I/11 Severní tangenta v Hradci Králové

Hradec Králové (D11, I/31) – Vamberk (I/14) – (I/43) – Šumperk (I/44) – Bruntál (I/45) – Opava (I/46, I/56, I/57) – Ostrava (D1, I/58, I/56, I/59) – Havířov – Český Těšín (I/48)
Odpovědět
Aram96

Re: I/11 Severní tangenta v Hradci Králové

Příspěvek od Aram96 »

Když se šetřila každá koruna i na MÚK Plotiště (a ve výsledku bych chtěl tu úsporu vidět :crazy: ), tak kolektory jsou tady naprostá utopie. :lol:
Pokud bude napojení 11 na D11 pořád jen přes MÚK, tak je za mě to řešení plánované ŘSD vpohodě, byť je to zbytečná zajíždka.
michal

Příspěvek od michal »

Aram96 píše:Když se šetřila každá koruna i na MÚK Plotiště (a ve výsledku bych chtěl tu úsporu vidět :crazy: ), tak kolektory jsou tady naprostá utopie. :lol:
Myslím, že není moc k smíchu, jak chaoticky u nás probíhá plánování dálnic a silniční sítě... :ko:
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Však taky samozřejmě nejde o upřímný smích...
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Pořád mi není jasné proč tuto stavbu ve směru na Třebechovice nevyužijí k odstranění úrovňového křížení s železnicí (která se navíc bude zdvoukolejňovat).
Luďa1977

Příspěvek od Luďa1977 »

Japao Joe píše: 21.4.2023 12:27:49 Pořád mi není jasné proč tuto stavbu ve směru na Třebechovice nevyužijí k odstranění úrovňového křížení s železnicí (která se navíc bude zdvoukolejňovat).
Odstranění úrovňového přejezdu je právě součástí stavby rekonstrukce a zkapacitnění železniční tratě.
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Citace z letáku: "Dále trasa opět směřuje jihovýchodním směrem k železniční trati, kterou spolu se silnicí II/299 kříží pomocí mostního objektu"
darwousek

Příspěvek od darwousek »

V té době už by se měla I/11 křížit mostem ne ? I když jsou mi tam furt trnem v oku ty OK . To napojení na D11 to potřebuje.
Křižovatky I/_ × II/__ mají být MÚK nikdy ne OK .
D4 Má být minimálně do Strakonic.
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

Řeč je o východní straně ;)
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

oakenfold píše: 21.4.2023 12:45:48 Citace z letáku: "Dále trasa opět směřuje jihovýchodním směrem k železniční trati, kterou spolu se silnicí II/299 kříží pomocí mostního objektu"
To jo, ale ta II/299 se (alespoň podle mě) stále úrovňově kříží s tratí.
Tomáš Němec

Příspěvek od Tomáš Němec »

Zatím ano, ale v rámci modernizace tratě v úseku HK - Choceň dojde ke zdvoukolejnění a nahrazení přejezdu II/299 mimoúrovňovým křížením.
Mike

Příspěvek od Mike »

s ohledem na UP už to asi nevyužiju, ale to nenapojení do kruháče je prostě špatně D11xI/35
Česká zákonodárnost – odpovědným budiž ten, koho lze nejsnadněji chytit
Aranep_01

Příspěvek od Aranep_01 »

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpr ... zpravy_tuu
https://apdos.roadmedia.cz/Upload/Stavb ... :59:32.761
Upřímně si z nás někdo dělá vrtuli, tradičně.
V letáku ZS 2029, v článku na idnes ZS po roce 2030 (město a kraj).
Koukal jsem se na projektovou přípravu na stránkách ministersva dopravy, schválené CK MD, viz https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Strategie ... ava-staveb :
- na jednání 10-2022 byly schváleny plánované činnosti na r. 2023 - dokončení předběžného GTP vč. dohledu, zahájení prací na
DUSP - v částce 3 mil. Kč.
- na jednání 03-2023 byly schváleny plánované činnosti na r. 2023 - předběžný GTP, zahájení prací na DUSP - schváleno 4 mil. Kč, požadováno na celý rok 10,1 mil. Kč.

DUSP podle současných letáků už taky neplatí, neboť se to bude dělat přes DÚR... :(

Jsem postupem přípravy velmi znepokojen, zvláště po článku na idnesu. Ještě nedávno bylo ZS v letáku 2027, dnes jsme po někdy 2030+.
Od dubna 2023 jede naostro nový inteligentní systém v HK. Za 317 mil Kč, z toho 158 mil. Kč dotace z EU, viz níže.
Nechápu, proč se nevynaložilo maximální úsilí k tomu, aby se za tyto prachy urychlila příprava stavby. Za systém, který absolutně nefunguje. Budiž.
Čemu nerozumím ještě víc je to, že namísto, aby město!! a kraj tlačili tangentu co to jde, aby vytlačili x tisíc aut mimo město. Pak bych Hradcem Králové už nikdy nemusel projíždět.
https://hradecka.drbna.cz/zpravy/15465- ... lionu.html
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Mně osobně spíš znepokojuje, že to není v kategorii S24,5/110, že to nezačíná na D11, a vůbec celkově se mi to koncepčně krajně nelíbí. Doposud jsem se zdržel těchto komentářů, ale prostě chci vyjádřit svůj nesouhlas. Jak by to mělo vypadat, jsem dal do mapy v tématu Vizích naší sítě. Cokoliv méně je laciné. Prostě zase stavíme I/11 tam, kde máme stavět S11.°
…a to oficiálně kategorii S nemáme, což mi taky přijde špatně.
Na druhou stranu, jestli na téhle stavbě jsou zpoždění, tak mi to dává naději, že se někdo probudí a bude z toho něco pořádného, ne laciné hození obyčejné silnice bokem.
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Tak ona ta 11 na dálnici připojena bude, ovšem s menším obloukem kolem ČKD. Dříve mi to také vadilo, ale když v letáku upravili křižovatku 11/611 na mimoúrovňovou místo kruháku (Předměřice), tak už to tolik nevadí. Nesmíme zapomínat, že to je součást polookruhu kolem Hradce a nakonec je dobře, že to k dálnici přímo nevede, jinak by to dopadlo jako okolo Brna apod. Dálnice by obchvat suplovat neměly. A že nebude tangenta čtyřpruhová? Těžko říct, jestli tudy takový tranzit proudí a bude proudit? Mě spíš připadá, že současné zatížení jedenáctky od HK na východ je hlavně regionální doprava, tedy lidé dojíždějící mezi HK a městy v údolí Orlice. Jen menší část potřebuje Hradec objet. A ti co Hradcem jen projíždějí, budou za pár let využívat i trasu přes Holice, čímž se jedenáctka trošku zklidní.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
kot

Příspěvek od kot »

Pokud by se na této "obyčejné silnici" již pracovalo, Hradci by to jednoznačně pomohlo. Ale 2030+ je zatím totéž jako Mars od Země...
Mike

Příspěvek od Mike »

Honey72 píše: 8.5.2023 17:34:19 ...
A ti co Hradcem jen projíždějí, budou za pár let využívat i trasu přes Holice, čímž se jedenáctka trošku zklidní.
bude-li, za těch "pár" let, k disposici smysluplné propojení mezi D35 a I/11....
zatím to vypadá, že by jej právě severní obchvat Hradce měl suplovat a proto s ním asi nespěchají...
NullDeVoid
Bydliště: Königsberg, Preußens, Bundesrepublik Großdeutschland

Příspěvek od NullDeVoid »

Honey72: Tak by regionální doprava měla kvalitní eSko… Proč ne…? Jasně, ne teď, teď máme miliony důležitějších projektů, ale prostě počítat s tím.
K těm dálnicím okolo měst: to tím pádem vyžaduje, abychom okolo každého většího města postavili něco jako D0 okolo Prahy, ne? Jako, ne, že bych byl proti, alespoň někde by to jistě uplatnění našlo, ale…těch peněz a práce s tím…
Moje vize sítě silnic a dálnic ČR (Aktualizováno 2025/02/10.) S je 4pruh, M je střídavý 3pruh, oba s MÚK, SMV.
Základní mapa ČR, pokud by si někdo chtěl kreslit, ve vysokém rozlišení, aktuální k 2024/12/21.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Hlavně by se mělo budovat tak, aby zůstávala rezerva na desítky let, hlavně v územním plánu. Kvůli případnému rozšíření na druhý profil nebo třípruh nebo nahrazení křižovatek těmi MÚK apod. Dnes mi kolikrát připadá, že žijeme dneškem a nové haly, benzínky se stavějí hned za krajnicí.
Využít dálnici jako obchvat města není dobré řešení a už bychom se měli poučit, jinak budeme na dálnicích u každého města brzdit, aby se mezi nás nasoukala auta, co zase budou po pár kilometrech sjíždět. Ochvaty musí být budovány paralelně nebo aspoň coby kolektor.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
Mike

Příspěvek od Mike »

s tím nelze než souhlasit
kolektor třeba ne, ale minimálně 3+3 by dost pomohlo
samo s odbočováky a připojováky, které ten provoz pojmou a zbytečně nezpomalí
takový odbočovák jako na exitu 8 - Jirny 8-)
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

Honey72 píše: 8.5.2023 17:34:19 Tak ona ta 11 na dálnici připojena bude, ovšem s menším obloukem kolem ČKD. Dříve mi to také vadilo, ale když v letáku upravili křižovatku 11/611 na mimoúrovňovou místo kruháku (Předměřice), tak už to tolik nevadí. Nesmíme zapomínat, že to je součást polookruhu kolem Hradce a nakonec je dobře, že to k dálnici přímo nevede, jinak by to dopadlo jako okolo Brna apod. Dálnice by obchvat suplovat neměly. A že nebude tangenta čtyřpruhová? Těžko říct, jestli tudy takový tranzit proudí a bude proudit? Mě spíš připadá, že současné zatížení jedenáctky od HK na východ je hlavně regionální doprava, tedy lidé dojíždějící mezi HK a městy v údolí Orlice. Jen menší část potřebuje Hradec objet. A ti co Hradcem jen projíždějí, budou za pár let využívat i trasu přes Holice, čímž se jedenáctka trošku zklidní.
Zakončení severní tangenty u ČKD a místo napojení tangenty přímo d D11 severně od ČKD ubere na tangentě cca 5k voz./24h. Jde hlavně o dopravní proud od Jaroměře do HK, protože transit na Rychnov bude tudy a v této trase minimální. Ty auta prostě zůstanou na Koutníkovce, místo aby sjeli z tangenty někde u Letiště nebo dál na Slezké. A tenhle úbytek má za následek to, že 4pruh v kombinaci s tunelem u letiště ekonomicky nevychází. A vzhledem k zprasené MUK Plotiště s tím už ani v budoucnu nikdo nic neudělá a zůstane S11,5. Od HK na východ je na I/11 opravdu především místní doprava do HK (východně od Týniště pak ještě do Kvasin), jenže celkově téměř v dálničních inteznitách. A tím, že jde hodně o dopravu do HK, tak za MUK s II/308 ty intenzity na tangentě spadnou až po MUK u Letiště dolů. A proto to bez napojení přímo do D11 na 4 pruh nikdy nebude.
kik

Příspěvek od kik »

Když to tak sleduju tak si myslím že ta tangenta bude opravdu v 1+1 protože tam nejspíš takový provoz zase až tak nebude. Jestli se EU podaří prosadit omezení či naprostý zákaz výroby spalovacích motorů tak asi dojde k omezení výrobý ve Kvasinách a tím pádem dojde i k nechtěné redukci provozu na I/11 východně od HK.
Ale jak říká klasik - nač stahovat kalhoty když brod je ještě daleko :D Uvidíme, říká slepej a šlápk do ho*na :D
Mike

Příspěvek od Mike »

poslední dobou nejezdím přes HK, takže úbytek v Blešně a spol neposoudím
najížděl jsem až v Týništi ( po tom novém, slavném přivaděči od D35 )
a kamionu je pořád stejně, OA asi taky
že je ta silnice už 10let špatně pojímá, je bohužel, na jinou debatu
Xyzc

Příspěvek od Xyzc »

kik píše: 10.5.2023 19:36:32 Když to tak sleduju tak si myslím že ta tangenta bude opravdu v 1+1 protože tam nejspíš takový provoz zase až tak nebude. Jestli se EU podaří prosadit omezení či naprostý zákaz výroby spalovacích motorů tak asi dojde k omezení výrobý ve Kvasinách a tím pádem dojde i k nechtěné redukci provozu na I/11 východně od HK.
Ale jak říká klasik - nač stahovat kalhoty když brod je ještě daleko :D Uvidíme, říká slepej a šlápk do ho*na :D
On ten provoz tam bude vyšší než na Olomoucké východní tangentě a I/46 Týneček–Šternberk. Jenže to bude kvůli tunelu dražší a bez přímého napojení do D11 by to CK MD jako 4-pruh nikdy neschválila. Kdyby si město nenechalo zprznit MUK Plotiště, tak věřím, že by to šlo. Takhle už je to bez šance.
Pokles intenzit může přinést jedině nová I/36 kolem Borohrádku, ale s tím už dopravní modely počítají a i tak bude po otevření mezi HK a Třebechovicemi přes 17k voz.24h.
A o Kvasiny se narozdíl od Vrchlabí nebojím.
oakenfold

Příspěvek od oakenfold »

ŘSD vybralo projektanty severní tangenty:
https://zdopravy.cz/14-kilometru-vcetne ... ve-174591/
Odpovědět

Zpět na „I/11“