o čem je řeč -

např ceník fy Flex

) informativní značky - směrové (to jsou ty "malé")
IS 1a,2a,3a,4a 1100 x 330 ks 1 002,00 Kč
IS 1b, 2b, 3b, 4b 1100 x 500 ks 1 370,00 Kč
šipka k IS 1a,1b,2a,2b,3a,3b,4a,4b ks 316,00 Kč
IS 1c,2c,3c,4c,5 1350 x 330 ks 1 195,00 Kč
IS 1d,2d,3d,4d 1350 x 500 ks 1 636,00 Kč
IS 12a - IS 14 1000 x 500 ks 1 063,00 Kč
IS 16a - IS 17 500 x 300 ks 502,00 Kč

Ch) Velkoplošné DZ lamelové
Lamela FeZn,folie tř.1.-EG m2 3400-3800,- Kč
Lamela FeZn folie tř.2-HIG m2 5500-5980,- Kč
Přesná cena bude určena dle konkrétního provedení DZ,daného projektovou dokumentací

k tomu náklady na nosník/sloupek/sloup , montáž, udržba
andy

Příspěvek od andy »

Oceňuju, že jste našel konkrétní informace! Nicméně: cena za Vámi vzývanou značku "za kilometr sjezd z dálnice" (IS06a) chybí, naopak zde uvádíte relativně nízké ceny za značky typu IS01a, které slovní označení cílů (měst) obsahují. Takže těžko poznat, jestli jste to myslel jako argument pro uvádění cílů, nebo proti..
Martin z Ostravy
Autor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Ostravy »

andy píše: Ještě bych k tématu dodal: Ač mám vystudovanou elektrotechniku, poslouchám elektronickou muziku a celý život dělám s počítačema, tak nejsem přesvědčen o tom, že by úplně všechny předměty denní potřeby nutně musely být na elektrický pohon ;)
Přesně tak, někdy fajn mít jen mechanické věci.
Doporučuji přečíst si román od O.Neffa Tma 2.0. :)
R48 -> D48 se podařilo!
obr

Příspěvek od obr »

andy píše:
obr píše:Úspora opravdu stamiliony.. je cenový rozdíl mezi značkou "za kilometr sjezd z dálnice" a tou tabulí s názvy měst atd.
No nevím - značky "za kilometr sjezd z dálnice" (IS06a) na našich dálnicích mi od pohledu nepřipadají o tolik levnější než tabule s názvy měst. Ale jsem v tomto ohledu laik, tak se možná pletu.

Ještě bych k tématu dodal: Ač mám vystudovanou elektrotechniku, poslouchám elektronickou muziku a celý život dělám s počítačema, tak nejsem přesvědčen o tom, že by úplně všechny předměty denní potřeby nutně musely být na elektrický pohon ;)
já mám taky samozřejmě rád i jiné věci nežli na elektriku, tady jde o účelnost a hospodárnost.

a mimochodem jste nějak renesančně vzdělán, právník, elektro, kolik těch VŠ máte ? :ok:
andy

Příspěvek od andy »

obr píše:já mám taky samozřejmě rád i jiné věci nežli na elektriku, tady jde o účelnost a hospodárnost.
OK, jako nápad na úsporu stamilionů určitě zajímavé, zkuste to poslat Kalouskovi :idea:
obr píše:a mimochodem jste nějak renesančně vzdělán, právník, elektro, kolik těch VŠ máte ? :ok:
Právník nejsem, číst ale umim :)
obr

Příspěvek od obr »

pane Andy nejste vy celý kolektiv ? číst zjevně umíte, ale jen co chcete a hlavně to prezentujete velice jednostranně..
kasme
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme »

Je to sice MO, ale pro srovnání... :)
MO km 6,5 A
MO km 6,5 A
IMG_1199u.JPG (89.92 KiB) Zobrazeno 7532 x
to se zas "Praha" vyznamenala :)
Mike

Příspěvek od Mike »

obr píše:...taky by mě zajímalo, kolik lidí jezdí trasy, které zná a tedy navigaci nepotřebuje vůbec. .
a tohle třeba pánové u "Dynavixu" nemůžou pochopit, ačkoli mají v navigaci funkci "kniha jízd", kvůli čemuž jsem ji pořídil.
takže verze 7 nebo která, zapínala záznam automaticky po ujetí cca.400m, novější verze je ovšem nutné zapnout manuálně při rozjezdu. To je přesně ten směr, kterým by se elektronika ubírat neměla. omlouvám se za OT, sice jsem to vývojářům psal už jako připomínku k verzi 8, ale co se nestalo ? pořád nic :!:
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

jo tak tohle musel vymyslet úplnej DEBIL - jenom městský cíle - chudáci nepražáci a cizinci
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Ti na MO nemají co dělat. Od toho je tu R1.
Teda za předpokladu, že někam v Praze nemíří (a pak je to OK).
obr

Příspěvek od obr »

kalanis píše:Ti na MO nemají co dělat. Od toho je tu R1.
Teda za předpokladu, že někam v Praze nemíří (a pak je to OK).
když on tu R1 stále není a celý ještě asi celou životnost té tabule nebude. :( Ale hlavně na cedule nejde dát vše. Kdo má dost IQ jet na dlouhou cestu, již má většinou GPS. A ta mu pomůže i v Praze najít požadovaný cíl...podle cedulí stejně nikdo konkrétní ulici nenajde.
Jan Petzold

Příspěvek od Jan Petzold »

Mě to teda připadá hodně ujetý. V celý Praze dálkový cíle jsou a na hlavním městským okruhu je najednou budeme "Mazat " ?. Úplná pitomost a zbytečnost. Nesystémovost. Mohlo tam zůstat to co tam bylo.
pp21
Autor

Příspěvek od pp21 »

Jan Petzold píše:Mě to teda připadá hodně ujetý. V celý Praze dálkový cíle jsou a na hlavním městským okruhu je najednou budeme "Mazat " ?.
Mažou se v celý Praze.
kalanis

Příspěvek od kalanis »

Obr: Asi jsem zaostalej, ale když jsem jednou jel v autě s elektronickou navigací, tak ta nejlepší stále zůstala ta tištěná, že se občas i ta elektronická divila, kudy všude se to dá protáhnout. Jo, s dořešenou telematikou a jednotnou aktualizační základnou (stejné zdrojáky a přístupy pro kteroukoliv) to bude lepší, ale do té doby u mne vyhrává papír (včetně home-made aktualizace z tiskárny).
PP: A objevují se místo nich ukazatele na okruhy/radiály?
JirkaS

Příspěvek od JirkaS »

Petr Pokorný píše:
Jan Petzold píše:Mě to teda připadá hodně ujetý. V celý Praze dálkový cíle jsou a na hlavním městským okruhu je najednou budeme "Mazat " ?.
Mažou se v celý Praze.
A to jako Pražák nikdy nebude chtít jet někam za Prahu, nebo to má prostě znát? To je zase móda. :roll: Bylo vůbec technicky nutné ty cedule měnit (byly na konci životnosti), nebo je to zas jen další plýtvání?
Mimochodem, podobnou blbost jsem na vlastní kůži zažil v Německu v Karlsruhe a vymotat se z centra nebyla jednoduchá věc.
Web
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Web »

Já koukám, to je zas výplod nějakýho ekomozku, ne? Jak to těm řidičům znepříjemnit... Příště tam ty dálkový cíle napíšou schválně obráceně, ne?
egelebege

Příspěvek od egelebege »

Jak koukám, tak na výjezdech dálkové cíle nespíš budou. Stačí tedy jezdit po okruhu dokola, dokud se neobjeví ten správnej cíl :D
Odpovědět

Zpět na „Pražský okruh D0“