Dopady Euro VII
Re: Dopady Euro VII
Bydlím v Praze a lidí bez auta znám ve svém okolí hodně. Pro člověka z vesnice je to nepochopitelné, tam se bez auta žít nedá, ale v městě auto pro mnoho lidí potřeba není. Do práce se stejně autem jet nedá, protože tam nelze zaparkovat. Pražáci auta používají především na výlety o víkendu a na dopravu na chatu o víkendu. Vidím to na ulici, kdy ve všední den vyjede zhruba 1/3 aut. O víkendu tak 2/3. Hodně lidí, které znám ani nevlastní řidičák. Do práce jezdí MHD, večer z hospody MHD nebo Uber, pokud jedou o víkendu na výlet, tak stačí veřejná doprava. Občas využívají dovážkové služby na jídlo i na nákup potravin. Tyto dovážkové služby dělají často tmavší cizinci kdovíodkud, kteří si moc nevydělají. Finančně vyjde jednou za čas Uber a dovážková služba levněji než vlastnictví auta.
Plus ještě dodám, že dost lidem evidentně začíná vadit (jak z praktických důvodů, tak i esteticky), že z Prahy se bohužel stala naprosto šílená dopravní stoka, kde se jezdí i na místech, kam by auta (mimo zásobování) absolutně neměla mít přístup a jedno obrovské parkoviště, což se přenáší i na MHD (neustále blokování tramvají špatně zaparkovanými auty atd.). Když člověk v Praze bydlí a je na to zvyklý, tak mu to ani nepřijde, ale od té doby, co jsem pryč a jen jednou za čas přijedu, tak je to jako pěst na oko. Obzvlášť, když to srovnám s jinými městy, která dobře znám, a to bohužel nejsou ta na západě. Takový Lvov je dopravně šílený, ale celé staré město je už mnoho let pěší zóna (kterou mimochodem projíždí tramvaj), kde není jediné auto. V takovém centru Krakova je taky naprosto nepředstavitelné, že by se přes náměstí dalo projet autem jako přes Staromák. Totéž třeba Vratislav, Gdaňsk nebo centrum Varšavy, která má široké ulice a spoustu prostoru pro auta, ale přes Nowy Świat a Krakowskie Przedmieście neprojedete a i na těch sídlištích je to lépe řešené (o rozvoji jiných druhů dopravy ani nemluvím).
Problem je v tom, ze tem, co auto nepotrebuji, nikdo nebrani ho nemit, Zatimco tem, co ho potrebuji se sypou klacky pod nohy se zvysujici se frekvenci.
A na rovinu... ze auto k zivotu nikdo nepotrebuje uz jsem slysel od hodne lidi. Po prichodu rodiny to dodrzely presne dva kusy. Kus "a" nikam nejezdi (=>vystaci si s kolem), kus "b" vede o dost aktivnejsi zivot a vystaci si taky s kolem. A ackoli mam na kole odjezdeno dost a kdyz jsem byl mlady, krasny a bez zavazku, tak jsem za den ujel i vic nez dnes deklaruje na jedno nabiti nejeden elektromobil, pisu na rovinu, ze tohle bych nedal (a klobouk dolu pred jeho choti).
A na rovinu... ze auto k zivotu nikdo nepotrebuje uz jsem slysel od hodne lidi. Po prichodu rodiny to dodrzely presne dva kusy. Kus "a" nikam nejezdi (=>vystaci si s kolem), kus "b" vede o dost aktivnejsi zivot a vystaci si taky s kolem. A ackoli mam na kole odjezdeno dost a kdyz jsem byl mlady, krasny a bez zavazku, tak jsem za den ujel i vic nez dnes deklaruje na jedno nabiti nejeden elektromobil, pisu na rovinu, ze tohle bych nedal (a klobouk dolu pred jeho choti).
asdf: souhlasím, ti zmiňovaní dospěli, pořídili si rodiny a ... - já jsem přesvědčený, že současně s tím přestali "žít virtuálně". Jistě mezi nimi budou i tací, kteří dodnes nemají auto. Bezpochyby.
Otázky ale zní: je takových lidí většina? Žijí i jinde než ve 4 největších městech republiky (tam totiž žije jen 20% populace)?
Já jsem osobně přesvědčen, že na obě otázky zní odpověď: NE. Ale třeba se pletu, zkuste mě někdo přesvědčit o opaku.
Otázky ale zní: je takových lidí většina? Žijí i jinde než ve 4 největších městech republiky (tam totiž žije jen 20% populace)?
Já jsem osobně přesvědčen, že na obě otázky zní odpověď: NE. Ale třeba se pletu, zkuste mě někdo přesvědčit o opaku.
Když nebude na nová auta, vrátíme se opět k GO starých motorů. Dokud budou díly a pokud se nezmění limity na SME. Atmosferické motory lze generálkovat za pár korun, stejně tak i staré TDI bez DPF.... Takže ekologie nula... Scénář HAVANA, než se zdraží palivo a ostatní tak, že to nikdo nezaplatí, nebo něco podobného. Nebo třeba konečně někoho napadne podporovat to, aby se nikam jezdit nemuselo.
Jeden příklad u motorek, na staré papíry, nová moto.
https://www.jawa.eu/jawa-350-2t
Jeden příklad u motorek, na staré papíry, nová moto.
https://www.jawa.eu/jawa-350-2t
No tak GO motorů, ani to, že si tam většinu opravíš sám a seženeš si díly dopředu, ti nepomůžou. Ta auta prostě nedostanou technickou, neprojdou na emisích. Jedině si lajznout jezdit dlouhodobě bez ní. To tě chci vidět.
A na veterány to bude ještě mladé.
Těch lidí je sice menšina, ale jsou hodně slyšet a prostřednictvím pětikoalice jsou u moci. Pro tyto lidi je auto zbytečnost, nepotřebují ho a neumí pochopit lidi, kteří auto nutně potřebují.
Hele, voni tě zelený naučej až ti daj litr paliva za kilo pade 
do kamene tesat
technická, emise
to je segregace a to je nepopulární...
mnohem jednodušší je zavést automobilní daň ( jako tu z nemovitosti )
třeba 5-7000 EUR ročně
na EV a EU 7 bude sleva 95%
na EU 5 už jen 30%
zbytek si rychle rozmyslí, jestli mu náhodou nestačí to vychvalované e-kolo
a daňové delikty dohnaly i Caponeho, to není jízda s neplatnou TK
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Házet klacky pod "kola" chápu, že se děje ve velkých městech, kde je to skoro všude auto na autě. Hlavní (nebo hlavnější) ulice by se měly zklidňovat rozhodně až po realizaci nějakých kapacitních a rychlých komunikací (více pruhů, bez přechodů, světel, kruháčů atd.) - v Praze městský okruh a ještě předtím ideálně hotový i dálniční.
Horší je, když se klacky pod nohy hází řidičům i tam, kde to jinak absolutně nedává smysl .. kruháče na T křižovatkách, kruháče na velmi málo vytížených křižovatkách a hlavně mimo obce, a obecně kruháče na těch hlavních silnicích první třídy. Tam nemají co hledat. A nejhorší je, že toto jejich omezování IAD jde vlastně úplně proti ŽP, protože emisí vznikne násobně více. Polovina jich vznikne """v zájmu bezpečnosti""" přitom to na bezpečnost nemá vůbec žádný vliv. Jako ano, má, asi těžko se tam stane smrtelná nehoda, ale to potom pojďme přestavět komplet všechny křižovatky (jakékoli) na kruháče.
Horší je, když se klacky pod nohy hází řidičům i tam, kde to jinak absolutně nedává smysl .. kruháče na T křižovatkách, kruháče na velmi málo vytížených křižovatkách a hlavně mimo obce, a obecně kruháče na těch hlavních silnicích první třídy. Tam nemají co hledat. A nejhorší je, že toto jejich omezování IAD jde vlastně úplně proti ŽP, protože emisí vznikne násobně více. Polovina jich vznikne """v zájmu bezpečnosti""" přitom to na bezpečnost nemá vůbec žádný vliv. Jako ano, má, asi těžko se tam stane smrtelná nehoda, ale to potom pojďme přestavět komplet všechny křižovatky (jakékoli) na kruháče.
jozka: Lenže tie mestá nie sú nafukovacie a zabrané verejné priestranstvo je jedna z hlavných externalít automobilovej dopravy, ktorá časom prebije aj emisie a ktorú je nutné nejalo riešiť. Proste kto potrebuje jazdiť autom, má všetkých ostatných motivovať aby autom nejazdili, pretože potom bude mať voľnejšiu cestu a možno aj menej regulácii. On by žiadny politik nehádzal polená pod nohy automobilizmu, keby necítil pomerne širokú objednávku k tomu, aby sa tak dialo. Čím skôr si toto uvedomíme, tým lepšie bude.
MPMP: Trochu sme stratili začiatok diskusie. Na obe otázky v súčasnej dobe určite je odpoveď NIE, a nikto o tom nediskutuje. Keby nebola, tak neriešime problémy s automobilizmom. Ale tu by som videl ako dôležitý trend, ktorý je vzostupný. A určite by som ich nelimitoval len do 4. najväčších miest, dostatočnú infraštruktúru vedia dodať minimálne všetky krajské mestá a časť väčších okresných.
Anonym: Myslíte tú 5koalíciu, kde je hlavnou časťou ODS s jej deväťdesiatkovými názormi na riešenie dopravy v mestách? Nie, prekvapivo väčšina tých ľudí sama nejaké auto vlastní alebo využíva, len ich proste štve agresívny spôsob, akým ho častokrát využívajú ostatní. Prípadne sa cítia obmedzení v dôležitejších veciach, než je automobilizmus (napr. keď vezmeme vzťah parkovacej politiky k cenám nehnuteľností).
Aram96: Tie kruháče a pod. sú ale z časti špecifikom ČR, tzn. odpor k dodržovaniu pravidel prevádzky kombinovaný s agresívnou jazdou takým spôsobom, aby reálne muselo fungovať to, že keď chce správca komunikácie presvedčiť vodiča, aby cez nejakú križovatku fakt nejazdil viac ako 90, tak tam musí dať rýchlostník 70, pretože až 5 bodov nejak zaberie. To sú potom kruháče aj na najnepochopiteľnejších miestach jediné schodné riešenie.
MPMP: Trochu sme stratili začiatok diskusie. Na obe otázky v súčasnej dobe určite je odpoveď NIE, a nikto o tom nediskutuje. Keby nebola, tak neriešime problémy s automobilizmom. Ale tu by som videl ako dôležitý trend, ktorý je vzostupný. A určite by som ich nelimitoval len do 4. najväčších miest, dostatočnú infraštruktúru vedia dodať minimálne všetky krajské mestá a časť väčších okresných.
Anonym: Myslíte tú 5koalíciu, kde je hlavnou časťou ODS s jej deväťdesiatkovými názormi na riešenie dopravy v mestách? Nie, prekvapivo väčšina tých ľudí sama nejaké auto vlastní alebo využíva, len ich proste štve agresívny spôsob, akým ho častokrát využívajú ostatní. Prípadne sa cítia obmedzení v dôležitejších veciach, než je automobilizmus (napr. keď vezmeme vzťah parkovacej politiky k cenám nehnuteľností).
Aram96: Tie kruháče a pod. sú ale z časti špecifikom ČR, tzn. odpor k dodržovaniu pravidel prevádzky kombinovaný s agresívnou jazdou takým spôsobom, aby reálne muselo fungovať to, že keď chce správca komunikácie presvedčiť vodiča, aby cez nejakú križovatku fakt nejazdil viac ako 90, tak tam musí dať rýchlostník 70, pretože až 5 bodov nejak zaberie. To sú potom kruháče aj na najnepochopiteľnejších miestach jediné schodné riešenie.
2 asdf : pane kolego jenom všetečný dotaz : který jste ročník ?
->asdf
Tak pokud si myslite, ze to politici delaji, protoze citi relevantni politickou objednavku, tak to je pak tezky. Mimochodem... ktere politicke strany to mely v programu? Zeleni, Pirati, kdo dalsi?
P.S. Politicka objednavka a Evropska komise? Te Evropska komise, ktera za svuj klad povazuje nesvazanost s pozadavky volicstva?
Tak pokud si myslite, ze to politici delaji, protoze citi relevantni politickou objednavku, tak to je pak tezky. Mimochodem... ktere politicke strany to mely v programu? Zeleni, Pirati, kdo dalsi?
P.S. Politicka objednavka a Evropska komise? Te Evropska komise, ktera za svuj klad povazuje nesvazanost s pozadavky volicstva?
Poptávka voličstva to fakt není. Jak na národní úrovni, tak především na EU úrovni. Tam bych řekl, že to je spíš přímo proti poptávce většinové populace. Souhlasí s tím jedině voliči zelených, což je jedna frakce. Obojí politici v této věci spíš zkoušejí, co lid vydrží. Zbytek to (zatím) bere jako hotovou věc a je s tím smířen. Protože to bohužel není třeba úplně životně důležitá záležitost. Ale ono to přijde až to pocítí ve svých peněženkách.
Ohledně těch kruháčů.. já už jsem myslel, že ty stavby zkusím nějak oficiálně připomínkovat nebo blokovat. Ale pak jsem nad tím taky mávl rukou. Kdyby to však bylo tam, kde pravidelně jezdím, tak do toho jdu. Na trase na jedné silnici druhé třídy mi postavili kruháč .. a světe div se, ten dává smysl. Někde rostou ale fakt naprosté nesmysly. To není vůbec o bezpečnosti a donucení zpomalit. To roste na místech, kde by jinak byla T křižovatka s odbočovacími pruhy a normálně MPR 90, protože je to mimo obec v polích a rozhledy všude krásné. Když vidím, jak krkolomně se tam točí autobusy, které by jinak z hlavní odbočily doleva plynule, protože tam kdovíjaký provoz není, tak se mi otevírá kudla v kapse.
Ohledně těch kruháčů.. já už jsem myslel, že ty stavby zkusím nějak oficiálně připomínkovat nebo blokovat. Ale pak jsem nad tím taky mávl rukou. Kdyby to však bylo tam, kde pravidelně jezdím, tak do toho jdu. Na trase na jedné silnici druhé třídy mi postavili kruháč .. a světe div se, ten dává smysl. Někde rostou ale fakt naprosté nesmysly. To není vůbec o bezpečnosti a donucení zpomalit. To roste na místech, kde by jinak byla T křižovatka s odbočovacími pruhy a normálně MPR 90, protože je to mimo obec v polích a rozhledy všude krásné. Když vidím, jak krkolomně se tam točí autobusy, které by jinak z hlavní odbočily doleva plynule, protože tam kdovíjaký provoz není, tak se mi otevírá kudla v kapse.
Myslím tu pětikoalici, která když měla předsednictví EU, tak za velký úspěch považovala, že se na úrovni EU podařily prosadit emisní poplatky za benzín a naftu - asi 5Kč z litru a začnou platit za pár let. Tu pětikoalici, která podporuje konec spalovacích motorů v roce 2035 s vyjímkou syntetických paliv - klidně mohli mít názor, že normální spalovací auta tady budou i po roce 2035, ale oni ne. Tu pětikoalici, kterou součástí jsou piráti, kteří řídí dopravu v Praze.asdf píše: ↑3.4.2023 23:25:14 Anonym: Myslíte tú 5koalíciu, kde je hlavnou časťou ODS s jej deväťdesiatkovými názormi na riešenie dopravy v mestách? Nie, prekvapivo väčšina tých ľudí sama nejaké auto vlastní alebo využíva, len ich proste štve agresívny spôsob, akým ho častokrát využívajú ostatní. Prípadne sa cítia obmedzení v dôležitejších veciach, než je automobilizmus (napr. keď vezmeme vzťah parkovacej politiky k cenám nehnuteľností).
kot: 1988, už som zvedavý, čo sa vďaka tomu o sebe dozviem...
jozka: A necítia? V Prahe mal na komunálnej úrovni riešenie otázok motorizmu v programe kde kdo. Boli dokonca nové strany čo sa na tom snažili vyprofilovať. A výsledky sú aké sú.
A neviem čo máte s Európskou komisiou, ale tá má nad sebou ešte Európsky parlament a Radu EÚ.
Aram96: Nemusí sa jednať o vyslovený "boj" proti automobilizmu, väčšina ľavicových a stredových strán v Európe (a že je tam tej ľavice ďaleko viac než u nás) má v programe aspoň nejakú formu "udržateľnosti", a do toho obmedzenie externalít z automobilovej dopravy nutne patrí.
Čo sa táka kruháčov, vravím dokiaľ budú ľudia jazdiť, tak to bude asi jediné rozumné riešenie. Mňa sa občas týka odbočovanie z Velešovic na I/50 a z toho miesta si proste robili peklo šoféri sami. Teraz tam dali 70 a radar, tak sa to o dosť zlepšilo, ale proste sa nejde diviť, že kto sa nechce zadrbávať s radarom, tak tam proste prdne orkužku a má pokoj od riešenia vodičov.
Anonym: Mne je asi jedno, či koniec súčasného automobilizmu v Európe prebehne tak, že to vybehne cez regulácie EÚ, alebo či to teda prebehne prirodzenou cestou o pár rokov neskôr, keď proste všetky európske automobilky vytlačia Číňania s lacnými elektromobilmi (to potom bude sranda zistiť, komu všetkému elektromobil vlastne vôbec nevadí). Ale normálne autá na spaľovacie motory budú za 20 rokov proste tak či onak záležitosťou so silným zostupným trendom.
jozka: A necítia? V Prahe mal na komunálnej úrovni riešenie otázok motorizmu v programe kde kdo. Boli dokonca nové strany čo sa na tom snažili vyprofilovať. A výsledky sú aké sú.
A neviem čo máte s Európskou komisiou, ale tá má nad sebou ešte Európsky parlament a Radu EÚ.
Aram96: Nemusí sa jednať o vyslovený "boj" proti automobilizmu, väčšina ľavicových a stredových strán v Európe (a že je tam tej ľavice ďaleko viac než u nás) má v programe aspoň nejakú formu "udržateľnosti", a do toho obmedzenie externalít z automobilovej dopravy nutne patrí.
Čo sa táka kruháčov, vravím dokiaľ budú ľudia jazdiť, tak to bude asi jediné rozumné riešenie. Mňa sa občas týka odbočovanie z Velešovic na I/50 a z toho miesta si proste robili peklo šoféri sami. Teraz tam dali 70 a radar, tak sa to o dosť zlepšilo, ale proste sa nejde diviť, že kto sa nechce zadrbávať s radarom, tak tam proste prdne orkužku a má pokoj od riešenia vodičov.
Anonym: Mne je asi jedno, či koniec súčasného automobilizmu v Európe prebehne tak, že to vybehne cez regulácie EÚ, alebo či to teda prebehne prirodzenou cestou o pár rokov neskôr, keď proste všetky európske automobilky vytlačia Číňania s lacnými elektromobilmi (to potom bude sranda zistiť, komu všetkému elektromobil vlastne vôbec nevadí). Ale normálne autá na spaľovacie motory budú za 20 rokov proste tak či onak záležitosťou so silným zostupným trendom.
Ehm... ten Europsky parlament, ktery nema zakonodarnou iniciativu a kdyz najde dost odvahy, tak smi pokorne pozadat komisi o pripravu odpovidajici legislativy a ona nemusi vyhovet a je jen nani jak si vylozi slovo "odpovidajici"? Ten Europsky parlament, ktery sice muze komisi odvolat, ale potrebuje k tomu (tusim) dvoutretinovou vetsinu?
Aha...
Ehm... ten Europsky parlament, ktery nema zakonodarnou iniciativu a kdyz najde dost odvahy, tak smi pokorne pozadat komisi o pripravu odpovidajici legislativy a ona nemusi vyhovet a je jen nani jak si vylozi slovo "odpovidajici"? Ten Europsky parlament, ktery sice muze komisi odvolat, ale potrebuje k tomu (tusim) dvoutretinovou vetsinu?
Aha...
jozka: Legislatívna iniciatíva je v tejto chvíli nepodstatná (a to ešte pomiňme, že toto je výmysel hlavne kvôi Rade EÚ). Podstatné je, že EK nemôže presadzovať svoju politiku bez súhlasu EP a Rady EÚ.
V Číně je v současné době větší kapitalismus než u nás. Mají tam nižší daně, nižší míru přerozdělování, nižší byrokracii, stát lidem méně kecá do života. Není proto divu, že Čína prostě jede. Co se týče elektromobilů, tak BYD začne od 18.4.2023 prodávat levný elektromobil se sodíkovou baterií, která neobsahuje žádné drahé suroviny.asdf píše: ↑4.4.2023 9:20:44 Anonym: Mne je asi jedno, či koniec súčasného automobilizmu v Európe prebehne tak, že to vybehne cez regulácie EÚ, alebo či to teda prebehne prirodzenou cestou o pár rokov neskôr, keď proste všetky európske automobilky vytlačia Číňania s lacnými elektromobilmi (to potom bude sranda zistiť, komu všetkému elektromobil vlastne vôbec nevadí). Ale normálne autá na spaľovacie motory budú za 20 rokov proste tak či onak záležitosťou so silným zostupným trendom.
https://carnewschina.com/2023/03/31/byd ... n-battery/
Číňani v baterkách jedou. Vyrábějí LFP bez kobaltu a niklu, nyní sodíkové baterie. Zkostnatělá Evropa nic. Nyní si ještě zařízneme spalovací motory, aby jsme mohli dovážet baterky a auta z Číny. Podobně si vypínáme fosilní a jaderné elektrárny, aby jsme si mohli dovézt solární panely a baterie z Číny.
Tady jde spíše o to, že EK jsou od reality odtržení úředníci, které lidi nevolili a pokud se má něco změnit, tak zákon nebo nařízení musí nejdříve vypracovat úředníci EK, pokud oni nebudou chtít, tak se nic nezmění. EP je jen od toho, aby schválil nápady EK a pokud to nevyjde na poprvé, tak se nařízení mírně upraví a přejmenuje a hlasuje se znovu dokud se neschválí.
S podobnými tvrzeními bych byl opravdu opatrný. Motivace k volbě konkrétní strany může být různá, a to, že někoho volím, přece neznamená, že na 100 % souhlasím s celým programem. Tak to není nikdy, vždycky je to o nějakém kompromisu a prioritách. A pak taky naprostá většina lidí programy nečte a pak se diví. Troufám si říct, že zrovna v Praze je poptávka po zklidnění dopravy opravdu hodně velká a vůbec se tomu nedivím, věci jako masové parkování na chodnících, neustálé blokování MHD aj. už jsou opravdu šílené. Akorát tomu z výše uvedených důvodů úplně neodpovídají výsledky voleb. Ono třeba ze Svobody byla evidentně spousta voličů Spolu nemile překvapena (mimochodem pamatujete si třeba to, jak někdy v roce 2012 sliboval, že po otevření Blanky zmizí auta ze Smetanova nábřeží?).
Anonym:
A nie je to teda tak, že to neni len o tom, že si "zařízneme" spalovací motory, to je trochu aj o snahe premeniť európsky autopriemysel skôr, než sa spaľovacie motory v ústrety lacným čínskym elektromobilom stanú neobhájiteľné samé o sebe?
EK nie je o nič viac nevolená než vláda ČR, spomeňme ostatne na vládu Andreja Babiša, koľko percent ministrov v nej reálne prešlo pred uvedením do úradu voľbami, koľkáti ani neboli členmi žiadnej z vládnych strán... Európsku komisiu môže úkolovať Rada EÚ (resp. Európska Rada), tak nech sa Rada EÚ (resp. Európska Rada) činia, keď to tak moc chceli.
A nie je to teda tak, že to neni len o tom, že si "zařízneme" spalovací motory, to je trochu aj o snahe premeniť európsky autopriemysel skôr, než sa spaľovacie motory v ústrety lacným čínskym elektromobilom stanú neobhájiteľné samé o sebe?
EK nie je o nič viac nevolená než vláda ČR, spomeňme ostatne na vládu Andreja Babiša, koľko percent ministrov v nej reálne prešlo pred uvedením do úradu voľbami, koľkáti ani neboli členmi žiadnej z vládnych strán... Európsku komisiu môže úkolovať Rada EÚ (resp. Európska Rada), tak nech sa Rada EÚ (resp. Európska Rada) činia, keď to tak moc chceli.
Realita je taková, že číňani jsou v bateriích daleko před námi a na tom se nic nemění ani nezmění. Jediné čeho dosáhneme je, že část automobilek zkrachuje a část bude stavět na baterkách z Číny nebo jinde z Asie. Přitom průmysl na spalovací auta tady mohl fungovat ještě několik desítek let. Nyní musí automobilky platit emisní pokuty, takže nemůžou prodávat auta, ze kterých mají největší zisk. Ten by mohly investovat třeba do elektromobilů.
Mezi EK a vládou je rozdíl. U nás kdokoliv z poslanců může přijít s vlastním návrhem zákona, to v EP možné není. Vláda by měla zastupovat zájmy občanů ČR. EK musí zastupovat výhradně zájmy EU a nesmí brát ohledy na jednotlivé státy. Pokud se v EU velké státy na něčem dohodnou, tak se ČR musí podřídit a zákon implementovat.
Mezi EK a vládou je rozdíl. U nás kdokoliv z poslanců může přijít s vlastním návrhem zákona, to v EP možné není. Vláda by měla zastupovat zájmy občanů ČR. EK musí zastupovat výhradně zájmy EU a nesmí brát ohledy na jednotlivé státy. Pokud se v EU velké státy na něčem dohodnou, tak se ČR musí podřídit a zákon implementovat.
Anonym: Tých desiatok rokov by bolo pomerne málo a ten trend by bol hodne zostupný. Po tom, čo sa tu vo veľkom objavia dostupné elektromobily, čo podľa Vás zabráni tomu, aby vo veľkom vznikali (už dnes bežné) nízkoemisné zóny nastavené tak, že tam nebude možné prevádzkovať drvivú väčšinu spaľovacích motorov. Pretože prečo by to ľudia mali dýchať, keď nemusia, spaľovací motor ako taký už nebude obhájiteľný.
Obdobne tie emisné pokuty. Tie vznikli preto aby ten zisk nemohli investovať, alebo skôr preto že ho neinvestovali?
EU zastupuje záujmy ako celku a teda aj všetkých členských štátov. Aj my sme Brusel. Ostatne, prečo do toho zrovna teraz pletiete členské štáty? Je teda tá EK podľa Vás odtrhnutá od reality alebo vyjadruje záujmy (v tomto prípade veľkých) členských štátov? Odporujete si.
Obdobne tie emisné pokuty. Tie vznikli preto aby ten zisk nemohli investovať, alebo skôr preto že ho neinvestovali?
EU zastupuje záujmy ako celku a teda aj všetkých členských štátov. Aj my sme Brusel. Ostatne, prečo do toho zrovna teraz pletiete členské štáty? Je teda tá EK podľa Vás odtrhnutá od reality alebo vyjadruje záujmy (v tomto prípade veľkých) členských štátov? Odporujete si.
A proč by měly vznikat nízkoemisní zóny? Mně spalovací auta nevadí. Dříve auta vypouštěla ještě větší svinstva a nikdo to neřešil. Já jsem proto, aby kdo si chce koupit elektromobil, tak ať si ho koupí - bez dotací a kdo si chce koupit spalováka, tak ať si ho koupí - bez jakýchkoliv emisních pokut.
Emisní pokuty automobilky omezují a snižují jim zisk a možnost investic, takže ve výsledku emisní pokuty mají vliv na to, že automobilky nemůžou investovat.
EK zastupuje zájmy EU. Ty mají například cíl snížení emisí. Nicméně EU nezajímá, jestli si lidé budou žít dobře a budou bohatí. EK je jedno, jestli se sníží životní úroveň a lidi nebudou mít čím jezdit.
Emisní pokuty automobilky omezují a snižují jim zisk a možnost investic, takže ve výsledku emisní pokuty mají vliv na to, že automobilky nemůžou investovat.
EK zastupuje zájmy EU. Ty mají například cíl snížení emisí. Nicméně EU nezajímá, jestli si lidé budou žít dobře a budou bohatí. EK je jedno, jestli se sníží životní úroveň a lidi nebudou mít čím jezdit.
EU oproti Číně je pozadu, ale též asi není nutné mít větší kapacitu výroby baterek, než je aktuální poptávka.
Dle grafu v reportu https://www.transportenvironment.org/wp ... report.pdf
Se aktuálně má výroba navýšit z 69GWh na 293GWh v roce 2025.
Z grafu (F.1) je patrné, že výroba zaostává zhruba rok oproti dnešní poptávce, která se tedy dováží z Číny a US.
Report též zmiňuje, že plány jsou jedna věc, ale drahé energie v posledním roce znamenají omezení výroby v EU u některých projektů což je 16% redukce oproti dřívějším plánům pro rok 2030 a další projekty v plánu se též nemusí rozjet. To je celkem pro známou kapacitu výroby pro rok 2030 v ohrožení 68%.
Dle grafu v reportu https://www.transportenvironment.org/wp ... report.pdf
Se aktuálně má výroba navýšit z 69GWh na 293GWh v roce 2025.
Z grafu (F.1) je patrné, že výroba zaostává zhruba rok oproti dnešní poptávce, která se tedy dováží z Číny a US.
Report též zmiňuje, že plány jsou jedna věc, ale drahé energie v posledním roce znamenají omezení výroby v EU u některých projektů což je 16% redukce oproti dřívějším plánům pro rok 2030 a další projekty v plánu se též nemusí rozjet. To je celkem pro známou kapacitu výroby pro rok 2030 v ohrožení 68%.