kauza Metrostav / David Rath

Příprava, výstavba, provoz, dálniční poplatky, známky, elektronické mýto, PPP, legislativa, tunely, mosty
Odpovědět
Diaľničiar
VIP

Re: kauza Metrostav / David Rath

Příspěvek od Diaľničiar »

Ano, ta snaha ostatních firem je, ale ten právní stav je takový jaký je. Takže se musíte dívat na ty články. Já vím jak to bylo myšleno, jen ten argument v tom smyslu, aby to namířilo na ně, jde o to, že to míří na všechny.
Já od konce 2021 jsem ve vyšší evropské funkci, to období je velmi složité. Samotná indexace nestačí, jednoduše jsou "ztráty" na úrovni zadavatele, zhotovitele, motoristu (pozdější dodání) navzdory všechnu snahu o to, aby to tendrování fungovalo, aby se ty komodity a všechen dopravní systém udržel, aby se nic nezastavilo, ale na druhou stranu omezilo. Ale omezit bez zastavení, i na kvartál, není snadný úkol. Hlavně, když zároveň čelíme financím: jsou sice balíčky, ale nenavyšují se - tam se řeší sociální a energetická otázka a na národní úrovni se nestačí reálně navyšovat o inflaci - řeší se bezpečnostní výdaje a sociální výdaje kvůli té stejné inflaci. Dnes sice ceny mírně klesají ve stavebnictví, ale ne na zakontrohavané objednávky, tam právě naopak jdou nahorů pro toho posledního stavitele RD atp. a jde o to, že sice klesla, ale my tady máme již 1- roční extrémy. Předtím 1 roční nestabilitu pro covidové dopady nedostatku. A výhled - každý se mě ptá jaký je výhled, tak ten je nejistý. Spíš bych řekl, že kopíruje poslední půlrok a spíš čekat zhoršení; inflace rozdrví růst, ve skutečnosti bude propad segmentu. Nějaké tištění peněz na novou výstavbu čehokoliv, tak to bych nedával jako naději.

MTS, který je nejen postižen soudně, ale celkově jeho forma jsou veřejné zakázky, metro ... developing, je to velká silná firma, ale má o něco horší podmínky. Já jsem spíš zvědav na to dodržení těch nabraných kontraktů. Práci mají, otázní jsou jiné veličiny.

Útok hackerů na ŘSD byl samozřejmě velkou komplikací, protože to byl z pohledu hacknutí úspěch.

Dálnice - ta počká, rok klidně. Silnice, ta by čekat nemusela, ale lze udělat nové priority dle intenzit. Jde o to, aby se budovalo co je ve výstavbě. Aby nedošlo k odkladu, konzervaci atp. To nejhorší do oživení ekonomiky. To pokud stát nekrachuje, tak není důvod realizovat. A pokud má nastat udržení ekonomické aktivity, tak se musí udržet výstavba - když i ne 100% objemu s inflací, ale udržet tedy postupovat dál. S rizikem, že se to nevyvíjí příznivě - protože nejistota je pro budoucí vývoj nejhorším kritériem. Nevíte jak máte plánovat nejbližší rok. Jestli objednat nebo ne. Atp. Proto je správné, že státy definují tendry s úpravama, ale neruší dosavadní pravidla. O tom je ta soutěž na tom trhu. I ty firmy mohou omezit na rok investice rozvoje. Samozřejmě, kdo je neprovedl a čekal na 2022, tak udělal chybu a možná ho to bude stát budoucnost. Ale o tom je podnikání. To není o tom, že někdo (tedy stát) tady bude dávat dotace na počkání. Proto se taky nesmí uznat celkové % zdražení, nýbrž zpětně srovnávat a až pak uznat. Protože firma měla mít kontrahaci již v době nabídky ceny. Nebo disponovat přehledem atd. což je součást smluvní spolupráce. Lze u realizace řešit navýšení/snížení dle skutečné fakturace, ale základ je mj. komunikace. Jsou země, které dávají až 20% rezervu namísto dosavadních 4% (nejčastěji geologie). Ale tato částka se i snižuje. Je to ale jistá forma záruky, že investor má prostor a zhotovitel se nemusí obávat. Není v zájmu evropského společenství, že budou zhotovitelé odstupovat od budovaných projektů, protože to komplikuje další pokračování a znehodnocuje stavba.

Nyní ale jak říkám, řada západních a severských států reálně omezuje dálniční tendry. Nebudu stavět něco co je dnes o 40% drahší než rok a půl zpátky a ještě to není jisté to dokončit. A pak taky: vysoké ceny PHM a všeho a další návaznost na hospodářství - že není rozumné nyní masivně budovat silnice. Polsko dává stejnou částku do rozvoje. Maďarsko to nechává na novém koncesionáři. Rakousko to nechává na Asfinagu a ten dlouhodobě snižuje nové investice nových km. Norsko omezuje tendry, UK zadala seznam priorit, Španělsko oznámilo sérii oddálení tendrů i dokončení mnoha projektů. Takhle se dá pokračovat. Bez ohledu na to že jsou tady "nové fondy". Tady jsou i "problémy s úrokama na dluhy". Ale to se netýká ještě ČR - která se právě má usilovat o hosp. růst. I když to šetření začne, tak se lepší začne s tím co tady nejvíce schází: dopravní infrastruktura. A byla by škoda nevyužít té babišovské éry v přípravách. Ta tady za kalouskova nebyla. Ale my jsme v jiné situaci, než u krize 2008-2009. Která měla dohlednutí cca. dalších 5 let. Tohle je zcela jiná a mnohem větší krize. Západní země se ale obávají i o energetické možnosti výstavby: tam se reálně plánuje omezit produkci staveb. mat. atd. Tak asi nebudu stavět ještě více, než doposud ... to s tím přímo souvisí. Španělsko energetický problém nemá, ale má dluhový problém. A nemůže vynaložit o 1 mld. € navíc na všechny ty projekty, které jednoduše nyní sestavuje a prodlužuje ... Takových států je více.

Lze říct, že kdo neukončil činnost doposud a nemá náznak problémů, tak ustojí situaci do jara. "Jen" se ta stav. produkce sníží. Původní idea byla, že se nesmí snížit, ale u vývoje všeho jsme u stavu, který jsem opsal.
za lepší silnice a dálnice
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Metrostav žádá u Zemana milost za korupci, jak na to poradil Středula:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... ula-222427
michal

Příspěvek od michal »

Jako ano, vyřešilo by to asi problém ohledně výběrových řízení. Ale čeho je moc, toho je už příliš... :zvraci: :zvraci: :zvraci:
kot

Příspěvek od kot »

Ale zastavení probíhajícího stíhání vyžaduje spolupodpis premiéra / viz článek / A ten do toho určitě nepůjde.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

To bych řekl, že MTS má určitě blíže ke kmotrům ODS než k Zemanovi, ne ? :) Otázka je, jestli by Fialu ještě zmákli.

Každopádně pracovat u MTS, tak se naprosto stydím. Nehoráznost tohle, opravdu. :zvraci:
michal

Příspěvek od michal »

Hlavně Středulovo dělám to pro odboráře, ale vlastně si to nepamatuju, zní fakt věrohodně. :roll:
S_M_Lomoz

Příspěvek od S_M_Lomoz »

Že by nakonec přece jenom?
Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl udělit milost jedné právnické osobě.

Prezident republiky prominul právnické osobě zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti na veřejné soutěži, který jí byl uložen za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.
Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala.

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky
https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskov ... #from-list
michal

Příspěvek od michal »

Tak jako pro výstavbu dálnic a silnic dobrá zpráva, nebudou se zdržovat tendry kvůli odvolání těch či oněch. Ale jinak je to prostě špína špín...
Vochomurka86

Příspěvek od Vochomurka86 »

S_M_Lomoz píše: 7.3.2023 14:49:31 Že by nakonec přece jenom?
Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl udělit milost jedné právnické osobě.

Prezident republiky prominul právnické osobě zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti na veřejné soutěži, který jí byl uložen za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.
Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala.

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky
https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskov ... #from-list
Přesně tohle mě taky napadlo... tak uvidíme
Sauce

Příspěvek od Sauce »

No myslím, že to je jasné. Odpustit si dělat prasárny na závěr nemohl...

Dejme sbohem MI, MI Roads, MI Roads Infrastructure etc.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

1975

Příspěvek od 1975 »

Sauce píše: 7.3.2023 15:23:50 No myslím, že to je jasné. Odpustit si dělat prasárny na závěr nemohl...

Dejme sbohem MI, MI Roads, MI Roads Infrastructure etc.
...třeba to je Balák a jeho ESB:o)
michal

Příspěvek od michal »

No diskuze o výši prezidentské renty a Zemanova důchodu budiž sama o sobě odpovědí... :ko:
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Bože to snad ne, další výsměch spravedlnosti. Hele, už to končí, dokrádaj se poslední drobnosti, dneska si ještě Vráťa Mynář přeleje benzín z hradní sekačky do auta a odzítra už bude pokoj, přece se tam nebudou ještě přes plot pro něco vracet...
Saljack

Příspěvek od Saljack »

A nestavěl mu náhodou Metrostav ten jeho bungalov :D?

Jediné co mě na tom těší je, že už to snad je jeho poslední jedovatá slina flusnutá do tváře všem.
michal

Příspěvek od michal »

Takže jestě větší hnus než člověk doufal... :zvraci: :zvraci: :zvraci:
vondr

Příspěvek od vondr »

Tak jedná se o firmu ESB
JakubMD

Příspěvek od JakubMD »

Saljack píše: 7.3.2023 16:41:41 A nestavěl mu náhodou Metrostav ten jeho bungalov :D?

Jediné co mě na tom těší je, že už to snad je jeho poslední jedovatá slina flusnutá do tváře všem.
Ještě má celý dnešek :)
kot

Příspěvek od kot »

Zaplať pánbůh, že už je v důchodu dědek jeden žlučovitý.
Diaľničiar
VIP

Tak to má pan prezident silnou pravomoc. Bez ohledu na vše, je nejvíce zajímavé že až těsně před odchodem. Proč ne o měsíc, dva dřív?
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Diaľničiar
VIP

Metrostav a Bertelsen & Garpestad v dohodě E8. Norský projekt zahrnuje 10 km nové silnice a 870 m dlouhý most přes fjord Ram, který je součástí evropské trasy E8 mezi Norskem a Finskem. Více zde: viewtopic.php?p=275158#p275158
Historie výstavby v HR
čtěte a hlasujte
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Ne že by to souviselo zcela, ale ..
https://zdopravy.cz/komplikace-pro-dals ... rd-168613/
Tak MTS odsouzený za korupci a soudem odstavený od veřejných zakázek si ještě dovoluje vykřikovat, že něco není v pořádku. (absurdní, ale budiž, výklad, obcházení, dcera, já vím) Soutěže se navíc ani poté nezúčastní, jestli to chápu správně. :shock:
A ještě to ÚOHS shodí opravdu na tom, že zadavatel dal do podmínky zkušenost s 28 m dlouhými výtahy ? Já nevím .. jsem už z toho slunka úplně mimo, nebo to jako naprosto absurdní přijde i někomu jinému ? Ať jde ten úřad fakt do háje, vždyť to je (a bylo) jedno podezřelé rozhodnutí za druhým .. obzvláště tedy za bývalého předsedy. :zvraci:
Co je na tom proboha divného, že DPP požaduje zkušenosti s nějakými výtahy ? Ten MTS musí mít provázky fakt hodně dlouhé.. :zvraci: Jak doteďka stavby zlevňoval, tak tady to bude teda pořádné prodražení pro ČR/Prahu.
Lenny
Autor

Příspěvek od Lenny »

Metrostav DIZ je odsouzený? Není.
D47 už máme, teď ještě D48
Kam teče beton, tam tečou peníze. (Tonda Blaník)
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Právěže není .. proto píšu budiž ..
Ale to by byl ten nejmenší problém, spíše morální.
Příspěvek a postesk je o něčem jiném.
Beekee

Příspěvek od Beekee »

Právníci DPP si servítky s ÚOHS rozhodně neberou.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ro ... 261200_pik
Odpovědět

Zpět na „Všeobecné“