I/19 Chýnov, obchvat

[1. úsek] Plzeň (I/20) – Rožmitál pod Třemšínem (I/18) – Mirovice (I/4) – Milevsko – (I/29) – Tábor (peáž po D3) – Pelhřimov (I/34)
[2. úsek] Havlíčkův Brod (I/34) – Žďár nad Sázavou (I/37) – Boskovice (I/43)
Odpovědět
Aram96

Re: I/19 Chýnov, obchvat

Příspěvek od Aram96 »

Martin z Ostravy píše: 26.6.2023 11:23:30 Ten obchvat je debakl, jel jsem minulý týden a jako jediná možnost předjetí je ve stoupání, kdy není vidět za horizont, jinak pořád v obloucích. Do toto hromada úrovňových křížení.
Tak že je ten obchvat svojí podobou naprosto předpotopní stejně jako třeba Lechovice nebo i ta přeložka 16 u Slaného, to je nám všem jasné. Bohužel. Tohle jsou silnice, kde mají být jen a pouze MÚK. A co nejvíce přídatných pruhů.
kik

Příspěvek od kik »

Problém je v tom, že tam spousta lidí jezdí po paměti.... Křižovatka tam nebyla, svislé značení moc nevnímám - protože mě otravuje - a najednou křižovatka kde jsem na vedlejší a po hlavní něco jede...... A tohle bude asi ještě nějakou dobu trvat... bohužel....
michal

Příspěvek od michal »

Obchvat Chýnova je přehledný, tvrdí policie. Tragických nehod přitom přibývá

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/z ... zpravy_pkr
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Tak tohle mě ale opravdu uklidnilo.
Shodli jsme se, že je vše podle norem. Zabýval se tím i náš dopravní inženýr.( :lol: ) Problém je spíše v nepozornosti řidičů,“ konstatoval jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.
Ty vo*e, ještě aby to nebylo podle norem, když je to novostavba. Otázka je, jestli ty naše normy nejsou k prdu .. To jsou kecy tohle ..
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Normy nejsou k prdu, k prdu jsou lidi co tam jezdí. Stejně jako všude jinde. Tenhle je na hlavní a má přednost, ten co je na vedlejší by ho měl pustit. Pokud jede po té hlavní ale tak rychle, že mu nedá šanci na rozhlédnutí, přebírá vinu i on. Je to prosté a při několika miliónech průjezdů vozidla ročně po této silnici to tvoří pouze běžnou, i když smutnou statistiku. Ročně nás na silnicích v ČR bohužel umře skoro 500 a z toho hrůzostrašný obchvat Chýnova slovy jeden.

Takže co, dáme k silnici I.třídy značky o přednosti velikosti dálničního návěstidla? Svítící? Plácající řidiče do obličejů? Příčné prahy? A nebudou to tam ty telata dělat pořád dál, stejně jako přes všechny zákazy najede jednou za čas stejně někdo do protisměru na dálnici? Když tam bude sedmdesátka na hlavní, tak borec co je zvyklý pálit hlava nehlava 160 zpomalí? Kdežpak.
Aram96

Příspěvek od Aram96 »

Já jsem nepsal, že jsou k prdu. Ale že je spíš otázka, zda nejsou k prdu.
Říct k nehodám, že stavba je postavena dle norem, je prostě úplně absurdní. No ještě aby nebyla, to by jinak nesměla být schválena a snad ani postavena, natož pak zkolaudována. Prostě je to úplně mimo prohlášení.

Já naopak souhlasím s tím, že to je o řidičích. Byť jsem názoru, že na takové silnici nemají úrovňové křižovatky absolutně co hledat. Ne na novostavbě. Jenže máme právě ty normy .. podle kterých je to tady vlastně v pořádku, že ?
Trupman

Příspěvek od Trupman »

RedBaron píše: 29.6.2023 21:44:53 Když tam bude sedmdesátka na hlavní, tak borec co je zvyklý pálit hlava nehlava 160 zpomalí? Kdežpak.
70 + radar :ok:
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
Trupman

Příspěvek od Trupman »

Jestli on to nebude nějaký JČ evergreen s tím, že lokálové páchají kamikaze na nové obchvaty.

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/z ... zpravy_pkr
Jsem chodec, řidič, cyklista, cestující VHD. Get over it.
kot

Příspěvek od kot »

Jo přesně tak, jak to píše pan kolega Red Baron. Není to o normách, je to o řidičích. Ale ty příčné prahy by se na tu vedlejší pro ignoranty instalovat mohly.
NIGKDO

Příspěvek od NIGKDO »

A je to tady... Druhý smrťák během několika dní.
Paul1

Příspěvek od Paul1 »

V tomto případě to byla ale čelní srážka dvou aut jedoucích po hlavní kdy jedno, které odbočovalo na vedlejší, nedalo protijedoucímu přednost. Za to už samotná křižovatka ani změna přednosti na II/409 nemůže.
grundyg

Příspěvek od grundyg »

https://www.ceskatelevize.cz/porady/109 ... 000100707/
Reportáž ve zprávách na ČT od 41:30, nic převratného tam není. Rozhovory s místními lidmi, úvahy o snížení rychlosti na hlavní, doplnění stopky na vedlejší.
skuby

Příspěvek od skuby »

Paul1 píše: 5.7.2023 19:51:20 V tomto případě to byla ale čelní srážka dvou aut jedoucích po hlavní kdy jedno, které odbočovalo na vedlejší, nedalo protijedoucímu přednost. Za to už samotná křižovatka ani změna přednosti na II/409 nemůže.
Křižovatka za to nemůže, mohou za to ti, co se na projektu a jeho schválení podíleli. Na MUK by k tomu asi nedošlo, že?
Jak se tu psalo: načrtnuto v 70. letech a postaveno po 50 letech v té samé podobě. 2x křížení s II/409 na 700m - podobná hovadina, jak křižovatka k "Čapáku" u Olbramovic, tam je to k MUK 1700m. A ŘSD a PČR si tleskaj, že vše proběhlo podle norem :zvraci:

Mrož to před pěti lety trefil přesně...
Mroz píše: 3.10.2018 13:41:32 Kdyby alespon vsechna ta odvolani a zdrzeni vedla k tomu, ze se to postavi v pulprofilu a s MUK. Dve urovnova krizeni v zatacce s novou S11,5. Abychom se pak nedivili, ze tam bude mrtvych a zranenych jak u Tremosne.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

skuby píše: 11.7.2023 10:26:11
Paul1 píše: 5.7.2023 19:51:20 V tomto případě to byla ale čelní srážka dvou aut jedoucích po hlavní kdy jedno, které odbočovalo na vedlejší, nedalo protijedoucímu přednost. Za to už samotná křižovatka ani změna přednosti na II/409 nemůže.
Křižovatka za to nemůže, mohou za to ti, co se na projektu a jeho schválení podíleli. Na MUK by k tomu asi nedošlo, že?
Jak se tu psalo: načrtnuto v 70. letech a postaveno po 50 letech v té samé podobě. 2x křížení s II/409 na 700m - podobná hovadina, jak křižovatka k "Čapáku" u Olbramovic, tam je to k MUK 1700m. A ŘSD a PČR si tleskaj, že vše proběhlo podle norem :zvraci:

Mrož to před pěti lety trefil přesně...
Mroz píše: 3.10.2018 13:41:32 Kdyby alespon vsechna ta odvolani a zdrzeni vedla k tomu, ze se to postavi v pulprofilu a s MUK. Dve urovnova krizeni v zatacce s novou S11,5. Abychom se pak nedivili, ze tam bude mrtvych a zranenych jak u Tremosne.
Tesat do kamene a pak vystavit u všech normovačů bez rozhledu za tabulky...
koní pod kapotou není nikdy dost :)
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Po shlédnutí videa v článku se celkem nedivím, ze se tam stalo/stává tolik nehod s nedáním přednosti...
_jan91

Příspěvek od _jan91 »

Vždyť je tam cedule jako kráva, mrtě dalších značek a ještě VDZ. Co chcete víc??? Tohle je o pozornosti při řízení auta a ne počítačová hra.
Japao Joe

Příspěvek od Japao Joe »

Oba máte pravdu. Informací tam je dost, ale samotná křižovatka se, alespoň podle videa, objeví / je vidět na hodně krátkou vzdálenost. Omezení MPR by mělo být umístěno nikoli na obchvat, ale na vedlejší silnici.
Sněhulák

Příspěvek od Sněhulák »

Záměrně jsem psal stalo/stává, jelikož po těch prvních nehodách došlo k úpravě značení a už tam toho není tolik, alespoň dle informací, co jsem měl možnost vidět a číst. Nicméně platit takovou daň (smrťák) za chvilkovou nepozornost - a to se stane každému z nás, je na pováženou, celkově to mělo být řešeno jinak a ne schovat křižovatku za horizont. Určitě omezení rychlosti na vedlejší a drncave pruhy napříč by to trochu zlepšily, pokud to tam už není.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Včera jsem si udělal výlet na motorce z ČB na lom Antonka, projel jsem obchvat Dolní Lhoty i Chýnova a naprosto nechápu co tam ty lidi tvoří, obě silnice a křižovatky nemají žádnou očividnou závadu.
Honey72
Bydliště: Trutnov - 17 km od polské dálnice a 29 km od české.

Příspěvek od Honey72 »

Jak jsem psal už u jiného nového obchvatu, problémem je nezkušenost místních s odhadem rychlosti vozidel na hlavní. Dříve na tu hlavní státní silnici najížděli většinou už v obci, kde se to navíc klikatilo, jsou tam přechody, kolony, takže padesátka se skoro nedala překročit. Nyní musí dávat přednost vozidlům, která po nových obchvatech jezdí 90+. Ten kdo jezdí denně se za nějaký čas přizpůsobí a naučí se, že když je auto u támhle té lampy, mám čas tam vjet. Ovšem řidič, který tudy projíždí jen občas tu zkušenost nemá a může chybovat.
Samozřejmě, je spousta křižovatek kde dáváte přednost, ale ty nové jsou vždy víc nebezpečné. Vemte si třeba nový kruhák. Snad na každém se najde blbec, který ho v prvním roce projede skrz. Poláci mají na státních silnicích (možná povinně) asi všude 70, když to není MÚK. Opravdová otrava, kolikrát se ani víc nerozjíždím, protože za chvíli následuje další. Ale svůj účel to má. Sice tu rychlost většinou nedodržujete, ale vždy zpozorníte a dáte si bacha na auta z vedlejší a na ta proti. Dobře totiž víte, že když někoho sejmete devadesátkou, budete mít pořádný průšvih.
Já nejsem pro 70 na všech křižovatkách, ale aspoň ty nové bych určitě ze všech stran označil tabulí - pozor, nová křižovatka. Tam bych si dal opravdu bacha a křižovatkou jen tak neprojel na autopilota.
Letos máme výročí 88 let výstavby dálnic na českém území 1938-2026
skuby

Příspěvek od skuby »

Obchvat Chýnova dostal další bezpečnostní prvky. Mají zamezit častým nehodám

Kdykoli vidím ten vysoký násep křižovatky na Turovec, pořád nedokážu pochopit, proč na II/409 není podjezd + "diamant." Je to v polích => místa spousta, odbočujících taky.
RedBaron

Příspěvek od RedBaron »

Protože to bylo vyprojektované, prošlo to kolečkem a to co říkáš bychom měli za dalších 12-15 let.
skuby

Příspěvek od skuby »

Hele tomu rozumím, že zdržení by bylo, ovšem o potřebě MUK se mluví nejen od začátku tohohle vlákna diskuze (2015).
Nikdo z ŘSD nebo PČR ale na rovinu neřekne: tohle řešení křížení je zastaralé a po nárůstu dopravy po zprovoznění D3 neodpovídá intenzitě dopravy, což je prostě fakt.
Ano, obyvatelé Chýnova si oddychli od kolon, ale letos jsme už mínus tři, zatímco předtím dle mapy nehod PČR 2010-2022 přesně nula.
Objektivně za nehodu může řidič, ale podmínky pro ní vytvořilo ŘSD tím, že v roce 2022 slavnostně otevřelo stavbu podle 50. let starého projektu. Howhg.
Odpovědět

Zpět na „I/19“