Ministr dopravy Martin Kupka

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Lynx

Re: Ministr dopravy Martin Kupka

Příspěvek od Lynx »

Tomas 1975 píše: 20.4.2023 12:23:25 Tedy pád otázek na pana ministra:
Proč se při rekonstrukcích větších mostů nepoužívá archivní dokumentace (proč k užití této nejsou nuceny projekční firmy)?
Opravdu nepoužívají archivní dokumentaci při rekonstrukci? To mi přijde úplně neuvěřitelné. I když děláte rekonstrukci rodinného domku, tak první co uděláte, že dohledáte jakou máte archivní dokumentaci. To udělá každý trochu rozumný stavař a to i laik. Přijde mi opravdu neuvěřitelné, že by to nedělali mostaři u tak náročných staveb jako jsou mosty ....
Tomas 1975

Příspěvek od Tomas 1975 »

Pro Lynxe a 1975
Nepoužívají a ani nevědí kde je... Viz Šmejkalka...To jsem Mátlovi napsal kde je.... Nikdo tam nebyl... Takže marný...
To je začarovaný kruh, který těžko někdo rozetne... Pochybuji, že by Kupka změnil, ale za zkoušku nic nedáš...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Zrovna u Kupky bych opravdu nečekal, že by tohle mohl změnit. Pokud to nezahýbe se srdcařem jako je RM, tak se obávám, že už s nikým. :? Ale taky to nechápu.
kot

Příspěvek od kot »

Proč by to nemohl Kupka trochu změnit ?
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Je to mladý ministr (teda relativně, proti Lipavskymu že ..), vsadil bych se, že nad takovýmito cennými informacemi je schopen mávnout rukou, jako nad prkotinou (pro něj, pro politika).
To by musel být ministrem nějaký stavař nebo fanda do dálnic, takhle jsem to myslel. Kdyby se nad tímhle zamýšlel a nějak to řešil, tak by mě opravdu překvapil.
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Tomas 1975 píše: 21.4.2023 4:41:52 Pro Lynxe a 1975
Nepoužívají a ani nevědí kde je... Viz Šmejkalka...To jsem Mátlovi napsal kde je.... Nikdo tam nebyl... Takže marný...
To je začarovaný kruh, který těžko někdo rozetne... Pochybuji, že by Kupka změnil, ale za zkoušku nic nedáš...
Promiň, ale na vaši otázku jsem se neptal, na blbosti se standardně neptám.
Není pravda, že se stávající dokumentace nepoužívají. Samozřejmě, že se používají, pokud jsou dostupné a úplné, což je někdy problém (zejména s tou úplností). Pro příklad přikládám screen ze statického výpočtu mostu přes Šmejkalku ;) Ale můžete si myslet co chcete, jen nešiřte nesmysly.
Přílohy
SV.JPG
SV.JPG (51.18 KiB) Zobrazeno 4328 x
Tomas 1975

Trvám na tom, že nepoužívají....
Povšechný projekt - xy
Hlaváček měl realizovat podrobnou stavební dokumentaci, kterou mu stejně jako Daškovi v případě Borovska hodily na hlavu a realizovalo se jinak...
Podívejte se na uložení oceli, sílu oblouku v patkách, ve vrcholu, průběh, vložená pole, uzávěry atd....
Ono je potřeba se ptát kde dokumentace je... Pokud budete mít dokumentaci buď přímo z kanceláře Skorkovský anebo ing. Dr. Blažek tak OK, Hlaváček je špatně...
Problém jsem popsal v časopisu beton TKS ročník 2016
To, že nevědí kde jaké materiály jsou nikoho neomlouvá, že dostatečně nehledá....
Existují lidé, kteří vědí....
Tomas 1975

Není to krása....
Shodou okolností jsem tam minulou neděli byl a ověřoval si určité věci z projektové dokumentace, kterou mám já a nikdo jiný....
A když už jsme u toho... A zase mlátím obilí na prázdno... Ono by třeba chtělo něco o Šmejkalce natočit...
Ale takové věci se nenatáčí... Podcasty, kde jsou oblouky mostu Bechyněho - totální nesmysl...
Ale to je marný... Diskuse nemožná.... To nemá cenu...
Takže třeba Podolsko - moc nic nenajdete, ale já toho mám ve svém archivu asi dvě banánové bedny a další dvě jsou v Budějovicích....
Ono je jednoduché říci, že něco není....
Přílohy
20230416_164658 - kopie.jpg
20230416_164658 - kopie.jpg (160.5 KiB) Zobrazeno 4284 x
Tomas 1975

a ještě druhá strana...
Přílohy
20230416_164646 - kopie.jpg
20230416_164646 - kopie.jpg (188.28 KiB) Zobrazeno 4286 x
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Tak jsem si článek v TKS přečetl, moc nevím co za "problémy" k tématu jste tam popisoval, jestli myslíte to, že někdo někoho otrávil v hospodě, tak to jsou zajimavé historky, ale maximálně tak k pivku.
Tuto offtopic diskuzi bych uzavřel ještě jedním screenem ;)
Přílohy
PD.JPG
PD.JPG (54.09 KiB) Zobrazeno 4262 x
Tomas 1975

Každý si v článku najde to své..
Síla oblouku v patkách, síla v oblouku ve vrcholu, možnost zhroucení oblouku při xy situaci atd... Vypíchnete pouze to co se Vám hodí...
Úplně stejné jako nejmenovaný náměstek od Vás který tvrdí, že ke geologickým průzkumům starým 80 let nejde ani přihlížet.... není ochoten diskutovat a mele to své dokola...
Přitom geologická tvárnost se rodí stovky milionů let... Takže maximálně není objektivní výška spodní vody....
Takže to ukončíme. Skutečně to nemá cenu....
Doufám, že se rekonstrukce (novostavba) povede a poblíž se umístí informační panely na památku těm, kteří most vyprojektovali a postavili, tedy těm z třicátých a čtyřicátých let...
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

To si asi nerozumíme. Z hlediska badatelského je ten článek dobrý, sám mám moc rád historii a různé zajímavé historky. Z hlediska technického, použitelného do dnešní doby, má hodnotu nulovou.
Další nedorozumění je v podobě toho náměstka. U nás v práci žádné náměstky nemáme, MD za jménem značí můj "dětský sen" stát se ministrem dopravy :D Jen nemám rád, když někdo píše nepravdy, což jsem rád, že se v tomto případě potvrdilo (díky dokumentaci od Dr. Skorkovského použité při přípravě rekonstrukce mostu).
S posledním odstavcem jsem v absolutní shodě :)
Brnak46

Příspěvek od Brnak46 »

Síť dálnic, pražský okruh a rychlovlaky. Kupka představil desetiletý plán
Celkové náklady na připravení stavby by podle resortu mohly dosáhnout v období 2023 až 2033 hodnoty 2,8 bilionu korun. To znamená nutnost navýšit aktuální částku 150 miliard korun plynoucí do dopravní výstavby na 182 miliard korun každý rok.

Kromě klasického financování stát počítá s půjčkami od EIB, převodem peněz z emisních povolenek a zejména s mnohonásobně větším zapojením soukromého sektoru prostřednictvím takzvaných PPP projektů. Do roku 2050 bude stát na rozvoj dopravní infrastruktury potřebovat 5,1 bilionu korun.
Tak uvidíme. Částka je to obří, ale pokud bude politická vůle, tak je ufinancovatelná.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

jsem tedy zvědavej, jestli se někdy do roku 2025 dočkám zrychlení :) když doposud jsem slyšel, že ne nelze to učinit ("hrubá vozovka" - zhlučnění a odhlučnění by bylo nákladné nebo aspekt bezpečnosti a agenda snižování DN atd.) Pak ještě očekávám debaty na téma norem a právní odpovědnosti u nehody ... že i auta jsou jinde taky nikdo neřekne; ruka v ruce s tímto návrhem přijde zřejmě minimálně denní omezení pro nákladní vozidla, pokud mi něco uniklo, vyveďte mě z omylu
  • Poslanci Parlamentu ČR přijali v červnu novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích a jedním z hlavních bodů je možnost zvýšení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích na 150 km/h .

Kromě toho se mění i pravidla pro mladé řidiče, kteří smějí řídit pod dohledem od 17 let.

Ministr dopravy Martin Kupka předpokládá, že první úseky, kde bude možné zvýšit rychlost ze současných maxim 130 na 150 km/h, se na českých dálnicích objeví do dvou let.

Pokud návrh podpoří Senát i prezident, zákon by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2024.

Podle ministerstva dopravy se zvýšení rychlosti bude týkat pouze rovných a sjízdných úseků dálnic.

"Dodatečnou podmínkou pro zvýšení limitu je vybavení vybraných úseků proměnnou signalizací, která umožní snížení rychlosti pod 100 km/h v případě nepříznivých povětrnostních podmínek, snížené viditelnosti a podobně," píše se v tisku. vydání, které přinesla česká média.
https://www.auto.cz/tak-to-proslo-v-ces ... m-h-149170
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
kot

Příspěvek od kot »

Dialničiari, vše je správně ! Neuniklo ti ani ň... :P
Mike

Příspěvek od Mike »

nemyslím, že by došlo k dennímu omezení NA
spíše v době. kdy se vytvoří vláček NA tak proměnné značení nasadí 100kmh i pro OA
aneb, každý dobrý skutek, musí být po zásluze potrestán...
a v noci nebudou vyhovovat rozhledové poměry

takže těch 150 tam bude jen při návštěvě zpravodajské relace s panem ministrem...
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Hlavně je nesmysl to dávat tam, kde je proměnné značení. Jestli to má mít smysl, tak to naopak má být určeno stálými značkami tam, kde to prostě za sucha je naprosto vpohodě rychlost. A rovněž nehledě na AKTUÁLNÍ provoz. To už musí vyhodnotit samotní řidiči. Jako zvýšit tu rychlost na 2 hodiny denně proměnným značením je naprosto k ničemu, ekonomice ani provozu to nepomůže, akorát to bude stát hromadu peněz.

A rovněž bych byl za, aby se rozlišovalo, kde dát 140 a kde 150. A ne že to bude buď 130 nebo 150.

Adepti jsou za mě zcela určitě velký kus D1 na Moravě, D2, D11 snad krom úseků před Prahou, D5 a D8 určitě nějaké části také.
bumbik

Příspěvek od bumbik »

já bych doplnil Arama, jako adepta vidím D35 Ol - Mohelnice (pokud to tedy je úsek považovaný za bezpečený ...) ještě mě napadá, že to pak bude i úsek D55 Babice - Bzenec, ale nevím ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
kollma

Příspěvek od kollma »

Olomouc - Mohelnice se má nějak razantně přestavovat? Teď je tam 130 jen omylem (historicky), parametry to má maximálně na 110.
Jinak já tuhle debatu o zvýšení na 150 vlastně nechápu. Kdyby se dodržovaly limity a často by se měřila rychlost, tak jo, ale teď si klidně můžete jezdit po dálnicích třeba 160 v podstatě beztrestně.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ano, D55 by to také mohla být, tam bude hodně dlouhý rovný úsek. Stejně tak D3 by určitě někde šla MPR zvýšit, alespoň na těch 140.
D35 Olomouc-Mohelnice vidím nereálně, nejsou tam odstavné. Tam bych spíše řekl, že můžeme být rádi za 130. :) Zvýšení snad leda po přestavbě na D27,5.
Stejně tak D1 Praha-Brno bych nechal 130 .. v porovnání s novou D1 na Ostravu je to neporovnatelná dálnice (byť i na staré D1 lze 150 naprosto bezpečně jet, ale o to tu nejde přecejenom). Když budeme vycházet ze staré D1, kde je a bude 130, tak těch úseků na 140 a 150 by bylo docela dost. Jenže ..

Reálně to vidím tak, že se toho chopí ti papíroví odborníci od stolu na MD a 150 bude na 20 km v celé republice, kde je liniové řízení dopravy, takže prd. :) Všude jinde si namyslí naprosto absurdní výmluvy, proč to nejde. Na to bych si i něco vsadil.

PS: Jestli nebude MPR 150 na 6-pruhovém úseku D1 u Lipníku, tak to budou opravdu za šašky. :D Kde jinde by to už mělo být ..
bumbik

Příspěvek od bumbik »

může se klidně stát, že tento návrh neprojde senátem či jej vetuje prezident a bude vymalováno ...
Dálnice na papíře už máme, ještě je postavit ...
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Přesně tak. I když myslím si, že by se 100+ poslanců snad našlo.. ale jisté to nebude, když to obsahuje všechny změny naráz.
Diaľničiar
VIP

Příspěvek od Diaľničiar »

kot píše: 11.7.2023 19:01:50 Dialničiari, vše je správně ! Neuniklo ti ani ň... :P
No, spíš je to tak, že aktuálně mi to uniklo. Z témat tohoto druhu jsem v rámci EU vyrostl a zapomněl, protože to jsou soustavně ty stejné argumenty proti placené tou stejnou lobby. Takže, tento návrh, jsem si přečetl až z HR médii a v principu jsem se pozastavil nad nadpisem, který pak tedy člen EU si takový návrh dovolil řešit. Abych to dokladoval: https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktual ... a-15350228

Tedy, děkuji za doplnění, že tomu tak je a odvíjí se hezká debata.

Třeba Slovensko chtělo vícekrát zvednout MPR na 150, ale doposud se tak nestalo a ani asi nestane, protože se změnil provoz.

No a pak si čtu SK aktuální novinky a dočtu se "Stovkou po dálnici? Unie by chtěla snížit povolenou rychlost, v obci dokonce na 30 km/h": https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... clanok_box a vrací se mi před oči situace z Francie, která snižovala MPR na vedlejších departmentních silnicích, aby je zase s výjimkama postupně zvedala zpátky. :twisted: ( viewtopic.php?p=229841#p229841 )

Na 100 se pokud vím plánovalo kvůli energetické krizi. Ale ano, já dlouhé roky píšu, že v prostoru EU se jezdí špír rychleji na dálnicích, než pomaleji, vzhledem ke světu. Ale neměnil bych to, nevidím na to nejmenší důvod - vzhledem na rozsah dopravních pravidel i výcviku a stejně tak vybavení a údržby.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Mike

Příspěvek od Mike »

suchou realitou je, že v pátek odpoledne se po D11 jede až ke Chlumci max.110
víc hustota prostě nedovolí / a samo chování některých řidičů, kteří nezvládají jízdu v pruzích /
teorie, že na bezchybný, plynulý a komfortní provoz pomůže "ještě více represe" je jistě zajímavá, ale bohužel nepravdivá
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“